C/2006 A1 (Pojmanski)

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

FunTomas napsal: Takže sa mi podarilo skombinovať obrázky a pomocou IRISu vydolovať čo sa len dá. Vidno dokonca chvost, viď obrázok. Väčší obrázok po kliknutí na náhľad.

Fotené z predmestia Bratislavy (Rača).
Přístroj byl použit tentýž jako v předchozím případě? Vypadá to že ano, jen jsi měl mnohem lepší počasí a byla i výše nad obzorem. Uveď prosím i další údaje k fotce, hlavně tedy přístroj, ISO a časy.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

Víte proč je hlava komety zelená a ohon modrý? Já jsem sice již věděl, že modrý ohon je kvůli záření CO+ molekul, ale teď jsem si ujasnil i to, že v komě převládají CN a C2 molekuly a ty vyzařují potom ve fialové a v zelené oblasti. Oko je citlivé nejvíc na zelenou, koma je tedy zelená.

Viz.

http://mysite.wanadoo-members.co.uk/ast ... tra_25.htm
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MilAN »

Ale to mluvíš pouze o ohonu iontovém, prachový ohon září v celém kontinuu, a je obvyklejší a i obvykle výraznější
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal: Ale to mluvíš pouze o ohonu iontovém, prachový ohon září v celém kontinuu, a je obvyklejší a i obvykle výraznější
Ano, ohon prachový má vlastně barvu žlutobílou, přesně podle toho, co popisuješ. Výše zmíněné se opravdu týkalo jen komy a iontového ohonu.

Pojmanski nemá prachový ohon na snímcích vůbec patrný.
MilAN

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MilAN »

MaG napsal:

Ano, ohon prachový má vlastně barvu žlutobílou, Protože sluneční světlo je bílé, tak určitě bílou
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:
Protože sluneční světlo je bílé, tak určitě bílou
Jasně, takže nažloutlá barva je na fotkách dána špatným nastavením bílé, tedy zpracováním.. ok.
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Já původně myslel, že bílá barva patří trochu jiné spektrální třídě než G.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
MilAN

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MilAN »

Ono to je trochu složitější, než na ten smajlík, že ?
Tady je jedna z variant zobrazení Hertzsprung-Russellova diagramu :
¨
V tom spektru  dole v se v podstatě uvádí převažující spektrum hvězdy. V jiné podobě je v HR diagramu  teplota, v jiném barevný index B-V
Je-li  B-V =0, mluvíme o bílých hvězdách. ( řeč je o hvězdách hlavní posloupnosti)

Proto bývá H-R diagram vidět i v této podobě :

Ale jak snadno zjistíme, bílá barva ve spektru neexistuje. Může vzniknout pouze složením a naším barevným vnímáním světa. A tak také barvy reprodukujeme i ve fotografii.
Kdyby sluneční světlo nebylo bílé, nemohli bychom vnímat např. bílou barvu papíru, protože to je pouze odražené světo od zdroje = Slunce. (Osvítíme-li ho žlutým světlem, bude tedy žlutý - a tak by to bylo i s prachovým ohonem u komet.)

/Slunci odpovídá teplota 6000K a B-V index 0,54/

..................
Doufám, že se tohoto tématu chopí někdo povolanější  a bude to srozumitelnější

MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

No já jsem si zas myslel, že by stačilo napsat, že sluneční světlo je "bílé" světlo a lze jej rozložit na spektrum v podobě barev duhy. Toto nesouvisí s barvou Slunce jako hvězdy. Hergot nebo ono to s tím souvisí? Pokud ano, to abychom založili nové téma - barvy hvězd a spektrum jejich světla.
FunTomas

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od FunTomas »

to MaG: Rovnaký prístroj, rovnaké stanovisko. Časy sú iné a aj kométa bola vyššie. Jej výška rastie veľmi rýchlo s každým dňom. Všetko je na stránke. http://atm.zaciatok.sk

to Dominik: nevidel som ju voľným okom, použil som trieder.

Dnes som sa o tretej zobudil ale bolo zamračené (aspoň sa tak javilo). No keď som vstal o piatej, tak už bolo jasno. Žiaľ nemôžem vstávať každý deň o tretej. To by som bol mňrtvola po dvoch nociach.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MilAN »

MaG napsal: No já jsem si zas myslel, že by stačilo napsat, že sluneční světlo je "bílé" světlo a lze jej rozložit na spektrum v podobě barev duhy. Toto nesouvisí s barvou Slunce jako hvězdy. Hergot nebo ono to s tím souvisí? .Myslíš jako, že by žluté Slunce svítilo bíle ?????
Ale radši téma nezakládej, to si chce přečíst v učebnici, tady by se z toho ještě mohla vyklubat anketa....
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MaG »

Dnes ráno se stal zázrak. Bylo tu jasno a já s tím počítal jen na 10%.

Nicméně rychle sem lezl na kopec a vyplatilo se. Manželka říkala, že tak rychle jsem nikdy nevstal. Poslední metry na vodárnu byly na krev, ani nevím, jak jsem zdolal ten poslední kopeček. Je tam zas 20 cm nového sněhu.

Kometu jsem viděl hned, jen triedrem. Měla jasný střed a byla sice poměrně malá, ale zřetelně mlhavá okolo a řekl bych dost velká na to jak se o ní říkalo, že je jen jak hvězda. Takových 3-5´měla. Ohon jsem viděl kratinký, už svítalo, bylo kolem páté. Měl délku určitě 0,5°, možná jsem chvílemi viděl i delší.

Zkusil jsem rychle ustavit montáž a něco nasnímat. Bál jsem se expozic nad dvě min. Vypadalo to dost přepáleně a histogramy sem zapoměl skouknout. Kometa tam naštěstí je i s kusem ohůnku.

Narychlo vkládám nějaké náhledy fotek. Musím do práce.

Kometa v Delfínu.

Venuše vpravo, Altair nahoře, Delfín vlevo nad stromy, je tam i kometa..

Venuše a slavný komín co zkazil minulé koukání.. ;)

Jupiter a mlhy

Jupiter a stromy

Venuše
MiSo

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MiSo »

MaG napsal: Dnes ráno se stal zázrak. Bylo tu jasno a já s tím počítal jen na 10%.

Nicméně rychle sem lezl na kopec a vyplatilo se. Manželka říkala, že tak rychle jsem nikdy nevstal. Poslední metry na vodárnu byly na krev, ani nevím, jak jsem zdolal ten poslední kopeček. Je tam zas 20 cm nového sněhu.

Kometu jsem viděl hned, jen triedrem. Měla jasný střed a byla sice poměrně malá, ale zřetelně mlhavá okolo a řekl bych dost velká na to jak se o ní říkalo, že je jen jak hvězda. Takových 3-5´měla. Ohon jsem viděl kratinký, už svítalo, bylo kolem páté. Měl délku určitě 0,5°, možná jsem chvílemi viděl i delší.

Zkusil jsem rychle ustavit montáž a něco nasnímat. Bál jsem se expozic nad dvě min. Vypadalo to dost přepáleně a histogramy sem zapoměl skouknout. Kometa tam naštěstí je i s kusem ohůnku.

Narychlo vkládám nějaké náhledy fotek. Musím do práce.

Kometa v Delfínu.

Venuše vpravo, Altair nahoře, Delfín vlevo nad stromy, je tam i kometa..

Venuše a slavný komín co zkazil minulé koukání.. ;)

Jupiter a mlhy

Jupiter a stromy

Venuše

Ahoj

Vemi pekné fotky. Chcel by som sa niečo spitať ,pri akej citlivosti a dlžke expozicie si to fotil?

Ja som sa snažil kometu odfotit dal som ISO 400 ( najviac ako sa da) a 2 minutovu expoziciu (tiež najviac ako sa da) Dala by sa v mojom pripade odfotit?

Vďaka

MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
MilAN

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od MilAN »

Martine, tu třetí fotku od shora bych určitě poslal do novin. To ti určitě otisknou, takhle si přesně kometu představují  ;D
FunTomas

C/2006 A1 (Pojmanski)

Příspěvek od FunTomas »

Tak sa mi dnes opäť podarilo odfotografovať kométu. Žiaľ presne v jej smere sa nachádzali dve silné lampy svietiace nahor. Expozície museli byť kratšie a chvost nie je tak dokonale prekreslený.

Pre viac informácii kliknite na stránku http://atm.zaciatok.sk, väčšia snímka je k dispozícii kliknutím na malý obrázok.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět