Epijunktar 3,8/400
Epijunktar 3,8/400
Ma niekto skusenosti s objektivom Epijunktar -ep 3,8/400? Vyrabala ich meopta a osadzala nimi tusim epidiaskopy. Je to trojclenny objektiv so vzduchovymi medzerami. Mam dva kusi a chcel som si z nich urobit binar, ale ma velku farebnu vadu. Chcel som si ten objektiv analyzovat v programe ATMOS, ale v demoverzii sa to urobit neda. Nema niekto dalsie informacie ktore by mi pomohli? Alebo poskytnut plnu verziu programu ATMOS?
Epijunktar 3,8/400
Ja som sa kedysi cez taký binar pozeral.Tvorili ho dva Epijunktary a telo triedra 8x30.Obraz mal farebný okraj a pamätám si že ma nejako neoslovil.Ja mám doma tri také objektívy a neviem čo s nimi.Skúšal som k nim rôzne okuláre a ešte obstojný je obraz pri zv.12-15x.Chcel som z nich tiež postaviť binar ale mám 10x80 Schn.Optik Kreuznach a s ním vidím viac ako s EP.Takže stavba asi nemá zmysel.
Epijunktar 3,8/400
jose napsal: Ja som sa kedysi cez taký binar pozeral.Tvorili ho dva Epijunktary a telo triedra 8x30.Obraz mal farebný okraj a pamätám si že ma nejako neoslovil.Ja mám doma tri také objektívy a neviem čo s nimi.Skúšal som k nim rôzne okuláre a ešte obstojný je obraz pri zv.12-15x.Chcel som z nich tiež postaviť binar ale mám 10x80 Schn.Optik Kreuznach a s ním vidím viac ako s EP.Takže stavba asi nemá zmysel.Takze v tom pripade mi nezostava nic ine ako len pouzit tie objektivy na hladacik. Tam by ma to aspon tolko nestvalo ze maju farebnu chybu. Uvidim co dalej. Mozno zakupim plnu verziu programu ATMOS http://www.atmos-software.it/Atmos.html a potom sa pohram aspon s jednym objektivom a pokusim sa ho skorigovat aj za cenu prelestenia niektorich clenov.
Epijunktar 3,8/400
PPos napsal:
Takze v tom pripade mi nezostava nic ine ako len pouzit tie objektivy na hladacik. Tam by ma to aspon tolko nestvalo ze maju farebnu chybu. Uvidim co dalej. Mozno zakupim plnu verziu programu ATMOS http://www.atmos-software.it/Atmos.html a potom sa pohram aspon s jednym objektivom a pokusim sa ho skorigovat aj za cenu prelestenia niektorich clenov.
To, co popisuješ, je běžná zkušenost s objektivy tohoto typu. Jsou to promítací objektivy, které se k vizuálnímu pozorování nehodí. Binar se zvětšením asi 13x se z nich ale vyrobit dá. Výstupní pupila takového přístroje je obrovská: 8 - 9 mm. Zorné pole je při použití určitých okulárů prosté komy a astigmatismu až do krajů. Skutečný Somet Binar 25 X 100 je ale z hlediska potřeb praxe lepší dalekohled.
Do přelešťování Epijunktaru bych nevkládal velké naděje. Náklady popř. pracnost takové rekonfigurace nebudou odpovídat dosaženému efektu - i když budeš mít perfektně vybavenou optickou dílnu.
V. K.
Takze v tom pripade mi nezostava nic ine ako len pouzit tie objektivy na hladacik. Tam by ma to aspon tolko nestvalo ze maju farebnu chybu. Uvidim co dalej. Mozno zakupim plnu verziu programu ATMOS http://www.atmos-software.it/Atmos.html a potom sa pohram aspon s jednym objektivom a pokusim sa ho skorigovat aj za cenu prelestenia niektorich clenov.
To, co popisuješ, je běžná zkušenost s objektivy tohoto typu. Jsou to promítací objektivy, které se k vizuálnímu pozorování nehodí. Binar se zvětšením asi 13x se z nich ale vyrobit dá. Výstupní pupila takového přístroje je obrovská: 8 - 9 mm. Zorné pole je při použití určitých okulárů prosté komy a astigmatismu až do krajů. Skutečný Somet Binar 25 X 100 je ale z hlediska potřeb praxe lepší dalekohled.
Do přelešťování Epijunktaru bych nevkládal velké naděje. Náklady popř. pracnost takové rekonfigurace nebudou odpovídat dosaženému efektu - i když budeš mít perfektně vybavenou optickou dílnu.
V. K.
Epijunktar 3,8/400
VK napsal:
V. K.Ten objektiv je nepouzitelny v takom stave ako je, pretoze aj ked som mal za nim 32mm okular, tak farebna vada velmi vyrazne rusila. Samozrejme ze by som radsej vlastnil vykonny binar, ale zial nemam nic take.
Co sa tyka prelestovania, nadej by som tomu daval a dost velku. Neretusoval by som to na slepo a ani to tak robit nechcem. Preto zhanam nejaky program na analyzovanie ploch. Jediny ktori poznam "ATMOS" to dokaze aj analyzovat a daju sa tam robit korekcie a nasledne vyhodnocovat. Lenze ten neviem zohnat v plnej verzii a 110Eur je pre mna znacna suma. Iny program co by nieco podobne dokazal nepoznam a nechce sa mi vyrabat vlastny jednoucelovy program v Delphi.
Verim ze korekcia mi prinesie uspokojivy vysledok, pretoze tym ze je to trojclenny netmeleny objektiv tak mam 6 ploch ktore mozem korigovat a to je dost.
V. K.Ten objektiv je nepouzitelny v takom stave ako je, pretoze aj ked som mal za nim 32mm okular, tak farebna vada velmi vyrazne rusila. Samozrejme ze by som radsej vlastnil vykonny binar, ale zial nemam nic take.
Co sa tyka prelestovania, nadej by som tomu daval a dost velku. Neretusoval by som to na slepo a ani to tak robit nechcem. Preto zhanam nejaky program na analyzovanie ploch. Jediny ktori poznam "ATMOS" to dokaze aj analyzovat a daju sa tam robit korekcie a nasledne vyhodnocovat. Lenze ten neviem zohnat v plnej verzii a 110Eur je pre mna znacna suma. Iny program co by nieco podobne dokazal nepoznam a nechce sa mi vyrabat vlastny jednoucelovy program v Delphi.
Verim ze korekcia mi prinesie uspokojivy vysledok, pretoze tym ze je to trojclenny netmeleny objektiv tak mam 6 ploch ktore mozem korigovat a to je dost.
Epijunktar 3,8/400
Nie som optik, ale viem, že ten objektív má premietať rovnako kvalitne celú plochu veľkosti min. A5, k tomu účelu sú asi vypočítané plochy šošoviek.
Je tu otázka či optiku, ktorá je stavaná na tak veľkú výslednú plochu je možné vôbec upraviť do tej kvality ako to mieniš?
Je tu otázka či optiku, ktorá je stavaná na tak veľkú výslednú plochu je možné vôbec upraviť do tej kvality ako to mieniš?
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Epijunktar 3,8/400
PPos napsal: Ma niekto skusenosti s objektivom Epijunktar -ep 3,8/400? Vyrabala ich meopta a osadzala nimi tusim epidiaskopy. Je to trojclenny objektiv so vzduchovymi medzerami. Mam dva kusi a chcel som si z nich urobit binar, ale ma velku farebnu vadu. Chcel som si ten objektiv analyzovat v programe ATMOS, ale v demoverzii sa to urobit neda. Nema niekto dalsie informacie ktore by mi pomohli? Alebo poskytnut plnu verziu programu ATMOS?Práve vyrabám z tohoto objektívu refraktor aj ja, tak uvidíme co z toho bude. Ako tubus som použil novodur a okulároví výťah bude asi z hliníka na závit. Premýšlam nad clonami a ci mierne zaclonit objektív. Inak starsie clanky o tomto objektíve su tu: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104400917,
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1121238671
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1121238671
Epijunktar 3,8/400
Vedel by mi niekto zistit ake typy skiel a v akom poradi su v tomto objektive? Mam uz plnu verziu ATMOS a chcem sa pustit do analizy.
Epijunktar 3,8/400
... Mam uz plnu verziu ATMOS a chcem sa pustit do analizy.
Ahoj, ako sa dá zohnať plná verzia ?
Waldes,
Ahoj, ako sa dá zohnať plná verzia ?
Waldes,