C/2006 A1 (Pojmanski)

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

FunTomáš je dobrej co? :-)
Máš to dobře prokreslené, hlavně když si vemu, kam až ti sahá ohon a kam mně.

Milan: o tom nepochybuji. Je to ten samý komín, co mi zkazil to ráno 2. 3., ale vypadá to fakt hezky :-)

MiSo: Myslím, že teorie je jedna věc a praxe druhá. Jednak si to měl zkusit a jednak nevím co máš v tom foťáku za čip. Problém je např. zda můžeš pointovat za hvězdami nebo ne, zda ti už při 400 ISO moc nešumí čip a případně zda můžeš fotit do RAWa odečítat pak temné snímky.
Řekněme že kometu bys tím svým měl vyfotit jako mlhavou zelenou hvězdičku, za dobrých podmínek asi tak, jako já toho 2.3. když tam mám ty mraky. Zkus fotit i na 100 a 200 ISO abys poznal mez šumu. Pro snímky nad 30 sekund by to chtělo pointaci aspoň na nějakém jednoduchém stolku. Je toho dost co je třeba splnit.
V nejhorším foť něco jiného jako já ten komín, třeba to dopadne líp než kometa :-)

Podrobnosti najdete na mé web stránce ke kometě, hned jak to teď zpracuju. Poznáte to tak, že tu přibude v mém příspěvku link.

Kometa má možná krátký prachový ohon ve směru o 30° ve směru hodin od iontového, nemyslíte?

Tak tady je odkaz - http://udalosti.astro.cz/c2006a1.htm
Přidal jsem zatím jen fotky ve velkém rozlišení a krátké komentáře k nim.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
michal.b

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od michal.b »

FunTomas napsal: Tak sa mi dnes opäť podarilo odfotografovať kométu. Žiaľ presne v jej smere sa nachádzali dve silné lampy svietiace nahor. Expozície museli byť kratšie a chvost nie je tak dokonale prekreslený.
To jsou opravdu pekne vysledky, zvlaste vezmeme-li v uvahu kde ta kometa je. Jen tak dal! :)

MaG napsal:
Kometa má možná krátký prachový ohon ve směru o 30° ve směru hodin od iontového, nemyslíte?
Taky se mi zda, vypada to jako drobne protazeni komy v tomto smeru.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MMys »

To FunTomas:
Vzhledem k relativně krátkým časům je to super. Teď už jen vyrazit do tmy a pořádně natáhnout expozice...

To se mi to povídá, já jsem kometu ještě ani pořádně neviděl, natož něco fotit. Prostě nepřeje počasí. Dneska ráno zase mlha... Chtělo by to někam výš, ale na výlety teď nějak nevychází čas.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MiSo

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MiSo »

MaG napsal: FunTomáš je dobrej co? :-)

MiSo: Myslím, že teorie je jedna věc a praxe druhá. Jednak si to měl zkusit a jednak nevím co máš v tom foťáku za čip. Problém je např. zda můžeš pointovat za hvězdami nebo ne, zda ti už při 400 ISO moc nešumí čip a případně zda můžeš fotit do RAWa odečítat pak temné snímky.
Řekněme že kometu bys tím svým měl vyfotit jako mlhavou zelenou hvězdičku, za dobrých podmínek asi tak, jako já toho 2.3. když tam mám ty mraky. Zkus fotit i na 100 a 200 ISO abys poznal mez šumu. Pro snímky nad 30 sekund by to chtělo pointaci aspoň na nějakém jednoduchém stolku. Je toho dost co je třeba splnit.
V nejhorším foť něco jiného jako já ten komín, třeba to dopadne líp než kometa :-)

Aha dik za radu.
Ani ja neviem čo tam je za čip :-/.
Ako podstavec na foťak používam primrznuty svol na zahrade takže vďaka primrznutiu sa ani nehne ;)

S tím komínom to mam podobné. Susedia tiež tak kúria :D

MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
voko

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od voko »

MMys napsal: To FunTomas:
To se mi to povídá, já jsem kometu ještě ani pořádně neviděl, natož něco fotit. Prostě nepřeje počasí. Dneska ráno zase mlha...  Chtělo by to někam výš, ale na výlety teď nějak nevychází čas.Přesně tak já. Včera (tedy dnes ráno v noci) jsem se na ni těšil, Saturn večer jak vystřižený (při 500 nás. zvětšení se ani skoro nehnul), ale jak jsem kolem druhé přešel na Jupitera, který byl mnohem níž nad obzorem (měl jsem počíháno na novou rudou skvrnu, snad by ještě kolem 2. neměla být za horizontem), nějak jsem ho už nemohl doostřit, už tam byl asi opar. Na chvíli jsem si zdřímnul a v pět už byl zase venku, ale mlha postoupila výš (nebo to byla nějaká nízká oblačnost), tak jsem si mohl o kometě nechat jen zdát.
Takže snad někdy příště ...
e-mail: vokope(at)cmail.cz
nacelnik

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od nacelnik »

Od neděle se budím ve 3 ráno, kouknu z okna - na západě jasno, druhé okno na východ - a co jiného samozřejmě než mraky!!! Naštvaně jdu spát. Když pak začne svítat, je jasno. Je to k vzteku!
Na středu byla předpověď, že by mělo být jasno. To si nemůžu nechat ujít! Ve 3 budíček, v obou oknech jasno. Fajn. Od večera jsem měl už všechno připravený v autě, abych se nezdržoval. Ve 3.15 jsem v polích. Před 4 mám dalekohled ustavený, foťák nastavený, kabely k noťasu natažený... Co by se asi tak mohlo stát...samozřejmě mraky přes půlku oblohy a samozřejmě, že přes tu východní. No to se mi to vyplatilo, vstávat ve 3, lézt po poli v -10°C... Skovám se do auta, třeba to přejde...Přešlo!!!
Nakonec jsem nacvakal 6 snímků, tak jsem byl docela spokojený...

větší obrázek na:
www.razdva.cz/z.sedlacek/pojmanski_crop.jpg

složenina z 8 jednotlivých snímků:

větší obrázek na:
www.razdva.cz/z.sedlacek/pojmanski_slozena.jpg

a ještě malá animace pohybu mezi hvězdami:
www.razdva.cz/z.sedlacek/Pojmanski_animace.gif
nějak se to nechce hýbat, je třeba si stáhnout přes pravou myš a Save as...

Vybavení: Montáž LXD55, pointace SC 100/1000 + Web kamera TouCam + GuideDog
Fotoaparát: Canon 300D + obj. Sigma100-300/4
Expozice: 4min, ISO400, ohnisko 200mm,  RAW, odečten DF a FF
Zpracování: konverze do dng, Subraw DF a FF, Photoshop

Jelikož objektiv je zoom, tak nekreslí v rozích dobře, takže jsem udělal jen výřez. Na výšku zabírá asi 3°. Takže ohon se táhne do vzálenosti asi 2,5-3°.
RAWy jsem zpracovával teprve včera odpoledne a trochu jsem bojoval s PhotoShopem, proto uveřejňuji až dnes. Chtěl jsem poskládat jednotlivé snímky na sebe buď ke snížení šumu nebo k sečtení a zvýraznění, ale protože jsem pointoval na hvězdy a neuvědomil si, že kometa mezi nimi tak pádí, tak se Registar nechytal (nebo nevím jak ho nastavit). Zkoušel jsem to poskládat v PS, ale tam se mi zas nepodařilo najít nastavení hladiny, které by mě uspokojilo.
Mohl by mi někdo poradit, jak sesadit snímky na sebe na kometu (hvězdy pak budou protažené), ke snížení šumu, příp. k sečtení?
FunTomas

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od FunTomas »

Keďže som mal niekoľko dotazov na spracovanie, dám to sem aby si to mohli pozrieť viacerí.

Fotky fotím do RAW a štandardné spracovanie robím pomocou SubRAW. To už ani nepíšem. Je to proste rutina, ktorou získam 16bit tiff. Až ten spracovávam v IRISe, resp. v programoch na spracovanie fotiek...

V IRISE sa s krivkami nenarába (aspoň o tom neviem). Vytiahnutie kontrastu sa dá spraviť nastavovaním tých nepraktických posuvníkov. V Photoshope pomocou kriviek alebo úrovní (curver vs. levels). V levels približovať ľavý koniec k začiatku histogramu a stred posúvať tak aby sa zvyšoval kontrast. Väčší machri sú v tomto MMys, Ceres alebo MP. V IRISE som na tú čiernobielufotku použil spracovanie tak ako uvádza Ch. Buil na svojej stránke. Namiesto log 10000 som však dával log 100000. Celé to bolo v umelých farbách a pozadie malo zelenú farbu, preto som to previedol na ČB.
Ako som písal v druhom prípade bolo svetelné znečistenie také silné, že pozadie presvetlilo snímku už po minúte. Kratšie expozície teda neumožnili nasnímať taký detailný chvost a navyše začalo svitať a na fotke bolo vidno nerovnomerné osvetlenie pozadia. Pomocou umelého flat fieldu (synthetic backgroung) získaného zo snímky som jasnosť pozadia vyrovnal na akceptovateľnú úroveň.

To nacelnik:
Mohl by mi někdo poradit, jak sesadit snímky na sebe na kometu (hvězdy pak budou protažené), ke snížení šumu, příp. k sečtení?Keď prevedieš snímky do formátu tiff, tak si ich v IRISE necháš previesť do jeho interného formátu pic. Potom otvoríš prvú snímku v sérii, označíš kurzorom oblasť okolo kométy a necháš snímky zaregistrovať. Registrované snímky zase spojíš a potom spracuješ. Je to síce hrubý postup, no na podrobný by bolo treba veľa písať. Na stránke IRISu je na príkladoch vysvetlené ako spracovať také fotky. Ak by si nevedel ako ďalej, daj niekam na web snímky vo formáte tiff (alebo lepšie raw, ten je menší) a môžem (prípadne niekto ďalší) to skúsiť spracovať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
ceres

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od ceres »

Ja vas obdivujem Som nocny vtak, ktory vydrzi byt hore velmi dlho, ale skoro vstavat nevladzem. Preto su pre mna ranne komety tabu ;)

To FunTomas:
skus dat na server tie 16bit tify, skusim sa pohrat, ci sa z toho da este nieco vytiahnut (ak tam ten prachovy chvost je, mal by sa dat separovat, je na to zopar trikov...)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
PDlink
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od PDlink »

To FunTomas: super, dari sa Ti. Len tak ďalej.

Ja som bohužiaľ také šťastie nemal. Včera abs. deka. Dnes v noci (cca 02-03 hod celkom jasno). Balím a vyrážam mimo mesta na kopec. Postupne sa hviezdy strácajú. Len čo vybehla Venuša nad obzor zmizla v mrakoch aj ona. Nakoniec sa zatiahlo uplne a bolo po vtakoch. Pekne som sa zbalil a premrznuty prisiel domov. Ale aspoň som si prevetral hlavu :)
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
nacelnik

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od nacelnik »

To FunTomas

Dík za radu. S tím IRISEM jsem dost bojoval, ale nakonec se mi to jakš takš povedlo. U mého horního příspěvku jsem přidal složeninu a malinkou animaci...
FunTomas

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od FunTomas »

Paráda. :)
ski

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od ski »

je to pěkné
Já se připojím obrázkem /web.upr./ - na něm je vidět jak se chvost táhne daleko
FunTomas

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od FunTomas »

pekné, ale vidno, že by sa z tej kométy dalo vyťažiť viac. Skús sa viac pohrať s nastaveniami kriviek alebo úrovní v Photoshope.
Vasek III.

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od Vasek III. »

Tak jsem si dneska přivstal ve 4:00 a zkoušel pozorovat cca do 4:45, pak jsem musel letět do práce. Bohužel se mi nepodařilo zorientovat na měsícem přesvětlené obloze. Byl jste dneska ráno někdo úspěšný? ;)
voko

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od voko »

Udělal jsem totéž, ve čtvrt na pět už jsem byl za městem, ale jen s triedrem. Na dost přesvětlené obloze jsem se sice zorientoval, ale 9,1 mag už bylo na triedr a opar (byl jsem u Moravy, abych měl město za zády) příliš. Oči jsem si mohl vyhledět, ale nic, co by bylo jenom náznakem komety, jsem v dané oblasti nezahlédl.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Odpovědět