Astrofotografie mobilem

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Maser
Věk: 45

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Maser »

To sis ty čipy dělal sám doma v troubě?To, že velikosti pixelů neodpovídají komerčně dostupným produktům, na té matematice vůbec nic nemění.
Krom toho, jsem to tu nechtěl zaflákat 6 a 18Mpix snímky. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN
Věk: 76

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

- zvětšení je přece ohnisková vzdálenost / uhlopříčka snímače.
Tohle je, bohužel, jen tvoje definice"zvětšení"
Zvětšení - libovolně- je vždy poměr dvou hodnot stejných veličin.
Takže u dalekohledu při vizuálním pozorování, je to poměr dvou úhlů : úhlu, pod kterým vidíme předmět v okuláru oproti úhlu bez dalekohledu-
A Bille, ty porovnáváš kterou  hodnotu s kterou a u které veličiny ?
Mohu porovnávat ohniskové vzdálenosti proti sobě, velikosti čipu proti sobě, velikosti pixelů proti sobě....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Howkingu, 555x zvětšení? Já takhle v okuláru vidím Měsíc při asi 100x zvětšení. No, asi záleží na tom, jestli si to video pustím v plném okně nebo ne. Potom bych to odhadl na  160x. - to máš nějaké super malé zorné pole okuláru. Mě se při víc jak stonásobném zvětšení do zorného pole vejde Měsíc celý (1000mm ohnisko a OKULÁR T-S SWM 9mm 66° [u 10mm SW ploslu se mi vejde cca 90% Měsíce - má hodně malé zorné pole 50°]) a tady bych odhadl, že na výšku se tu vejde díky širokoúhlému formátu cca desetina kotouče Měsíce, na šířku trochu více. Mě údaj 555x zcela koresponduje.
MilAN

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

Ta jinak: já se na tvůj snímek díván na monitoru, Jupiter má průměr 7 cm, já se dívám z 80 cm, takže pro mě ten Jupiter představuje 5° vzhledm k tomu, že má ve skutečnosti řádově 40", tak rpo mě je zvětšen 450x. Když si vezmu brýle na blízko a budu se na něj dívat ze vzdálenosti 40 cm, tak ho uvidím pod 900x větším úhlem než neozbrojeným okem. A když se Luďa postaví za moji židli, tak ho ze vzdálenosti 120 cm uvidí tak, jako v dalekohledu při zvětšení 337 x. A všichni máme pravdu, jen to není tak nějak vlastnost tvého focení. Takže to, co uvádíš, je nesmysl, včetně celého toho výpočtu a o nic blíže k tomu není ani Bill se svým výpočtem a zvětšením 20x.
Dobrou noc :)
............
P.S : mohli bychom ještě argumentovat smluvní oční vzdáleností 250 mm. Pak bych tvého Jupitera viděl jako zvětšeného 1450x . Při rozlišovací schopnosti oka cca 60" bych rozlišil 0,04" . Na monitoru ale 1 pixel představuje 0,14" a vlastní optika rozliší 0,6".
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Můj telefon zaznamenal dvěma sousedními pixely 555x menší úhel jako by zaznamenal bez dalekohledu. To je jednoznačné tvrzení. Jestli se na to někdo bude dívat z oběžné dráhy na mobilu, nebo z metru před 60" obrazovkou na tom nic nemění. Zvětšení přístroje je poměr mezi pohledem neozbrojeným a přístrojem ozbrojeným záznamovým zařízením (okem, mobilem, etc...) Obraz bude naprosto stejný jak na ohnisku metr a okuláru 10mm tak na ohnisku 3m a okuláru 30mm - tedy uvádět tyto hodnoty je zbytečné, stejně slouží jen k výpočtu zvětšení. Já nerozporuji, že údaj zvětšení u čipu v ohnisku dalekohledu je nesmysl, ale u focení za okulárem mi údaj o zvětšení dalekohledu a přístroji pro záznam či jeho skupině (mobilu, kompaktu, foťáku s údajem o použitém objektivu) dá přesně rozlišení výsledné fotografie/videa (pokud nebylo matematicky změněno). Obraz zaznamenaný třeba Samsungem S6 bez digitálního zoomu v plném rozlišení bude pro zvětšení X vždy stejný bez ohledu na délku ohniska dalekohledu. Zvětšení dalekohledu je nutný a dostačující údaj k popisu obrazu konkrétního zařízení.
MilAN

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

A můžeš napsat, který konkrétní obrázek Jupitera je při zbém zvětšení 550x ?
AntonPike
Věk: 40

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

Ze vcerejsi noci, seeing byl velmi dobry.

Vsechno single frame foceno LG G4 do RAWu

A jeste Jupiter

Taktez G4ka
AZ-GTi
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

A můžeš napsat, který konkrétní obrázek Jupitera je při zbém zvětšení 550x ? - ne protože Jupiter prošel několikanásobným binningem. (ale data tak byla pořízena vlastně pro všechny - tahle informace stačí pro to aby jsi si při znalosti zvětšení, velikosti a rozlišení čipu a ohniskové vzdálenosti telefonu vypočetl přesné úhlové rozlišení čipu ve výsledku při záznamu - nepotřebuješ znát ani délku ohniska dalekohledu, ani počet a sílu barlow členů a ani délku ohniska okuláru) Bavím se o tom videu Měsíce, kde se na to nesáhlo a tam je úhlový rozměr Měsíce přesně 555x větší, než neozbrojeným mobilem.

A zde je včerejší Měsíc:
1000x zoom (SkyWatcher 200/1000, BARLOW T-S TRIPLET APO 5x 1.25”, SW Plôsl 10mm, iPhone 6s)
[media]https://www.youtube.com/watch?v=xe6p-sLH4pE[/media]
:)
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Ze vcerejsi noci, seeing byl velmi dobry. - moc pěkně - taky jsem se pokusil, čeká na zpracování :-)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Psion »

Přesně to určitě 555x nebude, protože ani jedna komponenta nemá ohnisko nebo parametry, které se na něm píší, zpravidla je to +/- :)

Samozřejmě je ideální popis použitých komponent, to stačí bohatě.
AntonPike

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

Mohlo by to byt podle me jeste o neco lepsi, ale jelikoz "fotim" pres dobika, stihnu nahrat jen cca 900-1000snimku nez mi planeta proleti pres zorne pole (pri 4K muzu jen 30fps) a navic se pri prechodu "natahuje" na stranu, takze pak video po zpracovani PIPPem, pred vlozenim do autostackeru vypada takhle

[media]https://www.youtube.com/watch?v=_PqSNaJruyw[/media]

tudiz ve finale mam pouzitelnych jen asi 300-400snimku.
Myslite ze by pomohl nejaky kvalitnejsi okular? Pouzivam Omegon LE 5mm nebo to je proste dan za to, ze to zkousim takhle a nic stim udelat nejde.
AZ-GTi
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

pred vlozenim do autostackeru vypada takhle - to máš naprosto luxusní - tam už skoro není ani co zpracovávat. Tomu se ani zdaleka neblížím.
AntonPike

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

- to máš naprosto luxusní - tam už skoro není ani co zpracovávat. Tomu se ani zdaleka neblížím.
Tjn, jenze tvych 1000 stacknutych vypada jako 300 co muzu pouzit ja :)
Kdybych mohl pouzit 1K+ tak by to mohlo byt jeste lepsi :)
AZ-GTi
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
Howking

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Očividně má tvůj dobson velmi dobrou optiku - kup mu montáž (mimochodem na bazaru nabízím EQ5tku - skoro novou)
Maser
Věk: 45

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Maser »

Můj telefon zaznamenal dvěma sousedními pixely 555x menší úhel jako by zaznamenal bez dalekohledu.A můžeš sem prosím ještě teda vložit snímek Měsíce mobilem bez dalekohledu? Já jen ať je tedy vidět, vůči čemu je to video 555x zvětšené. Totiž proti tomu, jak je vidět Měsíc na obloze pouhým okem to těch 555x být nemůže. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Odpovědět