Pozorujete i v mrazu?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Vasek III. »

Tuhle anketu berte spíš jako povzdech astronoma co si před měsícem koupil dalekohled a místo pořádneho zkoušení čeká kdy se vyjasní. No a když se vyjasní, tak mrzne až praští. Zkoušeli jste v rukavicích montovat filtr na okulár? A v palčácích? ;D :D

A hlavně to berte s humorem. ;)
Horal

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Horal »

Tak zrovna včera večer to bylo po dlouhé době zase na koukání. Sice svítil Měsíc, ale musel jsem prostě ven a v -12°C jsem vydržel s dobsonem 3,5 hodiny. Domů jsem šel jen proto, že mi začalo být chladno od nohou. :(

A rukavice mám dvoje. Jedny hadrové (zahradnické) na jemnější práci. Když už je v nich zima, tak na chvíli hodím ruce do lyžařských. To ale potom nemůžu ani zaostřit. ;D
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od BiF »

Dříve jsem chodil za jakékoli teploty (rekord mám na vánoce 1997: -27°C), každou jasnou noc (rekord 6 nocí za sebou ), dnes je to již jinak. Hlavně bývám docela unavený z práce, takže jdu jen když je opravdu vymeteno a teplota do -10°C. Jelikož mám montáž honěnou notebookem (při focení), tak se bojím při nižších teplotách (a vlhkosti) o notebook i foťák. Možná se bojím zbytečně, ale radši moc neriskuji (notebook mě před třemi lety stál necelých 40 tisíc a foťák třicet)...
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
ceres

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od ceres »

Stupne zimy:
+18°C obyvatelia Havaja si berú na noc dve prikrývky
+10°C obyvatelia helsinských panelákov vypínajú kúrenie a Rusi začínajú pestovať kvety
+ 2°C talianske autá neštartujú
0°C destilovaná voda zamŕza
-1°C dych sa stáva viditeľným. Rusi jedia zmrzlinu a popíjajú chladené pivo
-4°C pes sa ti snaží dostať do postele
-8°C bezdomovci vliezajú do kartónových krabíc
-10°C francúzske autá neštartujú
-12°C politici začínajú hovoriť o bezdomovcoch
-15°C americké autá neštartujú
-18°C helsinskí nájomníci zapínajú kúrenie. Obyvatelia Havaja zamrzli.
-20°C dych sa stáva počuteľným
-21°C ak dostaneš psa na sranie von, musíš to potom odkopnúť
-22°C bezdomovci si berú na noc dve krabice
-24°C nemecké autá neštartujú
-27°C pes skúša vliezť ti pod pyžamo
-29°C švédske autá neštartujú
-32°C bezdomovci zamrzli a sú stohovaní v krabiciach za mestom
-33°C žiadne auto neštartuje, len ruské
-38°C Rusi si zapínajú vrchný gombík na košeliach
-43°C ruské autá neštartujú až ani na vodku
-50°C obyvatelia Helsínk zamrzli
-60°C tulene opúšťajú Grónsko a sťahujú sa na juh
-70°C zamrzlo peklo. Univerzita v Kuznecku organizuje cezpoľný beh na zahriatie
-75°C Santa Klaus opúšťa polárny kruh
-120°C alkohol zamrzol, Rusi sú nasratí
-268°C hélium zkvapalnelo
-273°C absolútna nula. Ustáva pohyb elementárnych častíc. Rus, žužlajúc zmrznutú vodku, pripúšťa, že je poriadna kosa.

;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Fígl s rukavicemi provádím taky, akorát je sundavám když manipuluji s filtry nebo mapou a to mi právě moc nejde. Vyhledáváte jenom tak nebo při tom lovíte i v mapách? A vedete si deník? Já to totiž moc nezvládám.  ;)

Jinak taky pozoruji Dobsonem. Když jsem to jednou zkoušel bez rukavic, tak mi k němu skoro přimrzli ruce. ;D Rekord mám z 30.12.2005. Tři pozorování po hodině a půl s cca hodinovými přestávkami na rozmrznutí. V půlnoci jsem šel spát a ráno jsem měl naplánováno, že se podívám na Jupiter jenže tradiční nepřítel mraky >:( a tak jsem radši spal dál. ;)
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

Moje pozorovania su prevazne v zime, pretoze v lete sa mi nechce cakat na zotmie. Nemam problem pri -2 stupnoch pozorovat aj 4hodiny. Rukavice nepouzivam vobec, pretoze v nich nemam ziaden cit. Radsej mam ruku vo vacku a prilezitostne vytiahnem a zas sup ich nazad. Je lepsie sa teplejsie obliect, ale rukavice ak nemusia byt tak neberiem.
Horal

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Horal »

30.12.2005 byla fakt kosa. U nás bylo tak -15°C. Taky jsem pozoroval, ale neměl jsem dobře seřízený dalekohled a tak to nestálo za moc. Vydržel jsem 2 hodiny v kuse. Pak jsem dalekohled s 2mm námrazou přestěhoval do "rozmrzací" místnosti, kde mám teplotu kolem 10°C, ale hlavně je tam sušší vzduch a tak se mi dalekohled (teda hlavně zrcadlo) tolik neorosí.

Deník si vedu, ale teď venku nepíšu. Dalekohled mám úplně nový a tak spíš laboruju s ním, než abych cíleně pozoroval. Myslím, že se ale zapisovat do deníku dá. Já si totiž venku dělám jenom krátké poznámky (čas, objekt, důležitá fakta) a teprve doma to zapisuju načisto (obvykle nejpozději druhý den).

V mapách moc nehledám. Pokud jdu pozorovat, stanovím si program doma a okolí si "nastuduju". Pak už mapu nepotřebuju. Přesto mám s sebou vždy atlas do 7.mag a aktuální ročenku. Zrovna včera jsem v něm venku listoval, ale skutečně to byla spíš výjimka než pravidlo.
PPos

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od PPos »

Horal napsal: Pak jsem dalekohled s 2mm námrazou přestěhoval do "rozmrzací" místnosti, kde mám teplotu kolem 10°C, ale hlavně je tam sušší vzduch a tak se mi dalekohled (teda hlavně zrcadlo) tolik neorosí.
To sa mi tiez osvedcilo preto mam svoj dalekohlad v zimnej zahrade a tam je teplota okolo 4 stupne. Velmi rychlo sa tak da pouzivat aj v mrazivych dnoch. A s namrazou uz problemy nemam.
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

Nakoniec som nazaklikol ani jednu volbu s ankety... co su to za moznosti ? Same negativne odpovede.
Pokial je jasno, tak od dalekohladu neodchadzam, kym mi nezamrzne(m) .
Tento vikend bolo slabych -5C, ale pozical som si lyziarsky overal manzelky, pod ktorym som mal slusnu vrstvu oblecenia, takze mi to ani neprislo.

Osvedcil sa mi rukav na hlavu. Nefuka za krk ani na tvar a este cloni svetlo. Asi si spravim nejaku kuklu.

Problem su nohy. Pokial sa clovek nehybe zacinaju omrzat. Asi si urobim vyhrievanie do topanok (vlozka).
Pred tyzdnom som dokocil a odskusal vyhrievanie na okular, velmi sa mi osvedcilo (coskoro zavesim fotecky a know-how). Podobny system si spravim do topanok pre mrazy -10 a viac.
Ruky mam v rukaviciach, ale tenkych. Pokial musim "zonglovat s okularmi a filtrami" (co ma dost hneva- to tiez musim doriesit, snivam o filtrovom kolese, ale asi je to utopia, ked mam 1.25" budu vinetovat pri nizkych zvacseniach a 2" verzie su drahe...uvidim...bodla by revorverova hlava s filtrovym kolesom 2" ...ach ;)
davam si rukavicu dole, ale pochvili stracam cit v prstoch. Uprimne lututujem majitelov kovovych tubusov...mal som tu cest...horor v zime.
Do map pozeram a casto. Mam ju na stoliku a listujem v rukaviciach (mapa je v euroobale-takze noproblem).
Zapisovanie riesim diktafonom.
Najzimsie pozorovanie bolo pri -20C.
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Kuklu nedělej, dá se koupit, já jí u nás sehnal ve vojenském bazaru, už nevím kolik přesně stála, ale nějak pod tři stovky.Je pletená a mají bud diry pro dvě oči nebo jednu větší díru pro oči a nos,a jde to stáhnout i na pusu.Takže kuklu na hlavu, rolák pod bradu a zima nemá šanci ;D akorád pak vypadám jako když jdu udělat banku
V zimě 03 u nás bylo -19C a dvě hodiny v pohodě,akorád pak promrznou nohy a je hotovo, ty boty by to chtělo nějak vychytat, Jak to myslíš stím vyhříváním do bot?

Pavuk_ napsal: Nakoniec som nazaklikol ani jednu volbu s ankety... co su to za moznosti ? Same negativne odpovede.
Tento vikend bolo slabych -5C, ale pozical som si lyziarsky overal manzelky, pod ktorym som mal slusnu vrstvu oblecenia, takze mi to ani neprislo.

Osvedcil sa mi rukav na hlavu. Nefuka za krk ani na tvar a este cloni svetlo. Asi si spravim nejaku kuklu.

Problem su nohy. Pokial sa clovek nehybe zacinaju omrzat. Asi si urobim vyhrievanie do topanok (vlozka).
Pred tyzdnom som dokocil a odskusal vyhrievanie na okular, velmi sa mi osvedcilo (coskoro zavesim fotecky a know-how). Podobny system si spravim do topanok pre mrazy -10 a viac.
Ruky mam v rukaviciach, ale tenkych. Pokial musim "zonglovat s okularmi a filtrami" (co ma dost hneva- to tiez musim doriesit, snivam o filtrovom kolese, ale asi je to utopia, ked mam 1.25" budu vinetovat pri nizkych zvacseniach a 2" verzie su drahe...uvidim...bodla by revorverova hlava s filtrovym kolesom 2" ...ach ;)
davam si rukavicu dole, ale pochvili stracam cit v prstoch. Uprimne lututujem majitelov kovovych tubusov...mal som tu cest...horor v zime.
Do map pozeram a casto. Mam ju na stoliku a listujem v rukaviciach (mapa je v euroobale-takze noproblem).
Zapisovanie riesim diktafonom.
Najzimsie pozorovanie bolo pri -20C.
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
3J

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od 3J »

Tady je jedno profi řešení pro studené nohy http://www.dynamic-ski.cz/hotronic/Default.htm ale už jsem to viděl víckrát - většinou jako doplněk k lyžařským přeskáčům.
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Pavuk_ napsal: Nakoniec som nazaklikol ani jednu volbu s ankety... co su to za moznosti ? Same negativne odpovede.
Jak to, že tam není žádná kladná odpověď? A co "Třeba v tričku hlavně když je jasno to se musí využít."

Tak o té kukle budu přemýšlet. S nohami mám stejný problém ikdyž je mám narvané v "huculích". Asi největším mím problémem v té kukle budou brýle. Pohled na oblohu a do hledáčku s brýlemi a do okuláru bez nich. Jednou jsem si zkoušel omotat obličej šálou jenže se mi potom zase mlžily brýle. ;D Taky už mi párkrát skoro přimrznul nos k ORTHOskopickému okuláru, ještě jsem se odtrhnul, ale pěkně to pálilo. ;D ;)
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Koukám že to naše pozorování je občas sranda ;D ještě že je tma a nikdo nás nepozoruje teda doufám :D
Kvuli tomu problému pocení a omrzání okuláru jsem volil tu kuklu s jedním větším otvorem, protože když máte cokoliv před pusou a dýcháte tak vám teplý vzduch vychází přímo pod očima a přímo do okuláru :-[
Ty vložky do bot jsou dobrý , ale ta cena je taky slušná :-/

Vasek III. napsal:

Jak to, že tam není žádná kladná odpověď? A co "Třeba v tričku hlavně když je jasno to se musí využít."

Tak o té kukle budu přemýšlet. S nohami mám stejný problém ikdyž je mám narvané v "huculích".  :D Asi největším mím problémem v té kukle budou brýle. Pohled na oblohu a do hledáčku s brýlemi a do okuláru bez nich. Jednou jsem si zkoušel omotat obličej šálou jenže se mi potom zase mlžily brýle.  ;D  Taky už mi párkrát skoro přimrznul nos k ORTHOskopickému okuláru, ještě jsem se odtrhnul, ale pěkně to pálilo.  ;D ;)
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

To vyhrievanie si urobim podobne ako v tej reklame, ale nie za tak nehorazne peniaze.
Bud cez odporovy drot, alebo male rezistory (tak ako okulare). Myslim, ze bude stacit v okoli prstov, lebo tie omrzaju prve.
Frenk

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Frenk »

Já přemýšlel taky o odporovém drátku,ale do čeho ho uložit aby to netlačilo a aby to převádělo dostatečně teplo?Ahlavně by to chtělo spočítat jakej odpor by to mělo celé mít ???
Pavuk_ napsal: To vyhrievanie si urobim podobne ako v tej reklame, ale nie za tak nehorazne peniaze.
Bud cez odporovy drot, alebo male rezistory (tak ako okulare). Myslim, ze bude stacit v okoli prstov, lebo tie omrzaju prve.
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Odpovědět