Meteor až bolid
Meteor až bolid
Viděl ještě někdo ?
Kamaráti mi vravili že to videli a že to bolo veľmi jasné... Čas sedí... škoda že som nebol vtedy s nimi.
Kamaráti mi vravili že to videli a že to bolo veľmi jasné... Čas sedí... škoda že som nebol vtedy s nimi.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Meteor až bolid
Dnešní podvečerní bolid má už upřesněné místo rozpadu - převzato z http://meteoros.de/php/viewtopic.php?t=9345
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Ondra Trnka
Meteor až bolid
Ten dnešní v 19:31 jsem také viděl, moc pěkná podívaná. Pořád jsem si říkal kdy už zhasne a on pořád letěl a letěl a při tom se rozpadal. Paráda.
Orion UK Europa 200/900; WO ZenithStar 80 II ED APO; Pentax 7x50; Pentax 8x42 DCF CS
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini
Meteor až bolid
Potvrzuju bolid z Jilemnice, krásnej pomalu se rozpadající 
Docela sranda, zrovna jsme jeli na chvilku pozorovat, vylezu z garáže a jen periferně vidim něco jasnýho že letí na západě, tak se kouknu a on to takovejhle parádní bolid!

Docela sranda, zrovna jsme jeli na chvilku pozorovat, vylezu z garáže a jen periferně vidim něco jasnýho že letí na západě, tak se kouknu a on to takovejhle parádní bolid!
Martin Bůna
- SIRIUS_758
Meteor až bolid
Ten dnešní o půl osmé byl fantastický, že jsem na chvilku zaváhal, jestli to nebyla světlice.. Ale nebyla - viděli jsme ho tří na Požárech, kde se jeho pěkně dlouhý let promítal od zenitu na západ, rozpadl se nad Rakovníkem.. Letěl celkem pomalu, zanechával jasné zelené světlo, dál od stopy fialové a vyvolal v nás hlasité projevy údivu nad tou podívanou..
- denis.marc
Meteor až bolid
Viděl jsem taky bolid. Bylo to 19:31 SEČ, +-1 minuta (lepší čas z mobilu nemám), proletěl kousek vpravo od Hamalu a Sharatanu v Beranovi a zhasl až pár stupňů nad obzorem, byl jasně bílý, ale v poslední fázi letu mi zaletěl za vysokou oblačnost u obzoru a ta barva se trochu měnila, rozpad nepozorován, jasnost cca -6/-7mag, v okolí byly na zemi vidět záblesky, rychlost byla velmi nízká, nechybělo mnoho a měl jsem ho na fotce.
Pozorovací stanoviště: Vojtěchov, okr. Chrudim
Poznámka: Podíval jsem se do poznámek a uvádím čas pozorování na pravou míru tedy 19:31 SEČ. Ve 21:31 SEČ jsem již seděl ve vlaku a teď si vzpomínám kolem 19:00 SEČ jsem byl venku, ale na jiném místě, avšak viděl jsem při obzoru na SZ něco, co jsem považoval za padající létající lampion nebo světlici, ve 20:31 SEČ nic. Tedy viděl jsem asi ten, co Ladin.
Pozorovací stanoviště: Vojtěchov, okr. Chrudim
Poznámka: Podíval jsem se do poznámek a uvádím čas pozorování na pravou míru tedy 19:31 SEČ. Ve 21:31 SEČ jsem již seděl ve vlaku a teď si vzpomínám kolem 19:00 SEČ jsem byl venku, ale na jiném místě, avšak viděl jsem při obzoru na SZ něco, co jsem považoval za padající létající lampion nebo světlici, ve 20:31 SEČ nic. Tedy viděl jsem asi ten, co Ladin.
Meteor až bolid
Ja tu mam len meteoritek z dneska, 2:12h
ten o 19:31 musel byt nadherny..
ten o 19:31 musel byt nadherny..
Meteor až bolid
a ten 19:30 je asi tento
-
Meteor až bolid
Včerejší bolid bohužel u mě velmi těsně nad obzorem a nejjasnější čast se asi odehrávala již pod obzorem.
http://ukazy.astro.cz/upload/20120317Ma ... or-mpp.jpg
http://ukazy.astro.cz/upload/20120317Ma ... or-mpp.jpg
-
Meteor až bolid
Bolid je také na webkameře Humlnet Studniční hora:http://kamery.humlnet.cz/show_webcam.ph ... ikost=1600
Meteor až bolid
Ja tu mam len meteoritek z dneska, 2:12h
Ahoj. Presne v tom čase som ho videl aj ja. Bola to nádhera. Videl som ako horil a veľmi žiaril. Trvalo to asi tak 2 sekundy. Neskor asi o 2:55 bolo tiež vidieť jeden meteorit ale už slabší.
To Viktormt : Pekný snímok. Ja som ten meteor ale videl oveľa jasnejší asi okolo -3 až -4 mag. Bol asi taký jasný ako Venuša.
Ahoj. Presne v tom čase som ho videl aj ja. Bola to nádhera. Videl som ako horil a veľmi žiaril. Trvalo to asi tak 2 sekundy. Neskor asi o 2:55 bolo tiež vidieť jeden meteorit ale už slabší.
To Viktormt : Pekný snímok. Ja som ten meteor ale videl oveľa jasnejší asi okolo -3 až -4 mag. Bol asi taký jasný ako Venuša.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
-
Meteor až bolid
Kombinace dvou snímků bolid a Sněžka:http://ukazy.astro.cz/upload/20120317Ma ... nezka1.jpg
-
Meteor až bolid
Zde všechny snímky bolidu. webkamery Studniční hory, Šindelové a Poděbrad:http://ukazy.astro.cz/prirustky.php?Id=6108
Meteor až bolid
dnes dalsi ulovok, uz som myslel, ze z fotenia nic nebude, no obloha sa striedavo zamracuje a trha:
pohlad na zapad
pohlad na zapad
Meteor až bolid
Dobrý den, ahoj
ve hvězdách a pádech různých objektů se moc nevyznám. Chtěla jsem se zeptat...17.3.2012 20:00-21:00 jsme stáli na zahradě s přítelem a pozorovali jsme jasnou oblohu a viděli jak padá nějaká ?družice? Z počátku to vypadalo jako normální pád hvězdy ale ten záblesk trval celkem dlouho a po nějaké chvíli se vznítil a začal zeleně hořet. Strašně by nás zajímalo, co jsme to vlastně viděli Mohl by nám to někdo prosím vysvětlit? Děkuji Katka
ve hvězdách a pádech různých objektů se moc nevyznám. Chtěla jsem se zeptat...17.3.2012 20:00-21:00 jsme stáli na zahradě s přítelem a pozorovali jsme jasnou oblohu a viděli jak padá nějaká ?družice? Z počátku to vypadalo jako normální pád hvězdy ale ten záblesk trval celkem dlouho a po nějaké chvíli se vznítil a začal zeleně hořet. Strašně by nás zajímalo, co jsme to vlastně viděli Mohl by nám to někdo prosím vysvětlit? Děkuji Katka