Ach ta, gramatika !
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Prznit mateřský jazyk jistě špatné...
Jak jak prznit? Nářečí je prznění? Některé slova v nářečí totiž rozhodně spisovná nejsou! Např. Tu só popadaná hertepla.
Jak jak prznit? Nářečí je prznění? Některé slova v nářečí totiž rozhodně spisovná nejsou! Např. Tu só popadaná hertepla.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
To dvader:
Ano, to je asi nejlepší shrnutí!
Ano, to je asi nejlepší shrnutí!
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Ach ta, gramatika !
Lukina : Dyslexie je porucha čtení.
Nicméně nechme různé dys....stranou, v tom není kruciální problém.
Ten bude spíše buď v nedovzdělání, lhostejnosti nebo lenosti. Už zde zaznělo, že není problém v čárkách souvětí, ale v základech, ve stylystice, která zakládá srozumitelnost a podobně. Chce to se alespoň elementárně snažit
.
Nicméně nechme různé dys....stranou, v tom není kruciální problém.
Ten bude spíše buď v nedovzdělání, lhostejnosti nebo lenosti. Už zde zaznělo, že není problém v čárkách souvětí, ale v základech, ve stylystice, která zakládá srozumitelnost a podobně. Chce to se alespoň elementárně snažit
Ach ta, gramatika !
Lukina : Dyslexie je porucha čtení.Pardon, myslel jsem samozrejme dysortografii. Spatny vizualni vjem spojeny s naslednym psanym projevem.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Ach ta, gramatika !
Lukina : nejsem si jist, zda je to ta správná dysfunkce, ale jak jsem uvedl, zde problém nebude. Alespoň ne u naprosté většiny populace. Ono je jednodušší nepřemýšlet, než přemýšlet. To je ostatně patrné z toho, jak často se zde lidé ptají opakovaně na totéž, aniž by hledali zde nebo obecně na netu, v literatuře.
Ach ta, gramatika !
Jo, to naprosto souhlasim. Clovek si musi byt v prni rade vedom svych prednosti, ale i svych nedostatku a pracovat s nimi co neefektneji aby oboje rozvijel. Uz jsem to tu psal v tematu vylepseni soukromych zprav.
Newton 203/1200, dobson
Ach ta, gramatika !
Clovek si musi byt v prni rade vedom svych prednosti, ale i svych nedostatku a pracovat s nimi co neefektneji aby oboje rozvijel. :)To jsi tak napsal asi schválně, že? 
Pochopil jsem co se napsalo a to je důležité,tak mi to stačí,ale někdy je to opravdu přehnané, že musím přemýšlet nad některými slovy(u jiných členů).
Pochopil jsem co se napsalo a to je důležité,tak mi to stačí,ale někdy je to opravdu přehnané, že musím přemýšlet nad některými slovy(u jiných členů).
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Kluci teď byl úplněk, ale o čem budete psát, až přijde inverze? Bůh nás tu ochraňuj.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ach ta, gramatika !
P.S. Mluvil jsi někdy z člověkem od Košic? Já jo, a když si nedával bacha a spustil "od podlahy", rozuměl jsem mu každé páté slovo.Na ostatne prispevky nebudem reagovat ale k tomu co som oznacil ano...
V roku 2006 som sa prestahoval za pracou do Brna. Z vlakovej stanice som vysiel smerom k zastavke elektricky. Privital ma velky napis na billboarde "Internet za betelne love".
Po tyzdni v praci som zasiel v Brne-Reckovicich (vsimni si, ze to pisem cesky) na pivo. Po cca 10 minutach ku mne nabehol typek a " tož kámo, mosím ti něco hóknót do války".
Po mesiaci som uz "valil šalinó do hokny"...
Po cca 9 mesiacoch som si zohnal prenajom (tiez v Reckovicich). Jeden vikend som pral pradlo. Vesal som ho na balkone a s cigaretou v ustach som nadaval na pocasie. Navstivil ma majitel bytu a "tož klídek, vyhópne zolcna a pradlo bude suché" potom "nekuř furt ty špinky"
Az po prestahovani sa z Brna do Prahy som ocenil silu hantecu...
Neprezradim ci som porozumel alebo nie. Kto chce, sa nauci, kto nechce, tak bude tu riesit somariny na fore. Howgh.
PS: Pochadzam prave od tych Kosic (cca 100 km dalej smerom na vychod)
V roku 2006 som sa prestahoval za pracou do Brna. Z vlakovej stanice som vysiel smerom k zastavke elektricky. Privital ma velky napis na billboarde "Internet za betelne love".
Po tyzdni v praci som zasiel v Brne-Reckovicich (vsimni si, ze to pisem cesky) na pivo. Po cca 10 minutach ku mne nabehol typek a " tož kámo, mosím ti něco hóknót do války".
Po mesiaci som uz "valil šalinó do hokny"...
Po cca 9 mesiacoch som si zohnal prenajom (tiez v Reckovicich). Jeden vikend som pral pradlo. Vesal som ho na balkone a s cigaretou v ustach som nadaval na pocasie. Navstivil ma majitel bytu a "tož klídek, vyhópne zolcna a pradlo bude suché" potom "nekuř furt ty špinky"
Az po prestahovani sa z Brna do Prahy som ocenil silu hantecu...
Neprezradim ci som porozumel alebo nie. Kto chce, sa nauci, kto nechce, tak bude tu riesit somariny na fore. Howgh.
PS: Pochadzam prave od tych Kosic (cca 100 km dalej smerom na vychod)
Ach ta, gramatika !
Re: Ach ta, gramatika !
odpověď #150 - včera 11:43:30
Habl napsal dne včera 11:23:09:
Malé národy měli by držet pospolu a svoji mateřštinu ctít...
Tak protože bych chtěl aby byla mateřština ctěna, jsem tu kamenován!!! A to nemá nic společného s tím, zda tu národy drží spolu nebo ne.
Ten kdo vytahuje části souvětí a nebo celé věty z kontextu, není hoden racionální odpovědi. Proto jsem můj příspěvek smazal. Mám za to, že Vás nikdo nekamenoval !!! V SZ jsem Vás požádal též o smazání Vašeho příspěvku. Tolerovat názor je kořením každé diskuse.
Habl
odpověď #150 - včera 11:43:30
Habl napsal dne včera 11:23:09:
Malé národy měli by držet pospolu a svoji mateřštinu ctít...
Tak protože bych chtěl aby byla mateřština ctěna, jsem tu kamenován!!! A to nemá nic společného s tím, zda tu národy drží spolu nebo ne.
Ten kdo vytahuje části souvětí a nebo celé věty z kontextu, není hoden racionální odpovědi. Proto jsem můj příspěvek smazal. Mám za to, že Vás nikdo nekamenoval !!! V SZ jsem Vás požádal též o smazání Vašeho příspěvku. Tolerovat názor je kořením každé diskuse.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Ach ta, gramatika !
Asi před 6-7 lety jsem psal do TV Nova jestli by nechtěli třeba seriál "Odpadlík" nadabovat do Moravštiny,když může Reno mluvit jak Pražák.Poslal jsem jim i úvodní překlad: "Bývál dobrým policistú,ale spáchál ten nejhorší hřích,že svědčíl proti zkorumpovaným kolegom.Snažili se ho zapleštit,místo teho zapleštili děvčicu kerú milovál.Obviněn z vraždy včilkaj projížďá krajinú ..." Odepsali,že si cení mé připomínky,ale prý by seriál vyzněl jinak než autoři zamýšleli.Tož nevím 
Takže,když už jsme u té gramatiky a spisovné češtiny,tak i ta spisovná čeština se vyvinula z různých nářečí.
Takže,když už jsme u té gramatiky a spisovné češtiny,tak i ta spisovná čeština se vyvinula z různých nářečí.
Tohle sice nesouvisí s gramatikou, ale jazyka se to týká…
Občas se tu vyskytují delší příspěvky ve slovenštině, které se mi čtou nepohodlně, mimo jiné i díky odborným výrazům.
Mám vyzkoušeno, že překladač Google (osobně jej mám nainstalovaný jako aplikaci) už je tak vyspělý, že překládá perfektně. Takže celý příspěvek zkopíruji a přečtu si jej česky v překladači.
Tak třeba tento tip pomůže i dalším…
P.S.:
Kdyby tohle šlo nějak integrovat do AF, to by bylo super! Že by si uživatel zvolil, v jakém jazyce chce příspěvky vidět…
Občas se tu vyskytují delší příspěvky ve slovenštině, které se mi čtou nepohodlně, mimo jiné i díky odborným výrazům.
Mám vyzkoušeno, že překladač Google (osobně jej mám nainstalovaný jako aplikaci) už je tak vyspělý, že překládá perfektně. Takže celý příspěvek zkopíruji a přečtu si jej česky v překladači.
Tak třeba tento tip pomůže i dalším…
P.S.:
Kdyby tohle šlo nějak integrovat do AF, to by bylo super! Že by si uživatel zvolil, v jakém jazyce chce příspěvky vidět…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Šal bych vidět šécky řeči na špíglu u hvězdářů.
Překlad věty do brněnského hantecu" Já bych chtěl vidět tako všechny jazyky na astronomickém fóru".
Překlad věty do brněnského hantecu" Já bych chtěl vidět tako všechny jazyky na astronomickém fóru".
Dvader, jsem mladší než ty a se Slovenštinou nemám absolutně žádný problém.
Ale je smutná pravda, že moje děti již čtou lépe anglicky než slovensky... (ale nikoliv zde na fóru).
Ale je smutná pravda, že moje děti již čtou lépe anglicky než slovensky... (ale nikoliv zde na fóru).
Pavel Vabrousek
No tak to patřím k dětem… 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis