MP napsal: Tak prave pisi z parkoviste pod Blanikem. Nejak se mi nepodarilo v teto temnejsi casti Cech najit lepsi misto, kde by nebylo 0.5m snehu a ja potrebuji pristup autem.
Koukám, že mi skoro lezeš do rajónu. ;D Né nic ve zlém. Na druhý straně hory jsem tou dobou zase pozoroval já.
Chtěl jsem se zeptat jestli Tě neoslňovali světla z Louňovic? Taky si myslím, že se tam nedá pozorovat jižní obloha. Jsou tam krásný letní západy slunce. Rudý kotouč mizí v oparu nad horizontem no prostě romantika hadr. ;D
Tak sobota i neděle úplně super. Teploty se díky vznikající inverzi vyhouply k -2°C (900m.n.m) a obloha byla nádherně čistá. I přesto jsem ale v neděli musel skončit s pozorováním, když mi asi po 4 hodinách zničeho nic namrzlo během asi 2 minut sekundární zrcátko. :-/
MiSo napsal: pokusal som sa najsť čo najslabšie hviezdy. a podla mapky som vičital aku maju jasnosť. ale mohol som sa zmyliť. mohlo to byť aj nižšie . neviem od 6,2 do tych 6,7.
MiSoMiso, to je dost velky rozptyl. Mal by si sa nabuduce zmestit do max. +/-0.1 mag. Jedna z moznosti su trojuholniky ako pisal Laco, ja to kombinujem s referencnymi hviezdami zo spolahliveho zdroja (gnomonicky atlas 2000 Brno ALE to som ti uz predsa pisal ) avsak je "iba" do 6.5mag (uz som narazil na jeho limity). Pri urcovani vlastnych ref hviezd musis zohladnit ich spektralny typ t.j. nestaci iba precitac cislo v katalogu. Cervene hviezdy sa ti budu zdat slabsie ak o modre. Nechcem sa tu o tom prilis rozpisovat (ako spravne poznamenal Myzer), ale neda mi este toto: Hviezdy su merane fotometricky pre V, R a ine obory. T.j. mag na mape je vyjadruje jasnost prave pre tento "vysek" spektra/ Spektralna citlivost oka "pocas dna" t.j. neadaptovaneho na tmu sa prakticky kryje s V oborom (max. na 550nm), ale oko adaptovane na tmu ma posunute maximum do modrej oblasti cca 500nm (tam je aj ciara OIII ) => takze aj tu je nutne robit korekciu.
Preto pri vybere referencnych hviezd treba hladat iba tie, ktore maju nizky farebny index. Vacsinou sa toleruje farebny index (t.j. rozdiel B a V hodnoty) max. B-V=0.5 mag Idelane by boli celkom biele hviezdy A0
Tak jsem včera zase po čase vylezl po deváté hodině cca na 1 hodinu k dalekohledu. Byli vynikající pozorovací podmínky. Velká mlhovina v Orionu skoro jako nafotkách bez barvy. Saturn parádní i při zvětšení 240x, Cassiniho dělení i pásy oblačnosti. Obě složky Gamy v Andromedě byli patrné už při zvětšení 50x a při 120x krásně vynikly. To jsem ještě nezažil, vždycky jsem musel ještě použít 240x. Prostě seeting parádní. Je škoda, že budou mít astronomické noci zase na kahánku díky měsíci.
Vasek III. napsal: Koukám, že mi skoro lezeš do rajónu. ;D Né nic ve zlém. Na druhý straně hory jsem tou dobou zase pozoroval já.
Chtěl jsem se zeptat jestli Tě neoslňovali světla z Louňovic? Taky si myslím, že se tam nedá pozorovat jižní obloha. Jsou tam krásný letní západy slunce. Rudý kotouč mizí v oparu nad horizontem no prostě romantika hadr. ;D ;)Jo, vyber mista vznikl kombinaci mych zkusenosti se svetelnym znecistenim Cech, predpovedi oblacnosti pred pulnoci, castecne znalosti okoli ( driv jsem se tam toulal casto ) a pruzkumu na miste. Puvodne jsem chtel na druhou stranu k Naceradci, kousek na jih od silnice, ale tam jsem nenasel misto, kde by se dalo sjet ze silnice k okraji lesa ( vsude hromady snehu ). Zato jsem si vsiml, ze na jizni strane silnice je neco jako nove parkoviste ( driv jsem znal jen to nad silnici ). Nejaka navazka, mozna je to jen zmrzla hromada hnoje, nevim .
Da se tam postavit montaz na rovny led az na konec navazky, takze jsem nebyl primo u silnice a ta silnice byla na sever ode mne a tim smerem jsem nic nefotil ( stejne tam prekazi les a Blanik ). Pri frekvenci tak 3 auta za hodinu se to dalo snest.
Lounovice moc nesviti a jsou vlastne za obzorem, v doliku, navic zapadnim smerem. Je z nich videt jen ta posledni poulicni lampa u rozcesti k Malemu Blaniku, necely kilometr daleko. Na jih nesviti vubec nic - skoro nic tam neni a nejblizsi vesnicky jsou schovane za Malym Blanikem. Ten tvori jizni obzor, ale moc vysoko nestini - proti tomu parkovisti neni o moc vys a je vzdaleny pres kilometr.
Vcera jsem zkusil jinou temnou oblast, kde to trochu znam - na JZ od Rakovnika. Nasel jsem nadherne misto, kde je projeta polni cesta pres kilometr od silnice, je to vysoko a pritom od severu castecne kryte zarostlym vrcholkem kopce. Jenze jsem nemel dalekohled - jel jsem se tam podivat primo z prace. Zkusil jsem kus Oriona vyfotit 135mm objektivem, ale ten silne namrzal, takze z toho asi nic moc nebude. Uvidim, vecer to prohlednu a zkusim zpracovat.
Ten vcerejsi vecer byl, pokud jde o zimu, drsnejsi, nez ty weekendove. Teplota pritom nizsi nebyla. Asi za to muze vyssi vlhkost.
Pavuk_ napsal:
Zapis z pozorovacieho dennika pre 28.1.2006
To musela byt opravdu dobra noc kdyz si venku vydrzel vic jak 6 hodin Ja jsem den pred tim (27./28.) koukal skoro na ty same objekty (M1, M42, IC434, Thor's helmet, Hubble var. neb., Roseta, Eskimo neb., M46+NGC2438 ), bohuzel jsem nemel tak dobre podminky a kvuli nasouvajici se vysoke oblacnosti jsem dost pospichal :-/
MP napsal:
Jo, vyber mista vznikl kombinaci mych zkusenosti se svetelnym znecistenim Cech, predpovedi oblacnosti pred pulnoci, castecne znalosti okoli ( driv jsem se tam toulal casto ) a pruzkumu na miste. Puvodne jsem chtel na druhou stranu k Naceradci, kousek na jih od silnice, ale tam jsem nenasel misto, kde by se dalo sjet ze silnice k okraji lesa ( vsude hromady snehu ). Zato jsem si vsiml, ze na jizni strane silnice je neco jako nove parkoviste ( driv jsem znal jen to nad silnici ). Nejaka navazka, mozna je to jen zmrzla hromada hnoje, nevim .
Da se tam postavit montaz na rovny led az na konec navazky, takze jsem nebyl primo u silnice a ta silnice byla na sever ode mne a tim smerem jsem nic nefotil ( stejne tam prekazi les a Blanik ). Pri frekvenci tak 3 auta za hodinu se to dalo snest.
Lounovice moc nesviti a jsou vlastne za obzorem, v doliku, navic zapadnim smerem. Je z nich videt jen ta posledni poulicni lampa u rozcesti k Malemu Blaniku, necely kilometr daleko. Na jih nesviti vubec nic - skoro nic tam neni a nejblizsi vesnicky jsou schovane za Malym Blanikem. Ten tvori jizni obzor, ale moc vysoko nestini - proti tomu parkovisti neni o moc vys a je vzdaleny pres kilometr.
Přiznám se, že mi tak trochu dělalo problémy ta jižní a severní strana silnice. Dřív jsem o tom nikdy nepřemýšlel. To parkoviště o kterém mluvíš tam ju už aspoň sedm let. Jinak směrem na Načeradec hned jak vyjedeš z lesa je na sever vejezd na pole, ale stejně asi nebude protaženej. Ještě mě napadá, když pojedeš dál na Načeradec, tak ještě před je taková ostrá zatáčka se značkou (nevím jestli je teď pod sněhem vidět). Je tam taky kaplička. Tak před tou kapličkou se dá odbočit do prava na cestu k bývalému letišti. Je to stoprocentně protažené, cestáři tam mají složený štěrk. Po cca 200 m už je to projeté jenom traktorem. Někdy bych to tam měl dojít osondovat, překážet by tam měla akorát stará stodola na slámu, ale to se dá obejít. ;D
Tak jsem včera vylezl cca na hodinku po půl desáté a skoro celoudobu zíral na měsíc. Taky jsem se na chvilku mrknul na Saturn a můžu říct, že takhle ostrý obraz jsem ještě neměl.
Jelikož jsem se zapoměl kouknout na teploměr, tak jsem vyrazil jako by mělo být aspoň +5°C. Po té hodině mi bylo dost "frišno" a bodejť by né při chatrném oblečení v -8°C. ;D
Ako napísal Pavúk, samé negatívne odpovede. Chýba tam: pozorujem aj v najtvrdších mrazoch. Môj osobný rekord je - 16° a 6 hodín pozorovania. Keď sa darí, je hriech odísť. Zatiaľ som nečítal všetky odpovede, ale prečítam si ich, a preto možno uvediem veci už spomenuté. Ja osobne používam neoprenové rybárske ponožky aj rukavice. Spolu to stojí cca 1000 Sk.-, ale nebudete ľutovať. Táto investícia sa oplatí. Do neoprenových ponožiek si dávam ešte bavlnené. Na to si obúvam konkordy o dve čísla večšie. Ostatné odevy používam bežné, ale vo veľa vrstvách. Hlavne robotnícke prešívané kabáty a nohavice. Nohavice si dávam prešívané hneď dvoje a pod to ešte bavlnené pižamo, alebo tepláky. Ono keď sa idú pozorovať hviezdičky nemusíme vyzerať ako z katalógu. Čo sa týka optiky, už pár rokov mám vyhrievaný hľadáčik a okuláre. Keď mám dobrú prípravu, tým myslím optiku vychladnutú, ale nie orosenú, odevy voľné, ale nie chladpriepustné, dokumentáciu čo plánujem konkrétnu noc pozorovať pripravené a nie hľadať v papieroch v tú chvílu čo je hore na oblohe, potom nie je žiadny problém pozorovanie oblohy, samozrejme ak je čistá. Tiež mi to pár rokov trvalo, kým som na všetko prišiel, ale teraz s dobrou prípravou vidím za dve hodin toľko, čo pred tým za šesť. S pozdravom.
Ivan napsal: ...Ja osobne používam neoprenové rybárske ponožky aj rukavice. ... Do neoprenových ponožiek si dávam ešte bavlnené. Na to si obúvam konkordy o dve čísla večšie. Ostatné odevy používam bežné, ale vo veľa vrstvách. Hlavne robotnícke prešívané kabáty a nohavice. Nohavice si dávam prešívané hneď dvoje a pod to ešte bavlnené pižamo, alebo tepláky. Ono keď sa idú pozorovať hviezdičky nemusíme vyzerať ako z katalógu. Nemáš fotku?
Ale vážne: ja musím prejsť kus mesta k svokrovcom pre prístroje a potom ešte 200m do záhrady s celou rárohou tiež v meste, takže zatiaľ som to skúšal len nad 5 stupňov.
Ivan napsal: ..... Do neoprenových ponožiek si dávam ešte bavlnené. Na to si obúvam konkordy o dve čísla večšie. Ostatné odevy používam bežné, ale vo veľa vrstvách. Hlavne robotnícke prešívané kabáty a nohavice. Nohavice si dávam prešívané hneď dvoje a pod to ešte bavlnené pižamo, alebo tepláky. Ono keď sa idú pozorovať hviezdičky nemusíme vyzerať ako z katalógu. Čo sa týka optiky, už pár rokov mám vyhrievaný hľadáčik a okuláre. Keď mám dobrú prípravu, tým myslím optiku vychladnutú, ale nie orosenú, odevy voľné, ale nie chladpriepustné, dokumentáciu čo plánujem konkrétnu noc pozorovať pripravené a nie hľadať v .......
To musíš vypadat jako "Teletubbies" ;D ;D ;D
Ikdyž já si tak občas připadám taky
49°43'9" N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
osvedcila sa mi takato kukla, vyzeram sice ako vcielka Maja (alebo Vilko ;D ) (starsia generacia pamata) ale
- hreje to
- cloni to
- chrani to
a
- chutna to (to pozorovanie potom )