Zdravím,
už jsem toho přečetl spoustu o kolimaci reflektorů, vyzkoušel jsem si to i prakticky, ale nikde jsem nenašel informaci, jak nastavit správně výšku sekundárního zrcátka. Včera jsem si ale trochu hrál a možná jsem na to přišel.
Domnívám se totiž, že pokud není sekundární zrcátko ve správné výšce, tak osa okulárového výtahu nesouhlasí s osou sekundárního zrcátka. Svírají spolu určitý malý úhel. Pokud kolimuju dalekohled pomocí kolimačního okuláru (ne podle laserového kolimátoru), tak se lehce stane, že se zrcadla v určité poloze okulárového výtahu budou tvářit jako zkolimovaná. Pokud ale změním polohu okulárového výtahu, dojde k „rozkolimování“ vlivem odklonu osy sekundárního zrcátka. No a přesně toto jsem včera pozoroval u svého dalekohledu. >:(
Zrcadla při zcela vysunutém okulárovém výtahu byla zkolimovaná. Při zasunutém okulárovém výtahu ale došlo k posunu promítnutého obrazu značky středu primárního zrcadla v podélné ose dalekohledu směrem „dolů“. Posunul jsem tedy sekundární zrcátko směrem "nahoru" pomocí středového šroubu otočením o jednu otáčku (odhadovaný posun o cca. 0,75mm) a znovu celý dalekohled zkolimoval při vysunutém okulárovém výtahu. Pak už jsem jenom zkontroloval, že v celé délce zdvihu okulárového výtahu se promítnutá značka středu primárního zrcadla nehne z místa.
Myslím, že tímto postupem lze výšku sekundárního zrcátka bez problémů poměrně přesně nastavit.
Napadlo mě taky, že tímto postupem by se dalo eliminovat i mírně šikmé uložení okulárového výtahu.
Výška sekundárního zrcátka RFL
Ten postup je v zásadě správný, ale není jednodušší změřit poluhu středu okulárového výtahu a sekundárního zrcadla od konce tubusu ?Na to stačí posuvka z papírnictví a přesnost je určitě potom pod 1 mm.
Jinak, pokud máš okulár s křížem (stačí improvitzovaný kříž ze slabého drátku) přesněji než na značku na primárním zrcadle to jde tak, že dalekohled namíříš na polárku, použiješ okulár a při vysunutí a zasunutí okuláru by sde Ti měl střed zrcadla /který je krásně viditelný/, krýt s křížem v okuláru.
Jinak, pokud máš okulár s křížem (stačí improvitzovaný kříž ze slabého drátku) přesněji než na značku na primárním zrcadle to jde tak, že dalekohled namíříš na polárku, použiješ okulár a při vysunutí a zasunutí okuláru by sde Ti měl střed zrcadla /který je krásně viditelný/, krýt s křížem v okuláru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Posuvku jsem samozřejmě použil. Ale stejně jsem potom zjistil onu "jednozávitovou" nepřesnost. A takhle jsem jí poměrně jednoduše eliminoval.
Jelikož seřízení sekundárního zrcátka je nejproblematičtější, chtěl bych se zeptat jaký je nejvhodnější způsob pro jeho seřízení. Jelikož zrcátko musí být nejen ve správné výšce od primáru (osa x) , ale i ve správné poloze vůči středu oku. výtahu (osa y) a offset (osa z).
Nemám k dispozici laserový kolimátor, jen kolimační okulár se záměrným křížem. Nevím, jestli použít nějaký další přípravek, nebo se to snažit rozměřit a ve vypočtené poloze zajistit (to se mi nejeví příliš přesné). Zdá se mi to jako velký problém, jelikož v podstatě všechny nepřesnosti uložení sekundáru mohu eliminovat do jisté míry jeho správným nakloněním tak, že se systém bude jevit zkolimovaný, ale jen zdánlivě, jelikož bude zkolimovaný jen v jedné poloze okulárového výtahu a navíc to bude vinětovat.
Nemám k dispozici laserový kolimátor, jen kolimační okulár se záměrným křížem. Nevím, jestli použít nějaký další přípravek, nebo se to snažit rozměřit a ve vypočtené poloze zajistit (to se mi nejeví příliš přesné). Zdá se mi to jako velký problém, jelikož v podstatě všechny nepřesnosti uložení sekundáru mohu eliminovat do jisté míry jeho správným nakloněním tak, že se systém bude jevit zkolimovaný, ale jen zdánlivě, jelikož bude zkolimovaný jen v jedné poloze okulárového výtahu a navíc to bude vinětovat.