Meteor až bolid

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
KEnik

Meteor až bolid

Příspěvek od KEnik »

Také jsem jej asi viděl na
Loc: 49°46'45.472"N, 13°48'30.854"E
na 150° vyska 30° (namereno Adroidem na G1 mobilu)
letel cca 20°
cca -3mag

Capricornus:
kde jsi jej viděl?

ps: kde muzu nahlasit pozorovaní nemohu to najít.. diky
TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od Roman (Rick) »

Tak predsa som nemal vidiny :D. Nebol som si istý, či to bol ozaj meteor, lebo sa mi zdal príliš pomalý. Svoje spravilo i to, že som ho zahliadol nie úplne priamo ...
Capricornus

Meteor až bolid

Příspěvek od Capricornus »

KEnik: Brno, Palackého vrch (omlouvám se)
denis.marc

Meteor až bolid

Příspěvek od denis.marc »

To jsem zrovna přijel na pozorovací stanoviště a připravoval se na focení Venuše a Merkura, ten čas přibližně sedí, zrovna jsem připravoval stativ, otočil jsem se k němu, viděl jsem asi spíš konec letu v souhvězdí Monoceros vlevo od Oriona, podle stopy tam přiletěl zhruba z Blíženců, jasnost těžko říct, neviděl jsem ho pořádně, tak možná -2/-3 mag (osobně bych to za bolid spíše nepovažoval, prostě jasný meteor, ale z jiného stanoviště mohl být výraznější), rychlost spíš nižší nebo nižší-střední.
Pozorovací stanoviště: Pardubice  (50°2'11.473"N, 15°43'40.506"E)

hlášení bolidu

EDIT: viděl jsem v Orionu ještě jeden jasný meteor, kolem 21:00 SELČ, měl tak -1 mag, ale to už není taková šupa i když zas už byla víc tma, takže více vynikl.  :)
Capricornus

Meteor až bolid

Příspěvek od Capricornus »

KEnik: E 16.5732 N 49.2225
sussudio

Meteor až bolid

Příspěvek od sussudio »

včera po osmý hodině, ve směru jak uvádí capricornus. tzn. ssv na jjz něco spadlo k sousedovi na pastvu. viděl jsem stopu hoření která skončila nějakých 20m nad zemí, zdálo se mi to relativně nízko, protože šlo dobře odhadnout pravděpodobný prostor dopadu.. rychlost letu byla relativně malá. ještě doplnim že místo pozorování je u rokycan. byl jsem vzdálený nějakých 100/120m a viděl jsem dobře i úhel dopadu. byl jsem z toho tak nakopnutej, že jsem se ani nepodíval na přesný čas. je šance že je něco na poli? nebo to že dohořel nad zemí znamená že shořel úplně? pořád dumam že řeknu sousedovi a projdeme to tam. nepočítam, že tohle ještě někdy uvidim. nemam s tim žádnou zkušenost, ale zážitek je to neskutečnej.. viděl někdy někdo z vás něco podobnýho?
nedoporučuji obchodování s DUKem
ivanmsk

Meteor až bolid

Příspěvek od ivanmsk »

to sussdio: pokial tam pojdes, tak:
- fotak zo sebou, odfotit na mieste dopadu vsetky podozrive kamene, najlepsie ocislovat tabulkami a potom dat do ocislovanych igeltovych sackov.
- zmerat presne polohu pomocou GPS!
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
sussudio

Meteor až bolid

Příspěvek od sussudio »

půjdu tam na stopro. už jsem tam byl večer, ale jen na rychlo a na otočku. soused tam má krávy a chci se s nim napřed domluvit. pastva je to obrovská, takže to snad bejci nezašlapou.. zajímalo by mě, jaká je šance něco najít. vzhledem k menší rychlosti, délka stoby byla relativně dlouhá, bohužel mi její konec zakryla jedle.. dohořelo to cca 20m nad zemí. mohl to být železný meteor? kamenný by se spíš rozpadl na víc kusů, nebo? pořád jsem z toho zážitku docela hyn:) ještě mi napadl nějaký bordel lidskýho původu. nějak se mi ale nezdá, že by musel být relativně malý a hořet až téměř k zemi..
MaG
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od MaG »

Jak víš, že to dohořelo asi 20 metrů nad zemí a ne 20km? Jak víš, že to spadlo kus od tebe a ne kilometry daleko. Víš o tom, že dopad meteoritů je neviditelný, ale je doprovázen hvízdavým zvukem? Ne, nejsem skeptik, jen mně ten popis trochu "překvapil" od astronoma.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
sussudio

Meteor až bolid

Příspěvek od sussudio »

nekoukal jsem na oblohu, ale na zahradu. z okna baráku, takže žádný zvuk jsem neslyšel. dobrý orientační bod byla stoletá jedle, kterou mam na konci zahrady. tzn. viděl jsem ohnivou stopu, ne nějakou světlou čáru na pozadí oblohy. navíc jsem pozoroval směrem do kopce. tzn. že i určování směru a vzdálenosti - díky vysokému horizontu - bylo mnohem snazší. navíc, bylo ještě slušné světlo - vzhledem k času pozorování. žádná tma. pokud bych to měl přirovnat, aniž bych to sice někdy viděl v reálu, bylo to jako pozorovat padající - hořící trosku např. z nějakého letadla. člověk se rozběhne podívat, co to spadlo za dům..
nejsem žádný profi pozorovatel meteorů, mam nějaké základní info a to je vše. max vzdálenost dopadu ode mě byla ale 200m. a to píšu i přes to, že s odstupem času mě nahlodává právě ta "neuvěřitelnost" mého pozorování.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od MaG »

Ježiš a proč rovnouá nenapíšeš, že jsi viděl ohnivou stopu na pozadí kopce či stromů a ne na obloze? ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
sussudio

Meteor až bolid

Příspěvek od sussudio »

o obloze jsem nenapsal ani slovo:) spíš by mě zajímalo, co může znamenat že to přestalo hořet těch pár metrů nad zemí.. shořelo to? nebo jen vyhořelo a na zem přece jen něco dopadlo? obdobných pozorování asi moc neni, takže by to spíš chtělo nějakýho fyzika/geologa a schopnou teorii _proč_:) po práci už mam domluvenou rojnici, takže jdu hledat.. terén je tvrdej, spasenej od krav. tráva hodně nízká, takže pokud spadlo něco alespoň trochu většího, je tu šance..
michal.b

Meteor až bolid

Příspěvek od michal.b »

o obloze jsem nenapsal ani slovo:) spíš by mě zajímalo, co může znamenat že to přestalo hořet těch pár metrů nad zemí.. shořelo to?
Rekl bych, ze to znamena ze si videl nejakou zabavni pyrotechniku  ;D
sussudio

Meteor až bolid

Příspěvek od sussudio »

třeba najdu vyhořelou rachejtli, i to je možný. moc sousedů nemam, je to u nás samá pastvina, tak se přeptam.. každopádně by teda musela být dost nešizená.. každý pozorování bez aparátu je subjektivní záležitost. nevim co bych si myslel, kdybych to sám neviděl. na pyrotechniku se mi to prostě nezdá. leda nějaká mega raketa z rokycan:) kdo by ale odpaloval za světla? zkusim něco najít. ten cool zážitek už mi ale stejně zůstane:)
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od PDlink »

Poradilo sa mi zucastnit sa jednej expedicie, ktora hladala fragmenty meteoritu Kosice. Uzasny pocit nieco najst. Zabery z akcie a samotne fotky najdenych fragmetov som vystavil na mojich strankach.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Odpovědět