Hvězdy ve dne?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
PPos

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od PPos »

Nechcem tu nijako reklamovať "Lámačov mýtov, seriál ktorý chodí na Discovery ". Tam to skúšali s továrenským komínom ktorý mal cca 40m a neuspeli. Na vine bola disperzia v atmosfére. Ale zas čo som videl cestopisný film tak tam videli hviezdy voľným okom ale to boli na náhornej plošine cca 4000 m nad morom. Na kameru vedeli nasnímať Venušu ktorá mala údajne -1m.

PS: Môj dedo ktorý kopal studne tvrdil že hviezdy videl. Ale veľmi tomu neverím.
voko

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od voko »

Habl napsal: Kdy jsi vůbec pozoroval toho Merkura a jak?
HablPozoroval jsem ho víckrát, naposledy letos 20. srpna dopoledne, předtím 12. července také dopoledne.
A s Go-To to není tak složité. Vždy nejprve najdu Venuši - ta je jasná a na ní zaostřím dalekohled. A pak ho nechám přejet na Merkura; nemít zaostřený a ustavený dalekohled, tak ho nenajdu. I tak je to někdy problém ho v zorném poli najít, záleží na fázi (a tedy jeho jasnosti). Začínám na zvětšení 77x a pak přejdu na cca 180x. Někdy už pořádně plave, nejlepší je to zrána, ale to bývá ještě zas dost nízko nad obzorem, pak raději dopoledne než odpoledne. Zkoušel jsem i fotky, ale seeing mi to zatím nedovolil, abych ho zobrazil hezky za dne.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MilAN
Věk: 76

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od MilAN »

Takže jsi ho našel a viděl v dalekohledu. To není problém, rovněž tak v dalekohledu nejsou problémem jasné hvězdy.
Tady však šlo o pozorování neozbrojeným okem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
voko

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od voko »

Tak to bylo nedorozumění, já jsem měl na mysli pozorování Merkura ve dne přes dalekoíhled. Bez dalekohledu pouhýma očima si to nedovedu představit (mluvím ale za své oči).
e-mail: vokope(at)cmail.cz
3J

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od 3J »

PPos napsal:
PS: Môj dedo ktorý kopal studne tvrdil že hviezdy videl. Ale veľmi tomu neverím.
Tvého dědu jsem sice neznal, ale nevím proč by si to vymýšlel .
Pokud to vemu selským rozumem tak aby byla hvězda vidět, musí být světlejší než okolí/pozadí/nebe a na to má vliv množství prachových a vodních částic v ovzduší a , na to nezapomínejte , poloha slunce !
Nad ránem nebo v podvečer proč ne ::)
Jde o to, že ne-astronom řekne ve dne, ale už mohl být začátek soumraku.
Zkrátka, dokud to někdo nezkusí, tak se to nedá zamítnout tak rezolutně.
demonek

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od demonek »

Abych otestoval jak su na tem,tak jsem se přihlásil na astronomický kurz.A padla tam otázka o Venuši a studni.Napsal jsem,že i přes velký rozptyl světla v atmosféře by při dobrém postavení a velké jasnosti by mohla být vidět.A .... je to špatně.Bylo mi tam připsáno,že důvod je jiný.Když jsem pročetl toto vlákno,tak su taky na pochybách.Je možné ji uvidět nebo ne?
Vabra

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od Vabra »

Nevim jak presne znelo zadani, ale v nasich zemepisnych sirkach se Venuse nedostane do zenitu tak aby byla pozorovatelna z hluboke studny... ;)
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od MilAN »

Nevím jak teoreticky a jak ze studně, ale ve skutečnosti jsem pozoroval neozbrojeným okem Venuši v pravé poledne.
Důvodem, proč by nemohla být teoreticky u nás viděna Venuše ze studně může být pouze to, že se v naší poloze nedostává Venuše do zenitu a studně se nekopají šikmo :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od MMys »

Není mozné ji vidět, u nás se nedostane do zenitu, aby byla vidět ze studny. Jinak je samozřejmě na denní obloze vidět a ani nemusíš být ve studni.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
demonek

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od demonek »

Díky moc.Toto mě teda mohlo napadnout samotného :-[
Regulus

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od Regulus »

Dovolím si citovat z knihy "220 záludných otázek z astronomie" kde je omyl o použití studen na pozorování hvězd ve dne popsán - neodstraňu je se tím hlavní příčina - rozptyl sl. světla v atmosféře: "Pravda, i ten bychom mohli pomocí roury eliminovat, potřebovali bychom však k tomu rouru nejméně 15 km dlouhou. Bohužel, takové trouby se shánějí velmi obtížně" ;D Venuši jsem ve dne viděl jednou.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Habl

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od Habl »

Už to zde zaznělo, že lze pozorovat ve dne pouhým okem Venuši neb i Jupiter, ale musí býti známa přesná poloha. a hodnota denního jasu oblohy (rozptýlené světlo sluneční) se pohybuje v nadmořských výškách do cca 20 km mezi - 2 až -2,5 mag. Ten jas denní oblohy se měřil v padesátých letech na Observatoři v Ondřejově ->doc. Dr. František Link... Nechalo by se to dohledat v časopisu československých ústavů astronomických...

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
daghtus

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od daghtus »

Moj dedo tiez tvrdil, ze hviezdy videl, ked bola odstavka jednej z chladiacich vezi v jadrovej elektrarni v Jaslovskych Bohuniciach. Tie veze su dost velke - vyska 120 m, priemer ustia 53 m. I ked pri nadmorskej vyske JE okolo 160 mnm...tazko povedat.
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od KpS »

Jestli je ve dne nějaká hvězda vidět, nebo není, závisí na její magnitudě a jasu oblohy v jejím blízkém okolí. Z tohoto směru přichází do oka pouze to světlo rozptýlené v okolí přímky pozorovatel-hvězda, které míří k pozorovateli. Zkrácení této přímky o stovky metrů se nemůže nijak znatelně projevit. Uvádí se, že pro Slunce vysoko nad obzorem je hranicí pro pozorování volným okem mínus čtvrtá magnituda, při Slunci 10° nad obzorem již -2,5 mag. Venuši jsem ve dne viděl mnohokrát. Vhodné ovšem je, aby Slunce bylo schováno např. za budovou. Zahlédnout Jupitera při Slunci, které je 10° nad obzorem, jsem nezkoušel.
Karel
Homer
Věk: 70

Hvězdy ve dne?

Příspěvek od Homer »

Důvody proti možnosti vidění hvězd ze studně či chladící věže jsou zřejmé. Nicméne mne v této souvislosti napadá, že člověk ve studni má oči adaptované na tmu a ven vidí zcela jinak, než ten, kdo se nachází na povrchu...
Odpovědět