Výška sekundárního zrcátka RFL

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Horal

Příspěvek od Horal »

Zdravím,
už jsem toho přečetl spoustu o kolimaci reflektorů, vyzkoušel jsem si to i prakticky, ale nikde jsem nenašel informaci, jak nastavit správně výšku sekundárního zrcátka. Včera jsem si ale trochu hrál a možná jsem na to přišel.

Domnívám se totiž, že pokud není sekundární zrcátko ve správné výšce, tak osa okulárového výtahu nesouhlasí s osou sekundárního zrcátka. Svírají spolu určitý malý úhel. Pokud kolimuju dalekohled pomocí kolimačního okuláru (ne podle laserového kolimátoru), tak se lehce stane, že se zrcadla v určité poloze okulárového výtahu budou tvářit jako zkolimovaná. Pokud ale změním polohu okulárového výtahu, dojde k „rozkolimování“ vlivem odklonu osy sekundárního zrcátka. No a přesně toto jsem včera pozoroval u svého dalekohledu. >:(
Zrcadla při zcela vysunutém okulárovém výtahu byla zkolimovaná. Při zasunutém okulárovém výtahu ale došlo k posunu promítnutého obrazu značky středu primárního zrcadla v podélné ose dalekohledu směrem „dolů“. Posunul jsem tedy sekundární zrcátko směrem "nahoru" pomocí středového šroubu otočením o jednu otáčku (odhadovaný posun o cca. 0,75mm) a znovu celý dalekohled zkolimoval při vysunutém okulárovém výtahu. Pak už jsem jenom zkontroloval, že v celé délce zdvihu okulárového výtahu se promítnutá značka středu primárního zrcadla nehne z místa.

Myslím, že tímto postupem lze výšku sekundárního zrcátka bez problémů poměrně přesně nastavit.
Napadlo mě taky, že tímto postupem by se dalo eliminovat i mírně šikmé uložení okulárového výtahu.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ten postup je v zásadě správný, ale není jednodušší změřit poluhu středu okulárového výtahu a sekundárního zrcadla od konce tubusu ?Na to stačí posuvka z papírnictví a přesnost je určitě potom pod 1 mm.
Jinak, pokud máš okulár s křížem (stačí improvitzovaný kříž ze slabého drátku) přesněji než na značku na primárním zrcadle to jde tak, že dalekohled namíříš na polárku, použiješ okulár a při vysunutí a zasunutí okuláru by sde Ti měl střed zrcadla /který je krásně viditelný/, krýt s křížem v okuláru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Horal

Příspěvek od Horal »

Posuvku jsem samozřejmě použil. Ale stejně jsem potom zjistil onu "jednozávitovou" nepřesnost. A takhle jsem jí poměrně jednoduše eliminoval.
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Jelikož seřízení sekundárního zrcátka je nejproblematičtější, chtěl bych se zeptat jaký je nejvhodnější způsob pro jeho seřízení. Jelikož zrcátko musí být nejen ve správné výšce od primáru (osa x) , ale i ve správné poloze vůči středu oku. výtahu (osa y) a offset (osa z).

Nemám k dispozici laserový kolimátor, jen kolimační okulár se záměrným křížem. Nevím, jestli použít nějaký další přípravek, nebo se to snažit rozměřit a ve vypočtené poloze zajistit (to se mi nejeví příliš přesné). Zdá se mi to jako velký problém, jelikož v podstatě všechny nepřesnosti uložení sekundáru mohu eliminovat do jisté míry jeho správným nakloněním tak, že se systém bude jevit zkolimovaný, ale jen zdánlivě, jelikož bude zkolimovaný jen v jedné poloze okulárového výtahu a navíc to bude vinětovat.
Odpovědět