Astronomie pro smartphony

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Ahoj, chtěl bych se podělit se zkušenostma s 2 programy pro smartphony.
Předně-smartphone je mobil s operačním systémem. Dnes jsou rozšířeny například Windows Mobile 2002,2003, 5.0 nebo různé Symbiany pro Nokie. Jelikož rozlišení displejů i rychlost procesorů mobilů s těmito op. systémy roste, roste i počet aplikací pro tyto platformy a jejich využitelnost roste. K mému překvapení dosáhly použitelnosti i v astronomii: Jakožto nový vlastník smartphonu z nabídky jednoho z našich operátorů, QTek 8310, jsem se začal po něčem takovém shánět. Pod ruku mi přišli 2. První:
Leo's VOID 1.0
Jde o freeware program. Po spuštění uvidíte na obrazovce oblohu přesně jako na obrázku.

Navolíte místo, z kterého si přejete oblohu vidět. Můžete nastivit město z databáze v telefonu nebo nastavíte koordináty ručně.

Pohyb ovládáte směrovými klávesami a čísly. O jaký půjde, nastavujíte po zmáčknutí pravé fční klávesy.

Volby jsou do 4 stran (move), zoom +/-, čas+/- (zoom/time) a kursor pro získání informací o objektu (info):

Upozorňuji, že Homera tam nedává program, ale vzhled, který používám v telefonu :)
Další položky na pravém tlačítku jsou options:

seek(hledat), o programu help a konec programu.
Po stisknutí levé funkční klávesy se otevře tato nabídka:

Zde můžete vystředit na jednu z planet, Měsíc nebo Slunce. Nastavit časový krok a nastavit potřebné (čas/místo/zobrazení).
Nejužitečnější použití programu vidám k určení aktualní pozce polárky vůči ose rotace Země při stavení montáže pomoví polárního hledáčku.

Celkově program působí trošku amatérsky ale na jednoduchou pomůcku orientace na obloze bude stačit.
Downlaod:
http://www.smartphone.net/software_detail.asp?id=1418
Homepage
http://www.leobueno.net/
Podpora:
Motorola MPx200,220,QTek 8310, Palmy, PocketPC... ?asi ne Symbian?

pokračování dále...
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Nomad Electronics Pocket Stars 2.2.4.

Je druhý program, který bych chtěl recenzovat. Již nejde o Freeware, ale komerční verzi za 15 USD.

Na první pohled člověk zjišťuje odlišné a preciznější provedení než u Leo VOID. Ukázka souhvězdí Orion:

Možnosti nastavení a přizpůsobení obrazu jsou na velmi vysoké úrovni. Pravým tlačítkem se aktivuje menu

kde se nastavuje lokace:

(Czech Republic obsahuje Prahu, Ostravu a Brno...)
nastavení času

celkový počet tobrazených hvězd
Do magnitudy/počet hvězd
0/4
1/15
2/48
3/170
4/513
5/1604
6/5023
7/9046
8/9096

funkce vyhledávání a info, kde se chvilku pozastavím

Zde máte možnosti vyhledat
-pojmenovanou hvězdu (obzvlášť ocení vlastníci GoTo montáží, kteří neznají názvy všech hvězd nazpaměť - třeba já )
-Planety,Měsíc,Slunce (u každého je pěkná fotka )
-objekty z kompletního Messierova a Caldwellova katalogu
- nebo věech souhvězdí.
Co mě ohromilo byly vyčerpávající informace u některých objektů (ne souhvězdí, ale třeba Saturn:

Altitude:
16°56.97'
Azimuth:
080.90°
Distance:
1.2e+009 kM
Mass (10e24 kg)
568.46
Volume (10e10 km3)
82,713
Radius (1 bar level) (km)
Equatorial
60,268
Polar
54,364
Volumetric mean radius (km)
58,232
Ellipticity (Flattening)
0.09796
Mean density (kg/m3)
687
Gravity (eq., 1 bar) (m/s2)
8.96
Escape velocity (km/s)
35.5
GM (x 106 km3/s2)
37.931
Bond albedo
0.342
Visual geometric albedo
0.47
Visual magnitude V(1,0)
-8.88
Solar irradiance (W/m2)
14.90
Black-body temperature (K)
81.1
Moment of inertia (I/MR2)
0.210
J2 (x 10-6)
16,298.
Number of natural satellites
30
Planetary ring system
Yes

----------------------------------------
Orbital parameters

Semimajor axis (106 km)
1,433.53
Sidereal orbit per. (days)
10,759.22
Tropical orbit per. (days)
10,746.94
Perihelion (106 km)
1,352.55
Aphelion (106 km)
1,514.50
Synodic per. (days)
378.09
Mean orbital velocity (km/s)
9.69
Max. orbital velocity (km/s)
10.18
Min. orbital velocity (km/s)
9.09
Orbit inclination (deg)
2.485
Orbit eccentricity
0.0565
Sidereal rot. per. (hours)
10.656*
Length of day (hrs)
10.656
Obliquity to orbit (deg)
26.73

* Saturnian System III coordinates

----------------------------------------
Saturn Observational Parameters

Discoverer:
Unknown
Discovery Date:
Prehistoric

Distance from Earth
Minimum (106 km)
1195.5
Maximum (106 km)
1658.5
Apparent diameter from Earth
Maximum (seconds of arc)
20.1
Minimum (seconds of arc)
14.5
Mean values at opposition from Earth
Distance from Earth (106 km)
1277.42
Apparent diameter (seconds of arc)
19.5
Apparent visual magnitude
0.7
Maximum apparent visual magnitude
0.43

Saturn Mean Orbital Elements (J2000)
Semimajor axis (AU)
9.53707032
Orbital eccentricity
0.05415060
Orbital inclination (deg)
2.48446
Longitude of ascending node (deg)
113.71504
Longitude of perihelion (deg)
92.43194
Mean Longitude (deg)
49.94432

-------------------------------------
Saturnian Magnetosphere

Dipole field strength:
0.210 gauss-Rs3
Dipole tilt to rotational axis:
< 1 degree
Dipole offset (planet center to dipole center) distance:
0.04 to 0.05 Rs northward

Rs denotes Saturnian radii, 60,330 km

-------------------------------------
Saturnian Atmosphere

Surface Pressure:
>>100 bars
Average temperature:
~97 K
Temperature at 1 bar:
~134 K
Density at 1 bar:
~0.19 kg/m3
Wind speeds
Up to ~400 m/s (<30 degrees latitude)
Up to ~150 m/s (>30 degrees latitude)
Scale height:
59.5 km
Mean molecular weight:
2.07 g/mole
Atmospheric composition (uncertainty in parentheses)
Major:
Molecular hydrogen (H2) - 96.3% (2.4%)
Helium (He) - 3.25% (2.4%)
Minor (ppm):
Methane (CH4) - 4500 (2000)
Ammonia (NH3) - 125 (75)
Hydrogen Deuteride (HD) - 110 (58 )
Ethane (C2H6) - 7 (1.5)
Aerosols: Ammonia ice, water ice, ammonia hydrosulfide

pokračování dále...
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Další tlačítko v menu jsou events, kde mžete otevřít lunární kalendář nebo zvolit východy a západy všech planet, Měsíce a Slunce. U slunce jsou východy a západy rozšířeny o občanský,námořní a astronomický.

Preferences přeskočím, o těch pohovořím později.
Na levém tlačítku je položka view, která nabízí různá nastavení obrazu.

Doufám, že si je umíte přeložit:) Já pouze doplním o obrázky, kde jsou zapnuty "orbital paths" - oběžné dráhy

a kde jw zapnut jak Messierův, tak i Caldwellův katalog.

Teď se vrátím k nabídce prefernces - možnosti - kde nejvíce zaujme nastavení obrazu apozadí oblohy:

Red (noční) Black White
Bude se hodit:)
Ještě k ovládání, klávesy 1-7 nastavují zoom - 180,120,90,60,45,36,30 stupňů, 8 zoom in, 0 - zoom out.

homepage
http://www.nomadelectronics.com/Smartphone/index.htm
download - 15ti denní TRIAL verze
http://www.nomadelectronics.com/anonymo ... tarsSP.exe
podpora:
PDA,Smartphony s Windows Mobile

Tento program již zaujme myslím více lidí. Moc se mi líbí zpracování, plynulost, počet hvězd a že program obsahuje M a C katalog. Nepřijemné je, že nezjistíte přesně polohu polárky jako u programu VOID. Proto mám nainstalované oba .

Co dodat? Nevím jak vám, ale mě oba programy přijdou praktické a hodlám je v budoucnosti používat na cestách za hvězdami. The end :)
Frenk

Příspěvek od Frenk »

nevím jak ostatním ,ale mě se nezobrazujou vložené fotky.používám IE ???
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Mám Firefox 1.5, vše běhá správně. Máte ještě někdo problémy se zobrazením? Kdyžtak obrázky přetáhnu jinam...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal: Nepřijemné je, že nezjistíte přesně polohu polárky jako u programu VOID.
Kdy ji skutečně využiješ ?
.
obrázky nejdou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kulhous

Příspěvek od kulhous »

To MiLaN: Kdykoliv budu chtít ustavit montáž podle polárního hledáčku pro optický pozorování (ne fotografování). Je to špatně??
----------------
Půjdu přetáhnout ty obrázky jinam.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal: To MiLaN: Kdykoliv budu chtít ustavit montáž podle polárního hledáčku pro optický pozorování (ne fotografování). Je to špatně??
----------------

To bys mi musel vysvětlit, to opravdu nechápu. Polárním hledáčkem  přeci ustavíš montáž bez znalosti souřadnic  polohy  své i Polárky. Polárku musím vidět.
Předpokládám, že Ti to ukáže výšku a azimut Polárky. A co s tím na montáži ?Už jsi to dělal ?
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Jo jasně. Na polárním hledáčku je kroužek, po kterým se pohybuje Polárka, jelikož není přesně na ose. Vždy ale leží na kružnici v polárním hledáčku. Pomocí toho programu přibližně zjistim, kde to na tý kružnici bude (např na 11. hodině.) Mně to ukáže pozici polárky vůči ose otáčení. Rozumíš mi? :)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal: Jo jasně. Na polární hledáčku je kroužek, po kterým se pohybuje Polárka, jelikož není přesně na ose. Vždy ale leží na kružnici v polárním hledáčku. Pomocí toho programu přibližně zjistim, kde to na tý kružnici bude (např na 11. hodině.) Mě to ukáže pozici polárky vůči ose otáčení. Rozumíš mi? :)Já to chápu, ale ten smajlík bych tam asi měl dát já. Vím sice , že EQ6 má  opravdu nejbídnější možnost nastavení polárního hledáčku, přesto  k tomu nepotřebuju počítač. Ty ano ?
----
Ten postup mi totiž připomíná použití Go-To systému na hledání Měsíce, který je na obloze vidět.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Máš EQ6. Není přesnější namířit tu rysku k Betě UMi ? Ani to není dokonale přesné, ale určitě přesnější, než odhadnutý hodinový úhel.

Mimochodem, máš už na EQ6-ce stupnici pro natočení osy podle hodinového úhlu Polárky z data a času ? Já tam na to mám místo (takový kotouček), stupnici co je v návodu ovšem nikoli >:(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Nevím, jestli ti přesně rozumím Martine. Ale myslím, že něco takového tam je. Jestli jsem opomněl nějaký snadný postup pro zjištění polohy Polárky, tak ho rád uslyším. Snad se mi nebudete smát :)
Pro jistotu jsem to vyfotil. Moc dobře mi to ale nešlo, máme doma jen jeden starý 2MPix foťák, takže jsem z toho moc nevytáh... No snad to pomůže:

Je tam stupnice s 12 dílky, která se dá otačet.

To Milan: Smajlík jsem tam dal, protože jsem měl pocit, že jsem to napsal dost kostrbatě... Já nevim, mně tohle přišlo jako docela rychlý určení polohy Polárky, ale jestli je rychlejší, tak se nechám rád poučit. Přirovnání s použití GoTo na Měsíc nerozumím.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Právě ta stupnice, kterou ty evidentně máš (já bohužel ještě ne, protože jsem kupoval montáž dříve) slouží k přesnému nastavení polohy polární osy (a tedy i kroužku pro Polárku) do správné polohy. Návod jak na to máš v návodu k montáži. I pokud bys tam tu stupnici neměl, tak máš určitě v zorném poli hledáčku rysku mířící od středu ven. Tu stačí namířit do úhlu, kde se nachází Beta UMi. Nejlépe to jde tak, že jedním okem koukáš do hledáčku, a druhým na oblohu. Mozek oba obrazy spojí, takže poznáš, kdy jde ryska přes tu hvězdu. No, a pak jen vmanévruješ Polárku do kroužku. Tohle ustavení stačí určitě na expozice do 15minut (máš-li hledáček seřízený). Pro delší expozice to už chce upřesnění známou Scheinerovou metodou.

Mimochodem, když se v noci podívám na svůj mobil (byť přepnutý do červeného režimu) tak pak hodně dlouho uvidím... však víš co ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Jo díky, je to jednodušší., určitě to využiju. To je tím, že jsem si nepřečetl manuál celej pořádně :)
Na mým mobilu jde prej nastavit gama a podsvícení jde úplně vypnout, jeětě jsem to nezkusil, ale možná to půjde. Máš ale pravdu:) Je to asi největší problém použití smartphonu, PDA nebo i PC při astronomii... Zlatý sluneční brýle...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud to mohu rozlišit, stupnice tam je. Takže pak je postup takový, že proti datumu na jedné stupnici nastavíš čas na druhé a polární hledáček je ve správné pozici ( U EQ5 jsou stupnice u sebe a nstavují se proti sobě, u EQ6 jsou dále od sebe a jsou tam index. rysky - postup je stejný). Není potřeba nic počítat a nastavení je naprosto exaktní.

Mimochodem, na snímku z programu VOID - informace o Polárce - jsou přehozeny hodnoty Rektascenze a deklinace - a bude to tak asi i u jiných objektů.
Odpovědět