Pozorujete i v mrazu?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

frenk napsal: Já přemýšlel taky o odporovém drátku,ale do čeho ho uložit aby to netlačilo a aby to převádělo dostatečně teplo?Ahlavně by to chtělo spočítat jakej odpor by to mělo celé mít ???
Na ohrievaci okularov som zistil "ako hreje" 5W. Myslim, ze na prsty bude 10W stacit (max).
Odpor vypocitam pre zdroj 12V => 14.4ohm. Potom vypocitam pocet odporov tak, aby bol vykon rozlozeny po dostatocne velkej ploche a zaroven nebol prekroceny max. vykon na jeden rezistor (pouzivam 0.5W). Tlacit nebudu, lebo budu pod jednou vrstvou pod prstami (hruba latka, filc a pod.) uvidim.
..ked to bude tlacit aspon nezaspim :)

K tej kukle: dik za tip. Myslim, ze aj tak budem musiet vymysliet nieco komplexnejsie, lebo mi vadi ked si dycham na okular (ked na neho priamo dychnem zahmli sa, i ked je zahrievany-aj ked je za par sekund odhmleny je to otravne), jedno oko (pozorovacie) si chcem zakryvat, ked sa nedivam do okulara takze nejaku odnimatelnu krytku a pod. Mozno kupim tu vojensku a nasijem na nu nejake vylepsenia.
3J

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od 3J »

Tady mají i jednotlivé komponenty, ale cena chybí.http://www.dynamic-ski.cz/hotronic/components.htm
Topné tělíska jsou zřejmě ony zelené kolečka umístněná v přední části tam kde je bota nejširší.
Topný drátek stočený do spirály a přilepený na vložku do bot ze spodní strany by měl vyhovovat. Délka je věcí měrného odporu použitého materiálu a napětí zdroje.
Ty jejich zdroje odhaduji na dva velké " buřty " tedy 3V a cca 4Ah. Na první stupeň 8 hodin provozu tedy odběr cca 0,5A a výkon cca 1,5 W ( odpor cca 6 ohmu) . Osobně bych použil jeden zdroj na opasek pro obě nohy a regulaci jednoduchým přepínačem tělíska paraelně cca 3W do serie cca 1,5W.
igi

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od igi »

Pavuk, nechces nieco take urobit aj mne? ;D Zislo by sa :D.
P.S. Uz by si mal zorganizovat nejaku pozorovaciu akciu pre blavakov, a jasno aj pri nove, no proste postaraj sa o to ;D ;D ;D
LbA

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od LbA »

igi napsal: Pavuk, nechces nieco take urobit aj mne? ;D Zislo by sa :D.
P.S. Uz by si mal zorganizovat nejaku pozorovaciu akciu pre blavakov, a jasno aj pri nove, no proste postaraj sa o to ;D ;D ;D
Súhlasím. Treba spraviť druhý ročník Astropárty Cerová ;)
vla

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od vla »

Tady mají i jednotlivé komponenty, ale cena chybí.http://www.dynamic-ski.cz/hotronic/components.htm
Topné tělíska jsou zřejmě ony zelené kolečka umístněná v přední části tam kde je bota nejširší.
Topný drátek stočený do spirály a přilepený na vložku do bot ze spodní strany by měl vyhovovat.  Délka je věcí měrného odporu použitého materiálu a napětí zdroje.
Ty jejich zdroje  odhaduji na dva velké " buřty " tedy 3V a cca 4Ah. Na první stupeň 8 hodin provozu tedy odběr cca 0,5A a výkon cca 1,5 W ( odpor cca 6 ohmu) . Osobně bych použil jeden zdroj na opasek pro obě nohy a regulaci jednoduchým přepínačem tělíska paraelně cca 3W do serie cca 1,5W.Stačí kliknout na prodejce a Ti se tak "vycení" že Tě pravděpodobně chuť na ohřátí přejde.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
3J

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od 3J »

Jasně ,ale nemohu najít cenu za samotná topná tělíska. ???
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

igi napsal: Pavuk, nechces nieco take urobit aj mne? ;D Zislo by sa :D.

LbA napsal:

Súhlasím. Treba spraviť druhý ročník Astropárty Cerová ;)

OK chlapci, beriem si to ako zavazok. Zeby tradicia ? Minulorocna bola 4.-6.2.2005, tento rok nov vychadza na posledny januarovy tyzden, ak by pocasie neprialo potom tradicne prvy februarovy.

Ten svoj ohrievac som mal rel. rychlo zbastleny, takze si viem predstavit aj vacsiu seriu. Podotykam, ze kvalita je na urovni-ved uvidite.
M.Adamovsky

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od M.Adamovsky »

jej to si pamatuju je to temer presne rok, kdy jsem Sometem koukal na jednu kometu...a bylo krasnych -18 ..... ;D
MP

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MP »

Jojo, tahle fotka M42 vznikla presne pred rokem v pekne drsnych podminkach, po kolena ve snehu na dost vetrnem kopci. A pri foceni komety o par dni pozdeji to bylo jen o malinko lepsi. Kosa jak v ruskym filmu Ale kamera byla vyborne chlazena, i kdyz jsem Peltiery nechal bez napajeni. Letos jsem se jeste k podobne akci nerozhoupal, vzdycky, kdyz mam cas, tak ta obloha neni nic moc. Mesic sviti pekne, ale je to nejake zamlzene.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
M.Adamovsky

Pozorujete i v mrazu?

to jo..ale dneska u nas v Plzni bylo nadherne...videl jsem skvely parhelia a do toho jeste parhelium na ledovych krystalkach ve vzduchu okolo me..
podobny ukaz pozoroval nedavno Roman Manak:
http://www.spaceweather.com/index.cgi
M.Adamovsky

Pozorujete i v mrazu?

tak jeste jsem nasel hezky odkaz na obrazky ohledne tzv. diamont dust
http://www.sundog.clara.co.uk/halo/dddog.htm
mkcz
Věk: 58

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od mkcz »

Vasek III. napsal: Tuhle anketu berte spíš jako povzdech astronoma co si před měsícem koupil dalekohled a místo pořádneho zkoušení čeká kdy se vyjasní. No a když se vyjasní, tak mrzne až praští. Zkoušeli jste v rukavicích montovat filtr na okulár? A v palčácích?  ;D :D

A hlavně to berte s humorem.  ;)
Jasně, že pozoruji v mrazu, důležité pro mne je jak vypadá obloha. Sebou si beru termosku s čajem, nějakou tatranku a mráz při pozorování příliš nevnímám. Tak po 4 - 5 hodinách už mrznou nohy, že je téměř necítím ale stojí to za to. A vždycky stálo, člověk si odpočine a je obklopen nádherou vesmíru, to se nedá s ničím srovnat. Fandím všem stejně "postiženým" ;)
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Dominik

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Dominik »

Možno si myslíte kvôli pár príspevkom ktoré som sem napísal, že som pohodlný a, že rád pozorujem cez balkón, ale to je len v situáciach keď nemôžem ísť von.
Myslím, že mráz nie je dorbá vec, ale ani zlá! Mráz beriem ako súšasť jasných zimných večerov. Základom všetkého je dobré oblečenie a ak už nie je problém s optikou tak jo to zrejme v pohode. Samozrejme sú určite situácie, že niekedy nejdem pozorovať kvôli naozaj veľkej zime a aj moji rodičia sú väčšinou so mnou vonku...
ladaS

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od ladaS »

Když je venku jasno, tak se snažím být venku pozorovat a nebo fotit.Když je mráz tak taky.Můj osobní rekord je v -15 °C 4,5 hodiny pozorování. Pokud mohu zavzpomínat na loňskou zimu, tak při focení M42 bylo -18, vydržel jsem sice jenom 2 hodiny, ale další hodinu jsem vyhrabával auto ze sněhu abych odjel ;D.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

Pavuk_ napsal: To vyhrievanie si urobim podobne ako v tej reklame, ale nie za tak nehorazne peniaze.
Bud cez odporovy drot, alebo male rezistory (tak ako okulare). Myslim, ze bude stacit v okoli prstov, lebo tie omrzaju prve.Pozor na odporovy drot. pretoze naslapovanim sa dost nici. Nesmie sa na vlozku v topanke natahovat v priamich pruhoch, ked ho vsak das navolno tak si ho potrhas uz pri nazuvani. Ja som to skusal uz v roku 1999 ked som chodieval fotit. A nakoniec som to vzdal. Ak budete zhanat odporovy drot tak sa da zohnat zo starych priamich odporov. V reostatoch uz byvaju velkych prierezov a su dost nevhodne.
Keby niekto nevedel zohnat ten drot, tak ochotne dodam. Mam toho dost . ;)
Odpovědět