sada okulárů
sada okulárů
Tak, nakonec jsem se přeci jen rozhodl pro TeleVue okuláry i přez jejich závratnou cenu, snad se to vyplatí.V souvislosti s tím mě napadlo pořízení revolverové hlavy pro okuláry, až jich budu mít více tak abych nemusel pořád dokola měnit.Má s tímto někdo nějakou zkušenost?Co by měla takováto hlavice splňovat aby nedegradovala kvalitu TV optiky?
sada okulárů
Pokud s tím počítáš na Dobsona, tak si přiděláváš problémy.
1/ lze použít pouze přímohledný revolver - t.j. bez zrcátka nebo hranolu.
2/ vzhledem k optické délce revolveru se nevyhneš většímu sekundárnímu zrcátku
3/ vzhledem k váze revolveru + okuláru budeš s potížemi, dovyvažovat Dobsona
4/ vzhledem k Tvému tubusu a OV budeš mít velkou stavební délku celého příslušenství a vzhledm k celkové délce dojde ke značnému namáhání tubusu v místě upevnění OV a tím i k rozcentrovávání celého systému.
Určitě bych to nedoporučoval.
1/ lze použít pouze přímohledný revolver - t.j. bez zrcátka nebo hranolu.
2/ vzhledem k optické délce revolveru se nevyhneš většímu sekundárnímu zrcátku
3/ vzhledem k váze revolveru + okuláru budeš s potížemi, dovyvažovat Dobsona
4/ vzhledem k Tvému tubusu a OV budeš mít velkou stavební délku celého příslušenství a vzhledm k celkové délce dojde ke značnému namáhání tubusu v místě upevnění OV a tím i k rozcentrovávání celého systému.
Určitě bych to nedoporučoval.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
sada okulárů
Revolverová hlava se především používá u refraktorů,
katadioptrických soustav s okuláry za provrtaným zrcadlem a hlavně u dalekohledů montovaných na paralaktických montážích s pohonem.
Kromě všech obtíží, které ti nastínil Milan, je zde ještě
potíž při následném použití okuláru se silnějším zvětšením,
že pozorovaný obraz bude mimo zorné pole.
Habl
katadioptrických soustav s okuláry za provrtaným zrcadlem a hlavně u dalekohledů montovaných na paralaktických montážích s pohonem.
Kromě všech obtíží, které ti nastínil Milan, je zde ještě
potíž při následném použití okuláru se silnějším zvětšením,
že pozorovaný obraz bude mimo zorné pole.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
sada okulárů
Milan, Habl:díky, to mě nenapadlo, myslím že jsem z toho vyléčený
sada okulárů
Taky si chci pořídit sadu okulárů. Zatím nějaké levné. Převážně na vizuální pozorování Dobsonem 300/1700. A nevím pro co se rozhodnout. Uvažoval jsem o SKY ULTRAWide-Angle. Protože je má známý. Ale ještě nejsem definitivně rozhodnutý. Tak prosím o radu, do čeho jít. Aby to bylo cenově do 2 tisíc za kus.
sada okulárů
TomZ napsal: Taky si chci pořídit sadu okulárů. Zatím nějaké levné. Převážně na vizuální pozorování Dobsonem 300/1700. A nevím pro co se rozhodnout. Uvažoval jsem o SKY ULTRAWide-Angle. Protože je má známý. Ale ještě nejsem definitivně rozhodnutý. Tak prosím o radu, do čeho jít. Aby to bylo cenově do 2 tisíc za kus.
Mas nejakou ideu, kolik by tech okularu melo byt (respektive kolik ruznych zvetseni, resenim totiz muze byt i barlow atd)?
Jo a taky by bylo lepsi napsat celkovy rozpocet nez stanovit castku za kus
Mas nejakou ideu, kolik by tech okularu melo byt (respektive kolik ruznych zvetseni, resenim totiz muze byt i barlow atd)?
Jo a taky by bylo lepsi napsat celkovy rozpocet nez stanovit castku za kus
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
TomZ napsal: Taky si chci pořídit sadu okulárů. Zatím nějaké levné. Převážně na vizuální pozorování Dobsonem 300/1700. A nevím pro co se rozhodnout. Uvažoval jsem o SKY ULTRAWide-Angle. Protože je má známý. Ale ještě nejsem definitivně rozhodnutý. Tak prosím o radu, do čeho jít. Aby to bylo cenově do 2 tisíc za kus.- Já jsem koupil SW UW66° 15mm, byl jsem s ním náramně spokojen, za rok 9mm a na posledním mhv i 20mm. Je to zde jiz v nakem tematu popsane. Muj nazor je, ze jako zakladni sada okularu pro vizualni pozorovani plne vyhovi - je to vyborny pomer cena/vykon. Pohodlne se do nich dívá. Prezije se s nima doba nez zjistis co chces (to ja doted nevim
) a nebudes litovat investice. Pri dennim svetle je na kraji pole fialovy lem - ten v noci "neexistuje" - jsou to jine podminky. Zajimave muzou byt jeste William Optics 72° 1,25" kus 2100kč myslim.
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
sada okulárů
to michal.b:
viděl bych to tak na 4-6kusů.
Rozpočet tak cca. 8t +/- 2t.
Jak říkáš řešení může být i barlow. Ale ten vnese další chyby. Na druhou stranu je otázka, nakolik budou tyto vady pozorovatelné okem.
Který barlow by jsi doporučil?
to Hadra:
Stěma WO to máš pravdu. Ale když je delší ohnisko, mají i delší cenu:-) Ale stejně budu jeden delší potřebovat a od SKY se mě moc nelíbí.
viděl bych to tak na 4-6kusů.
Rozpočet tak cca. 8t +/- 2t.
Jak říkáš řešení může být i barlow. Ale ten vnese další chyby. Na druhou stranu je otázka, nakolik budou tyto vady pozorovatelné okem.
Který barlow by jsi doporučil?
to Hadra:
Stěma WO to máš pravdu. Ale když je delší ohnisko, mají i delší cenu:-) Ale stejně budu jeden delší potřebovat a od SKY se mě moc nelíbí.
sada okulárů
Kvalitni barlow by zadne chyby vnest nemel (snizeni kontrastu / zvyseni rozptylu je *velmi* male) a naopak muze zlepsit obraz v levnych okularech (predevsim u okraju zorneho pole).
Druha vec je, ze klasicke barlowy (zejmena pak popularni zkracene verze) prodluzuji vzdalenost vystupni pupily (coz muze byt u kratsich okularu vyhodne a u dlouhoohniskovych naopak problem) a u nekterych okularu (dlouha ohniska a/nebo ultrawide typy) mohou zpusobit vinetaci. Tyhle problemy s netykaji telecentrickych typu (TV Powermate). Osobne jsem si poridil Ultimu a jsem celkem spokojen.
Jinak co se tyce okularu - vyber si 2 z nasledujicich 3 vlastnosti: 1)levne, 2)sirokouhle, 3)dobre korigovane na velkou svetelnost ;D
Za slusne levne kousky (<2000,-) s dobrym pomerem cena/vykon jsou vseobecne povazovany cinske plossly (s FMC upravou - GSO, Skywatcher superplossl, Celestron Omni, Soligor...), SW UW (hlavne 9 a 6mm), taky treba GSO SuperView (20mm a delsi).
Taky neni spatna strategie koupit jeden kvalitni okular (klidne i drazsi, ten ktery bude pouzivan nejcasteji) a doplnit ho tim, na co zbydou penize
Druha vec je, ze klasicke barlowy (zejmena pak popularni zkracene verze) prodluzuji vzdalenost vystupni pupily (coz muze byt u kratsich okularu vyhodne a u dlouhoohniskovych naopak problem) a u nekterych okularu (dlouha ohniska a/nebo ultrawide typy) mohou zpusobit vinetaci. Tyhle problemy s netykaji telecentrickych typu (TV Powermate). Osobne jsem si poridil Ultimu a jsem celkem spokojen.
Jinak co se tyce okularu - vyber si 2 z nasledujicich 3 vlastnosti: 1)levne, 2)sirokouhle, 3)dobre korigovane na velkou svetelnost ;D
Za slusne levne kousky (<2000,-) s dobrym pomerem cena/vykon jsou vseobecne povazovany cinske plossly (s FMC upravou - GSO, Skywatcher superplossl, Celestron Omni, Soligor...), SW UW (hlavne 9 a 6mm), taky treba GSO SuperView (20mm a delsi).
Taky neni spatna strategie koupit jeden kvalitni okular (klidne i drazsi, ten ktery bude pouzivan nejcasteji) a doplnit ho tim, na co zbydou penize
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
Mozna ti pomuze moje sestava, kupuju ji postupne. Je to vybirane pro maksutov 90/1250 a dobson 250/1250.
Veskere vybaveni mam na 1.25. Mak ma jen tenhle prumer, na dobsona ho dam kvuli vaze take. Navic to setri cenu.
* barlow celestron ultima 2x, cena 3000, je fakt dobry, zadne spatne efekty po pouziti nevidim, navic mi usetri hromadu penez za dalsi okulary
* 25 mm, 70 stupnu, FMC, od Telescope Service za 89 euro. tenhle okular da maximalni zorne pole pro 1.25"
* 15 mm, 68 stupnu, FMC, od TS, za 60 euro.
* 10 mm vysoce kvalitni znackovy okular na planety, asi od vixenu, nebo Celestron ultima, jeste nejsem rozhodnut
Pri pouziti barlow a na ohnisko 1250 dostavam zvetseni: 50x,83x,100x, 125x,166x,250x. Zorne pole zacina na 1.4 stupnich.
K tomu par filtru a jsem hotovy. Takze asi tak.
Veskere vybaveni mam na 1.25. Mak ma jen tenhle prumer, na dobsona ho dam kvuli vaze take. Navic to setri cenu.
* barlow celestron ultima 2x, cena 3000, je fakt dobry, zadne spatne efekty po pouziti nevidim, navic mi usetri hromadu penez za dalsi okulary
* 25 mm, 70 stupnu, FMC, od Telescope Service za 89 euro. tenhle okular da maximalni zorne pole pro 1.25"
* 15 mm, 68 stupnu, FMC, od TS, za 60 euro.
* 10 mm vysoce kvalitni znackovy okular na planety, asi od vixenu, nebo Celestron ultima, jeste nejsem rozhodnut
Pri pouziti barlow a na ohnisko 1250 dostavam zvetseni: 50x,83x,100x, 125x,166x,250x. Zorne pole zacina na 1.4 stupnich.
K tomu par filtru a jsem hotovy. Takze asi tak.
sada okulárů
Nechtěl bych nikomun radit ,co koupit. Ale nebylo by vhodnější sí nějaké okuláry na nějaké akci odzkoušet a tam přijít na to, že to je právě to, co se mi bude hodit? Uvažovat podle katalogů o okulárech, které nemám odzkoušené, že mají právě ty vastnosti, které já potřebuji, je dosti zcestné. Zrovna u neznačkových /značkových ?/ okulárů TS apod. , s kterými nemáte zkušenosti.
Navíc , pokud mohu radit, bych bral Barlowa jako krajní řešení v okamžiku, kdy mi již moje okuláry ohniskem nestačí. Barlow, pokud nic nezkazí, určitě nic nevylepší, nedělejte si iluze. Podle mého, v daných podmínkách postačí 3 okuláry. Ale zkuste to nejříve odzkoušet, možná zjistíte, že některý z uvažovaných okulárů na dalekohledu vůbec nepotřebujete.
Navíc , pokud mohu radit, bych bral Barlowa jako krajní řešení v okamžiku, kdy mi již moje okuláry ohniskem nestačí. Barlow, pokud nic nezkazí, určitě nic nevylepší, nedělejte si iluze. Podle mého, v daných podmínkách postačí 3 okuláry. Ale zkuste to nejříve odzkoušet, možná zjistíte, že některý z uvažovaných okulárů na dalekohledu vůbec nepotřebujete.
sada okulárů
Asi jste me zviklali. Zacinam premyslet o barlow. Jenze ja to potrebuji pro dobson 300/1700. A problem je pro prumer 1.25" pri ohnisku 32mm, zorne pole je male (50°). To pak potrebuji uz 2" okular. Jenze 2" barlow je drazsi. Kdyz uz tak at je to použitelné pro vsechny okulary.
Jeste zkusim pohledat nejake 2" barlow. Kdyby nekdo mel nejaky ten 2" barlow odzkouseny na podobnem dalekohledu. V cene kolem 4t. Tak bych byl rak kdyby me napsal jeho zkusenost.
Jeste zkusim pohledat nejake 2" barlow. Kdyby nekdo mel nejaky ten 2" barlow odzkouseny na podobnem dalekohledu. V cene kolem 4t. Tak bych byl rak kdyby me napsal jeho zkusenost.
sada okulárů
Nebylo by lepší za ty peníze koupit radši okulár ?
I když ten Tvůj dobson není zase extra světelný, přesto je potřeba dost kvalitní okuláry na to, aby bylo možno využít jeho možnosti. Nedělej si iluze, že Barlow zdvojnásobí počet Tvých okulárů
I když ten Tvůj dobson není zase extra světelný, přesto je potřeba dost kvalitní okuláry na to, aby bylo možno využít jeho možnosti. Nedělej si iluze, že Barlow zdvojnásobí počet Tvých okulárů
sada okulárů
MilAN napsal: Nechtěl bych nikomun radit ,co koupit. Ale nebylo by vhodnější sí nějaké okuláry na nějaké akci odzkoušet a tam přijít na to, že to je právě to, co se mi bude hodit? Uvažovat podle katalogů o okulárech, které nemám odzkoušené, že mají právě ty vastnosti, které já potřebuji, je dosti zcestné. Zrovna u neznačkových /značkových ?/ okulárů TS apod. , s kterými nemáte zkušenosti.
Ja jsem puvodne barlow ani nezamyslel. To ze nic nezlepsi, taky neni uplne pravda. Viz. vyse zminovana zmena pupily(ktera ale na druhou stranu neni vzdy vytana)
Ale ted me to pripada jako lepsi cesta. Koupit kvalitni okular. Misto dvou mene kvalitnich. A casem treba dokoupit dalsi kvalitni. A barlow mit jako docasne řešení.
Ja jsem puvodne barlow ani nezamyslel. To ze nic nezlepsi, taky neni uplne pravda. Viz. vyse zminovana zmena pupily(ktera ale na druhou stranu neni vzdy vytana)
Ale ted me to pripada jako lepsi cesta. Koupit kvalitni okular. Misto dvou mene kvalitnich. A casem treba dokoupit dalsi kvalitni. A barlow mit jako docasne řešení.
sada okulárů
MilAN napsal: Nebylo by lepší za ty peníze koupit radši okulár ?
Ja si nedelam iluze. Kazdy opticky clen vnasi do soustavy dalsi vady i kdyz treba nektere eliminuje. To je jasne. Cim vice veci tim vice veci se muze pokazit.
Ja si nedelam iluze. Kazdy opticky clen vnasi do soustavy dalsi vady i kdyz treba nektere eliminuje. To je jasne. Cim vice veci tim vice veci se muze pokazit.