Pozorujete i v mrazu?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Jednou jsem viděl takové vložky do bot,byly sešité ze dvouch látek,tak je rozpárat drát vložit mezi a zase sešít .No a ten drát by tam musel být volnější kvůli tomu přetržení.
PPos napsal:
Pozor na odporovy drot. pretoze naslapovanim sa dost nici. Nesmie sa na vlozku v topanke natahovat v priamich pruhoch, ked ho vsak das navolno tak si ho potrhas uz pri nazuvani. Ja som to skusal uz v roku 1999 ked som chodieval fotit. A nakoniec som to vzdal. Ak budete zhanat odporovy drot tak sa da zohnat zo starych priamich odporov. V reostatoch uz byvaju velkych prierezov a su dost nevhodne.
Keby niekto nevedel zohnat ten drot, tak ochotne dodam. Mam toho dost . ;)
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

Nechcel som davat dve vlozky na seba pretoze ked ma kazda len 3mm tak to v topanke mam moznost pouzitia uz len tenkej ponozky. A asi tento vikend nieco take zbastlujem.. ;D
frenk napsal: Jednou jsem viděl takové vložky do bot,byly sešité ze dvouch látek,tak je rozpárat drát vložit mezi a zase sešít .No a ten drát by tam musel být volnější kvůli tomu přetržení.
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Vasek III. »

Ty vyhřívací vložky do bot by se opravdu hodily. Včera jsem vydržel u dalekohledu od devíti hodin jen do půl jedenácté a už jsem skoro necítil prsty u nohou. Staál jsem potom asi pět minut ve vaně s teplou vodou a "u čůrával" blahem. ;D
Taky jsem včera zkoušel nové omotání šálou přes nos, tak aby oči a ústa zústali volná. neblo to špatný, ale nevydrželo to dýl než pět minut. Jak jsem začal víc hýbat hlavou, tak se to nějak povolilo a začalo mě to štvát, protože to překáželo. Hned jsem to strhnul. ;)
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

;DNic v zlom ale zacinam mat pocit ze tu astronomiu znasilnujeme a snazime sa pozorovat za kazdeho pocasia ;D
Vasek III. napsal:            Ty vyhřívací vložky do bot by se opravdu hodily. Včera jsem vydržel u dalekohledu od devíti hodin jen do půl jedenácté a už jsem skoro necítil prsty u nohou. Staál jsem potom asi pět minut ve vaně s teplou vodou a "u čůrával" blahem.  ;D
           Taky jsem včera zkoušel nové omotání šálou přes nos, tak aby oči a ústa zústali volná. neblo to špatný, ale nevydrželo to dýl než pět minut. Jak jsem začal víc hýbat hlavou, tak se to nějak povolilo a začalo mě to štvát, protože to překáželo. Hned jsem to strhnul.  :D ;)
Bob

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Bob »

Mě chlad doslova paralyzuje,o mrazu ani nemluvím,takže toho pozorování v zimě moc není.Ten nápad s odporovými dráty do bot není špatný.Ale němci si u Stalingradu balili nohy do novin a fungovalo to.Bylo to jednoduchší a levnější.My bychom mohli vyzkoušet navléct na nohy hrubé ponožky,na to igelitový sáček a pak šup do bot.Budu to muset vyzkoušet,mělo by to fungovat.Ale ten odér když se pak zuješ......... ;D Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Bohužel žijeme v takovém pásmu, že nám nic jiného nezbývá ;)

PPos napsal: ;DNic v zlom ale zacinam mat pocit ze tu astronomiu znasilnujeme a snazime sa pozorovat za kazdeho pocasia ;D
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

No nevím jestli jim to pomohlo ;D

Bob napsal: Mě chlad doslova paralyzuje,o mrazu ani nemluvím,takže toho pozorování v zimě moc není.Ten nápad s odporovými dráty do bot není špatný.Ale němci si u Stalingradu balili nohy do novin a fungovalo to.Bylo to jednoduchší a levnější.My bychom mohli vyzkoušet navléct na nohy hrubé ponožky,na to igelitový sáček a pak šup do bot.Budu to muset vyzkoušet,mělo by to fungovat.Ale ten odér když se pak zuješ......... ;D Bob.
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Horal

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Horal »

Problém s igelitem je ten, že se ti většinou velmi rychle zpotí nohy, protože igelit zabrání "odvětrání" a nohy ti zmrznou ještě rychleji. Je lepší několik vrstev ponožek a pevné boty a udržet nohy co nejdíl v suchu. ;D
Bob

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Bob »

Frenk: Já tam bohudík nebyl,takže to nemůžu potvrdit,jen jsem o tom četl,ani nevím kde,nějakou zmíňku.Z vlastní zkušenosti vím jen to,že když jsme se v třetihorách jako kluci proháněli na pionýrech a byla kosa,tak jsme si pod bundy natahovali noviny a bylo to v pohodě.
Horal: Možná máš pravdu ale já to zkusím a pak se podělím o dojmy.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
3J

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od 3J »

Má vlastní zkušenost je taková že u normálních zimních bot je velmi nedostatečná izolace mezi nohou a podrážkou a tady dochází k tepelným ztrátám. ( ona ta izolace bývá umělý kožíšek a ten po stlačení a sešlapání izoluje jak tenkej hadr ). Takže boty o číslo větší (já měl nejradši GALOŠE kde se dala vnitřní botička vyndat ) a teplé filcové vložky v jedné až dvou vrstvách. Čím lepší izolace tím míň tepla je třeba dodávat. ;D
Zdenek F.

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Zdenek F. »

Vyhřívání bot používám už druhou zimu, vypadá to nějak takhle:

Ze začátku jsem trochu laboroval s uchycením odporového drátku tak, aby nepraskal. Řešením je uložit drát mezi dvě vložky, horní co nejtenčí, ale pevná. Meandrovitě zkroucený drát jsem Chemoprenem přibodoval k té spodní. Vrchní jsem potom v pár bodech přilepil ke spodní, ale tak, aby nebyla přilepená k drátu. To funguje. Odpor jedné boty je cca 8 ohmů, což při 12V napájení dává 18W. Reguluji to pomocí pulsního spínače s proměnnou střídou - viz. třeba tady: http://www.backyard-astro.com/equipment ... eater.html. Pro normální provoz stačí zhruba třetina výkonu.
Zdeněk F.
Bob

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Bob »

To vypadá dobře.Ale to jsi trochu jako potápěč,napojený vodiči na zdroj.Nevadí ti to v pohybu kolem dalekohledu ? Anebo nosíš zdroj na zádech a můžeš se volně pohybovat ? Bob.
Orion Optics UK 500/2000
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

Velmi dobre je ze si uviedol odpor topanky a aj to kolko tepla ti staci dodavat. Ja som nemal na svojich vlozkach nijako vyriesenu regulaciu a boly velmi teple.
Ked si spominal ze tretina vykonu je postacujuca tak mozno keby si topanky zapojil do serie priamo na 12V nebolo by potrebne vyrabat k vykurovaniu ziadnu regulaciu.
Zdenek F. napsal: Vyhřívání bot používám už druhou zimu, vypadá to nějak takhle:
Ze začátku jsem trochu laboroval s uchycením odporového drátku tak, aby nepraskal. Řešením je uložit drát mezi dvě vložky, horní co nejtenčí, ale pevná. Meandrovitě zkroucený drát jsem Chemoprenem přibodoval k té spodní. Vrchní jsem potom v pár bodech přilepil ke spodní, ale tak, aby nebyla přilepená k drátu. To funguje. Odpor jedné boty je cca 8 ohmů, což při 12V napájení dává 18W. Reguluji to pomocí pulsního spínače s proměnnou střídou - viz. třeba tady: http://www.backyard-astro.com/equipment ... eater.html. Pro normální provoz stačí zhruba třetina výkonu.
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

No to je ono,vypadá to fakt dobře , ale taky by mě zajímal pohyb kolem dalekohledu?

Zdenek F. napsal: Vyhřívání bot používám už druhou zimu, vypadá to nějak takhle:

Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Já jěště v zimě používám pod nohy takovou dřevěnou rohož na které stojím.
http://sweb.cz/tomasRR/roho%C5%BE.jpg
Má to dvě funkce, nestojíte přímo na sněhu a tím prodloužíte dobu než vám promrznou boty, a druhá je že nemám kolem dalekohledu spevněný terén ale stojím na trávě,no a když je na jaře nebo kdykoliv mokro tak se nebrodím v blátě a tráva tím netrpí.po skončení pozorování vezmu rohože a schovám je pod sřechu skleníku.
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Odpovědět