Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Podle té fotky to vypadá že to stavíš v lese nic ve zlém, ať se stavba zadaří.
Podle té fotky to vypadá že to stavíš v lesenic ve zlém, ať se stavba zadaří.Stavím to doma za chalupou. Podle čeho jsi usoudil,že to stavím v lese? 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho jak je to utopené ve stínu stromů.
Nejsou to stromy,ale vinohrad.Fotil jsem to dneska ráno,tož proto ty stíny. 

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Budu mít jeden dotaz na majitele hvězdárniček, a to na podlahu do kopule. Zatím tam je holý panel. Betonovou podlahu nechci, dlažbu asi taky ne. To je tvrdé. Uvažoval jsem o roštu z latí, a přes to OSB desku (jak tlustou ?) s výřezem, aby prolézal pouze sloup, schovala se jeho patka. Kolem sloupu nechat mezeru, kvůli přenosu vibrací, u stěn zalištovat. Výhodu toho roštu navíc bude, že pod tím kdyžtak ještě budu schopný natáhnout případné další kabely. Pokud OSB desku, lakovat či ne ?
Na OSB desku bych pak dal takový ten venkovní koberec, jako se dává třeba do venkovních zahrádek u hospody, nebo něco podobného, měkčího. To pro případ, až mi někdy spadne okulár, filtr, kamera Na louce se mi to občas stává, ale tam je to rána do měkkýho.
Co vy na to ? Kdo máte kopuli, domeček, co v ní máte na podlaze ?
Momentálně je to tam takhle:
do otvoru v podlaze už mám svařený rám s poklopem, zatím není osazený. Stěny a věnec přijdou natáhnout lepidlem a oštukovat.
Na OSB desku bych pak dal takový ten venkovní koberec, jako se dává třeba do venkovních zahrádek u hospody, nebo něco podobného, měkčího. To pro případ, až mi někdy spadne okulár, filtr, kamera Na louce se mi to občas stává, ale tam je to rána do měkkýho.
Co vy na to ? Kdo máte kopuli, domeček, co v ní máte na podlaze ?
Momentálně je to tam takhle:
do otvoru v podlaze už mám svařený rám s poklopem, zatím není osazený. Stěny a věnec přijdou natáhnout lepidlem a oštukovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- jozopovazan
Tu podlahu tam chces davat iba kvoli zahrytiu tej patky?
do akej vysky pride ten poklop?
ja by som to riesil iba liatou podlahou (nejakym epoxidovym samonivelakom) + ten koberec alebo tmave lino
co sa tyka tych OSB hrubka zavisi od rozpalu tramov, OSB maju dost velky priehyb, takze na rozpal tramov cca 40 - 60 cm osb cca 18 - 22
v zasade ide iba o vrzganie.
OSB3 je do prostredia so zvysenou vlhkostou uz upravena, lakovat netreba.
ale zda sa mi to trochu komplikovane a pracne.
do akej vysky pride ten poklop?
ja by som to riesil iba liatou podlahou (nejakym epoxidovym samonivelakom) + ten koberec alebo tmave lino
co sa tyka tych OSB hrubka zavisi od rozpalu tramov, OSB maju dost velky priehyb, takze na rozpal tramov cca 40 - 60 cm osb cca 18 - 22
v zasade ide iba o vrzganie.
OSB3 je do prostredia so zvysenou vlhkostou uz upravena, lakovat netreba.
ale zda sa mi to trochu komplikovane a pracne.
10" dobson, 10x50, bresser R90
U svého řemesla se potkávám s různými podlahami, osobně bych to udělal takhle:
Pod klasické plovoucí podlahy se dává miralon o síle 2-3mm, ale jsou i obdelníkové plotny pod tyto podlahy o síle 5mm a více které bych použil a na to by tedy šlo dát OSB desky(osobně bych nelakoval) bez roštu. Samotné OSB desky bych slepil v jejich zámcích, mezery kolem stěn bych vyplnil montážní pěnou a po zaschnutí odřízl. V podlaze bych nechal výřez na kabeláž a dal na něj vhodný dekl a bude možno kdykoli a lehce přidávat kabely. Podle množství kabelů bych volil i sílu celé podlahy nebo šířku díry v podlaze.
Na ty ytongové cihly bych dal k lepidlu ještě perlinku (armovací sít na fasády), v těch spárách to někdy praská. Před aplikací lepidla je vhodné ytong na penetrovat, má velkou savost a lepidlo velice rychle na něm zasychá, člověk má pak více času si s tím pohrát.
Jinak krásná hvězdárna i s betonovou podlahou.
Pod klasické plovoucí podlahy se dává miralon o síle 2-3mm, ale jsou i obdelníkové plotny pod tyto podlahy o síle 5mm a více které bych použil a na to by tedy šlo dát OSB desky(osobně bych nelakoval) bez roštu. Samotné OSB desky bych slepil v jejich zámcích, mezery kolem stěn bych vyplnil montážní pěnou a po zaschnutí odřízl. V podlaze bych nechal výřez na kabeláž a dal na něj vhodný dekl a bude možno kdykoli a lehce přidávat kabely. Podle množství kabelů bych volil i sílu celé podlahy nebo šířku díry v podlaze.
Na ty ytongové cihly bych dal k lepidlu ještě perlinku (armovací sít na fasády), v těch spárách to někdy praská. Před aplikací lepidla je vhodné ytong na penetrovat, má velkou savost a lepidlo velice rychle na něm zasychá, člověk má pak více času si s tím pohrát.
Jinak krásná hvězdárna i s betonovou podlahou.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Perlinka tam pochopitelně bude, to jsem považoval za tak samozřejmé, že jsem to ani nepsal.
Ono tam mám 60mm krk ze sloupu do toho rozvaděče a dál dolů do řídící místnosti. Spíš mi šlo o to, abych mohl pod tím roštem případně prostrčit ještě něco, co se třeba nebude mít rádo (rušení) s hlavním svazkem kabelů.
Pokud by došlo na to řešení se silnějším mirelonem, asi bych to řešil plochým plastovým kanálem pro elektroinstalace.
Poklop osadím tak vysoko, aby byl do roviny s podlahou, zatím jsem ho proto neosazoval.
Pokud litou, můžu tam taky nechat nalít trochu anhydridu, až se budou dělat podlahy v domě. Akorát to neřeší ten problém, jak dostat podlahu až ke sloupu, což chci. Vlastní pilíř je totiž ztracené bednění 40x50cm, na něm je patka 35cm v průměru, a vlastní navařený sloup má už jen 20cm. A to bude zabírat z podlahy daleko méně, než když nechám koukat celý pilíř s patkou a šrouby. O to brzy zakopnu. A zalít to celé i s patkou se mi nechce.
Zatím se tedy přikláním k té plovoucí podlaze. Varianta s mirelonem by taky nemusela být špatná.
Edit:
ta varianta s mirelonem asi neklapne, ztracené bednění je do roviny s panelem. Patka sloupu má 10mm, matky dalších 15mm. A ještě asi 5mm kouká šroub. Tedy podlahu musím dostat tak o 3cm nad beton, abych ji mohl dotáhnout až ke sloupu. Na tom si trvám, protože podlahová plocha není v kopuli zas až tak velká, a mít podlahu až k sloupu bude příjemné a vzheldově čisté.
Ono tam mám 60mm krk ze sloupu do toho rozvaděče a dál dolů do řídící místnosti. Spíš mi šlo o to, abych mohl pod tím roštem případně prostrčit ještě něco, co se třeba nebude mít rádo (rušení) s hlavním svazkem kabelů.
Pokud by došlo na to řešení se silnějším mirelonem, asi bych to řešil plochým plastovým kanálem pro elektroinstalace.
Poklop osadím tak vysoko, aby byl do roviny s podlahou, zatím jsem ho proto neosazoval.
Pokud litou, můžu tam taky nechat nalít trochu anhydridu, až se budou dělat podlahy v domě. Akorát to neřeší ten problém, jak dostat podlahu až ke sloupu, což chci. Vlastní pilíř je totiž ztracené bednění 40x50cm, na něm je patka 35cm v průměru, a vlastní navařený sloup má už jen 20cm. A to bude zabírat z podlahy daleko méně, než když nechám koukat celý pilíř s patkou a šrouby. O to brzy zakopnu. A zalít to celé i s patkou se mi nechce.
Zatím se tedy přikláním k té plovoucí podlaze. Varianta s mirelonem by taky nemusela být špatná.
Edit:
ta varianta s mirelonem asi neklapne, ztracené bednění je do roviny s panelem. Patka sloupu má 10mm, matky dalších 15mm. A ještě asi 5mm kouká šroub. Tedy podlahu musím dostat tak o 3cm nad beton, abych ji mohl dotáhnout až ke sloupu. Na tom si trvám, protože podlahová plocha není v kopuli zas až tak velká, a mít podlahu až k sloupu bude příjemné a vzheldově čisté.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nevím jestli ti to k něčemu Martine bude já mám mé astrobudce podlahu 40cm nad terénem mám tam podlahu z německých vodovzdorných OSB3 desek (výrobce Glunz, nebo Egger), která leží na roštu z trámků 7x7cm .podlaha se ani nehne jo a na vrchu mám normální zátěžovej koberec .Dá se na tom krásně i chrnět!!
Bíba
Bíba

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Určitě bych se vyhnul plovoucí podlaze. Jednak nesnáší povětrnostní vlivy ( a že v kopuli dovede být někdy pěkně mokro), jednak je tvrdá a kluzká.
Volil bych variantu dřevěný rošt ( rastr 40-50 cm) a úhlopříčně přes něj OSB 3 = variantu do vlhka , s perem a drážkou. Na něj gumové lino ( měkčí a neklouže). Sympatický je sice zátěžový koberec ten pro použití i venku, ale zůstane v něm vlhkost .
Volil bych variantu dřevěný rošt ( rastr 40-50 cm) a úhlopříčně přes něj OSB 3 = variantu do vlhka , s perem a drážkou. Na něj gumové lino ( měkčí a neklouže). Sympatický je sice zátěžový koberec ten pro použití i venku, ale zůstane v něm vlhkost .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Hm, takže nakonec to bude asi tak, jak jsem to myslel. Rošt + OSB deska. Zatím... Ještě to tenhle týden dělat nejdu, ale asi nic lepšího nevymyslíme.
Ještě detail - OSB deska na roštu jen leží, nebo raději přibít, přišroubovat ? A jak moc vlhkem mění rozměr - abych nechal potřebnou spáru od zdi. Kolik, tak 0.5-1cm by asi mělo stačit.
Ještě detail - OSB deska na roštu jen leží, nebo raději přibít, přišroubovat ? A jak moc vlhkem mění rozměr - abych nechal potřebnou spáru od zdi. Kolik, tak 0.5-1cm by asi mělo stačit.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem tam nechal klasickou prkenou dřevěnou podlahu a jsem spokojen.
OSB přišroubuješ k roštu. Spáru nech, jak vyjde - myslím, že s přesností pod 0,5cm to ani nepřipasuješ, a to by mělo být tak akorát. U toho rozměru kopule je rozměrová stálost plochy dostatečná, aby se s ní nemyselo dál počítat. Deska je plošně lisovaná se všesměrovou plošou orientací - takže nepřevládá žádný směr při navlhnutí, tak jak tomu je u rostlého dřeva nebo i u plovoucích podlah s jednosměrnou orientací dřeva.
lepší rada žádná než špatná
- jozopovazan
a ked chces byt perfektny, tak listy srobuj do stien, nie do podlahy,
pripadnu sparu, ktora vznikne pri rozpinani nebude vidiet.
este mozno stoji za uvahu takato skladba:
podlahovy nobasil (kolko je treba) + kari siet a cca 5-7 cm mazaniny a na to to lino.
je to rychle, zalejes tym vsetky nerovnosti, a mas podlahu presne vo vyske ktoru potrebujes. okolo steny a stlpiku 2 cm nobasilovej dosky nastojato aby sa poter nedostal ku stlpiku a stenam kvoli otrasom.
(akurat je tam ten mokry proces)
pripadnu sparu, ktora vznikne pri rozpinani nebude vidiet.
este mozno stoji za uvahu takato skladba:
podlahovy nobasil (kolko je treba) + kari siet a cca 5-7 cm mazaniny a na to to lino.
je to rychle, zalejes tym vsetky nerovnosti, a mas podlahu presne vo vyske ktoru potrebujes. okolo steny a stlpiku 2 cm nobasilovej dosky nastojato aby sa poter nedostal ku stlpiku a stenam kvoli otrasom.
(akurat je tam ten mokry proces)
10" dobson, 10x50, bresser R90