Malá hvězdárna
- vilo hrebik
Malá hvězdárna
to:Peťa
je to malás tavba do 24m2 a výšky 5 m takže len oznamovacia povinnosť bez potreby stavebného povolenia . Do tých 5m sme sa nevošli ale ani plocha nieje 24 m . tak sa to nejako vyrovnává . Zatiaľ to nikomu nevadí . Hvezdáreň je tak trocha v ´´jame´´ okolia takže moc nekričí. Skutočná výška je asi 7,3 m
je to malás tavba do 24m2 a výšky 5 m takže len oznamovacia povinnosť bez potreby stavebného povolenia . Do tých 5m sme sa nevošli ale ani plocha nieje 24 m . tak sa to nejako vyrovnává . Zatiaľ to nikomu nevadí . Hvezdáreň je tak trocha v ´´jame´´ okolia takže moc nekričí. Skutočná výška je asi 7,3 m
- vilo hrebik
Malá hvězdárna
to Homer : prepáčte niesom moc na nejaké diskusie
každý si postaví ako sa mu to páčí prípadne kde mu končia schopnosti alebo financie.Zvládli by sme asi aj pravouhlý spodok aj medenné pokrytie ale máme to tak ako sme to chceli a osvedčilo sa to . Poslednej vete nerozumiem
každý si postaví ako sa mu to páčí prípadne kde mu končia schopnosti alebo financie.Zvládli by sme asi aj pravouhlý spodok aj medenné pokrytie ale máme to tak ako sme to chceli a osvedčilo sa to . Poslednej vete nerozumiem
- Stanislavxyz
Malá hvězdárna
Poslednej vete nerozumiem
Já ano Je to "protiflejmové" opatření.
Jinak souhlasím s Homerem, jak čtvercový půdorys, tak i římsa by nebyla špatná, nicméně když pominu tu praktičnost, tak se mi ta kruhová stavba docela líbí. Ten šindel má jistě životnost omezenou, ale nic netrvá věčně, že... Spíš mě zajímá jak je to řešené na samém vršku kupole? Přece ten šindel potřebuje nějaký (poměrně velký) sklon a ten na vrchu už není. Jakou jste použili fintu? A jak se osvědčila za deště?
Jo a zajímavá montáž, taky home made? Nebylo by pár foteček?
Já ano Je to "protiflejmové" opatření.
Jinak souhlasím s Homerem, jak čtvercový půdorys, tak i římsa by nebyla špatná, nicméně když pominu tu praktičnost, tak se mi ta kruhová stavba docela líbí. Ten šindel má jistě životnost omezenou, ale nic netrvá věčně, že... Spíš mě zajímá jak je to řešené na samém vršku kupole? Přece ten šindel potřebuje nějaký (poměrně velký) sklon a ten na vrchu už není. Jakou jste použili fintu? A jak se osvědčila za deště?
Jo a zajímavá montáž, taky home made? Nebylo by pár foteček?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Malá hvězdárna
Vilo hrebik:
Nic proti tomu, že každý staví tak, jak se mu to líbí. Dělám to tak i já
. To ale neznamená, že se nám podaří pokaždé optimální řešení. Tohle jednoduše optimální není, i když uznávám, že kruhová stavba vypadá hezky. Jen kvůli tomu ale hvězdárny nestavíme.
Při srovnatelném úsilí, prostředcích i šikovnosti to mohlo být lepší. Já jsem například časem zjistil, že i římsa s plechovou okapnicí, kterou mám pod kopulí, nestačí a budu přidávat žlábek.
Co jsem si dovolil poznamenat, jsem poznamenal ne abych Vás rozčílil ale abych ostatním naznačil variantní řešení Vaší stavby...
Nic proti tomu, že každý staví tak, jak se mu to líbí. Dělám to tak i já

Při srovnatelném úsilí, prostředcích i šikovnosti to mohlo být lepší. Já jsem například časem zjistil, že i římsa s plechovou okapnicí, kterou mám pod kopulí, nestačí a budu přidávat žlábek.
Co jsem si dovolil poznamenat, jsem poznamenal ne abych Vás rozčílil ale abych ostatním naznačil variantní řešení Vaší stavby...
- vilo hrebik
Malá hvězdárna
to :Stanislavxyz Tiež súhlasím s Homerem ale tiež ste si asi neprečítal pozorne môj predošlý príspevok. Nebolo to stavané pre nábytok ani praktičnosť . Na to máme vedľastojaci trojposchodový dom. Dole je stôl a 4 stoličky.Hore sú dva stoly a po obvode 10 stoličiek. nič iné tam nepotrebujeme.Ano aj montáž je home- made .O tom šindle ste na omyle. tu použitý nepotrebuje žiadny sklon.
- vilo hrebik
Malá hvězdárna
to Homer: k tej optimálnosti ani k tomu či to mohlo alebo nemohlo byt lepší sa nebudem vyjadrovať ale skúste mi naznačiť načo by tam bola rímsa s plechovou okapnicí alebo nejaký žliabok? zatiaľ sme nič podobné nepotrebovali.
Malá hvězdárna
Zdravím,máte krásnou hvězdárnu,převeliké dílo.Podobnou stavbu jsem absolvoval také.No to myslí kluci asi,aby nešla voda a všelijaký bordel na fasádu.I když teď už jsou k mání nátěry,kterým trocha vody nevadí a dají se i čistit.Mám základnu čtverec a stříšku pod kopulí z přesahem a stejně se mi fasáda špiní.Ale válcová základna je hezčí.Hvězdárna s kupolí má mít válcový základ a výšku,to splňujete. 

Malá hvězdárna
A kdyby byl v budoucnu problém s šindelí můžete přepotáhnout mědí,základ pod ní máte skvělý. 

- vilo hrebik
Malá hvězdárna
Robili sme to pre seba a tak sme sa k tomu aj stavali.šindel sme testovali a po stopení do celku slnkom nepretečie ani na horizontálnej ploche . všetky inkriminované miesta sú ošetrené bitum. tmelom.Šindel je typ so špeciálnym jadrom a veľkou dilatáciou .- Ak by aj pretiekol nezistíme to lebo pod ním je v dvoch vrstvách nepriepustná hrubá folia mezofol ktorý už v jednej vrstve stavbu dokonale zastrešil. Voda steká z kupole do drenáže okolo vyplnenej veľlkými šutrami. .V tejto koncepcii by som sa už asi do nejakých dodábok nepúšťal a boli by problematické .Medzera medzi okrajom kupole a stenou kupolu dokonale odvetrává .Na fasáde je umývateľná silikátová omietka a je stále čistá.
dávám dokopy zas nejaké fotky ... ďakujeme za uznanie. zdravím
dávám dokopy zas nejaké fotky ... ďakujeme za uznanie. zdravím
Malá hvězdárna
Tak se konečně dostávám k odpovědi. Řešit zde výhody a nevýhody kruhového půdorysu nebudu. Pokud neplánujete pověsit na zeď nějakou skříňku, knihovničku, mít tam skříň či regál na potřeby do kopule a postačí stůl a židle, pak to bude asi jedno.
Šindele mají předepsaný sklon 15°, s rostoucí nadmořskou výškou se doporučený sklon zvyšuje. Pokud si nakreslíte směrem k zenitu vrcholový úhel 30°, dostanete kulový vrchlík, který tuto podmínku nesplňuje. Neexistuje krytina, která by měla dovolený nulový spád. Co to udělá, uvidíte po několika letech, právě tak jako co udělá absence okapnice s fasádou...
Šindele mají předepsaný sklon 15°, s rostoucí nadmořskou výškou se doporučený sklon zvyšuje. Pokud si nakreslíte směrem k zenitu vrcholový úhel 30°, dostanete kulový vrchlík, který tuto podmínku nesplňuje. Neexistuje krytina, která by měla dovolený nulový spád. Co to udělá, uvidíte po několika letech, právě tak jako co udělá absence okapnice s fasádou...
Malá hvězdárna
Neexistuje krytina, která by měla dovolený nulový spád.
A neexistujú stavby s noluvým spádom.
Mr. Homér. Cez Vaše sito neprešla ani jedna stavba domácej hviezdárne. Napriek tomu ich množstvo funguje spústu rokov.
A neviem, prečo stále riešite nejaké stavebné úrady. Je to stavba ,ktorá nepodlieha stavebnému konaniu. Postavím, na obecný úrad pošlem list, že som si postavil domček a šlus.
A neexistujú stavby s noluvým spádom.
Mr. Homér. Cez Vaše sito neprešla ani jedna stavba domácej hviezdárne. Napriek tomu ich množstvo funguje spústu rokov.
A neviem, prečo stále riešite nejaké stavebné úrady. Je to stavba ,ktorá nepodlieha stavebnému konaniu. Postavím, na obecný úrad pošlem list, že som si postavil domček a šlus.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
- vilo hrebik
Malá hvězdárna
to Homer. Za desať rokov to neurobilo nič a ani nepredpokladáme, že to ešte niečo ´´urobí ´´.Ventilátor sme zatiaľ tiež žiadny nepotrebovali...Neviem aký časový horizont myslíte. Tiež, keď o niečom neviete , neznamená to že to neexistuje.
Malá hvězdárna
Koukám, že se tady nevyplatí psát žádné připomínky, návrhy,úvahy, poznatky..... - které by se možná někomu mohli někdy hodit. Ta
Tady je potřeba jen psát " wow !" a následně "děkuji"
Jen už se tomu pak ale už nedá říkat "fórum"
Tady je potřeba jen psát " wow !" a následně "děkuji"
Jen už se tomu pak ale už nedá říkat "fórum"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Malá hvězdárna
Milan:
Rady, návrhy poprípade praktické skúsenosti asi každý rád zoberie v úvahu.
Homer tuším ku každej stavbe má plno "hororových " scenárov , prečo a kedy každú ( už hotovú a tým pádom ťažko previesť zmeny) :-/ stavba hviezdárne čaká zkaza.
Rady, návrhy poprípade praktické skúsenosti asi každý rád zoberie v úvahu.
Homer tuším ku každej stavbe má plno "hororových " scenárov , prečo a kedy každú ( už hotovú a tým pádom ťažko previesť zmeny) :-/ stavba hviezdárne čaká zkaza.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
Malá hvězdárna
Egres:
čtěte prosím pozorněji. S nulovým spádem jsem reagoval na tuto větu :
tu použitý nepotrebuje žiadny sklon. Dále, u stavby Vilo hrebika jsem ani slovem nezmínil jakékoliv jednání se stavebním úřadem.
Za další, až se zde objeví stavby ve fázi výstavby, bude možno reagovat včas. Na dokončené stavby nelze reagovat jinak než zpětně.
No a pokud si skutečně myslíte, že je lépe stavět kruhové stavby než pravoúhlé, vést pilíře nesmyslně středy podlaží pod kopulemi a pod kopulí nedělat okapnice a nechat stékat vodu po fasádě, pak zde není dál co řešit. Snad je zde na AF ještě dovoleno alespoň poznamenat své názory - činím tak proto, aby si další stavitelé uvědomili možná rizika a chyby. Pokud se zde ovšem chcete po vzoru jiných fór jen vzájemně plácat po rameni budiž, nikam Vás to ale neposune.
čtěte prosím pozorněji. S nulovým spádem jsem reagoval na tuto větu :
tu použitý nepotrebuje žiadny sklon. Dále, u stavby Vilo hrebika jsem ani slovem nezmínil jakékoliv jednání se stavebním úřadem.
Za další, až se zde objeví stavby ve fázi výstavby, bude možno reagovat včas. Na dokončené stavby nelze reagovat jinak než zpětně.
No a pokud si skutečně myslíte, že je lépe stavět kruhové stavby než pravoúhlé, vést pilíře nesmyslně středy podlaží pod kopulemi a pod kopulí nedělat okapnice a nechat stékat vodu po fasádě, pak zde není dál co řešit. Snad je zde na AF ještě dovoleno alespoň poznamenat své názory - činím tak proto, aby si další stavitelé uvědomili možná rizika a chyby. Pokud se zde ovšem chcete po vzoru jiných fór jen vzájemně plácat po rameni budiž, nikam Vás to ale neposune.