Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nějak takhle:

Prostě v odstínech červené. Filamenty tmavší, aktivní oblasti světlejší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
freex

Příspěvek od freex »

Ahoj. Ďakujem za odpovede ale asi Vám to bude aj vadiť ale mán ešte jednu otázku. Nenašiel som nikde vlákno o "voľnej" diskusií, tak píšem tu Keďže si chcem na Vianoce s bratom dopriať dobsonka 8" a chceli by sme ho z http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... uot-pyrex/ . Ale je to objednávka z CZ. Dal by som si ho doviesť za 700kč na Slovensko. Ale neviem či by som mohol platiť aj s Českými korúnami. A ak nie tak chcel by som sa spítať, že či by som platil za to, že mi prerátajú z Čk na €. Lebo v iných obchodoch som to videl ale to bolo poštov, ale nie som si istý či je to tak lebo ja si to asi dám doviesť.

Ďakujem.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
pazuzu24

Příspěvek od pazuzu24 »

zdravím chlapi,mel bych dotaz
mam doma dva monokulary http://www.binox.cz/monokulary-yukon/mo ... -20-50x50/ a tenhle http://www.zbozi.cz/vyrobek/celestron-u ... ltima%2080 yukon ma zvetseni 20-50 a prumer 50mm,celestron ma 20-60 a prumer 80.Vcera sem se s nimi koukal na jupiter(na holesovsku byly vynikajici podninky,tolik hvezd sem videl malokdy)
Kdyz sem se koukal yukonem na zvetseni 50x,tak jupiter me velikost asi jako kdyz sem se koukal s celestronem na zvetseni 20x.A kdyz sem se kouknul s celestronem na zvetseni 50x tak byl pomalu 4x vetsi nez s yukonem na 50x.Cím to je??je to dano vyssim prumerem obektivu a vyssi ohniskovou vzdaleností??Doufam ze muj dotaz nezni moc hloupě a je srozumitelny :)
celestron ultima 80
stana85

Příspěvek od stana85 »

Nejspíš dalekohled nezvětšuje tolik jak uvádí výrobce.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Taky jsem v kamenném krámu viděl takový triedr. bylo ale na něm napsáno, tuším 9999*1000000.
A na gumovém potahu reliéfy zkřížených PPŠ s kulatými zásobníky,zkřížené rolnické a kovářské nářadí, kulatý znak z obilných klasů, nářadí a se stuhami,nějakých, asi 15 nápisů.
Tenkrát jsem ten dalekohled strašně chtěl, ale v krámě ho nabízeli za 2200 Kč.
Tak jsem jen protáhl obličej a otočil se na kramflecích a odšel.

Ale něco podobného jsem nakonec sehnal na pouti. Je jen maskovaný a bohužel není nijak zdobený. Je na něm napsáno 25*60, ale průměr objektivu je  50mm.  
Když jsem měřil zvětšení,kolik se vejde střešních tašek pouhým okem do jedné, kterou vidím skrz dalekohled, zjistil jsem,že zvětšuje 5 krát.
Plochy dalekohledu jsou dokonale antireflektován červenou AR vrstvou, pohled do dalekohledu je docela modrý nebo modro-šedý.
Objektivy jsou zcela jistě singlety z tabulového floatu.
Nekupte to, když to stojí 150 Kč.
Kdysi jsem o tomto kousku už jednou psal. Při zkoušení jsem před sebou měl něměcký 10*50,ruský 10*50 a tento kousek.
Když jsem se ale díval na vzdálené hory a bylo už docela šero,s  tímto "25*60" jsem rozlišil na horách velice dobře různé typy lesa,polí  - zda se jedná o listnatý,jehličnatý les,co je na poli, prostě dokázal vypíchnout jemný kontrast mezi barvami porostu.
Toto v těch druhých triedrech vidět nebylo.
Dále krajina,která již byla zahalena šerem a lehkou mlhou, tak tenhle přístroj zobrazil terénní útvary ze všech nejlépe.
Je v něm potlačena propustnost v červené části spektra.

Vždycky,když jsem se díval na seriály ze Západu,o policajtech,agentech,řídících letišť,smál jsem se, když se v nich chopili triedru s červenými AR vrstvami.
Ale dnes mi význam a vlastnosti takových hraček stále vrtají hlavou.
Ten pouťový kousek jsem si vYbral ze tří nebo čtyřech, ty ostatní bych zahodil.

Zdraví J.S.
P.S. Sorry za délku příspěvku. Tu 5*50 seženete i s nápisem 30*70.
Shras

Příspěvek od Shras »

Ahoj. Planuje se v ceskych zemich nejaka akce spojena z InOMN? diky
SitaNejmaldsi

Příspěvek od SitaNejmaldsi »

Dobrý den, tak mě napadlo, jak se mohl Vesmír během 1milisekundy rozepnout až na 1000 miliard kilometrů...? Možná že mám zkreslený pohled, protože nad tím uvažuju logicky, ale potom by neplatilo ani to, že pokud je vesmír starý 13,7mld. let, má poloměr 13,7mld světelných let, ne...?
Dobson SW 254/1200, Pentax XW 10mm, SW Planetary 5mm a 2,5mm, SW Plössl 25mm
Software: WWT, Stellarium, Cartes du Ciel
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

těch 13,7 mld ly je námi vidtelná oblast vesmíru - ne skutečný poloměr vesmíru.
SitaNejmaldsi

Jak je tedy potom možné, že na jeho okraji vidíme reliktní záření z doby 300 000 let po velkém třesku...? O moc více už toho za ním být nemůže...
mr.mio

Příspěvek od mr.mio »

@ SitaNejmaldsi

Možno budem trepať,ale pokúsim sa.

Najprv menšie spresnenie. Žiarenie sa uvolnilo približne 375 000 rokov po BB,nie 300 000. Takže by som považoval za presnejšie zaokrúhlenie na 400 000 rokov.

Ako isto vieš,vesmír sa rozpína. Rýchlosť rozpínania závisí od toho,aký vzdialený ten daný priestor je. Vo vzdialenosti 1Mpc je to rýchlosť 74km/s. Vo vzdialenosti 2Mpc je to už 148km/s. Teda rýchlosť rozpínania priestoru lineárne rastie zo vzdialenosťou. Keď si to zrátaš,tak na hranici viditeľného vesmíru(13,4mld ly) je to rýchlosť 1ly za rok. Teda rýchlosťou svetla. Za touto hranicou sa vesmír rozpína rýchlosťou väčšou ako je c. Teda nieje možné pozorovať nič za ňou. A prečo pozorujeme toto žiarenie až pri hranici? Jednoduchá odpoveď. Toto žiarenie je veľmi slabé. Je ním pretkaný celý priestor,ale až na väčšej ploche sa dá detekovať. A tú väčšiu plochu nám poskytuje práve pozadie. Takže je mylné domnievať sa,že ak na hranici pozorujeme reliktné žiarenie,ktoré sa uvolnilo 375 000 rokov po BB,tak za touto hranicou už takmer nič nieje,možno práve naopak.

BTW:sleduje sa na pozadí,čo nemusí nutne znamenať na hranici viditeľného  ;)

Toľko len tak zľahka,samozrejme to obnáša kus väčšej teórie,ale na to tu nieje asi moc priestoru.
SitaNejmaldsi

Ano, to je hezky vysvětleno, moc děkuji, ale stále mi to nezodpovědelo na otázku, jak se mohl tak rychle rozepnout... Ano, prostor se možná může rozepínat jak rychle chce, ale hmota už ne, nestihla by se tam dostat, ne...?
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

představ si, že máš gumu a na ní přilepíš nějaké kousky hmoty a tu gumu natahuješ - ty kousky hmoty jsou na stejném místě, ale přesto se od sebe vzdalují, protože ta guma - prostor - se roztahuje. Je to samozřejmě jenom primitivní příměr, ale snad srozumitelný.
Andrej
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej »

Relativita nám hovorí, že hmota a energia sú vzájomne zameniteľné. V momente Veľkého tresku kedy hmota neexistovala, iba počiatočná energia, nastala inflácia, ktorá spôsobila ohromné roztiahnutie priestoru. Prirovnanie napríklad balón, ktorý nafukuješ. Tým, že ho nafukuješ nemení sa množstvo hmoty, ktorú obsahuje balón a predsa sa zväčšuje. Keďže hmota a energia sú navzájom zameniteľné, tak i ranný vesmír sa rozpínal na začiatku iba s energiou, ktorá bola všade. Počas tohto procesu začala vznikať hmota a antihmota. Keďže to všetko vzišlo z jedného miesta, hmota bola rozložená po celom priestore. Rozpínaním len bola čoraz redšia. Samotná hmota sa nerozpína, rozpína sa len priestor. Takže ani ja ani ty nemôžeš cítiť rozpínanie vesmíru A keďže ako analógiu je možné spomenúť našu planétu, tak ako na povrchu planéty neexistuje stred, tak ani vo vesmíre neexistuje stred, kde to všetko začalo. Veľký tresk nastal všade v celom vesmíre. :)
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
freex

Příspěvek od freex »

Možno Vám to príde hlúpe že sa Vás to pítam, ale nikde som nenašiel, čo znamená "pointovať" alebo "pointace". Nikde som nenašiel čo to je alebo prečo sa to robí a či to budem musieť aj ja robiť, a s čím sa pointuje. Ďakujem :)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

OT příspěvky odstraněny.

O pointaci si můžete přečíst třeba na stránkách Martina Myslivce:

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/fot.htm#point
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Odpovědět