Akumulátor místo závaží

Otázky, rady, tipy, návody...
M. Krupa

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od M. Krupa »

Zdravím.

Jsem čerstvým majitelem Newtona 8" na montáži HEQ-5 a hned jsem začal vymýšlet, jak ho vylepšit.

A první věc, na kterou jsem přišel byla:
"Proč bych měl přenášet 2 těžká závaží a ještě k tomu asi 5kg akumulátor?"

Napadlo mě, že by se ten akumulátor dal nějak přidělat na závažovou tyč místo jednoho závaží, ale zatím nevím přesně jak.

Už jste to někdo zkoušel?

Akumulátor mám tenhle :

(rozměry jsou 15 x 10 x 10 cm).
MP

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od MP »

Nezkousel, ale uz to mam dlouho v planu. Nejde jen o vahu navic, ale i o draty, ktere budou kratsi a nebudou se tolik motat kolem. Ale aby to bylo vyvazane, pouziju dva 6V akumulatory v serii, kazdy na jedne strane od osy ( smontuji z nich podobne ploche zavazi, jaka jsou u montazi ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
M. Krupa

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od M. Krupa »

To s tím vyvážením mě nenapadlo.

Asi to nebude tak úplně jednoduchý :(
johnik

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od johnik »

Tedy toto fakt myslíte vážně? ???
etyl

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od etyl »

Pohoda, si myslim, ze to je celkom dobry napad....
M. Krupa

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od M. Krupa »

johnik napsal: Tedy toto fakt myslíte vážně?  ???

A v čem vidíte problém? (...když teda nebudu počítat to vyvážení - ale to by se snad taky dalo nějak vyřešit)
MP

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od MP »

johnik napsal: Tedy toto fakt myslíte vážně? ???
Nevim, jak kdo, ale ja ano. Nevim, proc mam tahat 10kg zavazi a 10kg akumulatoru, kdyz akumulator muze slouzit jako zavazi. A navic se pak bude otacet kolem RA osy stejne, jako telo HEQ-5, takze se nebude tolik motat kabel.

Zatim jsem se k tomu nedostal, protoze me plany jsou ponekud narocne a casu malo. Ve zkratce :

- dva akumulatory 6V/12Ah budou smontovane proti sobe s trubkou na tyc montaze uprostred, kvuli tomu vyvazeni

- pri napajeni montaze budou zapojene do serie ( 12V ), pri nabijeni bude zapojeny kazdy samostatne ( 6V ), aby se daly nabijet z auta bez menice na vyssi napeti. Prepinani zajisti rele, spinane napetim na "nabijecim" konektoru a zajisti take prime propojeni "nabijeciho" vstupu s vystupem ( pro nabijeni bez odpojeni od montaze )

- samostatne automaticke nabijecky budou zabudovane v prostoru mezi akumulatory, kolem tyce, budou tedy soucasti "zavazi".

Mozna, ze nekdy v duchodu na to najdu trochu casu ...
VK

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od VK »

Není žádný důvod, proč by nemohl akumulátor sloužit jako protizávaží.

Problémy mohou být jen dva:

1. akumulátoru nesmí vadit změna polohy (na paralaktické montáži na 50. rovnoběžce se může naklánět z vodorovné polohy až do náklonu 40°, bude-li dalekohled mířit na západ (východ))
2. v akumulátoru probíhají chemické reakce, které by při určité konstrukci akumulátoru mohly vést k nepatrné změně hmotnosti akumulátoru (z olověného akumulátoru bublá vodík; v rámci údržby je potřeba dolévat destilovanou vodu). To by mohlo mít vliv na vyvážení - pokud chceme vyvážení velmi přesné.

Akumulátor citlivý na změnu polohy lze umístit do jakéhosi Kardanova závěsu, to ale může mít vliv na jeho vyvažovací funkci.

Ale nikdy jsem o takové konstrukci neuvažoval a ani ji nevyrobil.

V. K.
M. Krupa

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od M. Krupa »

VK napsal: Není žádný důvod, proč by nemohl akumulátor sloužit jako protizávaží.

Problémy mohou být jen dva:

1. akumulátoru nesmí vadit změna polohy (na paralaktické montáži na 50. rovnoběžce se může naklánět z vodorovné polohy až do náklonu 40°, bude-li dalekohled mířit na západ (východ))
2. v akumulátoru probíhají chemické reakce, které by při určité konstrukci akumulátoru mohly vést k nepatrné změně hmotnosti akumulátoru (z olověného akumulátoru bublá vodík; v rámci údržby je potřeba dolévat destilovanou vodu). To by mohlo mít vliv na vyvážení - pokud chceme vyvážení velmi přesné.

Akumulátor citlivý na změnu polohy lze umístit do jakéhosi Kardanova závěsu, to ale může mít vliv na jeho vyvažovací funkci.

Ale nikdy jsem o takové konstrukci neuvažoval a ani ji nevyrobil.

V. K.

Ten akumulátor, který chci použít, je hermeticky uzavřený a náklon by mu neměl vadit.

A co se týče změny hmotnosti, tak si myslím, že je to celkem zanedbatelná změna (pokud je vůbec nějaká). A v případě nutnosti by se ta změna dala kompenzovat posunem akumulátoru po tyči, nebo přivažováním nějakého magnetu.

MP

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od MP »

krupa napsal:
A co se týče změny hmotnosti, tak si myslím, že je to celkem zanedbatelná změna (pokud je vůbec nějaká). A v případě nutnosti by se ta změna dala kompenzovat posunem akumulátoru po tyči, nebo přivažováním nějakého magnetu.Pokud plati zakon zachovani hmoty, tak se hmotnost hermetickeho geloveho akumulatoru nemeni, pokud nepocitame hmotnost, odpovidajici energii z akumulatoru odebrane ( pri 12Ah/12V zhruba 6*10-10 gramu ) :)

Normalni "mokre" akumulatory bych k podobnym kouskum nepouzival.
Crifodo

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od Crifodo »

Nic proti sloučení dvou účelů do jednoho, ale jestli se dívám dobře, jde o olověný gelový akumulátor. Máte v plánu to tahat ven v tomhle počasí? Nevím co udělá mráz s kapacitou a vnitřním odporem.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od MMys »

Vždyť ho stejně většina z nás tahá, jenom není na protizávaží, ale stojí na zemi nebo v kufru auta, ale zmrzlej je vždycky. No, kapacita jde samozřejmě dolů, ale s tím se počítá a pořizuje se větší ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ivanmsk

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od ivanmsk »

MMys napsal: Vždyť ho stejně většina z nás tahá, jenom není na protizávaží, ale stojí na zemi nebo v kufru auta, ale zmrzlej je vždycky. No, kapacita jde samozřejmě dolů, ale s tím se počítá a pořizuje se větší  ;)
Tato myslienka ma zaujala, skusim navrhnut nejaky nosic dvoch akumulatorov - je ich velke mnozstvo typov, pomaly kazda UPS ma iny :), takze sa da vybrat najvhodnejsie usporiadanie.
Mam predstavu ako by to mohlo vyzerat, len taraz na realizaciu nemam vela casu - chystame sa zatmenie Slnka
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MP

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od MP »

Problem je v tom, ze na vyber moc neni. Kdyz se budu drzet sveho puvodniho napadu, ze spojim do serie dva 6V akumulatory, tak jsem omezen jejich sortimentem. Nejvetsi se delaji 12Ah a mensi nema smysl.

Paralelni zapojeni akumulatoru se mi moc nelibi, nemusi mit uplne shodne vybijeci charakteristiky a "prelevani" vetsich proudu z jednoho do druheho snizi kapacitu i zivotnost.

Takze podle mne prichazi v uvahu v podstate jen tento typ. Prodava se pod spoustou znacek za dost odlisne ceny ( pry se ale lisi i kvalita, maximalni proudy, zivotnost ... ), ale rozmery jsou u vsech stejne.

Pri obvyklem odberu me "prenosne hvezdarny" neco malo pod 2A by takove zavazi vydrzelo pres 5 hodin. A vaha by byla podobna, jako u 1 zavazi me montaze, pro Newton potrebuji 2 zavazi, takze i tato "akumulatorova" bych mel dve a po 5 hodinach bych prehodil konektor na druhe.

Dalsi duvod, proc preferuji dva 6V akumulatory v serii, je moznost snadneho dobijeni z auta - mohou tam byt solidni automaticke nabijecky, na kterych se nejake napeti ztrati a pritom to nebude potrebovat menic na vyssi napeti, kdyz budou nabijet jen 6V akumulatory.
vah

Akumulátor místo závaží

Příspěvek od vah »

MP napsal:

Paralelni zapojeni akumulatoru se mi moc nelibi, nemusi mit uplne shodne vybijeci charakteristiky a "prelevani" vetsich proudu z jednoho do druheho snizi kapacitu i zivotnost.

Paralelní zapojení nebo sérioparalelní se používá velmi často (např. v UPS) a žádné problémy tím nehrozí. Pokud potřebujeme získat velkou kapacitu, pak není žádný důvod paralelní zapojení neudělat.
Odpovědět