ČAM - Česká astrofotografie měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#136

Příspěvek od ceres »

Zdravim Mimozemstana z Alnitaku!
Je dobre, Pavle, ze si napisal svoje stanovisko. Je mi jasnejsich hned niekolko veci a uz chapem, preco porota CAM kona tak, ako kona. Zo strategickeho hladiska je totiz ovela lepsie, ked je vitazna snimka opradena ruskou tajomstva a mainstreamove media lahsie stravia, ked sa im predhodi raz za cas jeden pekny obrazok so zaujimavym popiskom, osvedceny odbornou porotou. Toto robite skvele a mas pravdu v tom, ze sa to preda lepsie nez vysledok nejakeho vox populi na nejakom z x for. Vcelku chapem aj to, preco tie galerie poslanych obrazkov nie su zverejnene hned - zabranuje to vzniku dojmu, ze porota vybrala jednookeho spomedzi slepych ;)

To, po com volame tu na AF, je vsak ukryte niekde inde. CAM totiz, podla toho, co si napisal a podla toho, ako som to pochopil (hadam spravne), primarne nie je urcena pre astrofotografov, ale pre prezentaciu astrofotografie a astronomie, nech uz je v stanovach napisane cokolvek. A tu prave je ten pes zakopany. Astrofotografovia, aspon podla ohlasov tu na AF, by privitali otvorenu galeriu (ci uz sutaznu, alebo nesutaznu) s moznostou okamzitej reakcie (tu dnes vlastne supluje AF, len je trochu nepohodlne preklikavat sa roznymi vlaknami, hladat snimky, porovnavat, konzultovat etc.). Dufali, ze niecim podobnym bude CAM, ta vsak mieri von z komunity, nie do jej vnutra. Toto nepochopenie z oboch stran nas zaviedlo az sem a mozno by bolo dobre, keby ste sa zamysleli prave nad tymto aspektom...

Ak by sa zalozila nejaka ina (konkurencna?) sutaz/galeria, nemusela by dopadnut ako pokus na POSEC-e. Ten bol trochu nestastny v tom, ze bol malo propagovany a najma v tom, ze nutil fotit jeden typ objektu (neviem preco). Myslim si, ze v pripade spravneho manazovania by bola komunitna galeria odsudena na uspech (sorry za to vzletne spojenie :D). A nemusela by to byt konkurencia CAM, ta je zamerana inak...

Nemaj mi za zle, ak som veci nazval tak, ako ich citim. Vazim si Tvoju pracu i pracu kazdeho, kto robi nieco pre astronomiu.

Jasnu oblohu

Roman ceres Piffl
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Uživatelský avatar
GaP
Příspěvky: 590
Registrován: 15. 05. 2006, 18:13

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#137

Příspěvek od GaP »

Taky děkuji za odpověď a tak jak píše Ceres se ztotožňuji s tím, že ČAM je vynikající avšak jinak orientovaný projekt, proto asi jakákoliv změna není možná. Protože tak jak nyní ČAM funguje naprosto splňuje svůj účel. Děkuji tedy za osvětlení jistých zákulisních záměrů.

Ovšem nabývám čím dál více pocitu, že další souběžně fungující soutěž i třeba zde na AF by byla velmi lákavá. Je však něco takového realizovatelného? Našel by se někdo kdo by se ujal organizace a podobně?

Pavel.
http://gaugg.astronomy.cz
Montáže: EQ6 SS, EQ5.   Foto: EOS 300D ATC-CL1.
Objektivy: 50mm f/1,8 a 200mm f/2,8.   Dalekohledy: N 200/1000mm, R 80/600mm.
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#138

Příspěvek od ceres »

GaP napsal: Je však něco takového realizovatelného? Našel by se někdo kdo by se ujal organizace a podobně?
Je, dnes su dostupne technologie, ktore sa postaraju o vsetko v pazadi. Prave som si pisal s FunTomas-om a dame niekedy buduci tyzden pri sledovani zakrytu Plejad Mesiacom hlavy dokopy a pripravime beta-verziu takejto otvorenej galerie...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Uživatelský avatar
PDlink
Příspěvky: 316
Registrován: 26. 08. 2003, 16:25
Bydliště: Slovakia
Kontaktovat uživatele:

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#139

Příspěvek od PDlink »

Ja Vas chlapci podporujem, robte cokolvek, co posunie amatersku astronomiu dopredu. Len nech sa udrzia emocie na uzde, aby to nesklzlo do nejakych inych medzi, ako to tu clovek obcas vidi.

To Ceres:
Predpokladam, ze vyuzijete uz nejaky vytvoreny soft - ak by sa vyskytol nejaky problem a vedel by som pomoct, rad pomozem.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24388
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#140

Příspěvek od MilAN »

Jsem rád, že to tu již ceres přede mnou napsal, protože , když jsem  ráno četl  příspěvek Pavla Suchana, musel jsem ho číst opakovaně. Vyšlo mi z toho bohužel, že ČAM  je tu od toho, aby dodával fotky  a ČAS se mohl presentovat.  Potom si buhužel nemůžeme rozumět, protože  to není zrovna  náš cíl - tedy  nás , kteří fotíme.
Takže se určitě nedozvíme v odpovědi  - a to na rovinu - proč nemůže být galerie přístupná  ihned po vyhlášení vítěze
A pokud tato soutěž podporuje mladé fotografy - jak je uvedeno, potom by si mediální oddělení ČASu mělo zodpovědět na otázku :to ten mladý, začínající fotograf, který poslal fotku, která  se mu podle jeko mínění povedla, má čekat 3/4 roku ( nebo 1/2 nebo 1/4 - jak se to povede), aby se mohl porovnat s ostatními, kteří podobný úkaz fotili ??????
Až do teď jsem byl přesvědčen, že není potřeba  jiná soutěž, že postačí ČAM, že tady se mohou zůčastnit všichni. kteří fotí a vzájemně se podělit a porovnat.
Děkuji tedy  ČASu, že nám konečně sdělil, že tu vůbec nejde o nás nebo  o nějaký rozvoj  astronomické fotografie, ale pouze o  sebepresentaci ČASu
Tď už alespoň vím, že jiná forma soutěže je potřebná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11421
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#141

Příspěvek od MaG »

Je to zvláštní. Chtěl jsem už skorem napsat jen poděkování za vysvětlení, kterého se nám dostalo. Jenže to vysvětlení přináší vážně šokující zkušenost.

Ne, nevadí mi rozhodnutí, které z těch slov vyplývá, tedy že ČAM se měnit nebude, to je víceméně jasné od začátku.

Já jsem evidentně ve vztazích mezi lidmi velmi nezkušený, jinak bych ta slova obav o zveřejnění asi chápal. (ostatně kdo sledoval mou marnou diskuzi s Petrem K. tak ví, že moc zkušeností - negativních - s lidmi asi fakt nemám).

Příklad.

Fotografové zašlou fotky a ČAM jednu z nich pošle mezi veřejnost a zbylé ihned v horizontu dnů uveřejní někde na webu. Řekněme že nastane tento scénář - lidé třeba zde na fóru se začnou do ČAM navážet, že byla vybrána fotka, co si to nezaslouží (berte to jako nejhorší variantu, podle mně sme dost kultivovaní, abychom názor poroty respektovali).
A teď pointa - jak by se o případné šarvátce mezi amatéry - astronomy dověděla veřejnost, která viděla onu vítěznou fotku? Tedy jak to poškodí ČAS, ČAM apod? Jistě je vám jasné, že nijak.

Jestli si někdo i přesto myslí, že uveřejnit fotky hned by znehodnotilo, znevážilo tuto soutěž, pak každý máme jiné životní zkušenosti a úplně jiné názory, které se neprotly.

Vím, že tento příklad bych měl zaslat spíše redakci ČAM a vyžádat si od ní podobný modelový příklad argumentující pro jejich názor, ale dávám jej sem, neboť, od toho tu asi fórum taky máme a aspoň to mohou zkritizovat i nezainteresovaní..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1469
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#142

Příspěvek od KDan »

Soutěže ČAM jsem se zatím nezúčastnil, jednak jsem nic tak extra nevyfotil a druhak mám k podobným soutěžím poněkud ambivalentní vztah, takže do toho asi nemám moc co mluvit.

Nicméně jako divák bych rozhodně přivítal vždy hned aktuální galerii. Zajímala by mě totiž měřítka hodnocení astrofotografie a mohl bych si v duchu říct - tak na tohle ještě mám a na tohle už ale ne.

U nás v Novém Městě na Moravě je jedno z lyžařských center. Když jedu na běžky, míjím závodní tratě a cílový prostor, ve kterém stojí bedna pro medailisty. Napadlo mě vylepšit ji: druhé a třetí místo odříznout a nechat jen ten prostřední stupeň s prvním místem.

Jistě by to bylo mediálně i divácky přitažlivější...  ::)
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#143

Příspěvek od ceres »

To KDan:
Teraz si to trafil. V sporte je uz davno zauzivanou prax odmenovania nielen vitazov, ale aj tych na 2. a 3. mieste. Na olympiade sa dokonca boduje prvych sest miest, vo svetovych poharoch v niektorych disciplinach dostavaju body za svoje umiestnenie hned prvi 30-ti, v tenise sa vedu rebricky az do miesta s poradovym cislom 500. Je to asi preto, ze sutazenie ma niekolkotisicrocnu tradiciu a skusenosti za tie desiatky storoci ukazali, ze je jednoducho fair, ked sa oceni takmer kazdy, kto sa zucastnil. Uz len z ucty k jeho snahe, nie k vysledku, ktory dosiahol. Ved nie vsetci mozu byt najlepsi, ale je aspon povsimnutiahodne, ked vyvinul nejake usilie. Tomu sa hovori klientsky orientovany system. Existuju aj produktovo orientovane systemy, ktore maju ine ciele, teda najma prezentovat vysledok, nie usilie, ktore k nemu viedlo. A presne do tejto kategorie spada CAM. Jej skutocnym cielom je prezentovat samu eba a svojho tvorcu. To je regulerny ciel, celkom bezny a pochopitelny. Nezhoduje sa vsak, ako sa zial ukazalo, s poziadavkami fotografov. Vznika teda tlak na vznik noveho systemu, ktory bude orientovany inak, na potreby fotografa. Ake jednoduche... :D

P.S.: Predstavte si, ze by sme sa vysledky nasich sportovcov na letnej olympiade dozvedeli na Mikulasa. Do tej doby by sme vedeli len to, ze jeden Cech/Slovak ziskal zlatu medailu... :P
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#144

Příspěvek od ceres »

ceres napsal: Spravil som malu anketu, uzavriem ju, ked tam bude 101 hlasov 8)
Uz je tam 68 hlasov, tak to uz dorazte do tych 101, nch to mozem uzavriet... :D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Libor
Příspěvky: 405
Registrován: 19. 11. 2003, 16:02

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#145

Příspěvek od Libor »

MilAN napsal: Jsem rád, že to tu již ceres přede mnou napsal, protože , když jsem ráno četl příspěvek Pavla Suchana, musel jsem ho číst opakovaně. Vyšlo mi z toho bohužel, že ČAM je tu od toho, aby dodával fotky a ČAS se mohl presentovat. Potom si buhužel nemůžeme rozumět, protože to není zrovna náš cíl - tedy nás , kteří fotíme.
....

Děkuji tedy ČASu, že nám konečně sdělil, že tu vůbec nejde o nás nebo o nějaký rozvoj astronomické fotografie, ale pouze o sebepresentaci ČASu
Tď už alespoň vím, že jiná forma soutěže je potřebná.
Nojo, taky mě už došlo, že jsem sice něco udělal pro popularizaci astronomie u nás, ale ted musím vysvětlovat novinářům proč nefotografuji zelené mužíčky ...
Také se omluvám těm, kteří kvůli mě tento měsíc nevyhráli ČAM a určitě by to ocenili více.

Libor
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#146

Příspěvek od karel.mokry »

MilAN napsal: Jsem rád, že to tu již ceres přede mnou napsal, protože , když jsem ráno četl příspěvek Pavla Suchana, musel jsem ho číst opakovaně. Vyšlo mi z toho bohužel, že ČAM je tu od toho, aby dodával fotky a ČAS se mohl presentovat. Potom si buhužel nemůžeme rozumět, protože to není zrovna náš cíl - tedy nás , kteří fotíme.

Vetsinou jsem klidny, ale tohle mne opravdu nadzvedlo. CAS vydava tiskouvou zpravu, ta je zverejnena pres CTK, rozeslana spolupracujicim autorum primo atp.

Tiskove zpravy jsou urceny k popularizaci OBSAHU ne VYDAVATELE.

Obsah TZ je text od M.Belika, fotografie, udaje o autorovi atd. Jednoznacne tedy propaguje viteznou fotografii a jejiho autora.


Takže se určitě nedozvíme v odpovědi - a to na rovinu - proč nemůže být galerie přístupná ihned po vyhlášení vítěze

Jeden z podstatnych duvodu jsou (temer jiste) pravidelne vasnive diskuze proc vyhrala fotka X a ne Y. Ted se diskutuje proc se fotky nezverejnuji hned, pak by se diskutovalo proc nevyhrala jina fotka a co nevidet by se objevovaly pozadavky na zverejnovani hlasu porotcu a pripadne zverejnovani danoveho priznani aby se vyloucila korupce


A pokud tato soutěž podporuje mladé fotografy - jak je uvedeno, potom by si mediální oddělení ČASu mělo zodpovědět na otázku :to ten mladý, začínající fotograf, který poslal fotku, která se mu podle jeko mínění povedla, má čekat 3/4 roku ( nebo 1/2 nebo 1/4 - jak se to povede), aby se mohl porovnat s ostatními, kteří podobný úkaz fotili ??????

Jak bylo mnohokrat komentovano CAM propaguje astrofotografii. S tim doufam souhlasite.

Z textu P. Suchana:

CAM je totiz predevsim organizovana jako motivacni pro zacatecniky, pro zajem verejnosti o astronomii a
astrofotografii a dokonce pro zajem medii jako urcite PR ceske astronomie (omlouvam se, ze to zni tak nadnesene).

Motivaci pro zacatecniky je mysleno predevsim fakt, ze kvalitni snimky mohou vzniknout i u nas, nejen na velkych observatorich. Se zbytekm (zajem verejnosti atd.) snad souhlasite.


Až do teď jsem byl přesvědčen, že není potřeba jiná soutěž, že postačí ČAM, že tady se mohou zůčastnit všichni. kteří fotí a vzájemně se podělit a porovnat.
Děkuji tedy ČASu, že nám konečně sdělil, že tu vůbec nejde o nás nebo o nějaký rozvoj astronomické fotografie, ale pouze o sebepresentaci ČASu
Tď už alespoň vím, že jiná forma soutěže je potřebná.
Dost mne zajima kde je ta sebeprezentace CASu. Prosim o podrobne vysvetleni. V TZ je o CASu pouze informace v hlavicce tj. udaje o vydavateli. Tiskove zpravy prezentuji OBSAH, ne VYDAVATELE.

Pripominka o zverejnovani prvnich tri snimku je podnetna, i kdyz srovnani se sportem mi nesedi. Urcite se tim bude porota zabyvat.

Obcas mam dojem, ze tu jde pouze o to se dohadovat. Je trimesicni zpozdeji v zverejneni doslych snimku takovy problem?
Uživatelský avatar
Froggy
Příspěvky: 152
Registrován: 12. 05. 2004, 23:41

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#147

Příspěvek od Froggy »

Libor napsal:

Také se omluvám těm, kteří kvůli mě tento měsíc nevyhráli ČAM a určitě by to ocenili více.

Libor

Libore, nechápu za co se omlouváš těm, kteří „díky Tobě“ nevyhráli. Podle mě jsi měl velmi zajímavý nápad, který jsi úspěšně realizoval a i když další zaslané snímky do soutěže ( mimo mého ) neznám, minimálně za nápad a zachycenou událost si výhru plně zasloužíš. Gratuluji Ti.
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#148

Příspěvek od karel.mokry »

MaG napsal: Je to zvláštní. Chtěl jsem už skorem napsat jen poděkování za vysvětlení, kterého se nám dostalo. Jenže to vysvětlení přináší vážně šokující zkušenost.

Ne, nevadí mi rozhodnutí, které z těch slov vyplývá, tedy že ČAM se měnit nebude, to je víceméně jasné od začátku.

Dovolim si nesouhlasit. Z Pavlova textu pouze vyplyva, ze na nektere veci ma rozdilny nazor porota a clenove fore (prekvapilo by mne, kdy nazory byly zcela stejne).

Stejne tak Pavel nepise nic o nemoznosti zmen. Jen, ze pripadne zmeny nebudou asi tak rychle, jak by si nekteri prali.
Uživatelský avatar
janek950
Příspěvky: 715
Registrován: 30. 12. 2005, 15:38

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#149

Příspěvek od janek950 »

A ve finále je z toho článek třeba na >>iDnes<<, kde už o ČAS není vůbec zmínka. Takže bych řekl, že je jasné jak to slouží, a podstatný je obsah TS.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1469
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

ČAM - Česká astrofotografie měsíce

#150

Příspěvek od KDan »

To karel.mokry:

Já si ještě dovolím pár slov k tomu tématu - on je totiž nešťastný hlavně ten fakt, že současné IT s přehledem a velmi snadno umožňují něco, co by pro zainteresovanou veřejnost bylo rozhodně zajímavé - a co by zároveň mohlo přinést i potíže. V každém případě jsou podle mě stávající pravidla ČAMu zbytečným umělým omezením publikační činnosti, jen proto, aby se předešlo případným vášnivým diskuzím. Pak se svým způsobem jedná o vytloukání klínu klínem.
Koneckonců, daleko větší riziko nesou rozhodčí třeba při krasobruslení.
Takže s tou korupcí to byl snad jen vtip. Vždyť kromě jména, které se kdesi objeví vytištěné, žádný další prospěch vítěz ČAMu nemá - či má?

Odpovědět