POWERSEEKER 114 EQ

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mkjirka

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od mkjirka »

Dobrý den,

chtěl bych si pořídit první dalekohled viz. níže a nejsem zrovna expert, proto mě napadlo pozeptat se tady na nějaké rady  ;D Zajímá mě jestli je to tzv. dobrý kup nebo by mi někdo doporučil ve stejné cenové relaci něco lepšího k amatérskému pozorování?

TSC/CEL #21045 POWERSEEKER 114 EQ za 4.740 Kč      
Zrcadlový dalekohled systému Newton, průměr zrcadla 114mm, ohnisko 900mm. 2 okuláry 1.25” - 20mm (45x) a 4mm (225x). Barlow 3x (135x a 675x :o) Jednoduchá paralaktická montáž EQ-1, výškově stavitelný duralový stativ s odkládací plochou.   :o

psmolly

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od psmolly »

Ahoj. Podívej...abys nebyl zklamaný, je třeba nejprve uvést toho smajlíka ( ) na pravou míru.

1.Vzhledem k podmínkám u nás zapomeň na zvětšení 675x. S tímhle dalekohledem bude použitelné tak max. 200x a to sotva. Pak bude obraz tmavý a málo kontrastní.

2.Další věc je eq1. Pokud vyloženě netrváš na paralaktické montáži, zkus sehnat montáž dobsonovu. Najdeš tady o ní spoustu napsáno. Mám dalekohled SW130/900 na eq2 a i tahle montáž se ještě hodně klepe (vítr, dotyk, zaostřování....). Jinak pokud nechceš fotografovat dlouhou expozicí přes dalekohled, jednoznačně je lepší dobson.

3.Máš už triedr? Pokud jsi nikdy nepozoroval, zkus ho. Většina zde přítomných vlastní větší dalekohledy, ale triedr mají všude s sebou. A dobrým triedrem uvidíš opravdu hodně.

Takže závěr ... zkus přemýšlet o triedru a hlavně !přečti si oblast "dalekohledy" zde na fóru! Hodně štěstí při výběru. ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
VK

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od VK »

Newton 114/900 potřebuje v první řadě dostatečně tuhou montáž. Taková montáž musí mít podstatně větší průměry hřídelů montáže, a také tužší stativ. Taková montáž i stativ budou mít samozřejmě větší hmotnost.

Drbohlav uvádí - na základě vlastní dlouholeté praxe - pro Newtonovy dalekohledy průměr hřídele 1/4 až 1/3 průměru objektivu. Tzn. zde by to mělo být 30 až 40 mm. Ocelové hřídele. Je to kvůli tuhosti, ne pevnosti. Tuhost je odolnost proti jakékoli deformaci. Pevnost je odolnost proti destrukci (resp. odolnost proti nepružné (nevratné) deformaci). To si dobře zapamatuj. Budeš to opravdu potřebovat.

Carl Zeiss před 2. světovou válkou už pro 8-cm refraktor nepoužíval trojnožku, ale plný kovový (zpvavidla litinový) stativ zhruba kuželového tvaru. Kvůli tuhosti stativu.

Dalekohled totiž se zvětšením zvětšuje i jakékoli otřesy. Jestliže máš skutečně využít zvětšení 200x, potřebuješ nejenom pohon, ale nesmí se Ti to klepat. A to prostě vyžaduje to, co to vyžaduje. Ošidit to nelze.

Jinak je pravda, co Ti napsal psmolly: pro začátek je dobrý:
- triedr
- pokud větší dalekohled, tak dobrou službu prokáže Dobson. To je ovšem docela jiný dalekohled.

Informaci, co je to Dobson, jak to vypadá, jak se to chová, jaké to má přednosti a nevýhody, lze najít například na stránkách dvou astronomů-amatérů, zároveň výrobců dalekohledů:

http://www.volny.cz/modr1 (Jiří Drbohlav)
http://sao.wz.cz (Libor Němec)

Neříkám, že si u nich máš něco objednat, ale z jejich stránek pochopíš víc.

V. K.
VK

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od VK »

Pokud už bys věděl, že chceš opravdu tento typ přístroje, pak bych z toho vzal je ten dalekohled a k tomu použil jinou - bytelnější - montáž: HEQ-5 nebo i EQ-6. Ale ta HEQ-5 by měla stačit; na vizuální pozorování určitě, jsou i lidé, jako MP, kteří dokládají, že stačí i na astrofotografii (s takto velkým dalekohledem). Viz sekce Astrofotografie - Astrofotografická technika.

V. K.
psmolly

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od psmolly »

Vláďo, ale on chtěl dalekohled do 5kkč. A "něco" na heq5 nebo eq6 bude stát asi tak 5-6x tolik ;)

To mkjirka: Pokud se opravdu rozhodneš pro paralaktiku typu eq1 nebo eq2 tady je jeden možný inzerát http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1153986970

Já mám přesně to samé. Dalekohled není špatný a pokud přežiješ klepání montáže při jakémkoli dotyku (nic hrozného) pak je to z pohledu cena/výkon dobrá volba. Ale zkus zvážit, jestli není možné počkat, našetřit a koupit většího(např. 8") dobsona.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
VK

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od VK »

psmolly napsal: Vláďo, ale on chtěl dalekohled do 5kkč. A "něco" na heq5 nebo eq6 bude stát asi tak 5-6x tolik ;)

To mkjirka: Pokud se opravdu rozhodneš pro paralaktiku typu eq1 nebo eq2 tady je jeden možný inzerát http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1153986970

Já mám přesně to samé. Dalekohled není špatný a pokud přežiješ klepání montáže při jakémkoli dotyku (nic hrozného) pak je to z pohledu cena/výkon dobrá volba. Ale zkus zvážit, jestli není možné počkat, našetřit a koupit většího(např. 8") dobsona.
Já právě vycházím z předpokladu, že on klepání dalekohledu při sebemenším dotyku "nepřežije". Buď se člověk věnuje pozorování, nebo se (proti své vůli) věnuje ovládání dalekohledu. Limit 5000 Kč je "vražedný" strop. HEQ-5 teď zlevnili, podle mě se to vyplatí. Cid s tím má nedávné zkušenosti. Ale pro mkjirku, když začíná, by bylo rozumnější řešení Dobson 20 cm (8").

V. K.
MilAN
Věk: 76

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od MilAN »

Určotě bych doporučoval jako první přístroj krátký achromat na azimutální montáži, něco jako Firstscope 60 AZ , nebo 70AZ nebo 102AZ , nebo Skywatcher 102/500 AZ První dva se vejdou do limitu 5 000Kč, druhé jsou již mírně přes.
Tyto dalekohledy dávají celkem uspokojivý obraz pro zvětšení velikosti 2/3D objektivu, navíc mají velké zorné pole , které je nejen pro začátečníka velmi výhodné. Začínat Dobsonem, s malým zorným polem , není zrovna nejšťastnější.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
3J

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od 3J »

Toto je zřejmě přesně podle tvých představ :D
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... &start=0#0
dv

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od dv »

Uvidim toho timto 114/900 newtonem "vice" nez refraktorem 70/700 za stejnych podmínek (stejna sada okularu,kvalitni pozorovaci podminky a stanoviste,...), respektive nebude ten rozdil zanedbatelny?
Eppur si muove
Kubajz

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od Kubajz »

dv napsal: Uvidim toho timto 114/900 newtonem "vice" nez refraktorem 70/700 za stejnych podmínek (stejna sada okularu,kvalitni pozorovaci podminky a stanoviste,...), respektive nebude ten rozdil zanedbatelny?
ta 114tka má o zhruba 0,8mag větší světelný zisk což na DSO poznáš(ale je to na ně stále málo).Kontrast a rozlišení na planetách vyjde asi zhruba na stejno,jen ten refraktor by měl navíc menší barevnou vadu(ale nijak tragickou),reflektor žádnou
Jakub Kristek
Obrázek
dv

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od dv »

Kubajz napsal:

ta 114tka má o zhruba 0,8mag větší světelný zisk což na DSO poznáš(ale je to na ně stále málo).Kontrast a rozlišení na planetách vyjde asi zhruba na stejno,jen ten refraktor by měl navíc menší barevnou vadu(ale nijak tragickou),reflektor žádnou
Diky Kubajz, to jsem potreboval vedet
;)

Pokud muzu poprosit jeste neco alespon priblizne o tom rozdilu pri sledovani nejjasnejsich DSO, abych byl v obraze. Diky
Eppur si muove
ladis
Věk: 46

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od ladis »

Nechci radit, jsou tu povolanejsi, ale na DSO bud opravdovou tmu se 114kou ci radeji kup rovnou 200ku. V ni uz je leccos videt pri alespon pouzitelnych podminkach za mestem... Podminkou je samozrejme auto, 200ka je uz krava velika...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Kubajz

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od Kubajz »

dv napsal:

Diky Kubajz, to jsem potreboval vedet
;)

Pokud muzu poprosit jeste neco alespon priblizne o tom rozdilu pri sledovani nejjasnejsich DSO, abych byl v obraze. Diky
mohl jsem porovnávat 7cm refraktor vs 13cm reflektor což jakžtakž odpovídá na několika objektech,nedaleko za městem.Např na M42byl nárůst zřetelný-v refraktoru jen mlhavý flek kolem trapézu,v newtonu už nějaké struktury(obě křídla,temný záliv,M43 zřetelně),galaxie které jsem v daném refraktoru neviděl vůbec nebyli s newtonem problém(např jasné galaxie ve Lvu jako M65-66,NGC2903).Prostě světelný přínos znát byl.Ale samozřejmě nad DSO je vynikající levnou variantou dobson,jak píše Ládis,pokud se smíříš že se nevejde na balkón :(
Jakub Kristek
Obrázek
dv

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od dv »

Diky za odpovedi, hodne jste mi pomohli!

Takze asi si ty 2000Kc dam do prasatka a usetrim radsi na toho dobsona. Ted uz jen, jestli setrit na 200ku (jako ma ladis) ci rovnou 254ku (jako vlastni Kubajz)?Preci jen cenovy rozdil je mezi nima docela velky (na Supre) a nejsem si jist,zda s narustem ceny umerne narusta i "vykon". ???
Eppur si muove
Kubajz

POWERSEEKER 114 EQ

Příspěvek od Kubajz »

dv napsal: Diky za odpovedi, hodne jste mi pomohli!

Takze asi si ty 2000Kc dam do prasatka a usetrim radsi na toho dobsona. Ted uz jen, jestli setrit na 200ku (jako ma ladis) ci rovnou 254ku (jako vlastni Kubajz)?Preci jen cenovy rozdil je mezi nima docela velky (na Supre) a nejsem si jist,zda s narustem ceny umerne narusta i "vykon".  ???
ať už investuješ do 8 nebo 10",zklamaný nebudeš,za tu cenu podají maximum.Rozdíl ve výkonu 8/10" poznat je,ale není dramatický(půl magnitudy).Oba dalekohledy jsou na tom s přepravou zhruba na stejno(na zadní sedačku se vejdou),ovládání celkem pohodlné a zvětšení kolem 250* není problém ukormidlovat.Pokud by ses tím dalekohledem chtěl mrknout tak není problém se domluvit ;)
Jakub Kristek
Obrázek
Odpovědět