SW Dobson 200mm - přeprava?
Chtěl bych se zeptat jak je to s přenosnotí Newtonova dalekohledu na Dobsonově montáži o průměru zrcadla 200mm od firmy Skywatcher, zatím nemám auto takže by mě zajímalo zda se dá tento dalekohled v praxi přepravovat bez něj a také jaký je ideální podklad pro ustavení tohoto typu montáže, chápu že paralaktickou montáž lze ustavit i někde na louce ale jak je to s dobsnovou montáží v terénu?
Ja mam 254/1200 dobsona tubus ma 114cm a mezi sedacky fabie dozadu se vejde tam je 120cm ale musel sem seriznout o 6 cm polistyrenovy bloky a bedynku dam do kufru jen se musi sundat plato uz som to oskousel ta 200 se tam vejde take sou stejne velke na delku.jinak zatim sem pozoroval doma podstavec ma 3 nozicky takze se to nemuze vrklat nejlepsi se beton nebo aspon udusana hlina ve trave nevim jak by to drzelo.Tubus vazi 13 kg celkem lehke sem cekal ze bude vazit vice bedinka odhad asi 20-25 kg.
Ten dobson váží zhruba 20 kg (komplet). Pokud nejsi zrovna vysokohorský nosič tak ručně bez auta se to dá přenášet tak akorát třeba z domu na zahradu apod.
Jinak v terénu není problém, když to zrovna moc nesedí tak to prostě posuneš o kousek vedle a hotovo. Může to být i v mírném kopci, ale pohodlnější je to samozřejmě na rovině.
Jinak v terénu není problém, když to zrovna moc nesedí tak to prostě posuneš o kousek vedle a hotovo. Může to být i v mírném kopci, ale pohodlnější je to samozřejmě na rovině.
GARFIELD napsal: Chtěl bych se zeptat jak je to s přenosnotí Newtonova dalekohledu na Dobsonově montáži o průměru zrcadla 200mm od firmy Skywatcher, zatím nemám auto takže by mě zajímalo zda se dá tento dalekohled v praxi přepravovat bez něj a také jaký je ideální podklad pro ustavení tohoto typu montáže, chápu že paralaktickou montáž lze ustavit i někde na louce ale jak je to s dobsnovou montáží v terénu?Dokážu si představit tu pracnou výpravu vlakem někde, třeba ve dvou lidech - jeden tubus, druhý (rozloženou?) montáž. Já jsem po zvážení nechal dobson na chatě, (nebo místě, kde v pohodě dorazíš, když máš čas - mimo město a pozoruješ, rodina adt...), když jsem usoudil, že delší dobu nevyjedu, přepravil jsem ho v autě s kolegou zpět a čumím z balkónu
... Terén prostě musí být co nejlepší - rovné místo se snad najde skoro všude, dělá to při pozorování alespoň nějakou pohodu Ve svahu, nebo při náklonu je celý dalekohled dost "labilní" na převrácení, myslím tím, když se díváš do okuláru a zároveň pohybuješ proti přiměřenému odporu a najednou si ve směru náklonu a celé to převrátíš vlastně svýma rukama...

R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42