Astronomický humor

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Typek

Astronomický humor

Příspěvek od Typek »

Docela se už těším až na marsu fakt nějakého mužíka najdou klidne si s nim popovidam jako prvni :)

Jinak sem brouzdal po internetu a našel sem na wikipedii neco o křemíku co me docela zarazilo ;D

"Výroba skla
Technicky vzato je sklo podchlazená tekutina - nemá krystalickou strukturu. Sklo také skutečně teče i když velice pomalu. Můžeme to pozorovat např. na velmi starých okenních tabulkách, které jsou v dolní části měřitelně silnější, než nahoře. Velké problémy působí tečení skla v čočkách a zrcadlech obřích optických teleskopů, kde i změny rozměrů v řádu setin milimetru mohou zhoršit optické vlastnosti přístroje."

PS. koupím plastové zrcadlo průměr tak 300mm ;D ;D
MilAN
Věk: 76

Astronomický humor

Příspěvek od MilAN »

A co Tě překvapilo aby to stálo za toho smajlíka ?
To , že je sklo amorfní a těče, je bohužel skutečnost.
Jediné, co lze na tom opravit je tvrzení :
změny rozměrů v řádu setin milimetru mohou zhoršit optické vlastnosti přístroje."
Ony ty změny, co již zkorší nebo zkazí optiku, postačují mnohem menší
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Typek

Astronomický humor

Příspěvek od Typek »

MilAN napsal: A co Tě překvapilo aby to stálo za toho smajlíka ?
To , že je sklo amorfní a těče, je bohužel skutečnost.
Jediné, co lze na tom opravit je tvrzení :
změny rozměrů v řádu setin milimetru mohou zhoršit optické vlastnosti přístroje."
Ony ty změny, co již zkorší nebo zkazí optiku, postačují mnohem menší

překvapilo mě to protože jsem tohle opravdu nevěděl a do teď jsem si prostě myslel že sklo je sklo a tm taky zůstane na pořád a ne ze teče ::)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astronomický humor

Příspěvek od MaG »

V této souvislosti bych rád měl jasno, i ve fyzice mně učili, že sklo teče, i když pomalu. Ale co když vyráběli dřív skla na některý ze stran tlustší a z nějakých důvodů je dávali zrovna nejtlustší stranou dolů?

Tady je o tom nějaké pojednání..
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/G ... glass.html

Ještě si to přečtu, vybírám jen závěr:
There is no clear answer to the question "Is glass solid or liquid?"
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Astronomický humor

Příspěvek od MilAN »

To, jak dělali dříve tabulky do oken je mimo diskusi, určitě ji nedělali dole tlustší. Původní technologie vyfukování, ani novější válcování ani nejnovější floatového skla to zrovna neumožňují.
To, že sklo teče, není snad předmětem diskuse - to je snad všeobecně známý fakt.  A že teče velmi rychle a  špatným uskladněním optiky   dochází k  ničení ploch si nějak nechtějí   někteří z nás vzít v úvahu.  Doporučuji  přednášku Zdeňka Řehoře - zde alespoň odkaz na presentaci, Bohužel je to beze slov.Grafy jsou ale výmluvné dost.

http://posec.astro.cz/download.php?sekce=3

{ Péče o optické přístroje }

Rešíme to ale v trochu divné sekci ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MIZ

Astronomický humor

Příspěvek od MIZ »

Aby sklo neteklo, muselo by být v krystalické formě, jako jsou třeba kovy. Krystaly obecně drží tvar. Díky tomu, že je sklo amorfní je přes něj takhle vidět.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
ceres

Astronomický humor

Příspěvek od ceres »

Nieco menej vazne:

Sherlock Holmes a Dr.Watson sa vybrali stanovat. Na mieste rozlozili stan a lahli si spat. O niekolko hodín budí Holmes svojho verného kamaráta.
- "Drahý Watson, pozrite sa na oblohu a povedzte mi čo vidíte."
- "Vidím milióny hviezd." odpovedá Watson.
- "A čo Vám to hovorí?"
Watson rozmýsla a potom hovorí:
- "Z astronomického hladiska by som povedal, ze existujú milióny galaxií a miliardy planet. Z astrologického pohladu vidím, ze Saturn je v znamení leva. Čo sa týka času, môj odhad je 3.15. Teologicke videnie ukazuje, ze Boh je vsemohúci a my sme malí a nepodstatní. Meteorolog by povedal, ze zajtra budeme mat pekné počasie. A čo hovorí obloha vám, priatelu?"
Holmes potrasie hlavou:
- "Watson, vy ste úplný blbec. Niekto nám ukradol stan."
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
hamr
Věk: 65

Astronomický humor

Příspěvek od hamr »

Dobrý ;D :D
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Kubajz

Astronomický humor

Příspěvek od Kubajz »

MIZ napsal: Aby sklo neteklo, muselo by být v krystalické formě, jako jsou třeba kovy. Krystaly obecně drží tvar. Díky tomu, že je sklo amorfní je přes něj takhle vidět.Přes ono sklo by bylo dobře vidět,i kdyby nebylo amorfní.Jen by se mu říkalo křišťál,hůře by se brousilo(kvůli tvrdosti) a mělo by trochu jiné optické vlastnosti(dvojlom) Rozdíl mezi sklem a krystalickou formou křemenem je v rychlosti utuhnutí-v případě skla dochází k ochlazení na tolik rychle,že kapalina i po ochlazení zůstává kapalinou,jen její viskozita vzroste natolik,že molekuly nemají čas zaujmout optimální pozice jako v krystalech a tak vznikne jen nahodilá nadmolekulární struktura.A konečně klesne-li teplota až na bod tzv. skleného přechodu,vznikne amorfní pevná látka s chemickými vazbami jako v křemeni,ale nestejné délky a pevnosti(proto sklo nemá konkrétní teplotu tání-a látka tedy "teče" i za menších teplot).Toliko pár suchých poznatků které si pamatuji z obecné chemie-krystalografie :)Ale je fakt,že toto téma má s humorem společné pramálo
Jakub Kristek
Obrázek
eastman

Astronomický humor

Příspěvek od eastman »

Dneska jsem v metru nahlédl do Lidovek a byl tam článek o tom Marsu. Nelenil jsem a koupil je. Sice nikde není odkaz na nikoho, kdo to vymyslel, možná ale záměrně ;D
Cituji: Podle jedné verze se objekt "nápadně" podobá soše Malé mořské víly z dánského hlavního města Kodaně. Tato teorie tvrdí, že sochu vytvořily pradávné civilizace, které opustily Mars, aby se následně usadily v Dánsku. "Ty snímky jsou úžasné. Nemohl jsem uvěřit svým očím. Zdá se, že na Marsu je opravdu život," řekl například jeden z nadšenců britskému bulvárnímu listu Daily Mail.

Myslím, že to komentáře moc nepotřebuje a Dánové z toho budou mít jistě radost :D
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Nautikus

Astronomický humor

Příspěvek od Nautikus »

eastman napsal: Dneska jsem v metru nahlédl do Lidovek a byl tam článek o tom Marsu. Nelenil jsem a koupil je. Sice nikde není odkaz na nikoho, kdo to vymyslel, možná ale záměrně ;D
Cituji: Podle jedné verze se objekt "nápadně" podobá soše Malé mořské víly z dánského hlavního města Kodaně. Tato teorie tvrdí, že sochu vytvořily pradávné civilizace, které opustily Mars, aby se následně usadily v Dánsku. "Ty snímky jsou úžasné. Nemohl jsem uvěřit svým očím. Zdá se, že na Marsu je opravdu život," řekl například jeden z nadšenců britskému bulvárnímu listu Daily Mail.

Myslím, že to komentáře moc nepotřebuje a Dánové z toho budou mít jistě radost :D
Ono je to s tím Marsem možná trošku jinak, třeba je to jen kulisák, co se náhodou dostal do záběru :) :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astronomický humor

Příspěvek od MaG »

Je to celé s tím Marsem fraška Kdybych to tušil, mohl bych na astronomických setkáních dělat přednášky jen o různých takových útvarech na Marsu. Kolik jsme jich jen za ty čtyři roky už na fotkách viděl.

Ukážete je laikovi, nedejbože američanovi a bulvární zpráva je na světě. A pak lidem něco vysvětlujte. Slepý neprohlédne.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Astronomický humor

Příspěvek od Konihlav »

Doufam, ze se vsichni astro priznivci prave koukaji na TV Nova alias CT3 je tam opravdu napinavy film, dokonce z drsneho prostredi! Vetsi srandu jsem jeste nevidel, a to koukam teprve chvilku. Takove pristani Endeavour"u" v LA to je primo basta pro rezisera.
Kubajz

Astronomický humor

Příspěvek od Kubajz »

Konihlav napsal: Doufam, ze se vsichni astro priznivci prave koukaji na TV Nova alias CT3 je tam opravdu napinavy film, dokonce z drsneho prostredi! Vetsi srandu jsem jeste nevidel, a to koukam teprve chvilku. Takove pristani Endeavour"u" v LA to je primo basta pro rezisera.Ano,skutečně úctyhodná kravina...po 4,5mld letech z ničeho nic ustane pohyb v zemském jádře,naštěstí jsou zde ale Američani aby nás spasili,za pár měsíců sestrojili "loď " schopnou dosáhnout 300* větší hloubky než nejhlubší vrty a která odolá tlaku milion atmosfér...no nic,sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo
Jakub Kristek
Obrázek
eastman

Astronomický humor

Příspěvek od eastman »

Kubajz napsal:
Ano,skutečně úctyhodná kravina...po 4,5mld letech z ničeho nic ustane pohyb v zemském jádře,naštěstí jsou zde ale Američani aby nás spasili,za pár měsíců sestrojili "loď " schopnou dosáhnout 300* větší hloubky než nejhlubší vrty a která odolá tlaku milion atmosfér...no nic,sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo
Tuším, že oni (myšleno Amerikáni) to nějakým pokusem jakože vychýlili z normálu. Kdysi jsem to viděl. Nemá cenu to rozebírat, protože by to dopadlo jak Detektor. Ale tady v tom nejsou naše prachy ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Odpovědět