73P/Schwassmann-Wachmann 3
Skúšal som exponovať aj pri mesačnom svetle.
Nie je to bohviečo, ale dajú sa identifikovať fragmenty B C.
Nie je to bohviečo, ale dajú sa identifikovať fragmenty B C.
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
Pokusil jsem se znovu vyfotit kometu dne 24.3.2006, poridil jsem celkem 20 snimku, bohuzel v jednom z nich mi presne kometou proletelo letadlo, musel jsem ho vyradit, na fotografii je videt jako prerusena cara hvezd. Expozice byly po 5 minutach na ISO 800 ohniskem 800mm, F/4, takze celkem je expozice cca 100minut. slozenim snimku 'na kometu' vynikne trosku ohon. Zamerne jsem pouzil CB obraz, protoze kometa ma neutralni barvu (nema klasickou nazelenalou barvu)
jen pro ilustraci: zde je cele zorne pole GS600, zamerne jsem kometu posadil vlevo dolu, aby bylo pokud mozno videt ulomky - bezvysledne, bylo potreba o dost vetsi zorne pole, takze smula.
Jeste pro ilustraci pohybu komety prikladam 'video' z vyse registrovaneho snimku. Zorne pole se pohybuje z duvodu, ze MaG exponoval snimky na me montazi a kazdych cca 3-5 snimku probehla vizuleni kontrola a tim samozrejme mirne rozladeni montaze - tim je take dokazano, ze spojeni pointacniho dalekohledu a Newtona, na kterem mam PiggyBack neni 100%.
HonzaS
jen pro ilustraci: zde je cele zorne pole GS600, zamerne jsem kometu posadil vlevo dolu, aby bylo pokud mozno videt ulomky - bezvysledne, bylo potreba o dost vetsi zorne pole, takze smula.
Jeste pro ilustraci pohybu komety prikladam 'video' z vyse registrovaneho snimku. Zorne pole se pohybuje z duvodu, ze MaG exponoval snimky na me montazi a kazdych cca 3-5 snimku probehla vizuleni kontrola a tim samozrejme mirne rozladeni montaze - tim je take dokazano, ze spojeni pointacniho dalekohledu a Newtona, na kterem mam PiggyBack neni 100%.
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Fakt dobrý foto a animace. Je pěkně zřetelný (při hlubším pohledu - možná kecám), jak se kometa pohybuje (téměř "vodorovně"), a prachový ohon přitom směřuje mimo "osu" její dráhy.
T
T
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Velmi pěkné video ohonu komety. Škoda že sekvence
nebyla o něco delší. Viděl jsem již jedno video komety Hale-Bopp a tam byla nádherná sekvence přímého plazmového ohonu. Honzo OK!.
K rozpadu (fragmentaci) dochází především působením slapových sil. Jsou už nějaké přesnější zprávy o pozorování dalších fragmentů u nás?
Habl
nebyla o něco delší. Viděl jsem již jedno video komety Hale-Bopp a tam byla nádherná sekvence přímého plazmového ohonu. Honzo OK!.
K rozpadu (fragmentaci) dochází především působením slapových sil. Jsou už nějaké přesnější zprávy o pozorování dalších fragmentů u nás?
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Další fragmenty začínají někde na 12,5 - 13 mag (Gčko) ostatní jsou ještě moc slabé na vizuální koukání.
Právě jsem dodělal úpravu snímku od KaPra přes Bradfield.
Nechtělo se mi složitě hledat nějaký ten program na formát FITS, ale vzpoměl jsem si na to, že Registax ho bere. Tak jsem ho v něm pouze otevřel a hned zas uložil. Vypadl mi z něho překvapivě dobrý TIF u něhož jsem jenom posunul úrovně na hranice "vysokého kopce" a je hezky vidět jak iontový ohon B tak další fragment (y). Označil jsem Fragment B, G a H. V místě fragmentu R jsem identifikoval hned vedle něj hvězdu jasnější než on. Pokud tam je, je moc blízko této hvězdě. Fragment H nevím, jak má být jasný, ale přesně v tom místě, které jsem označil by měl být.
Další fragmenty (P, L, M apod. jsou mimo dosah).
KaPr napsal:
Snímek co vložil KaPr - vůči mému níže otočený o 90° vlevo
Snímek je ze 7.4. 2UT (teda podle toho Jul.data )
Právě jsem dodělal úpravu snímku od KaPra přes Bradfield.
Nechtělo se mi složitě hledat nějaký ten program na formát FITS, ale vzpoměl jsem si na to, že Registax ho bere. Tak jsem ho v něm pouze otevřel a hned zas uložil. Vypadl mi z něho překvapivě dobrý TIF u něhož jsem jenom posunul úrovně na hranice "vysokého kopce" a je hezky vidět jak iontový ohon B tak další fragment (y). Označil jsem Fragment B, G a H. V místě fragmentu R jsem identifikoval hned vedle něj hvězdu jasnější než on. Pokud tam je, je moc blízko této hvězdě. Fragment H nevím, jak má být jasný, ale přesně v tom místě, které jsem označil by měl být.
Další fragmenty (P, L, M apod. jsou mimo dosah).
KaPr napsal:
Snímek co vložil KaPr - vůči mému níže otočený o 90° vlevo
Snímek je ze 7.4. 2UT (teda podle toho Jul.data )
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MaG napsal: a je hezky vidět jak iontový ohon B tak další
Nevím, kde bereš tu jistotu v iontový ohon.Rovněž tak předcházející autoři ( plazmový ohon, prachový ohon...)
Ohon je zatím minimální, nejsou vidět detaily a spektrum ohonu žádné.
To že ohony bývají plynné a prachové, a že převládající složkou bývá plyn je obecně známo. Ale klasifikace ohonu v zárodku a bez spektra mi připadá jako dost odvážná a ničím nepodložená spekulace.
Nevím, kde bereš tu jistotu v iontový ohon.Rovněž tak předcházející autoři ( plazmový ohon, prachový ohon...)
Ohon je zatím minimální, nejsou vidět detaily a spektrum ohonu žádné.
To že ohony bývají plynné a prachové, a že převládající složkou bývá plyn je obecně známo. Ale klasifikace ohonu v zárodku a bez spektra mi připadá jako dost odvážná a ničím nepodložená spekulace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Snímek byl pořízen v noci z 6. na 7. dubna, kdy došlo k nenadálému zjasnění fragmentu B. Tehdy byl několika pozorovateli hlášen iontový ohon, patrný i na našem snímku, a koma mající zelenou barvu je vidět i na snímcích.
Nyní se kometa vrací k normálu, kdy nejspíš převládá prach, jak naznačuješ. Uvidíme, zda se B úplně nerozpadl kolem toho 6. 4.
Zde je k tomu detailně i report. Snad nevadí angličtina.
7.4. Giovanni Sostero, Ernesto Guido:
Hi,
yesterday night we imaged again 73P (fragmnet "B"). A L-BVR true color
picture is available here: http://tinyurl.com/monkj
From this shot, is clear that we have gas in this comet: apart from the
nice narrow ion tail reported previously by several observers, we can
see a typical greenish color of the coma (C2 + CN?!), that accounts for
the report of Maik (component B much more enhanced through a Lumicon
Swan Band Filter). The color indexes are: B-V~ +0.8, V-R~ +0.5, R-I~
+0.5; these values are pretty close to the solar colors, if one
consider the error bars (+/- 0.15 magn). Apparently, the dust component
is more abundant toward the tail direction (reddish color of the coma).
Teď to vypisuju konkrétně k jádru B, ale protože to sleduju každý den, napsal jsem jen zjednodušeně z hlavy, že tam je iontový ohon. Dalo by se i napsat "je tam NAVÍC i iontový ohon", který tam nebyl (a myslím, že zas už není), jak je vidět z posledních snímků.
Nyní se kometa vrací k normálu, kdy nejspíš převládá prach, jak naznačuješ. Uvidíme, zda se B úplně nerozpadl kolem toho 6. 4.
Zde je k tomu detailně i report. Snad nevadí angličtina.
7.4. Giovanni Sostero, Ernesto Guido:
Hi,
yesterday night we imaged again 73P (fragmnet "B"). A L-BVR true color
picture is available here: http://tinyurl.com/monkj
From this shot, is clear that we have gas in this comet: apart from the
nice narrow ion tail reported previously by several observers, we can
see a typical greenish color of the coma (C2 + CN?!), that accounts for
the report of Maik (component B much more enhanced through a Lumicon
Swan Band Filter). The color indexes are: B-V~ +0.8, V-R~ +0.5, R-I~
+0.5; these values are pretty close to the solar colors, if one
consider the error bars (+/- 0.15 magn). Apparently, the dust component
is more abundant toward the tail direction (reddish color of the coma).
Teď to vypisuju konkrétně k jádru B, ale protože to sleduju každý den, napsal jsem jen zjednodušeně z hlavy, že tam je iontový ohon. Dalo by se i napsat "je tam NAVÍC i iontový ohon", který tam nebyl (a myslím, že zas už není), jak je vidět z posledních snímků.
Možná čteme jiný text, ale není tam nic, co by nasvědčovalo na iontový ohon.
Pokud na snímku je vidět nějaká struktura v ohonu, jak lze rozlišit, je-li to prachové či plazmové ?
Pokud na snímku je vidět nějaká struktura v ohonu, jak lze rozlišit, je-li to prachové či plazmové ?
7.4. kolem 23.00 jsem se pokusil pořídit jen tak ze zvědavosti několik fotek, jestli se i přes svit Měsíce podaří zachytit něco z S-W. Takže jsem ani nevyjížděl do polí a postavil dalekohled na zahradě uprostřed 4 lamp pouličního osvětlení. Byl jsem příjemně překvapen, že už na displeji foťáku byly vidět obě jasná jádra B a C. Moje překvapení ještě vzrostlo, když se mi dneska podle mapky na
http://www.skyhound.com/sh/comets/73P.gif podařilo určit i úlomek G.
Komponent C
Orig. velikost oříznutá na:www.razdva.cz/z.sedlacek/73SW/cv.jpg
Komponent B a G
Orig. velikost oříznutá na:www.razdva.cz/z.sedlacek/73SW/bv.jpg
Složeno několik 1 minutových expozic, Canon 300D + Newton200/800, ISO800. Sever vždy nahoře.
http://www.skyhound.com/sh/comets/73P.gif podařilo určit i úlomek G.
Komponent C
Orig. velikost oříznutá na:www.razdva.cz/z.sedlacek/73SW/cv.jpg
Komponent B a G
Orig. velikost oříznutá na:www.razdva.cz/z.sedlacek/73SW/bv.jpg
Složeno několik 1 minutových expozic, Canon 300D + Newton200/800, ISO800. Sever vždy nahoře.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MilAN napsal: Možná čteme jiný text, ale není tam nic, co by nasvědčovalo na iontový ohon.
Aha, ty narážíš na to, že se domníváš, že by měl existovat snímek, který u takto jasné komety ukáže iontový ohon tak, jak obvykle vypadá? Já zas usuzoval na to, že někdo, kdo pozoruje a fotí komety neustále a používá filtry musí moc dobře vědět, co je na jeho snímcích iontového původu a co ne. Zvláště když píše, že na snímku je "evidentní iontový ohon"..
Opravdu není možné, že by byl ohon natolik slabý, že nelze dokázat z pořízených snímků strukturu iontového ohonu? Ale co když to lze dokázat pouze z porovnání snímků přes různé filtry? Dosud jsem si myslel, že tak se to poznat dá.
Aha, ty narážíš na to, že se domníváš, že by měl existovat snímek, který u takto jasné komety ukáže iontový ohon tak, jak obvykle vypadá? Já zas usuzoval na to, že někdo, kdo pozoruje a fotí komety neustále a používá filtry musí moc dobře vědět, co je na jeho snímcích iontového původu a co ne. Zvláště když píše, že na snímku je "evidentní iontový ohon"..
Opravdu není možné, že by byl ohon natolik slabý, že nelze dokázat z pořízených snímků strukturu iontového ohonu? Ale co když to lze dokázat pouze z porovnání snímků přes různé filtry? Dosud jsem si myslel, že tak se to poznat dá.
Tak ještě jinak, : ten text, co uvádíš, hovoří o komě a o její barevných indexech a Ty ho používáš k potvrzení iontového ohonu - to se mi samozřejmě moc nelíbilo a tak jsem reagoval.
Tys už viděl barevný snímek téhle komety, který by ten ohon jasně dokazoval ?Já se po snímcích zvlášť nepátrám, ale to co jsem zatím viděl nasvědčuje na naprosto normální vzhled .Protože se kometa drobí, předpokládal bych spíše prachovou složku jako hlavní.Na druhoun stranu je už dost blízko Slunce, aby nebyl problém se vznikem plazmového ohonu.
Tys už viděl barevný snímek téhle komety, který by ten ohon jasně dokazoval ?Já se po snímcích zvlášť nepátrám, ale to co jsem zatím viděl nasvědčuje na naprosto normální vzhled .Protože se kometa drobí, předpokládal bych spíše prachovou složku jako hlavní.Na druhoun stranu je už dost blízko Slunce, aby nebyl problém se vznikem plazmového ohonu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jaký je vlastně podle tebe důvod vzniku iontového ohonu. Je přeci tvořen CO+ ionty. Vznikají slučováním C s O+? Kde se tedy bere O+ z vody? Když je v komě obsaženo hodně C2 a CN molekul, nemůžou se podílet na vzniku CO+ iontů?
Jediné co opravdu máme v barvě je výskyt CNa C2 molekul v komě v období kolem 6. 4. To musím přiznat.
Stále častěji čtu, že se kometární fragment B asi opravdu rozpadl Naznačuje toi poslední pozorování z 1,2-m dalekohledu, jenže stále mi není jasné, kdy tedy začně fragment slábnout, když se prý rozpadl. Už to trvá nějak moc dlouho.
A uvolní se při rozpadu opravdu převážně prach?
Jediné co opravdu máme v barvě je výskyt CNa C2 molekul v komě v období kolem 6. 4. To musím přiznat.
Stále častěji čtu, že se kometární fragment B asi opravdu rozpadl Naznačuje toi poslední pozorování z 1,2-m dalekohledu, jenže stále mi není jasné, kdy tedy začně fragment slábnout, když se prý rozpadl. Už to trvá nějak moc dlouho.
A uvolní se při rozpadu opravdu převážně prach?
MaG napsal: Jaký je vlastně podle tebe důvod vzniku iontového ohonu. Je přeci tvořen CO+ ionty. Vznikají slučováním C s O+? Kde se tedy bere O+ z vody? Když je v komě obsaženo hodně C2 a CN molekul, nemůžou se podílet na vzniku CO+ iontů?
Nezáleží na tom, co si o tom myslím já, nechemik.
Ale dochází tam k disociaci a ionizaci molekul CO2 slunečním zářením -( tolik literatura )
Ale dochází tam k disociaci a ionizaci molekul CO2 slunečním zářením -( tolik literatura )
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MilAN napsal:
No a kde se tam veme CO2..
Mimochodem ještě jedna věc. Na tom snímku (http://tinyurl.com/monkj) je přeci vidět velmi tenký ohon jdoucí daleko od komy (zvýrazněná černobílá fotka). Já jsem nikdy neviděl takový prachový ohon, ani to by nebylo průkazné?
No a kde se tam veme CO2..
Mimochodem ještě jedna věc. Na tom snímku (http://tinyurl.com/monkj) je přeci vidět velmi tenký ohon jdoucí daleko od komy (zvýrazněná černobílá fotka). Já jsem nikdy neviděl takový prachový ohon, ani to by nebylo průkazné?
-
pokud se do toho muzu vlozit...charakteristika iontoveho ohonu je takova, ze smeruje presne od Slunce...prachovy je vzdycky zakriveny, coz je zpusobeno rozdilnym slozenim..takze teoreticky by to slo urcit proste z toho, jestli je ohon zakriveny nebo ne. Nazorne to bylo myslim videt u komety Halle Bopp, ale na druhou stranu je samozrejme rozdil srovnavat takhle jasnou kometu s takhle slabou a asi je urcovani povahy chvostu zkreslene..ale byla to jen uvaha...je pravda, ze nejjistejsi metoda je spektroskopie..