Čaute!
Spomínate EQ-5 a 6 - ako je to jednoduché.
Ja mám CG-5 - a som rád, že vôbec mi pasuje hľadáčik do stojanu (otáčať sa to vôbec nedá, pretože som to nevedel nikam naskrutkovať).
Stupnice podľa mňa na CG-5 vôbec nie sú na to určené.
Vie to niekto prosím Vás nastaviť na CG-5-ke ?
Polárka sa nemá nastaviť podľa 2 stupníc ? :
- dátumovej a
- časovej ???
Ako napr. podľa 2 kotúčov:
Jednoducho treba zosúladiť dátum s časom a dostanem smer.
Ďakujem
Astronomie pro smartphony
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
kulhous napsal: Jo díky, je to jednodušší., určitě to využiju. To je tím, že jsem si nepřečetl manuál celej pořádně 
Na mým mobilu jde prej nastavit gama a podsvícení jde úplně vypnout, jeětě jsem to nezkusil, ale možná to půjde. Máš ale pravdu:) Je to asi největší problém použití smartphonu, PDA nebo i PC při astronomii... Zlatý sluneční brýle...Nevidim v tom problem, vyriesi to cervena folia (viacnasobna) cez display (snimatelna).
Naozaj pozoruhodne vyuzitie mobilu (konci mi pausal, asi nabehnem na smartphone )
Ten Nomad Electronics Pocket Stars 2.2.4 je zaujmavy s tom, ze mas pri sebe stale astronomicku rocenku nech si kdekolvek, to je super. Paci sa mi tiez rozsah do 8 mag.
Zaujmalo by ma kolko ti vydrzi baterka mobilu plne nabita, ked netelefonujes iba pozeras mapy ?

Na mým mobilu jde prej nastavit gama a podsvícení jde úplně vypnout, jeětě jsem to nezkusil, ale možná to půjde. Máš ale pravdu:) Je to asi největší problém použití smartphonu, PDA nebo i PC při astronomii... Zlatý sluneční brýle...Nevidim v tom problem, vyriesi to cervena folia (viacnasobna) cez display (snimatelna).
Naozaj pozoruhodne vyuzitie mobilu (konci mi pausal, asi nabehnem na smartphone )
Ten Nomad Electronics Pocket Stars 2.2.4 je zaujmavy s tom, ze mas pri sebe stale astronomicku rocenku nech si kdekolvek, to je super. Paci sa mi tiez rozsah do 8 mag.
Zaujmalo by ma kolko ti vydrzi baterka mobilu plne nabita, ked netelefonujes iba pozeras mapy ?
Baterka klesá (za běžnejch podmínek - nevím, jestli v zimě rychleji, ale v tom nebude problém - je v ruce a tím se zahřeje dost...) při práci s mapou asi o 10% za hodinu. (Aby bylo jasno 100,90,80,70 atd.)
Jedno několikahodinové pozorování ti určitě vydrží. Bohužel ale výdrž smartphonů je jejich největším problémem. Záleží, který aplikace používáš a obecně jak moc ho morduješ. Já ho dobíjím přes USB na počítači denně a neklesne mi baterka pod 40%. Pokud bys chtěl radu ohledně smartphonů, rád poradím.
Obrázky už doufám chodí všem!? Jestli ne, tak se prosím ozvěte, díky
Jedno několikahodinové pozorování ti určitě vydrží. Bohužel ale výdrž smartphonů je jejich největším problémem. Záleží, který aplikace používáš a obecně jak moc ho morduješ. Já ho dobíjím přes USB na počítači denně a neklesne mi baterka pod 40%. Pokud bys chtěl radu ohledně smartphonů, rád poradím.
Obrázky už doufám chodí všem!? Jestli ne, tak se prosím ozvěte, díky
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz