Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

VK napsal: Existuje víc řešení upevnění montáže k pilíři. To řešení, které popisujete, je konstrukčně velmi jednoduché. Má ale nevýhodu v podobě obtížného seřizování polární osy paralaktické montáže....Neviem ktoré riešenie máš na mysli. Ak upevnenie platne na štyri skrutky, tak to podľa mňa autor neplánuje používať na polárne ustavenie montáže.
Je to len spojka montáže a piliera. Samotné ustavenie na polárku sa opäť bude vykonávať montážou tak, ako by bola umiestnená na trojnožke.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Duk napsal: Myslím, že krom jiného by ve vrchní plotně měli být místo děr okrouhlé rýhy (drážky ) . To z důvodu směrového ustavení ( natočení ) montáže.
D.
Na to má ale přeci montáž svoje vlastní prvky. u EQ6 bude stačit díra pro středový čep, a díra se závitem pro kolík, o který se opírají šrouby pro ustavení v azimutu. A ustavení bude pohodlnější, než pohybem celé desky.

Tedy přesně jak píše Funtomas.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
3J

Příspěvek od 3J »

No u TALu (made in USSR ) by to jinek nešlo než jak popisuje Duk.

TO V.K. : Kladivem to seřídíš na tisícinu milimetru.
Chce tu jen trošičku manuální zručnosti ;D a dřevěnej špalíček
Habl

Příspěvek od Habl »

FunTomas napsal:
Neviem ktoré riešenie máš na mysli. Ak upevnenie platne na štyri skrutky, tak to podľa mňa autor neplánuje používať na polárne ustavenie montáže.
Je to len spojka montáže a piliera. Samotné ustavenie na polárku sa opäť bude vykonávať montážou tak, ako by bola umiestnená na trojnožke.

Jen dvě poznámky:
1) Rozhodně to neslouží pro ustavení montáže. Měla by tam býti ještě umístěna krabicová libela pro ustavení hlavy podpěrného pilíře do vodorovné roviny.
2) Lépe se ustavuje vodorovná rovina na 3 šroubech umístěných v rozích rovnostranného trojuhelníku. Je to jednoduší a rychlejší ustavení.Takto se ustavují všechny geodetické, ale i astronomické přístroje.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Medved

Příspěvek od Medved »

brat napsal:
Podle Vašich příspěvků bych si dovolil poupravit tedy svůj plán výstavby pilíře na tento:

1) Vykopání 1,5m hluboké díry v místě prostřední dlaždice podlahy
2) Vysypání spodku kameny do výše 30 - 50 cm
3) Vybetonování jámy betonem + kameny jako pojivo až na povrch
4) Do hloubky cca 30 cm od vrchu zabetonování 3 závitových tyčí k uchycení nadzemního pilíře
5) Cca 1m vysoká trubka s navařeným plátem vespod bude sloužit jako pilíř. Bude připevněn maticemi na zmiňované závitové tyče.
6) Na vrch pilíře bude přivařena další deska - menší, na kterou bude připevněna hlavice EQ-6 montáže.

Opravdu tolik záleží na tom, jaký beton použiji? Já vždycky jenom koupím cement, smíchám s pískem a vodou a směs je hotová...

Na různých www stránkách s amatérskými hvězdárnami jsem viděl, že hlavice montáže není připevněna přímo na vrchní desku na pilíři, ale na vrchní desku je přes 4 krátké tlusté šrouby připevněna druhá deska a až na ní je přišroubována hlavice montáže. Je to asi z důvodu přesného "honění" vodorovné plochy.

Zdraví
Luboš Brát
Bod 2 bych vynechal, je zbytečný. Možná se tak dostaneš do nezámrzné hloubky, ale okolní zmrzlá zemina Ti s betonovým blokem nad kamenným záhozem stejně bude hýbat jak se jí zlíbí.
Ona je taky zima a zima. Loni byla zima fest, ale pod sněhem - Jeseníky byla země rozmrzlá. No a pak může přijít zima bez sněhu s dvacítkami pod nulou a klidně i ten metr a půl promrzne.

Na betonu záleží a nezáleží. Nejhorší je přechodová zóna tak +- 30cm od úrovně terénu, co je v zemi pod a pod střechou nad, vyrží, z pohledu lidského, věky, za "normálních" podmínek.

Jak se Ti tebou vyrobená směs osvědčuje?
Má stejnoměrný našedlý odstín? Nedrolí se po pár zimách? Nerozpadá se ve vlhku?
Jestli ano, ne, ne, tak ji dělej stejně. Obecně lze říci nedělat beton moc řídký, jen tak jak je nutné pro dobré zpracování. Ideální je pouze zavlhlá směs - vezmeš do ruky, stiskneš a beton pustí trochu vody. Taková směs se však špatně zpracovává a proto se beton v "domácích" podmínkách dělá řídší, ale úplně vodový by být neměl. Kupovat plastifikátory pro tak malý objem práce nemá smysl. Pro dobrý pocit můžeš udělat horní vrstvu bloku, cca 5-8cm - asi tak jak máš tlusté ty dlaždice z trochu mastnějšího betonu - o lžíci - šufan cementu víc aby lépe snášel nějaké to otloukání. Taky krytí těch výplňových kamenů bych doporučil cca 3-5cm od nejbližšího povrchu betonu.

Není lepší volit pro ustavení šrouby tři?
Já myslím, vzhledem k tomu, že žijeme v třírozměrném světě, že jo.
To ustanovení by mělo jít i jen s pomocí těch tří šroubů v bloku. Dvě matky nebo matka a klínky.
Ale vzhledem k tomu, že nejsem zasvěcen do problematiky hlavy montáže a jejího uchycení na sloup jedná se jen o takové plácnutí do vody.
Toš tak na světě...
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

To Brat:
S navrženým postupem souhlasím. Vrsva "kamenů" by měla být z drobnějšího kameniva. Obvykle se to dělá tak, že se odspodu začne hrubší frakcí a postupně "utahuje" jemnějšími za stálého hutnění.
Soustředil bych se na sloup - na jeho dostatečný průměr a tedy i tuhost proti kmitání volného konce.

Technická poznámka k příspěvku zmiňujícím nepodceňování rozměru patek s odvoláním na haly.
To má úplně jiné souvisloti - hala je velmi lehká stavba s velkou plochou zatíženou obvykle vodorovným působením větru. Patky zde plní funkci statického zajištění proti jeho působen, nikoliv pro roznášení už tak malé hmotnosti haly. Tedy čím lehčí hala, tím ( do určité míry ) hmotnější patky. A taky půdorysně rozměrnější, protože se musí eliminovat momenty vznikající vodorovným působením větru, které mají snahu patku "překlopit".

Opravdu věřte, že děláte z komára velblouda a konstruujete zbytečnosti. Dobrá řešení bývají nečekaně jednoduchá Homer.
VK

Příspěvek od VK »

FunTomas napsal:
Neviem ktoré riešenie máš na mysli. Ak upevnenie platne na štyri skrutky, tak to podľa mňa autor neplánuje používať na polárne ustavenie montáže.

Pokud montáž má vlastní pohyblivé prvky na seřízení polární osy, pak máš samozřejmě pravdu ;)

V. K.
Habl

Příspěvek od Habl »

Homer napsal: To Brat:
Soustředil bych se na sloup - na jeho dostatečný průměr a tedy i tuhost proti kmitání volného konce.
Homer.
"Nejvýstižněji formulovaná věta ze všech názorů na založení ve velmi svažitém terénu." Měla by se eliminovat pro svislost sloupu případná smyková napětí v zemině (podloží).

Habl
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Tož taky přidám trochu do mlýna ohledně technických věcí stavby...
1. nezámrzná hloubka se nazývá nezámrznou z toho důvodu, že v této hloubce prostě voda obsažená v zemině nezmrzne, ani kdyby se kdokoliv na hlavu stavěl (pro naše zeměpisné šířky), může být třeba měsíc -20...tato hodnota je stanovena na 100 až 120 cm podle místa
2. podsyp štěrkopískovou frakcí (dejme tomu 0-32 nebo 0-63) má význam i v tloušťce kolem 15 cm, není nutné z toho dělat základ superskeletu
3. spodní hrana betonu by měla být skutečně pod zámrznou hloubkou, jinak to postrádá smysl a bude si sloup dělat, co chce
4. doporučoval bych používat beton namíchaný v betonárce s řízeným provozem, pro ten sloup třídu betonu B20, ne doma "klohněný" polotovar...
5. dilatace sloupu od ŽB desky podlahy (nebo teda slabě vyztuženéh betonové desky) je samozřejmostí...rozhodně ale kvalitní dilataci nesplní IPA mezi desku a sloup...
6. halové patky jsou tak navrhovány proto, že přitížení je minimální a prostorová tuhost soustavy neucházející...dálepak je tu riziko propíchnutí patky sloupem vzhledem k malé roznášecí ploše sloupu...nehledě na to, že princip vyztužení a rozměrů patek podléhá jiných výpočtovým principům než sloup, byť i zapuštěný...
7. sloup by nebylo špatné vyztužit jednoduchým košem, případně pruty, stačí 8 prutů a pár třmínků, nestojí to zase tolik peněz a zbytečné to není...

Vycházím z toho, že ŽB pilíř bude mít i nadzemní část, nebude se to řešit alternativně ocelovkou...
Ustavení je skutečně také nejlepší na třech šroubech...
tož to by asi bylo zatím všechno.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Algol77 napsal: ...
Ustavení je skutečně také nejlepší na třech šroubech...
Brat má EQ6, ta má vlastní ustavení, takže určitě na další 3 ustavovací šrouby. !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk

Příspěvek od Duk »

No u TALu (made in USSR ) by to jinek nešlo než jak popisuje Duk.

TO V.K. : Kladivem to seřídíš na tisícinu milimetru.
Chce tu jen trošičku manuální zručnosti  ;D a dřevěnej špalíček

No Pepo, tak jak jsi úsměvně dodal na adresu made in  SSSR, nemáš tak docela pravdu. Totiž soudruh Tal, když tuto montáž navrhoval, myslel i na tuto alternativu. Montáž se na sloupovém podstavci nechá cca o 15° natočit.
Má úvaha o těch okrouhlých otvorech byla myšlena spíš alternativně, do budoucna, pro případ náhrady za jinou, masivnější, né sériově vyráběnou.
Zastávám názor, nikdy neříkej nikdy :D
Zdraví D.
Habl

Příspěvek od Habl »

Takže nemáš pod každou nožičkou trojnožky !samochodky" a "komandir" zavelí "pjatnacať gradusov nalevo" ;D Jinak mne je to jasné, protože Tal se prodává téměř po celé civilizované Evropě.

Habl
Duk

Příspěvek od Duk »

Trojnožky Pavle nemám, ale přesto, nemusím se účastnit diskuze " koupím červenou svítilnu " :D, neboť ovladač montáže funguje i jako červená svítilna. Důmyslné, co?
Zdraví D.
dusko

Příspěvek od dusko »

trocha off topic:
az to dostaviate, neskusajte nastvat susedov:
inac je to Iraq National Astronomical Observatory v Erbile
Duk

Příspěvek od Duk »

To by jeden neřekl a já si myslel, že ty trny s ostnáčem jsou vcelku dobrá ochrana před nenechavci ::)

Budu muset vymyslet něco jiného ;D
Odpovědět