Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Lukina

Lidlskop

Příspěvek od Lukina »

mate nekdo fotografii te nove montaze? zajimalo by me v cem se lisi, ja mam lidlak pres rok, a za ty penize sem spokojenej, kdyz jenom barlow co jsem si koupil na pozorovani mesice me stal bazarovej skoro polovinu toho co celej Lidlak
http://lukaskopriva.wgz.cz/image/13445475
http://lukaskopriva.wgz.cz/image/13445511

Je to rapidni zhorseni oproti dosavadni ASTRO3, ktera byla na celkem dobre urovni. Lidlskop uz zkratka ztraci svoje kouzlo. O letosnim hledacku ani nemluve. Pokud by nekdo nevedel jak vypada barevna vada, tak se doporucuji prave timto hledackem podivat. Nehlede na jeho upevneni.

Lidlak jsem si koupil prave kvuli montazi, ale pak jsem ho vratil a koupil 102/500 na AZ3 a jsem temer maximalne spokojen.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
pulpy

Lidlskop

Příspěvek od pulpy »

Zdravím!

1. Mám dotaz k Lídlskopu (1 rok stará verze). Snažím se pochopit všechny ty vady a chyby čoček co mohou být, ale nějak nevím čemu mám přiřadit toto: Pokud výtahem zkracuji ohniskovou vzdálenost dělají se mi nádherné symetrické difrakční kroužky, ale jakmile zvětšuji ohniskovou vzdálenost (jsem za ohniskem) tak se mi tvoří místo difrakčních kroužků jeden plný kruh, který vypadá jako kdybych se díval na hvězdu a měl seaing 10 a jako by rozpraskané sklo.
Prostudoval jsem tyto stránky http://www.jiast.cz/teleskopie/2-zkouse ... ohledu.php ale vadu opravdu nevím čemu přiřadit.Myslím si že touto vadou pak nemůžu až tak dobře zaostřit při větším zvětšení.

2. Pak mám takový ošemetný dotaz jaký vliv má u Lídlskopu, či všeobecně ten distanční kroužek mezi čočkami objektivu? Co se stane když tu mezeru zvětším či zmenším? Pokud někdo ví kde by to bylo i vysvětlné na webu, byl bych vděčen.
Refraktor "Lídlskop" BRESSER Skylux 70/700
Binokulár Nikon Sport Line 10x25,5°
Binokulár BRESSER 10/50
Okuláry: RK20,K12,K4(6), SWA-58-4  
Fotoaparát Olympus C-765UZ
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

1) Podle tveho popisu bych tipoval, ze objektiv trpi sferickou vadou (ve tvem pripade je nedokorigovany).

Slysel jsem o pripadech, kdy byla jedna z cocek v objimce obracene, coz zpusobovalo prave sferickou vadu - netvrdim, ze je to tvuj pripad, ale obcas se to stat muze.

2) Objektiv achromatu je spocitan pro urcitou kombinaci skel, krivost optickych ploch obou cocek a jejich vzdalenost. Pri dodrzeni techto parametru ma objektiv optimalne korigovane ruzne vady. Pokud nejaky z tech parametru zmenis (napr. tim, ze zmensis nebo zvetsis mezeru mezi cockami), vybocis z navrhu toho objektivu a ony vady (barevna, sfericka a dalsi) se zacnou vice projevovat.
Krome toho, kdybys ten krouzek odstranil, mas velkou sanci, ze se o sebe cocky vzajemne poskrabou ;)

Bylo by ale fer zminit, ze u techto superlacinych dalekohledu muze v urcitych pripadech zmena distance obou cocek obrazu paradoxne prospet. Cocky, ktere vylezou z vyroby totiz nemusi mit presne ty parametry ktere jim byly navrzeny a logicky pak mohou davat lepsi obraz s jinou vzajemnou distanci, nez ktera by jim prislusela kdyby byly vyrobene presne. Takove pripady jsou ovsem spis o stastne nahode, v naproste vetsine pripadu si zmenou vzdalenosti obraz zhorsis.
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

Na takto starou verzi dalekohledu se ještě vztahuje záruka a pokud jsi s přístrojem nic závažného nepodnikal s objektivem, tak společnost Lídl převezme dalekohled zpět a vrátí peníze. Musíš jen prokázat způsob nabytí dalekohledu (třeba nákupní paragon).
Jestli došlo k vyjmutí jedné nebo obou čoček z dubletu může se též stát, že není úplně dobře nastaveno jejich osazení - vzájemná distance, ale to by jsi měl spíše svěřit odborníkovi.

Habl  
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
pulpy

Lidlskop

Příspěvek od pulpy »

Díky za rady.

Co se týče záruky, tak tu již neuplatním jelikož jsem jeden z těch který si tubus vylepil a udělal nějaké ty úpravy.

Ano čočky byly vyjmuty a opětovně zase vloženy a myslím že i ve správném pořadí  :-? . Jen pro jistotu popisuji to směrem od hvězdy k okuláru.

Spojka: velký poloměr křivosti, malý poloměr křivosti
Rozptylka: malý poloměr křivosti, velký poloměr křivosti (skoro až rovná plocha)  :o .  

Natočení čoček jsem také hlídal (označení z výroby čárkou na obouch) , jen nevím jestli má vliv když ta čárka bude třeba někde jinde polohově vůči tubusu, ale asi ne.

Distanční kroužek je takový jaký tam byl, dosedací plocha přímo v objektivu se mi ale zdá dosti neopracované, sem tam je hrbolek (od vstřikovacích kanálků), ale také beze změn.

Abych byl přesný s okulárem RK20 (sada) je obraz ostrý bez barevné vady, K12, to samé ale myslím si že by obraz mohl být více ostřejší, ale je to subjektivní pocit, K4(6) tak tam už je to s ostrostí horší, myslel jsem si že když bych měl lepší okulár tak to bude lepší, ale ani okulár SWA-58-4 to nevylepšil, dokonce má větší barevnou vadu než ta K4(6), což je mi dosti divné (že by to zvětšení byla až tak razantní oproti 6mm což asi představuje ta K4).

Může mít na tuto vadu vliv to, když bude výtah vyosený? Myslím si, že se osa výtahu při úplném vysunutí vyhne bokeme. Jak bych mohl zjistit že mám objektiv a výtah (potažmo okulár) v ose ? Nějaký jednoduchý i či složitější testík, ale v domácím prostředí  ;) Sby mi stačil i třeba odkaz.

Pulpy
Binokulár BRESSER 10/50
MilAN
Věk: 76

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

Já bych řekl, že to co popisuješ, je u této optiky bohatě v normě. Vzhledem k tomu, že to je dost světelný achromat, jsou výsledné aberace vždy nějakým kompromisem. Barevná vada při zvětšení větším než 70x musí být znát, okulár o F = 4mm je už za hranicí únosnosti i u velmi kvalití optiky tohoto průměru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
greatgig

Lidlskop

Příspěvek od greatgig »

...Jak bych mohl zjistit že mám objektiv a výtah (potažmo okulár) v ose ? Nějaký jednoduchý i či složitější testík, ale v domácím prostředí Sby mi stačil i třeba odkaz.
Viz opět např.:

http://www.astrowiki.de/index.php?title=LIDL-Teleskop

Paprsek laserového kolimátoru zasunutý do okulárového výtahu by měl trefit střed objektivu. Ale pozor na oči, dívat se jen ze strany, miřit do blízké zdi a nepouštět nikoho před objektiv!

pulpy

Lidlskop

Příspěvek od pulpy »

To:greatgig, přesně toto jsem měl na mysli a ty jsi odpověděl na vše.  :D Díky moc.

Při hledání jsem narazil na pár stránek o které bych se chtěl podělit.
Pro mé testování použiji Ronchio test.

Na této stránce http://otterstedt.abflug.de/myronchi.ps je možnost si stáhnout  předlohu a tu následně vytisknout pomocí laserové tiskárny na průhlednou folii.

K porovnání a zjištění o jakou chybu se jedná lze také podle této stránky http://www.teleskop-service.de/Leistung ... ocault.htm

Dám vědět, jak dopadla úprava objektivu.
Binokulár BRESSER 10/50
baranka

Lidlskop

Příspěvek od baranka »

u nás ve Znojmě byl v Lídlu(možná ještě je) dal. Bresser 25-70x90 za 2400kčTak dnes byl zase tento dalekohled u nás ve Znojmě (dokonce ve 3 kusech)ale asi je inflace ,protože stojí 4444 kč
Newton 114/900
Klot

Lidlskop

Příspěvek od Klot »

Viděl jsem ho v Brně a v Kuřimi, v obou případech za 4444,- a většinou dost rozšlapaný krabice...Vždycky když jedu okolo jdu to zkontrolovat jestli už není za 900,- ale furt nic... ;D
Edmund Squirrel

Lidlskop

Příspěvek od Edmund Squirrel »

Ahoj!

Máte někdo zkušenosti s reklamací Lidlskopu u Lidlu? Zjistil jsem že v jednom okuláru je kus roztaveného plastu, ovšem k reklamaci musím dát celý výrobek na 30 dní s nejistým výsledkem.

Bude to v pohodě? Nebo se na mě vytasej s tím, že jsem do okuláru svítil svíčkou?

E.S.
Edmund Squirrel
Štefánikova hvězdárna Praha
Exoplanet transit database
Chef
Věk: 43

Lidlskop

Příspěvek od Chef »

Ahoj!

Máte někdo zkušenosti s reklamací Lidlskopu u Lidlu? Zjistil jsem že v jednom okuláru je kus roztaveného plastu, ovšem k reklamaci musím dát celý výrobek na 30 dní s nejistým výsledkem.

Bude to v pohodě? Nebo se na mě vytasej s tím, že jsem do okuláru svítil svíčkou?

E.S.
Ahoj,
Asi bych ten jeden "very-low-end" okulár neřešil a koupil nějaký kvalitnější low-end např. něco od sky-watcher za pár stovek:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... l?znacka=2

Nebo bude lepší koupit nějaký z druhé ruky ze sekce prodám...;-)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
stana

Lidlskop

Příspěvek od stana »

Jo, jestli je jinak dalekohled O.K. tak bych se na reklamaci vykašlal..Akorát ti vrátí peníze nebo dostaneš další "přebraný" kus...
Dost lidem se někde v kufříku válí podobné okuláry a za poštovné a nějakou tu stovku ti je třeba pošlou.. ;)
/Osobně mám zbytečné ty dva seťáky co byly k malokuku - 25 a 10 mm../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Edmund Squirrel

Lidlskop

Příspěvek od Edmund Squirrel »

No jesli by nakonec ty "peníze zpět" nebyly dobrým řešením.
Edmund Squirrel
Štefánikova hvězdárna Praha
Exoplanet transit database
Martin Vyskočil
Věk: 44

Lidlskop

Příspěvek od Martin Vyskočil »

No jesli by nakonec ty "peníze zpět" nebyly dobrým řešením.Penize by byly lepsim resenim nez jiny kus. Kdyz jsem kupoval v lidlu triedr, hodne jsem si vybiral mezi jednotlivymi kusy, proto bych k vymene nemel duveru. Jestli ti dalekohled ukazuje pekne, radsi bych to resil tak, jak ti radi Chef.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět