Dalekohled Vietnamské produkce

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Martiname

Příspěvek od Martiname »

Všechny zdravim,mám dotaz(omlouvám se jestli se něco podobného zde už vyskytovalo) jesli,a jaké máte zkušenosti s dalekohledy od Vietnamců.Já osobně jeden vlastním a padl jsem na zem co to je za šmejd ,samozdřejmě když jsem si ho kupoval tak jsem věděl že to je hračka pro 5lety děcka,ale ze zvědavosti jsem ho koupil.Ovšem ne všechny jsou takové "kýče",v této době mám 20*50,ale již dříve jsem si od vietnamců koupil 10*25 a musím říct že to byl kvalitní triedr značky Tasco a stál mě jen 150Kč.A co vy máte také skušenosti s těmito "hračkami"?
REF.TS 110/660 ,10x50 triedr
borg

Příspěvek od borg »

produktom z trznice sa radsej vyhybam dam radsej prednost priamo z obchodu alebo od overeneho dodavatela z inet ochodu. Tie dalekohlady na trznici u vietnamcov su masova vyroba pravedepodobne bez vystupnej kontroly.
nnexus

Příspěvek od nnexus »

Nejenže jsou bez výstupní kontroly, ale hlavně triedry od vietnamců jsou HRAČKY pro děti! Bez nadsázky! Sám jsem kdysi za dvě stovky koupil dalekohled od vietnamců a vzhledem k tomu, že jsem nikdy dalekohled neporovnával s jinými, považoval jsem ho dlouhou dobu za standard. Pak jsem si přečetl reakce na tomto fóru a odhodlal se koupit kvalitní astronomický triedr. Sice stál přes 3 000,- ale rozhodně je jeho cena úměrná kvalitě. Ještě několik dní po koupi mě moje okolí mohlo pozorovat, jak při koukání přes triedr soustavně nevěřícně kroutím hlavou, jak je obraz neskutečně prostorový a ostrý. Zkus se někdy takovým dalekohledem podívat a budeš kroutit hlavou taky :)
Duk

Příspěvek od Duk »

Já jsem měl taky tu čest a to 20 x 50mm, nebylo to přímo z tržnice, ale už z obchodu, ovšem obchodník stejné národnostní skupiny.
Vybral jsem ze třech, cena 200Kč, kvalita velmi uspokojivá, hvězdy byly bodové s minimální, téměř zanedbatelnou barevnou vadu.
Jasnější objekty včt. hvězd měly celkový nádech do modra.
Závěrem, poměr cena/kvalita max. spokojenost, navíc i nízká hmotnost.
Ale je to určitě kus od kusu, pro běžné vyznavače špionáže v přírodě procento využitelnosti jistě stoupne.
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

tyhle triedry za pár korun jsou něco jako švýcarský nůž. Když je otočíš máš kaleidoskop. Pokud plaveš a máš jej sebou, tak výkonně nadnáší a po vystoupení na břeh máš dobrou přenosnou sprchu. V nouzi namířením na Slunce vznikne zapalovač - vznítí se okulár. Při pohledu oběma očima sleduješ naráz dva nezávislé obrazy při bočním pohledu i v různých barvách. Zaostřením na Měsíc lze pozorovat spektrum. Nenahraditelný přístroj!
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Trznicovymi dalekohledy bych se asi radeji nezabyval (zvlaste temi co krasne sviti svymi "antireflexnimi" vrstvami), ale obcas maji v akci v Lidlu Bresser 10x50 a podobne za cenu okolo 500. A to uz muze byt pro minimalni dalekohled slusny pomer ceny a vykonu. I kdyz i tam bych si alespon v prodejne rozbalil a vyzkousel par kousku. Jinak sam mam Fomei 7x50 za asi 1300 (pred par lety) a zatim celkem spokojenost, ted je v nem videtkrasne i chvost Swanovy komety.
Pavel Vabrousek
Martiname

Příspěvek od Martiname »

To by mě zajímalo,z ceho jsou jsou ty antireflexni vstvy,podle mě je to jen neaka napařena barva nebo co ,aby to vypadalo "profesionalne" (:-.A o te barevne vadě ani nemluvim,ale peknej spektrometr..
putzig

Příspěvek od putzig »

GN napsal: tyhle triedry za pár korun jsou něco jako švýcarský nůž. Když je otočíš máš kaleidoskop. Pokud plaveš a máš jej sebou, tak výkonně nadnáší a po vystoupení na břeh máš dobrou přenosnou sprchu. V nouzi namířením na Slunce vznikne zapalovač - vznítí se okulár. Při pohledu oběma očima sleduješ naráz dva nezávislé obrazy při bočním pohledu i v různých barvách. Zaostřením na Měsíc lze pozorovat spektrum. Nenahraditelný přístroj!
To aby som si také niečo všestranné ihneď zaobstaral. :-))) Dík za tip :->
cocky

Příspěvek od cocky »

Myslím, že zkušenosti s levnými triedry mohou být různé - dobré i hrůzné. Před třemi léty jsem si koupil na tržišti na Pankráci za 250,- Kč triédr 12x50. Mechanicky pod psa. ale optika nebyla tak špatná - jen mi vadilo, že jsem nemohl pozorovat s brejlemi (vzdálenost výstupní pupily). Konec konců - za tu cenu... Nakonec skončil tak, že jsem z něj vyrobil hledáček k Newtonu a oba okuláry jsem připevnil na 1 1/4" trubky - jsou to totiž docela slušné kelnery a používám je jak pro hledáček, tak pro Newtona. Jako náhradu jsem si koupil za 450,- Kč na inzerát v Anonci údajně 20x60 za 450,- Kč+poštovné. Ve skutečnosti cedulka byla lživá - byl to zase jen 12x50, bylo to prakticky stejná konstrukce, místo čínského výrobce tam byl napsáno Russia, zato okuláry jsou vyloženě mizerné. Nakonec jsem si Lidlu za 600,- Kč koupil Bressera 10x50 - okuláry 60°, long eye relief, takže klidně mohu pozorovat s brejlemi, sklo BK-4 - jsem velice spokojen.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Martiname

Příspěvek od Martiname »

GN napsal: tyhle triedry za pár korun jsou něco jako švýcarský nůž. Když je otočíš máš kaleidoskop. Pokud plaveš a máš jej sebou, tak výkonně nadnáší a po vystoupení na břeh máš dobrou přenosnou sprchu. V nouzi namířením na Slunce vznikne zapalovač - vznítí se okulár. Při pohledu oběma očima sleduješ naráz dva nezávislé obrazy při bočním pohledu i v různých barvách. Zaostřením na Měsíc lze pozorovat spektrum. Nenahraditelný přístroj!
Jeste me napadlo jedno vyuziti : mozná by to slo pouzit jako troj-dymenzionalni bryle (:- kdyz se za to daj
jaro
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

Kedysi som dostal darček - trieder z tržnice.
Mechanika bola taká úžasná, že centrálne zaostrovanie sa posúvalo iba na jednej polovici, druhá sa zasekávala - bolo to iba plastové očko na tubuse.
Na jednom okulári bol zámerný kríž, ktorý sa otáčal okolo osi ako sa mu chcelo.
Ďalekohľad mal napísané 20x50WA avšak WA u výrobcu znamená zorné pole 30stupňov. Rád by som vedel aké sú u neho triedre bez WA. Skutočné zvačšenie je sa ukázalo byť 5x nie 20x. Má to pupilu asi 1cm v priemere.
Reflexná vrstva je červená ako trenírky a teda odfiltruje dobre červenú farbu. Takže zbohom difúzne hmloviny. ( Toto som si všimol aj na niektorých triedroch Tasco.)
Našťastie mala jedna polovica okulár s vlastným zaostrením.
Aby to nebolo tak ľahké, tak ten nešiel zaostriť na doraz. Pretože trubka okulára pri zasúvaní drhla o hranol a pekne to tam brúsila.
Jediné šťastie, že optika je zo skla.
Z hociktorým bežným triedrom 10x50 sa to nedá porovnať, pokiaľ ide o pozorovanie hviezd.

Neviem, možno ten trieder bola nejaká alfa-verzia a mal som smolu :).

Musel som ho nakoniec upraviť, odstránil som nepoužiteľné centrálne zaostrenie a nechal iba jednu polovicu, mám z toho monar.
Je jasné, že ten, čo ho kupoval ho videl maximálne zvonku.
Takže radím poriadne vyskúšať alebo utekať od toho.
Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Jen tak pro zajímavost, kdo koukáte po tržištích po dalekohledech, tak víte,
že za cca 120kč se prodávají "triedry" s objektivy 50mm a za cenu cca 500kč
s objektivy 60mm. Sháněl jsem achromatické čočky pro pokusy s makrofotografií,
navíc jsem byl zvědavý, takže jsem jeden 60mm koupil. Zatím všechny 50mm objektivy z tržiště, co jsem
zkoušel měly na sobě jakousi oranžovou "antireflexní :-)" úpravu, která způsobuje
modré zabarvení obrazu a pro můj účel byly tedy nevhodné. Koupený 60mm triedr má
vrstvu na objektivech temně vínové barvy a obraz se zdá být barevně neutrální.
Samozřejmě mi to nedalo a před rozborkou jsem triedr ještě vyzkoušel. Obraz je znatelně
kvalitnější, než u 50mm triedrů. Horší je to s výstupní pupilou, pro optimální obraz je nutné mít zorničku přesně v ose
okuláru a ještě ji ca 1cm od očnice oddálit. Někdo z širším "rozchodem" očí by taky mohl mít
problém s malou maximální nastavitelnou vzájemnou vzdáleností okulárů.
Při pozorování Venuše jsem sledoval jen slabé odlesky na optice, bohužel hvězdy příliš bodové nejsou.
Není to ale ani tak dáno optikou, jako především velmi nekvalitním uchucením okulárů. Jejich uchycení je
řešené slabou pružnou plastovou obroučkou a ve výsledku jsou okuláry uchyceny šikmo.
Přitom zbytek těla je celkem solidní, dokoce tubusy objektivů jsou v místě připojení k tělu
vyvložkovány kovovým závitem.
Zkoušel jsem ještě samotné objektivy. S okulárem 12mm byl obraz celkem slušný
a ani s okulárem 6mm to nebyla taková hrůza.
Takže pro použítí jak na fotopředsádku, tak na objektiv hledáčku k dalekohledu jsou objektivy vcelku použitelné.
Toho, kdo by uvažoval o použití na hledáček bude asi zajímat, že tento triedr neměl záměrný kříž.
George_CZ

Příspěvek od George_CZ »

Nedávno, před pár týdny, jsem si také ze zvědavosti prohlížel "dalekohledy" na tržnici ;D Ciframi 20x60, nápisy made in Russia, maskováním apod. se opravdu nešetří. Nicméně ze tří kusů, po kterých jsem náhodně sáhl, měly dva tak rozhozené osy P/L optiky, že každé oko vidělo tak jiný obraz, že mozek to už nesložil v jeden. O rozviklanosti, malých pupilách, hrubém ostření apod. ani nemluvě. Díky informacím zde na fóru jsem si ale o něco později koupil Bressera 10x50, který nabízí (ač nižší stř. třída) ve srovnání s nimi úplně jiné pokoukáníčko.
Jo a vtípek na závěr: na Aukru, iKupu i v Annonci někdo nabízí dalekohledy Sakura 60x90 !!! za cca 600Kč. To by bylo dělo víc než 2x silnější než binokly 25x100, které stojí desetitisíce - a chtěl bych vidět toho kamenného kulturistu, který by udržel v ruce 60tku zvětšení :)
Když jsem se pána dotazoval alespoň na průměr objektivu, jestli má opravdu 90mm, vždy můj dotaz bryskně smazal ... Jestli to je stejná Sakura jako ty šmejdy na tržnici, nevím, ale jedno vím jistě : to nebude 60x90 ani omylem, prodávající prostě sprostě klame. Však se můžete prodejce na iKupu sami zkusit zeptat ... :)) Suma sumárum, "dalekohledy" z tržnice mají klamavé označení parametrů a dle mého subjektivního názoru mohou být dobré na rozborku, pokusy apod., ale na kvalitní astro-pozorování asi těžko.
Vana

Příspěvek od Vana »

Na iKup jsem kouknul taky, fakt tam tu Sakuru 60x90 ještě mají a to se divím, protože to musí být vynikající koupě.
Při udávaném zorném poli 78/1000 m (tj. cca 4,5°) a zvětšení 60x vychází zdánlivé zorné pole skoro 270° ! což je na dalekohled za 500 korun vynikající hodnota kterou běžné okuláry asi nikdy nedosáhnou

holt profi je profi

;D >:(
Habl

Příspěvek od Habl »

Vana napsal: Na iKup jsem kouknul taky, fakt tam tu Sakuru 60x90 ještě mají a to se divím, protože to musí být vynikající koupě.
Při udávaném zorném poli 78/1000 m (tj. cca 4,5°) a zvětšení 60x vychází zdánlivé zorné pole skoro 270° ! což je na dalekohled za 500 korun vynikající hodnota kterou běžné okuláry asi nikdy nedosáhnou

holt profi je profi

;D >:(
Ty triedry skutečně nevyjadřují ani nemohou vyjadřovat v označení 60 x 90 zvětšení a průměr objektivu. Zorné pole tohoto dalekohledu nemůže býti v žádném případě skoro 270° jak píšeš, to je nesmysl.

Průměr značně nekvalitních objektivů je necelých 70 mm a jako binokulár není možné v nekonečnu s ními téměř nic pozorovat. Navíc z řady těchto velmi nekvalitních triedrů nejde složit obraz. Možná by se to mohlo jmenovat "antitriedr" ;D

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět