sada okulárů
sada okulárů
Mám v plánu začít postupně kupovat jednu typovou sadu okuárů, aby byly všechny od stejného výrobce a měly podobné parametry.Podmínky by měly být nejlépe takové:všechno na průměru 1,25", kvalitní antireflexe a vyčernění, parfokální, zorný úhel 68° a více, minimální barevná vada a zkreslení, ohniska nejlépe 8,16,22,33, cena do 3000/okulár.Máte někdo nějaký tip co se dá u nás za těchto podmínek sehnat?Koukal jsem na http://www.telescope-service.com/eyepie ... start.html
a něco by i stálo za kup.
sada okulárů
johnik napsal: Mám v plánu začít postupně kupovat jednu typovou sadu okuárů, aby byly všechny od stejného výrobce a měly podobné parametry.Podmínky by měly být nejlépe takové:všechno na průměru 1,25", kvalitní antireflexe a vyčernění, parfokální, zorný úhel 68° a více, minimální barevná vada a zkreslení, ohniska nejlépe 8,16,22,33, cena do 3000/okulár.Máte někdo nějaký tip co se dá u nás za těchto podmínek sehnat?Koukal jsem na http://www.telescope-service.com/eyepie ... start.html
Mas dost neskromne pozadavky ;D Jenom poznamenavam ze 33mm okular s 68° zornym polem musi byt 2".
Mozna by se ti libila rada Pentax XW, pokud by ti nevadilo 10 000/kus
Ted vazne, co treba Baader Hyperion - podivej se na jejich test na POSECu http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2005121501 - a k tomu doplnit tu 33ku necim jinym.
Mas dost neskromne pozadavky ;D Jenom poznamenavam ze 33mm okular s 68° zornym polem musi byt 2".
Mozna by se ti libila rada Pentax XW, pokud by ti nevadilo 10 000/kus
Ted vazne, co treba Baader Hyperion - podivej se na jejich test na POSECu http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2005121501 - a k tomu doplnit tu 33ku necim jinym.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
Na pentaxy kaslu, to snad uz rovnou televue.Na ty hyperiony jsem koukal, ale nejak to pořád nechápu, aby to bylo to ohnisko ktere popisují tak tam musí být našroubovaný ten 1,25" "barlow" nebo co to je za člen?A v kratší variantě je to 1,25" a v delší 2"?Přijde mi to takové divné.
sada okulárů
johnik napsal: Na pentaxy kaslu, to snad uz rovnou televue.Na ty hyperiony jsem koukal, ale nejak to pořád nechápu, aby to bylo to ohnisko ktere popisují tak tam musí být našroubovaný ten 1,25" "barlow" nebo co to je za člen?A v kratší variantě je to 1,25" a v delší 2"?Přijde mi to takové divné.
Ten "barlow" (on to asi neni uplne obycelny barlow) je bezny trik, jak vylepsit vykon okularu v podminkach na ktere je zakladni konstrukce nevhodna. Standardne se ty okulary pouzivaji vcelku s deklarovanou ohniskovou vzdalenosti, to ze se da polni cast odsroubovat je spis takovy bonus.
Ten "barlow" (on to asi neni uplne obycelny barlow) je bezny trik, jak vylepsit vykon okularu v podminkach na ktere je zakladni konstrukce nevhodna. Standardne se ty okulary pouzivaji vcelku s deklarovanou ohniskovou vzdalenosti, to ze se da polni cast odsroubovat je spis takovy bonus.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
johnik napsal: ...to snad uz rovnou televue.
To jsem Ti chtěl rovnou doporučit, ale necítím se dosti kompetentní a cenový strop, že. Mám od TeleVue pouze jeden okulár a spokojenost náramná, asi si co jeden/dva roky kousek koupím.
Tvé požadavky na kvalitu a cenu, nevím, nevím. Takové okuláry bych taky rád.
Obávám se, že, když ani Hyperion tak už moc možností není. :-/
doplnění:
Jo, a ještě k tomu šroubování na Hyperionu. Podobně je, mám dojem, řešena i většina ostatních širokoúhlých okulárů s kratším ohniskem a větší vzdáleností výstupní pupily, laciných i drahých, jen je u nich ten barlow integrální součástí těla. Možnost užití i bez něj, je, si myslím, celkem příjemný bonus.
To jsem Ti chtěl rovnou doporučit, ale necítím se dosti kompetentní a cenový strop, že. Mám od TeleVue pouze jeden okulár a spokojenost náramná, asi si co jeden/dva roky kousek koupím.
Tvé požadavky na kvalitu a cenu, nevím, nevím. Takové okuláry bych taky rád.
Obávám se, že, když ani Hyperion tak už moc možností není. :-/
doplnění:
Jo, a ještě k tomu šroubování na Hyperionu. Podobně je, mám dojem, řešena i většina ostatních širokoúhlých okulárů s kratším ohniskem a větší vzdáleností výstupní pupily, laciných i drahých, jen je u nich ten barlow integrální součástí těla. Možnost užití i bez něj, je, si myslím, celkem příjemný bonus.
Toš tak na světě...
sada okulárů
A ty hyperiony už někdo osobně zkusil?Může se k nim vyjádřit někdo z POSEC?Pokud jste to zkoušeli na světelných dalekohledech, umí nějak korigovat komu?
Netestoval někdo swan nebo uwan okuláry od william optics?
sada okulárů
johnik napsal: ...umí nějak korigovat komu?Vlastni komu, nebo komu dalekohledu? Vlastni komu maji korigovane snad vsechny moderni okulary, komu dalekohledu neumi korigovat zadny (bezne prodavany) okular, k tomu je urcen komakorektor.
Jestli nevadi anglictina tak tady je test SWAN:
http://www.cloudynights.com/documents/swan.pdf
a tady je thread o UWAN (ale myslim ze jsou ponekud mimo tvoje cenove pozadavky )
Jestli nevadi anglictina tak tady je test SWAN:
http://www.cloudynights.com/documents/swan.pdf
a tady je thread o UWAN (ale myslim ze jsou ponekud mimo tvoje cenove pozadavky )
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
Prave ze TV umí korigovat komu dalekohledu docela dost dobre.O tech swanech jsem cetl a cenove by nebyly tak spatne, ale autor je testoval v cassegrainu a refraktoru takze o redukci komy tam neni ani zminka (alespon jsem si nevsiml).Uwany budou jiste drazsi ale pokud by byly srovnatelne s TV a pritom levnejsi tak proc ne.
sada okulárů
johnik napsal: Prave ze TV umí korigovat komu dalekohledu docela dost dobre.
Mohl bys napsat odkud cerpas tuhle informaci? Diky.
Mohl bys napsat odkud cerpas tuhle informaci? Diky.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
sada okulárů
Mel jsem tu cest skzre dva kousky pozorovat.Nerikam ze tam koma neni vubec, ale na prvni pohled ji nevidis.Jednalo se o naglery.
sada okulárů
johnik napsal: Mel jsem tu cest skzre dva kousky pozorovat.Nerikam ze tam koma neni vubec, ale na prvni pohled ji nevidis.Jednalo se o naglery.
Ono totiz to, co kazi obraz u kraje pole v levnych sirokouhlych (no, ony leckdy ani nemusi byt sirokouhle:) ) okularech neni koma dalekohledu, ale mimoosovy astigmatismus samotneho okularu. Takze kdyz se clovek podiva dobre korigovanym okularem (napr. tim Naglerem), vidi jen skutecnou komu dalekohledu, ktera neni zdaleka tak hrozna, jak se tu nekdy prezentuje.
Ono totiz to, co kazi obraz u kraje pole v levnych sirokouhlych (no, ony leckdy ani nemusi byt sirokouhle:) ) okularech neni koma dalekohledu, ale mimoosovy astigmatismus samotneho okularu. Takze kdyz se clovek podiva dobre korigovanym okularem (napr. tim Naglerem), vidi jen skutecnou komu dalekohledu, ktera neni zdaleka tak hrozna, jak se tu nekdy prezentuje.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
vah
sada okulárů
michal.b napsal:
U Nagler okulárů byla koma ze všech okulárů TV nejmenší (prakticky minimální) a neřekl bych, že u okulárů TV za 10 tisíc je mizerná korekce samotného okuláru. Každý si to může otestovat a dá mi za pravdu, že Nagler prostě komu koriguje a je počítán pro světelnost f4.5-6.
U Nagler okulárů byla koma ze všech okulárů TV nejmenší (prakticky minimální) a neřekl bych, že u okulárů TV za 10 tisíc je mizerná korekce samotného okuláru. Každý si to může otestovat a dá mi za pravdu, že Nagler prostě komu koriguje a je počítán pro světelnost f4.5-6.
sada okulárů
johnik napsal: A ty hyperiony už někdo osobně zkusil?Může se k nim vyjádřit někdo z POSEC?Pokud jste to zkoušeli na světelných dalekohledech, umí nějak korigovat komu?
Takze coby tvutce clanku na POSECU me postrehy k Hyperionum:
- 1.25 nastavec s Barllowem uvnitr je skutecne odsroubovatelny, po jeho odstraneni zustane 2" okular; f samotneho 2" je cca 22mm, u 20mm Hyperionu 30-40mm, (presna hodnota nebyla merena).
- v plne konstrukci jde o za tu cenu pomerne slusne okulary;
- komu dalekohledu samozrejme nekompenzuji,
- muj tip: vyborny okular pro pozorovani deepsky, velmi slusny univerzalni okular a dobry okular pro planetarni astronomii.
Takze coby tvutce clanku na POSECU me postrehy k Hyperionum:
- 1.25 nastavec s Barllowem uvnitr je skutecne odsroubovatelny, po jeho odstraneni zustane 2" okular; f samotneho 2" je cca 22mm, u 20mm Hyperionu 30-40mm, (presna hodnota nebyla merena).
- v plne konstrukci jde o za tu cenu pomerne slusne okulary;
- komu dalekohledu samozrejme nekompenzuji,
- muj tip: vyborny okular pro pozorovani deepsky, velmi slusny univerzalni okular a dobry okular pro planetarni astronomii.
sada okulárů
johnik napsal: Prave ze TV umí korigovat komu dalekohledu docela dost dobre...Mno sice to neni uplne presne, ale dejme tomu. Problem je v tom, ze okular se zabudovanym korektorem je pak vhodny jen a jen pro urcity typ dalekohledu (napr. Newton f4 az f/6). V cemkoliv jinem je pak uz obraz zpravidla prekorigovan. Proto vetsina vyrobcu sazi na samostatn korektor+kvalitni okular.
sada okulárů
michal.b napsal:
Ono totiz to, co kazi obraz u kraje pole v levnych sirokouhlych (no, ony leckdy ani nemusi byt sirokouhle:) ) okularech neni koma dalekohledu, ale mimoosovy astigmatismus samotneho okularu. Takze kdyz se clovek podiva dobre korigovanym okularem (napr. tim Naglerem), vidi jen skutecnou komu dalekohledu, ktera neni zdaleka tak hrozna, jak se tu nekdy prezentuje.Presne tak. To je take jeden z hlavnich duvodu cenovych rozdilu mezi jednotlivymi tridami. Ono spravne tyto aberace neni vubec jednoduche (a tim padem ani levne).
Vyse zminovany Hyperion je tak nekde uprostred mezi obemi moznostni.
Ono totiz to, co kazi obraz u kraje pole v levnych sirokouhlych (no, ony leckdy ani nemusi byt sirokouhle:) ) okularech neni koma dalekohledu, ale mimoosovy astigmatismus samotneho okularu. Takze kdyz se clovek podiva dobre korigovanym okularem (napr. tim Naglerem), vidi jen skutecnou komu dalekohledu, ktera neni zdaleka tak hrozna, jak se tu nekdy prezentuje.Presne tak. To je take jeden z hlavnich duvodu cenovych rozdilu mezi jednotlivymi tridami. Ono spravne tyto aberace neni vubec jednoduche (a tim padem ani levne).
Vyse zminovany Hyperion je tak nekde uprostred mezi obemi moznostni.