Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Plachta vypadá takto: Protivětrná zábrana, už mám i druhý díl, ten je ještě o jedno pole delší. Jediná nevýhoda byla v Chrorvatsku, tam nešly ty stanové kolíky zapíchnout do země, poutal jsem je ke kamenům. Montáž cca 5 minut.
milan kuhejda

Příspěvek od milan kuhejda »

to Karell-dík za inspiraci,na tu zábranu by šel použít takový ten plátěný altán na zahradu,samozřejmě bez střechy ;)
mám doma 2ks i z bočnicemi,použít tu kostru a obtáhnout ji bočnicemi a je vystaráno,kamaráde díky,více hlav,více ví :)

Milan
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Ahoj, delam ted nejaky dodelavky na boude a chci se zeptat jestli je dobry napad dat mezi sloup a desku(puk) montaze nejaky mekky material(nejspis korek nebo gumu)?
[/img]

Ona ta deska kterou je zakonceny sloup, neni uplne rovna, takze by se to tim hezky vyrovnalo a mohlo by to i tlumit vibrace, nebo je lepsi nechat to kov na kov a nerovnosti pripadne vytmelit a zabrousit?
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

V žádném případě nic pružného. Prostě kov na kov. Pokud to je křivé tak srovnat. Osobně bych netmelil rovnou to část, na kterou montáž dosedá, ale vysoustružil bych nějaké lože pro hlavu, a to přišrouboval na konec sloupu, případně to ještě vytmelil mezi tím ložem a sloupem. A EQ6-ka pak už bude sedět na obrobené ploše. To je důležité i z důvodu, aby se to dalo justovat. Točit montáží po nějaké barvě či tmelu, to bych nedělal. Tohle chce kov na kov.

Má to ještě jednu výhodu - až změníš montáž, prohodíš jen lože za jiné, pro jinou montáž. Nebudeš zase muset upravovat vršek sloupu.

(to černé uprostřed je šroub s plastovým držátkem, který pak přijde zašroubovat zespod, teď je tam hozený shora).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

MMys: Dik, necham to kov na kov.

Pokud to je křivé tak srovnat. Osobně bych netmelil rovnou to část, na kterou montáž dosedá, ale vysoustružil bych nějaké lože pro hlavu, a to přišrouboval na konec sloupu, případně to ještě vytmelil mezi tím ložem a sloupem. A EQ6-ka pak už bude sedět na obrobené ploše. To je důležité i z důvodu, aby se to dalo justovat. Točit montáží po nějaké barvě či tmelu, to bych nedělal. Tohle chce kov na kov.  Ja to tak vpodstate udelany mam, sloup je zakonceny rovnou deskou(akorat je ta deska trochu obouchana kladivem) se stredovym otvorem a na tom sedi soustruzeny adapter(opet ze spoda rovny) pro hlavu EQ6, ktery mi precizne vyrobil Jirka Kassal.
V podstate je to same jako tenhle adapter:

Akorat jsem to cele opatlal barvou, ale to nebude problem ocistit a zbrousit.
Necham teda dosedaci plochy ciste a natru pouze venkovni cast adapteru.

Tmelit jsem chtel tu ne uplne rovnou desku zakonceni sloupu, ono je to jen par prohlubni, tak by to snad nemelo nicemu vadit.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No tak není co řešit  ;) Přišroubuj adaptér na tu desku a je hotovo. Pokud se ti zdá moc křivá, tak ji předtím dotmel a vybrus. Každopádně pak adaptér přidělej bez jakékoli podložky, natvrdo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Tak ta dosedaci plocha EQ-6ky je taky nastrikana barvou.
Takze jsem dneska poridil smaltovaci barvu a zatim jsem s tim striknul spodni cast a boky adapteru na zkousku. Zda se ze je to to samy jako na cely EQ-6, akorat je hladka.
Asi s tim teda vezmu i zbytek, ona je ta barva dost tvrda a kdyz to jeste pred instalaci vyhladim smirkem a vezmu WD40-kou, tak to podle mne nemuze nicemu vadit.
Jinak bych tam musel dat vazelinu nebo tak neco aby to nechytalo rez.
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Pokud je adaptér soustružený, nepředpokládám, že by vznikla nějaká vůle mezi ním a EQ-6. Horní stranu sloupu doporučují zalícovat podle spodní strany adaptéru pomocí tušírovací barvy, pilníku a případně šábru, tak, aby styk byl na co největší ploše a nedocházelo k viklání. Myslím, že pilník bude stačit. Se zaškrabáváním bych to nepřeháněl, nejedná se o saně obráběcího stroje. Pak nátěr.
Přeji, ať se dílo podaří.
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Ekolog: Dik za tip, ja uz jsem to vcera ocistil od barvy a vzal to smirkem az na kov, ona je ta deska nakonec skoro perfektni, akorat u kraje jsou nejake prohlubne, stred cca 15cm je temer dokonaly.
Jeste to zkontroluju pomoci te  tusirky a pripadne to dokonfiguruju pilnikem.

Ja jsem na to tu montaz na podzim hodil, aniz bych to nejak resil, jeste kdyz byla bouda rozestavena, abych mohl honem, honem zacit fotit a nakonec to tak zustalo az do ted.
Takze to ted chci udelat poradne ;)
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Možná by stačilo i vlasové pravítko, pěkně si s tím pohrát.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Po delší době menší update stavu, ale je zásadní změna. Hvězdárna už šlape  ;)  Je hotová fasáda, dlažba kolem:

Uvnitř zabezpečovačka, dlažba, sádrokartony, vymalováno. Zprovoznil jsem "Control Room":

Dvířka v sádrokartonu ve stropě vedou ke krkům pro kabeláž do sloupu, druhá jsou nad stolem, takže přidání kabeláže dle potřeby by neměl být problém.

Kastlík - šikmina ze sádrokartonu nalevo zakrývá schody. Ty vedou do kopule, a od místnosti jsou oddělené dveřmi, a vedou ze studené části demečku. Takže když si v řídící místnosti přitopím, nebude tak velké riziko úniku tepla do kopule když otevřu poklop. Kastlík je samozřejmě dvojitý, s parozábranou + vycapný 20cm Orsilu, proti únikům, podhled zrovna tak. Uvidíme v zimě  ;)  

Do kopule jsem zatím provizorně nastěhoval stávající EQ6-ku + N185/610 astrograf a Borga, než dotahnu do funkčního stavu finální stroj (300 f/2.9 na větší montáži).

Měl jsem obavy, že bude v kopuli v létě velký hic, ale není to tak zlé. Štěrbinou mezi kopulí a podstavou lehce protahuje vzduch, a teplota vevnitř je za sluníčka tak o 5 stupňů nad okolní, což není moc. Tak hodinku před pozorováním stačí štěrbinu trochu pootevřít, a než začnu fotit, je vytemperováno.  

Takhle to vypadá ve velíně:

(velká verze na klik)

Řízeno přes ASCOM EQMOD na montáži EQ6 + SCOPEDOME driver na kopuli. Synchronizace štěrbiny s montáží zatím funguje bezvadně, z toho jsem měl obavy. Kamera G2-8300 + G1-2000, ostření vlastní, krokáčem na Baader Steeltracku. Nakukování do kopule webkamerou, zatím hozenou na zemi v rohu.  

Co bude další snímek, je asi jasné Zatím jedu H-alfu v těchhle mizerných krátkých nocích, často v dírách mezi mraky.  
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Ahoj Maritne,
myslím, že toto by se dalo vydávat v brožuře jako: Astronomové, splňte si svůj sen.

Je to nádherná práce, nádherná hvězdárna a perfektně propracované detaily. Opravdu klobou dolů. Snad můžu napsat, že ohromně závidím.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MMys: tak to je genialni moc a moc gratuluji!!! preji at slouzi a doufam, ze zacnes produkovat lepsi snimky nez doposud ;D hlavne narrow band ;D

edit: jo a koukam, ze fotis stejny objekt jako ja, opicko ale muj je zoufalej a pujde do kose, nez to snad priste zlepsim :)
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

to MMys: Naprostá nádhera a splněný sen astronoma amatéra! Ať slouží k maximální spokojenosti!

Zdraví

Pavebo
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Jak píší kolegové...

Je to parádní. Také závidím a ať všechno slouží jak má.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Odpovědět