PHD autoguiding nastavení

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

zdravim potřebuju poradit

včera sem konečně upravil vůli mezi sněkama, protože tam skoro žádná nebyla a rozvážil dalekohled v RA a DEC. Večer sem přes phd driftem ustavil montáž zatim nejlíp co se mi kdy povedlo

Když se zkalibrovala pointace tak graf vypadal celkem pěkně v dec 1 až 1.5 arcsecs, horší už to bude asi s RA můj zásah do montáže se mi "zdálo" na první pohled pomohl chyba je ted víc periodická, ale odchylka byla 2 až 3 arcsecs takže nevim. Kolik je hraniční pro astrofoto ohniskem 750mm?.

Hlavní problém nastal při focení vůbec se mi nedařilo dosáhnout toho aby hvězdy byly bodový, a to ani při menších expozicich do 60sec, zkoušel jsem snad všechny hodnoty a kombinace čisel co PHD snese a několikrát znovu kalibrovat i na jiný hvězdy bez nákýho zlepšení. Takže sem nakonec nic nevyfotil  :'(
Přitom minule graf vypadal hrozně a hvězdy byly bodový.

Dneska sem logy z PHD hodil do PECprep a tam největší odchylku dělá "Gear Mesh Period" co to znamená? Je problem jenom v PE montáže nebo by za to mohl moct i nejakej jinej mechanickej či optickej faktor?

kdyžtak můžu i dodat logy a foto z večera, jestli to pomůže :)
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Bill

Příspěvek od Bill »

včera sem konečně upravil vůli mezi sněkama,
Ale bez ní to nejde. Posun pak není plynulý a autoguider to nespraví. Vrať vůli zpět, jiná cesta není. Bez vůle se ti může stát, že se ti začne hýbat dalekohled dokonce i v DEC směru.
M:736 750 113
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

myslel sem to tak že sem tam tu vůli právě vrátil zpět jak řikáš, a díky tomu je chyba v RA vic periodická ale až 3 arcsec, v DEC se to tim hodně zlepšilo ta se drží skoro rovně když nefouká 0.20 RMS. tak už nevim po tomhle zásahu vypadaj odchylky v RA mnohem líp ale hvězdy sou protáhlý to předtim nebyly.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Kolik je hraniční pro astrofoto ohniskem 750mm?.  V našich standartních podmínkách budeš mít hvězdy seeingem rozmáznutý na 2" až 3".
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

rozvážil sem ho, že zavaží táhne směrem dolů.

V našich standartních podmínkách budeš mít hvězdy seeingem rozmáznutý na 2" až 3". hmm to sem si myslel

zde dávám log z PHD
http://leteckaposta.cz/368521311
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

hvězdy budou sice ovlivněny seeingem, ale budou kulaté !
To rozvážení musí být velmi citlivé, spíš bych se přimlouval za to, nerozvažovat to, protože tam vždy nějaké síly stejně budou . Ta síla, kterou to je rozvážené,musí být asi tak velká, že pokud se opřu prstem do těla montáže, tak musím s tou montáží točit proti rozvážení. Není možné, aby autopointace nechala odchylku 3", to spíš se ta montáž nějak příčí tomu zásahu a pohne se až po překonání nějakého odporu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

aha, já to mám rozvážený že to tlačí velkou silou. tak to teda udělám vyvážený protože jak řikáš nejaký síly tam budou.

takže budu hledat problém v montáži, možná to bude chtít ještě vetší vůli aby to šlo víc zlehka a nebyl tam takovej odpor. taky asi vyčistim tu vazelinu co tam mám.

zaleží na tom jak moc je montáž vodorovně při ustavení driftem?

MilAN

Příspěvek od MilAN »

Zatím nic nerozebírej, vazelinu tam nech jak  teď je, ta to nezabrzdí. Vodorovnost stačí od oka, ono stejně nejedeš přesně v meridiánu. Jen je potřeba  zorientovat kameru, aby hvězda při  zastaveném pohybu jela pokud možno  rovnoběžně s jednou osou.  Pak není potřeba udržovat hvězdu ve stejné pozici ve směru RA ( některý SW si s tím ale poradí - nakalibruje si pohyby montáže).
Ale pokud ti to neudrží autopointer ve 3", není to vina neustavené montáže.
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

dobře zatim nic rozebírat nebudu. Dřív sem právě natáčel kameru aby hvězda jela s osou, ale někdo my řek že PHD to zkalibruje samo tak už to nedělám. tak nevim jestli bude problém v tom?
mich1

Příspěvek od mich1 »

Otoceni kamery je v phd uplne sumak. Rozvazit RA ano, ale ne hodne, byt tebou tak to udelam asi tak ze ta strana co to ma zvedat pri lehkym zatlaceni s povolenou aretaci odjede po smeru pohybu o neco mene nez pri zatlaceni proti smeru. Rozhodne by to s povolenou aretaci nemelo samo nekam jet.
Jinak jak pise Milan hvezdy musi byt kulate, jedine co ti s nima udela seeing ze budou vice rozplizle.
Jinak mi teda neni jasny co myslis tim ze je chyba vic periodicka, jak to meris, a co si pod tim vubec predstavujes protoze kdyz nekdo napise periodicka chyba az 3" tak to by si mohl opravdu pogratulovat a pomalu fotit bez pointace. Tak trochu mi prijde ze stelujes neco v montazi a pritom vubec nemas jasno co se vlastne deje.
Jinak teda dalsi vec ze nejaka vule v RA ti muze byt celkem ukradena i kdyz bude velka, vzhledem k tomu ze ta osa nikdy nemeni smer to zadny problem pri pointaci delat nebude, narozdil od toho kdyz tam neco prilis utahnes.
newton 30 cm, eq6
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

byt tebou tak to udelam asi tak ze ta strana co to ma zvedat pri lehkym zatlaceni s povolenou aretaci odjede po smeru pohybu o neco mene nez pri zatlaceni proti smeru. Rozhodne by to s povolenou aretaci nemelo samo nekam jet. dobře udělám to tak.

Jinak mi teda neni jasny co myslis tim ze je chyba vic periodicka, jak to meris, a co si pod tim vubec predstavujes protoze kdyz nekdo napise periodicka chyba az 3" tak to by si mohl opravdu pogratulovat a pomalu fotit bez pointace. Asi sem to špatně popsal, myslel jsem odchylku v RA při pointaci v PHD. Když tam nebyla ta vůle tak ta křívka občas najednou jela jednim směrem a bylo slyšet jak se to vždycky uvolnilo a křivka se vrátila do normálu. Ted to normálně osciluje a nedělá to v RA náký náhlý výkyvy.

Takže nakonec mám pocit že sem asi neměl tak dobře ustavenou montáž jak sem si původně myslel. Jinak už nevim čim to může bejt.

Tak trochu mi prijde ze stelujes neco v montazi a pritom vubec nemas jasno co se vlastne deje.Taky už mám ten pocit  ;D
mich1

Příspěvek od mich1 »

Jinak bych si taky urcite zkusil seskladat treba 30 minut po sobe bez zarovnani abych videl jestli se to posouva a jestli je ten posun ve stejnem smeru jako to protazeni. To se pak da svadet na jine veci nez jen na montaz samotnou (pruhyb, spatne ustaveni). Jinak teda je dobre fotit treba nejakou otevrenku a primo pointovat na nejakou hvezdu v ni, pak jde celkem jasne rozlisit jestli se to staci nebo je to nejaky pruhyb.
Kazdopadne jestli ti ra skace o 3" tak to je moc, ale neni mi teda jasne jak muzes mit rms 0.2 (jestli jsem to teda dobre pochopil z toho logu ze image scale je 2.88"/pix)
newton 30 cm, eq6
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

Kazdopadne jestli ti ra skace o 3" tak to je moc, ale neni mi teda jasne jak muzes mit rms 0.2 (jestli jsem to teda dobre pochopil z toho logu ze image scale je 2.88"/pix) Já psal 0.20RMS v DEC ne v RA, tim sem hlavně myslel že v deklinace problém nemám.

když pišeš že posun v RA o 3" je už moc, tak mě právě zajímá co tam takovou odchylku zanese a co nemá takovej vliv

MilAN piše "Ale pokud ti to neudrží autopointer ve 3", není to vina  neustavené montáže." tak kde? ::)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Neustavená montáž nemá vliv na pointaci - to musí pointer udržet. Jen drobnou podmínkou je to, že pointační hvězda by měla být pokud možno alespoń v tom fotografovaném poli -při krátkých expozicíxh a neskládání velkého časového úseku - jinak radši uprostřed. Že se ti bude stáčet pole, je jiná věc, ale v tak krátkých expozicích to je jedno.A průhyb během jedná expozice bych také neřešit - tak strašná montáž to určitě není. . Hledání pointačních parametrů také myslím nikam nepovede, to je ladění na úrovni subpixelů, ne o 3" .
MMys
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Poskládej už konečně ty snímky bez registrace a ukaž výsledek, jinak se není o čem bavit. Nepoznáme jetsli se to stáčí (point. hvězda daleko od pole) nebo někam utíká v důsledku průhybů či pohybů optiky, a nebo jenom osciluje okolo nějaké polohy.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět