Malá hvězdárna

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
stana

Malá hvězdárna

Příspěvek od stana »

hamr napsal: Pro Stana,
asi máš pravdu ;), ale člověk nemůže vidět všecko >:(. Já jsem se kochal tou krásnou hvězdárnou a parametry dalekohledu jsem zkrátka přehlíd ::)!!
;D :D
P.S. Určitě by té kopuli "slušelo" i něco většího..
/Jen trocha provokace, jinak super stavba a klidně bych ještě pár fotek uvítal!../
8)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
cacik

Malá hvězdárna

Příspěvek od cacik »

To je prostě nádhera - nikdy jsem nikomu nic nezáviděl - ale dělám vyjímku.......to je sen! Přeji co nejvíce jasný nocí ;)
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

hamr napsal: Pro Mata,
je to krásné profesionální dílo, jako stavař to umím ocenit ;). Taky bych výhledově chtěl pevné stanoviště, myšlenku mám, jen nemám ten čas a peníze :-/. No snad jednou k tomu taky dojde. Bojuju s myšlenkou kopule nebo odsuvu, no ta kopule by byla bomba ;D, prostě by to vypadalo jako hvězdárna :).Ještě jednou, krásná práce, i ta vidlicová montáž. Jsem línej to tu hledat, ale ten dalekohled je 300? nebo víc?
Ahoj Hamr,

ďakujeme za uznanie. Hlavný ďalekohlad je 317/1500 plus dva hladáčiky Sky Watcher 70 x 500 a 9 x 50.
m101

Malá hvězdárna

Příspěvek od m101 »

:)Překrásná hvězdárna....a měli byste i nějaké stránky s postupem stavby,určitě fotek máte dost... :)
Homer
Věk: 70

Malá hvězdárna

Příspěvek od Homer »

To Mata:
Je třeba ocenit i práci s detailem včetně kytky na okně :). Pěkné, velmi pěkné...
Já to mám podobné, ale uvnitř mé kopule je zatím jen pilíř ???
Jak dořešíte v půdoryse podlahy ten schodišťový otvor, abyste tam ve tmě nespadli?
Homer
stana

Malá hvězdárna

Příspěvek od stana »

Ano, normálně bych se bez zábradlí obešel, ale po několika hodinovém pozorování a namáhání očí se mi často stalo, že se motám jak motovidlo a ty krkolomné schůdky by nad ránem byl BIG PROBLEM!
Teda můj názor.. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

m101 napsal: :)Překrásná hvězdárna....a měli byste i nějaké stránky s postupem stavby,určitě fotek máte dost... :)
Ahoj,

stránku s postupom stavby nemáme, ale môžem tu pridať fotografie stavby od jej úplných základov až po dnes. Fotiek máme veľa. Celý stavebný postup sme zdokumentovali, takže pre záujemcov nie je problém poskytnúť fotky v akomkoľvek štádiu stavby.
V najbližších dňoch sa pokúsim dať dokopy fotografie aj s popisom stavby a potom ich pridám na Astrofórum.
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Homer napsal: To Mata:
Je třeba ocenit i práci s detailem včetně kytky na okně :). Pěkné, velmi pěkné...
Já to mám podobné, ale uvnitř mé kopule je zatím jen pilíř ???
Jak dořešíte v půdoryse podlahy ten schodišťový otvor, abyste tam ve tmě nespadli?
Homer
Ahoj Homer,

tie pekné kvietky sú tam zásluhou mojej maminky, je to jej záľuba. :)

Problém so schodišťovým otvorom sme vyriešili nasledovne. Vyrobili sme z 25 mm hrubej preglejky/prekližky :)/ drevený dvojdielny poklop v požadovanom kruhovom tvare v strede spojený pántami. Vrchnú časť poklopu sme obložili " Tatranským obkladom " a na spodnú časť sme nalepili 20mm hrubý izolačný pás z podlahovej izolačnej hmoty Izoflex, aby sme tepelne a zvukovo odizolovali prízemie hvezdárne od vrchného poschodia, kde pozorujeme. Nosnosť uzáveru je dostatočne dimenzovaná.Uzáver je možné po podlahe posúvať a v správnej polohe do prielezu ´´zapadne´´ a samovoľný posuv bez podvihnutia okraja nieje možný.Riešenie sa ukázalo ako vyhovujúce.Na prípadný súkromný mail môžem poslať fotografie detailov.Pre lepšiu predstavivosť pridávam fotku.
Strmosť schodov /asi 52 stupňov/ umožňuje používať okraje vyšších schodíkov ako ´´zábradlie´´.Zdá sa nám to v pohode.Vačšinou sme triezvy vďaka čomu ešte nikto so schodov nespadol.Keď pôjdete okolo kľudne si ich príjdite vyskúšať :).
HVEZDÁREŇ JE KAŽDÉMU ZÁUJEMCOVI O POZOROVANIE ZDARMA  K DISPOZÍCII .
POZN : Pre zobrazenie fotiek je asi žiadúce používať Internet Explorer.

Homer

Malá hvězdárna

Příspěvek od Homer »

Ahoj Mato,
k podobnému řešení jsem dospěl taky, jen myslím, že by ta díra měla být zakrytá celá. Před dvěma měsíci jsem podobnou proletěl o patro níž a i když z toho byl "jen" výron, dodnes mne noha bolí a opakovat bych to už nechtěl:-).
Homer
Alien_MasterMynd

Malá hvězdárna

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Homer napsal: Ahoj Mato,
k podobnému řešení jsem dospěl taky, jen myslím, že by ta díra měla být zakrytá celá. Před dvěma měsíci jsem podobnou proletěl o patro níž a i když z toho byl "jen" výron, dodnes mne noha bolí a opakovat bych to už nechtěl:-).
HomerVzdyt ten poklop je posuvny a dira na schodiste se da zakryt uplne, staci cist ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Homer

Malá hvězdárna

Příspěvek od Homer »

Pokud je posuvný s takovým přesahem, že zakryje celý otvor, je to v pořádku. To jsem opravdu nevyčetl-ale to bych tyto stavebníky asi podcenil a mohlo mne to napadnout :-[. Omlouvám se.
Homer
Alien_MasterMynd

Malá hvězdárna

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Ja to pochopil z tohohle Uzáver je možné po podlahe posúvať a v správnej polohe do prielezu ´´zapadne´´ a samovoľný posuv bez podvihnutia okraja nieje možný. a z obrazku, ze poklop zaklapne do toho "protikusu" na strane u horniho schodu.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Homer

Malá hvězdárna

Příspěvek od Homer »

Ano, je to jasné...Možná se budu řešením inspirovat :-). Homer
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Áno, správne ste to pochopili.
Na spodnej strane poklopu je nalepená izolačná hmota hrúbky asi 1,5 cm v presnom tvare otvoru. Keď sa poklop založí na miesto, izolačná hmota zapadne do otvoru v podlahe, tým sa zamedzí akémukoľvek posunutiu poklopu.  ;)

brat

Malá hvězdárna

Příspěvek od brat »

Ahoj,
po delší době jsem se chtěl pokochat fotkami z Vaší stavby této nádherné hvězdárničky, ale zjistil jsem, že už se snímky neukazují.
Asi jste je měli někde uložené na netu a už jsou pryč.
Chtělo by to zachovat - nebo třeba udělat vlastní stránky hvězdárny (to by bylo ideální).

Přeji jasné nebe
Luboš
Bc. Luboš Brát
Odpovědět