Hvězdy ve dne?
Hvězdy ve dne?
KDan - souhlasím. Abychom si rozuměli, nijak se za možnost spatření hvězd za dne ze studně nebiji a už vůbec nepopírám elementární fyzikální či jiné zákony.  Jen si říkám, že experiment je někdy více než řada výpočtů - to vědci dobře ví a proto je provádí. 
Už se zde někde na AF ( i mnohokrát jinde ) psalo, jak lze ošálit zrak a především, jak přicházející vzruchy zpracovává mozek.
Bylo by zajímavé to jednoduše ověřit - za sebe potvrzuji, že ze dna Macochy hvězdy vidět nejsou, studnou, komínem ani kondenzační věží jsem se v životě na oblohu nedíval...

Už se zde někde na AF ( i mnohokrát jinde ) psalo, jak lze ošálit zrak a především, jak přicházející vzruchy zpracovává mozek.
Bylo by zajímavé to jednoduše ověřit - za sebe potvrzuji, že ze dna Macochy hvězdy vidět nejsou, studnou, komínem ani kondenzační věží jsem se v životě na oblohu nedíval...
- SitaNejmaldsi

Hvězdy ve dne?
Jak je to s tím Jupiterem, viděl jej tu někdo na vlastní oči ve dne?
Dnes jsem se díky blízkému Měsíci pokusil sledovat Jupiter co nejdéle po východu slunce a naposledy jsem ho viděl o půl deváté, což už se dá považovat za plný den. Špatně se hledal, ale jakmile jsem se na něj podíval přímo, byl vcelku výrazný, o hodinu později sem ho už nenašel ať sem se snažil sebevíc.

Dnes jsem se díky blízkému Měsíci pokusil sledovat Jupiter co nejdéle po východu slunce a naposledy jsem ho viděl o půl deváté, což už se dá považovat za plný den. Špatně se hledal, ale jakmile jsem se na něj podíval přímo, byl vcelku výrazný, o hodinu později sem ho už nenašel ať sem se snažil sebevíc.
Dobson SW 254/1200, Pentax XW 10mm, SW Planetary 5mm a 2,5mm, SW Plössl 25mm
Software: WWT, Stellarium, Cartes du Ciel

Software: WWT, Stellarium, Cartes du Ciel
Hvězdy ve dne?
Taky jsem ho dnes díky Měsíci našel. Napřed triedrem 20x60 a pak i pouhým okem a to v 9:30 SELČ

SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60

Hvězdy ve dne?
No, "jen" tím okem najít Jupiter by bylo - nebylo.. ;D
Osobně jsem ani s pomocí triedru 12x50 nebyl úspěšný..Zabodoval až malokuk 80/400...a zv. 21 x.
P.S. Měsíc of course pomohl v hledání, jinak bych se o to ani nepokoušel..

Osobně jsem ani s pomocí triedru 12x50 nebyl úspěšný..Zabodoval až malokuk 80/400...a zv. 21 x.
P.S. Měsíc of course pomohl v hledání, jinak bych se o to ani nepokoušel..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...

Hvězdy ve dne?
Ak je dostatočne jasno a malé znečistenie tak Venuša sa dá nájsť celý deň bez ďalekohľadu. S Jupiterom je to ťažšie. Na pozorovanie hviezd je obloha počas dňa priveľmi presvetlená. Najľahšie to ide s Venušou, potrebujete len miesto tienené pred slnkom a približnú uhlovú vzdialenosť od slnka. A potom už len trpezlivosť, trpezlivosť, trpezlivosť...

mirec72

- Andrej
 - Věk: 40
 - Kontaktovat uživatele:

Hvězdy ve dne?
Takže nie je problém vidieť aj fázu Venuše. Horšie je na tom Merkúr, čo? Pozorovali ste niekto Merkúr cez deň?

Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk

https://www.astroandy.sk
Hvězdy ve dne?
Jupiter není během dne problém, pokud je dostatečně daleko od Slunce, je čistá obloha a víte kam zamířit dalekohled... Dokonce není problém rozeznat pásy. Letos jej přes celé léto takto pozoruji - pomáhá polarizační filter pro zvýšení kontrastu. Dnes jsem v 9:17 pozoroval i Mars jako velmi malý ale dobře rozeznatelný kotouček...
Nějak ti ten mobilní net blbne, tak sem ti ten příspěvek dal dokupy Honza

Nějak ti ten mobilní net blbne, tak sem ti ten příspěvek dal dokupy Honza
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Hvězdy ve dne?
To už jsme se ale dost ochýlili od tématu, co je vidět neozbrojeným okem. 
Ve dne dalekohledem jsou hvězdy do cca 2 .mag a všehny jasné planety. Pokud si pamatuji, Saturn se mi nepodařil. Fáze Venuše a Merkuru jsou vidět lépe ve dne vysoko nad obzorem, než za soumraku

Ve dne dalekohledem jsou hvězdy do cca 2 .mag a všehny jasné planety. Pokud si pamatuji, Saturn se mi nepodařil. Fáze Venuše a Merkuru jsou vidět lépe ve dne vysoko nad obzorem, než za soumraku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
 - Kontaktovat uživatele:

Hvězdy ve dne?
Ta horní hranice s pomocí dalekohledu je dost neostrá. Např. u dvojhvězd se lze dostat ještě dál. Na vymeteném horském nebi na Kleti jsem s třicítkou dal složku Co Caroli 5,5 mag. Každopádně souhlasím, že s běžným vybavením bych byl rád za +2 mag. Pouhým okem jsem nedal ještě nic jiného než Venuši, nemám na to zrak. (nepočítám zatmění Slunce s viditelností i hvězd slabších 0 mag).

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod

EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Hvězdy ve dne?
V televizi to vyzkoušeli za nás! Když jsem to tu četl vzpomněl jsem si na pořad, pravděpodobně Mythbusters, či nějaký podobný, kde s televizní kamerou navštívili typický průmyslový komín a světe div se, na konci byla jasná modrá obloha. I selský rozum říká, že když slunce zapadne ještě dlouho musím čekat, než vykoukne nějaký hvězda, jak by pak mohla být vidět ve dne?

Zeiss 8x30, Pentax K-r, Pentax 18-55 mm, Sigma 70-300 mm APO

Hvězdy ve dne?
O tom silně pochybuji... televizní kamera pracuje s transfokátorem...
a jinak jsi mimo mísu (téma) ... hvězdy ve dne... co je vidět neozbrojeným okem...
Habl
Dobře, nenapsal jsem, že ten pán říkal, že žádné vidět nejsou, a protože to bylo v televizi, byly k tomu i obrázky kupodivu z televizní kamery, takové té příruční, aby se tam s ním vešla. A že říkal, že vidět nejsou má stejnou váhu, jako když taky někdo slyšel od někoho, že vidět jsou.
Zeiss 8x30, Pentax K-r, Pentax 18-55 mm, Sigma 70-300 mm APO

Hvězdy ve dne?
Pro Jan Skala
Fyzikální podmínky rozptylu jasu oblohy nedovolují pozorování hvězdy ve dne neozbrojeným okem... Je asi zbytečné odkazovat na televizní techniku a rozhodně to nedokázali za nás... pár pozorování jsem již provedl...
Habl

Fyzikální podmínky rozptylu jasu oblohy nedovolují pozorování hvězdy ve dne neozbrojeným okem... Je asi zbytečné odkazovat na televizní techniku a rozhodně to nedokázali za nás... pár pozorování jsem již provedl...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC

N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC