Žijí astronomové i na Moravě a ve Slezsku?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
PetrKubala

Příspěvek od PetrKubala »

V souvislosti s článkem v IAN: http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1964 zakládám diskusi k tématu i zde. Otázká je jednoduchá: má vzniknout na Moravě a ve Slezsku pobočka ČAS, která tam chybí? ???
VK

Příspěvek od VK »

To je zajímavá otázka. Ono je to trochu složitější.

Od konce 2. světové války asi do 60. let existovala v Olomouci Olomoucká pobočka ČAS. Postupně ale zanikla po uvedení hvězdárny v Olomouci-Slavoníně do normálního provozu. Měla nějaký majetek, který se každoročně evidoval a v posledních letech byla tato evidence jedinou činností této pobočky. Poté byla evidence "sjednocena" s evidencí majetku hvězdárny. Hvězdárna v Olomouci-Slavoníně byla zbourána v dubnu 2000 v důsledku stavby dálničního obchvatu Olomouce a neschopnosti místní astronomické obce zabránit likvidaci hvězdárny.

V Brně dosud existuje brněnská pobočka ČAS. Ta teoreticky může naplňovat představu moravské pobočky. Má jediného člena - svého revizora. Je jím Štěpán Paschke. Podle stanov nemůže vystoupit ani pobočku zrušit. Je tedy odsouzen k doživotnímu členství v této pobočce.

Funkci poboček ČAS zřejmě na Moravě a ve Slezsku plní Sekce proměnných hvězd ČAS, dále Společnost pro meziplanetární hmotu (zároveň sekce ČAS), APO (sídlí v Brně, ale de facto spíš v Ostravě), Valašská AS, Zlínská AS a patrně ještě další organisace, jejichž názvy si z hlavy nepamatuji.

Nic příliš nenasvědčuje tomu, že se to v dohledné době podstatně změní.

V. K.
3J

Příspěvek od 3J »

VK napsal:
V Brně dosud existuje brněnská pobočka ČAS. Ta teoreticky může naplňovat představu moravské pobočky. Má jediného člena - svého revizora. Je jím Štěpán Paschke. Podle stanov nemůže vystoupit ani pobočku zrušit. Je tedy odsouzen k doživotnímu členství v této pobočce.
Tak toto mě dost pobavilo... ;D
Zní to jako vyprávění z byrokratických bájí ...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

PetrKubala napsal: V souvislosti s článkem v IAN: http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1964 zakládám diskusi k tématu i zde. Otázká je jednoduchá: má vzniknout na Moravě a ve Slezsku pobočka ČAS, která tam chybí? ???
To je nějaká blbost ne? Astronomové v Česku se nudí?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
KaoS

Příspěvek od KaoS »

Ten článek je zvláštní, nejsem členem ČAS a necítím se být odříznut od astronomického dění, spíš naopak členství v SMPH bohatě stačí a ta své aktivity rozkládá po celé republice. Myslím, že kdo se o astronomii zajímá tak nebude mít problém, zprávy a publikace se posílají poštou po celé republice, takže tato záležitost má možná spíš byrokratický význam. Ale je to jen můj osobní názor ;)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

pravda, publikace se rozesilaji postou po cele CR.
CAS krome "spolkove" cinnosti zabezpecuje i chod serveru astro.cz a tedy i astro-forum.cz

Jakmile zalozis nejakou spolecnost, bude nutny urcity byrokraticky aparat - napr. k odesilani posty po CR :-). Zbytecne byrokracie ve vedeni CASu opravdu mnoho neni (a je snaha byrokracii likvidovat).
VK

Příspěvek od VK »

MaG napsal:

To je nějaká blbost ne? Astronomové v Česku se nudí?
Myslím, že to není blbost. Astronom (ať už profesionál, amatér nebo diletant), když je sám, má sice absolutní svobodu (omezenou pouze fyzikálními a finančními možnostmi), ale také absolutní zodpovědnost a nulovou institucionální podporu.

Co to ta institucionální podpora je: spojí-li se dohromady více lidí, pak tito lidé více zmůžou. Eventuálně si něco ulehčí. Když ještě nebyl internet, hůře se šířily informace, a bylo potřeba i do šíření informací hodně investovat - přece jen papír je ušlechtilý materiál a není zdaleka zadarmo. Takže dřív ty spolky byly důležitější než dnes - z hlediska informací pro lidi.

Mám zkušenost, že je dobré být ve spolku s lidmi podobného smýšlení a podobného zájmu. Problém je snad jenom v tom, že moje smýšlení je natolik nestandardní, že těžko nacházím vhodné lidi, případně vhodné spolky, ale tak už to na světě chodí.

Regionální astronomické organisace podle mé zkušenosti nic nevyřeší, protože jsou příliš malé a náchylné k provinční degeneraci. Teprve celostátní organisace přináší už trochu víc: dnes jsem dostal dopis z ČAS a seznam toho, jaké výhody, slevy a zproštění vstupného na různé akce a hvězdárny vlastně z toho mám. Bylo toho na 3 stránky A4. Taky u toho byla nová členská průkazka. Můžeme si stěžovat, že je to málo, ale už to, že přijde takový dopis, přece jen něco znamená.

Samozřejmě při určitých specifických potřebách může ČAS zastoupit i odborná sekce ČAS, taková, která má celostátní působnost.

Ve srovnání s tím třeba takový Astronomický klub Pardubice dává členům jen to, že mohou publikovat svoje pozorování, články a fotografie dalekohledů na stránce AKP. Já dělám tu stránku. Až to přestanu dělat, nevím, kdo to po mně převezme. Máme 12 členů, do června jsme měli 13 (jeden člen zahynul při dopravní nehodě). V jistém smyslu je div, že taková organisace vůbec je. Mně konkrétně dává snad jen další kousek pocitu, že kamsi patřím - a (neplacenou) práci (to je to slovo, které lidé neradi slyší).

V. K.
css94381672

Příspěvek od css94381672 »

VK napsal: dnes jsem dostal dopis z ČAS a seznam toho, jaké výhody, slevy a zproštění vstupného na různé akce a hvězdárny vlastně z toho mám. Bylo toho na 3 stránky A4. Taky u toho byla nová členská průkazka. Můžeme si stěžovat, že je to málo, ale už to, že přijde takový dopis, přece jen něco znamená.již delší dobu koketuji s myšlenkou podat přihlášku do ČAS (válí se mi dokonce již vyplněná na stole)...ale pořád nevím, jestli by to k něčemu bylo. Seznam výhod je vpravdě velký, bohužel já osobně žádnou z těchto výhod nevyužiji. Sleva na Astropis je zanedbatelná, EAI jsou na netu, na knižní veletrhy nejezdím, sleva do hvězdárny v Brně není, jinam se mi nevyplatí jet, atd.

Každopádně bych se chtěl zeptat:

ve stanovech je: "... pořádá ... , přednášky, diskuse, kursy, zájezdy, apod."
týká se to i "řadových členů" ? Nevím, kolik má ČAS celkem členů...ale tipl bych tak minimálně v stovkách? např. Astropis taky občas pořádá, ale jen třeba pro 30 posluchačů...samozřejmě, že místenky jsou hned pryč. A ty různý přednášky/kurzy/atd. ...se předpokládám konají jako obvykle jen v Praze, co?  :( (ačkoliv to by mi asi za rok nemuselo moc vadit...pokud půjde vše podle plánu  ;))

k článku ian
..to bych řešil, až začnou do ČAS chodit petice, že slezané chtějí pobočku v Ostravě ;)
(ale vytvářet konkurenční společnost, to tedy nevím...v životě jsem se setkal s pár jedinci, kteří se dost zajímali o fyziku nebo matematiku, ale s žádným, který by se zajímal tak o astronomii, že by vůbec věděl, že existuje nějaká ČAS...možná je to ale jen náhoda...)
karel.mokry

css94381672 napsal:
již delší dobu koketuji s myšlenkou podat přihlášku do ČAS (válí se mi dokonce již vyplněná na stole)...ale pořád nevím, jestli by to k něčemu bylo.

V kazdem pripade to k necemu bude. Je celkem jednoduche (zalezi take na slozce do ktere se clovek hlasi) se zapojit do cinnosti CAS, pripravit grant atp. Pokud bude kvalitne pripraveny, existuje vysoka sance ziskat finance - samozrejme ne pro soukromou osobu, ale na cinnost slozky...

Otazka financi je ale velmi slozita, predevsim zalezi na schvaleni statniho rozpoctu :-(

css94381672 napsal:
Každopádně bych se chtěl zeptat:
ve stanovech je: "... pořádá ... , přednášky, diskuse, kursy, zájezdy, apod." týká se to i "řadových členů" ? Nevím, kolik má ČAS celkem členů...ale tipl bych tak minimálně v stovkách?
pocet clenu je pres 500, presne cislo si z hlavy nepamatuji. Prednasky se vetsinou konaji tam, kde je clenove zaridi - tj. opravdu vetsinou v Praze - vyssi koncentrace aktivnich clenu je videt.

Zajezdy vetsinou organizuji jednotlive slozky (prevazne Prazska). Podminky samozrejme zalezi na konkretni akci.

Janek
Věk: 60

Příspěvek od Janek »

Funkce ČASu je jasná - sdružovat lidi stejného zájmu. Jako každé DOBROVOLNÉ sdružení, je i ČAS závislý na zájmu a ochotě lidí pracovat pro společnou věc. Vše závisí na lidech a tak jsou složky ČASu, které fungují dobře a to díky lidem, kteří je vedou, mají nápady a pod hlavičkou a záštitou ČAS je organizují (mohu hovořit za Pražskou pobočku http://praha.astro.cz/ do jejíž vedení vidím a za proměnáře, kteří fungují také díky aktivitám několika málo jedinců - Luboši díky) a jsou ochotni tomu věnovat nemálo času a energie a někdy i peněz.

Myslím si, že pokud vznikne aktivita sdola, uskupení lidí, které má zájem přispět k činnosti v regionu a moci k tomu používat záštitu ČAS a naopak obohatit její činnost o zajímavé akce i pro ostatní, není problém se do ČAS včlenit ba získat na svou činnost i příspěvek. Je mylné si myslet, že pobočku na Moravě zřídí VV ČAS, dosadí tam funkcionáře a řekne tak a teď dělejte to a to pro místní. Aktivita musí vyjít sdola.

Ještě jednou si dovolím říct za PP ČAS - ve výboru sedí samí mladí lidé, kteří mají chuť připravit program pro ostatní. Dělají to zcela bezplatně ve volném čase, využívají svých kontaktů na odborníky z různých oborů atd. Stejnou aktivitou je i pořádání MHV - původní myšlenka několika jedinců organizovaná třemi lidmi pro ostatní a dotažená do poměrně úspěšné akce (až na počasí).

A VŠE JE POUZE V LIDECH !!!
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Habl

Příspěvek od Habl »

ČAS prošla svým vývojem od svého založení přes masovou přeorganizovanou a byrokratickou společnost, /společnost měla až 4000 členů/ přes výběrovou společnost /řádné členství bylo vázáno na písemný souhlas 2 řádných členů/ až po současnost.

V dnešní době se vrací k hodnotám vlastním pro sdružení zájemců o astronomii a příbuzné obory bez obou extrémů. Mám za to, že je jedině dobře. že se do vedení společnosti pustili mladí lidé. Je dost prostoru pro seberealizaci v oboru a jejich odborný růst.

Na Moravě, ale i jinde jistě žijí zájemci jen musí naleznouti společnou cestu a společnou řeč. To založení pobočky je již jen formalita.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
PetrKubala

[quote author=Habl l

Na Moravě, ale i jinde jistě žijí zájemci jen musí naleznouti společnou cestu a společnou řeč. To založení pobočky je již jen formalita.

Habl

No právě....
karel.mokry

Na astro.cz vyslo "pokracovani" clanku z IAN: http://www.astro.cz/clanek/2551 Autorem je opet Petr Kubala, diky za spolupraci a ochotu.

Verim, ze se zajemci o clenstvi Petrovi ozvou.
PetrKubala

karel.mokry napsal:

Verim, ze se zajemci o clenstvi Petrovi ozvou.
Uvidíme, není důležitý jen počet zájemců o členství, ale také počet lidí, kteří by byli ochotni něco pro založení a případné vedení pobočky udělat..já sám to neukočíruju :)
VK

Příspěvek od VK »

Já bych se chtěl zeptat - protože z diskuse jsem to dostatečně nepochopil - jaký konkrétní cíl bude mít plánovaná nová Moravská pobočka? Kde bude mít sídlo? Jak vymezí svoje působení ve vztahu k místním astronomickým společnostem (Zlínská, Valašská, obč. sdr. Hvězdárna Olomouc, Astroklub Kostkov (Jablunkov), atd.)?

Mohlo by totiž dojít ke kolizím s těmito organizacemi. Ale také by nová pobočka pozitivně působit.

V. K.
Odpovědět