Kosáčik (srpek) Venuše
Kosáčik (srpek) Venuše
Videl uz niekto z vas kosacik venuse volnym okom bez dalekohladu ?
Teraz je skvela prilezitost, Venusa po maximalnej elongacii a jej priemer je 50". Do konca roku sa zvacsi az na 1' (takze nie o vela). Skuste test orlieho zraku a tesne po zapade Slnka, kym este nie je prilis jasna, skuste sa na nu sustredene pozerat a mozno sa vam to podari.
..a nezabudnite napisat ako to dopadlo (hoci aj negativne)...
Teraz je skvela prilezitost, Venusa po maximalnej elongacii a jej priemer je 50". Do konca roku sa zvacsi az na 1' (takze nie o vela). Skuste test orlieho zraku a tesne po zapade Slnka, kym este nie je prilis jasna, skuste sa na nu sustredene pozerat a mozno sa vam to podari.
..a nezabudnite napisat ako to dopadlo (hoci aj negativne)...
Kosáčik (srpek) Venuše
Zrovne dnes jsem na Venusi koukal, ale bohuzel, srpek jsem nevidel. Vzhledem k tomu, ze trpim docela silnou kartkozrakosti, mam navic pres bryle vsechno zmensene >:(
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Kosáčik (srpek) Venuše
Úplně to sem nepatří, ale nechce se mi zakládat nové téma. K otestování ostrosti zraku se prý hodí také Plejády. Já je vidím jen jako obláček, a to s brýlemi (-0,5;0) i bez brýlí. Můj třináctiletý syn v nich údajně rozezná asi 10 hvězd. Venuši zkusím, ale myslím že to bude "0 bodů".
- JHA - Durko
Kosáčik (srpek) Venuše
Ozaj, kde sa dajú nájsť informácie o termínoch max. elongácií resp. opozícií planét?
Kosáčik (srpek) Venuše
Durko napsal: Ozaj, kde sa dajú nájsť informácie o termínoch max. elongácií resp. opozícií planét?
http://www.astroportal.sk/pohlady/aspekty.html
http://www.astroportal.sk/pohlady/aspekty.html
Kosáčik (srpek) Venuše
26. som bol na Záhorí a bola tam jasná obloha. Myslím, že som voľným okom videl aj kosáčik Venuše. Svetlo Venuše je veľmi jasné a tak sa to s určitosťou nedá povedať. Mal som aj trieder, tým som kosáčik videl v pohode.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kosáčik (srpek) Venuše
Když už se tu mluvilo o diskuzi Amastro na Yahoo, zrovna tam rozebírají fázi Venuše okem.
Zaujalo mně především, jak tam popisuje jeden člověk (Neal), že ukazoval dětem fáze Měsíce a ačkoli nevěděli, že fáze jeví i Venuše, dokázaly mu popsat, že tak vidí i Venuši. Včetně toho, že obráceně, než Měsíc.
Také tam byl příspěvek o člověku, který byl evidentně astronomicky úplný laik, ale pohledem na Venuši popsal, že ji vidí jako srpek a dokonce správně popsal jak je otočený.
Docela přesvědčivé důkazy. Celé příspěvky jsem stahnul do text. souboru:
http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... -venus.txt
Ostatně proč jim nevěřit. Má dcerka dnes seděla se mnou v prosvětlené místnosti a měla zorničku širší, než máme snad my v noci. Fascinoval mně prostě ten pohled na ty široké černé zorničky.. tipl bych tak 6 mm za plného denního světla Kolik asi má v noci.. taky se jí časem zeptám, zda vidí fázi Venuše, aniž bych ji na to předem upozornil.
Zaujalo mně především, jak tam popisuje jeden člověk (Neal), že ukazoval dětem fáze Měsíce a ačkoli nevěděli, že fáze jeví i Venuše, dokázaly mu popsat, že tak vidí i Venuši. Včetně toho, že obráceně, než Měsíc.
Také tam byl příspěvek o člověku, který byl evidentně astronomicky úplný laik, ale pohledem na Venuši popsal, že ji vidí jako srpek a dokonce správně popsal jak je otočený.
Docela přesvědčivé důkazy. Celé příspěvky jsem stahnul do text. souboru:
http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... -venus.txt
Ostatně proč jim nevěřit. Má dcerka dnes seděla se mnou v prosvětlené místnosti a měla zorničku širší, než máme snad my v noci. Fascinoval mně prostě ten pohled na ty široké černé zorničky.. tipl bych tak 6 mm za plného denního světla Kolik asi má v noci.. taky se jí časem zeptám, zda vidí fázi Venuše, aniž bych ji na to předem upozornil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kosáčik (srpek) Venuše
MaG napsal:
Má dcerka dnes seděla se mnou v prosvětlené místnosti a měla zorničku širší, než máme snad my v noci. Fascinoval mně prostě ten pohled na ty široké černé zorničky.. tipl bych tak 6 mm za plného denního světla Kolik asi má v noci.. taky se jí časem zeptám, zda vidí fázi Venuše, aniž bych ji na to předem upozornil.OT:
BTW Nemám ponětí o stáří dcerky, ale:
Malé děti vidí dost mizerně tak do jednoho roku. Mají fixně zaostřenou optiku na nějakých 30 cm. Navíc jejich zrakové centrum dokáže akorát tak rozeznávat základní rysy lidských obličejů a určit ten správný.
Pro nějaké pozorování zcela nepoužitelné vybavení - navrhuji vůbec nepořizovat a ušetřené prostředky investovat řádově výhodněji. ;D
Pak po pubertě se zrak už jen zhoršuje. Možná jde vytrénovat, ale upgrade vyhodnocovacích algoritmů nemůže dlouhodobě řešit postupnou ztrátu kvality hlavního zrcadla a polovodičových snímačů.
Má dcerka dnes seděla se mnou v prosvětlené místnosti a měla zorničku širší, než máme snad my v noci. Fascinoval mně prostě ten pohled na ty široké černé zorničky.. tipl bych tak 6 mm za plného denního světla Kolik asi má v noci.. taky se jí časem zeptám, zda vidí fázi Venuše, aniž bych ji na to předem upozornil.OT:
BTW Nemám ponětí o stáří dcerky, ale:
Malé děti vidí dost mizerně tak do jednoho roku. Mají fixně zaostřenou optiku na nějakých 30 cm. Navíc jejich zrakové centrum dokáže akorát tak rozeznávat základní rysy lidských obličejů a určit ten správný.
Pro nějaké pozorování zcela nepoužitelné vybavení - navrhuji vůbec nepořizovat a ušetřené prostředky investovat řádově výhodněji. ;D
Pak po pubertě se zrak už jen zhoršuje. Možná jde vytrénovat, ale upgrade vyhodnocovacích algoritmů nemůže dlouhodobě řešit postupnou ztrátu kvality hlavního zrcadla a polovodičových snímačů.

Kosáčik (srpek) Venuše
MaG napsal: ačkoli nevěděli, že fáze jeví i Venuše, dokázaly mu popsat, že tak vidí i Venuši. Včetně toho, že obráceně, než Měsíc.
Ale to snad ne, kdo by tu Venuši otočil ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kosáčik (srpek) Venuše
MilAN napsal:
Puntičkář jsem tu snad já ne? Ale máš pravdu. Asi jsem to špatně pochopil a přeložil, takhle to opravdu nejde. Snad tedy že byla obráceně než ji pak viděl v dalekohledu??
Puntičkář jsem tu snad já ne? Ale máš pravdu. Asi jsem to špatně pochopil a přeložil, takhle to opravdu nejde. Snad tedy že byla obráceně než ji pak viděl v dalekohledu??
Martin Gembec, Astronomické události
Kosáčik (srpek) Venuše
Ahoj právě těd jsem koukal na Venuši.ne volným okem ,ale přes můj dalekohled.Našel jsem jí ani ne za minutu.Vypadá jako ohnutý slaboučký provázek při zvětšení 75x nádhera.Větší zvětšení už rušil přicházející mlhavý opar na jihu.Tak kdo má možnost tak vyražte juknout 

49°43'9" N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Kosáčik (srpek) Venuše
Večer v neděli 8.1. jsem na ni koukl triedrem, hodně mě překvapila, vždycky pro mě byla jen deformovanou malou duhovou kuličkou a dnes? Veliký srpek bez náznaku duhy
, nádhera! Ale zapadla moc rychle, škoda :-/.

Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Kosáčik (srpek) Venuše
Paaja napsal: Večer v neděli 8.1. jsem na ni koukl triedrem, hodně mě překvapila, vždycky pro mě byla jen deformovanou malou duhovou kuličkou a dnes? Veliký srpek bez náznaku duhy
, nádhera! Ale zapadla moc rychle, škoda :-/.Vcera vecer bola uz velmi nizko po zapade slnka, ale napriek tomu sa mi podarilo ju vidiet cez rurku od pentelky ako malinku usecku, pozicny uhol sedel s pozorvanim v triedri 10x50, kde bola naozaj velka.
Myslim, ze teraz uz je prilis nizko a obraz je znehodnoteny hrubou atmosferou. Pred vianocami som skusal pozorovat kosacik a vdaka tomu, ze bola dostatocne vysoko to nebol az taky problem ako som spociatku cakal. Tym nechcem povedat, ze by to bolo vidiet na prvy pohlad. Musel som sa uvolnene divat a citil som ako sa oci znazia zaostrit na nieco (avsak okrem tej bodky nebolo na co). Tak treba uvolnene preostrovat a ked vystihnete ten spravny moment a zistite, ktora poloha zaostrenia je "ta prava". Uvidite to! Overil som si to viac krat, lebo som si chcel byt isty, ci nejde o nejaky klam. Ak vystihnete (nabuduce) optimalny kontrast obloha-venusa, prip. si pomozete odclonenim okolia rurkou. Pozn.: ocny optik zistil, ze mam zrak lepsi ako 20/20.

Myslim, ze teraz uz je prilis nizko a obraz je znehodnoteny hrubou atmosferou. Pred vianocami som skusal pozorovat kosacik a vdaka tomu, ze bola dostatocne vysoko to nebol az taky problem ako som spociatku cakal. Tym nechcem povedat, ze by to bolo vidiet na prvy pohlad. Musel som sa uvolnene divat a citil som ako sa oci znazia zaostrit na nieco (avsak okrem tej bodky nebolo na co). Tak treba uvolnene preostrovat a ked vystihnete ten spravny moment a zistite, ktora poloha zaostrenia je "ta prava". Uvidite to! Overil som si to viac krat, lebo som si chcel byt isty, ci nejde o nejaky klam. Ak vystihnete (nabuduce) optimalny kontrast obloha-venusa, prip. si pomozete odclonenim okolia rurkou. Pozn.: ocny optik zistil, ze mam zrak lepsi ako 20/20.
Kosáčik (srpek) Venuše
Včera jsem Venuši ještě nasnímal webkou přes ED80 otevřeným oknem :-/ (notebook není mobilní >:() a z příšerného videa jsem vydoloval krásný srpek Venuše
. Chvilku po nasnímání zapadla za okolní domy (17:00). Při pozorování z terasy byla vidět velmi dobře, seeing minimálni.

Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K