Spjujete Vesmír s Bohem?
- Menhunotep
Spjujete Vesmír s Bohem?
Možná si myslíte, že tohle s astronomií nemá mnoho společného, ale pokud se na to podíváte z jiné stránky, je tahle otázka celkem logická. Možná je Vesmír jakýsi prostředek ke komunikaci, předání informace. Možná jsme produkt nějakého urychlovače nebo nepovedený experiment. Možná je Vesmír náhodný prvek v nějaké gigantické hromadě mnoha jiných prvků, které už třeba nemají takovýto vzhled.
Každopádně budu rád, když budete hlasovat, nebo když napíšete vlastní názor.
Můj názor je ten, že Vesmír funguje jako důmyslné zařízení s vlastní regenerací, recyklací, vlastními návaznostmi a souvislostmi a že je mnohem složitější, než si náš mozek dovede představit, Takže se mi zdá, že Vesmír vznikl za nějakým úmyslem. My tu vlastně žijeme na takové tenké hranici mezi zimou a horkem, chráněni před zářením z kosmu, jakoby vypěstováni ve skleníku kdesi na poušti. Je to ale jen taková představa... ::)
Každopádně budu rád, když budete hlasovat, nebo když napíšete vlastní názor.
Můj názor je ten, že Vesmír funguje jako důmyslné zařízení s vlastní regenerací, recyklací, vlastními návaznostmi a souvislostmi a že je mnohem složitější, než si náš mozek dovede představit, Takže se mi zdá, že Vesmír vznikl za nějakým úmyslem. My tu vlastně žijeme na takové tenké hranici mezi zimou a horkem, chráněni před zářením z kosmu, jakoby vypěstováni ve skleníku kdesi na poušti. Je to ale jen taková představa... ::)
Spjujete Vesmír s Bohem?
Jak píše Menhunotep v tématu Slunce, tak je tato věc opravdu dost tabu. Já osobně nemůžu říct, že věřím přímo v Boha, ale v něco věřím. Ovšem moc to nespojuji s náboženstvím, jako spíše s určitou podstatou všeho okolo nás, možná i s vesmírem. Možná nás právě náboženství odvádí od pravého smyslu něčeho čemu říkáme Bůh.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Spjujete Vesmír s Bohem?
Otázkou je, zda Vesmír se stvořil nebo zda byl stvořen.
Před několika roky jsem s kamarádem usuzoval, že jsme dost schopni na to, abychom natočili krátký film na téma "Jablko poznání" coby soutěžní snímek do sci-fi soutěže. Vyšlo nám z tohoto popudu pět několikaminutových scének, které byly volně na sebe navazující. Pokud si vzpomínám, trhal jsem jablko na napůl opadaném doubku jakožno úspěšný pěstitel jablka vševědoucího, který si užije toho pravého poznání již prvním soustem. Pak jsem seděl na zmrzlé skále a tláskal se jablkem. Při prvním nedočkavém hryzu jsem zklamaně zařičel: "Fuj! To je hnusný!"
Také jsme rozumovali nad tím, co může být skryto v pěně na holení či v obyčejném psím výkalu tuhé podstaty. Objevili jsme podvesmíry plnohodnotné s naším. A náš byl prostě zničen v nadstavbě jiných vesmírů a jako pěna na holení spláchnut do umývadla.
Bohužel, byli jsme tak na výši, že nás ani nikdo nekontaktoval, jak jsme v soutěži o "Jablko poznání" uspěli. Myslím, že to sem také patří.
Před několika roky jsem s kamarádem usuzoval, že jsme dost schopni na to, abychom natočili krátký film na téma "Jablko poznání" coby soutěžní snímek do sci-fi soutěže. Vyšlo nám z tohoto popudu pět několikaminutových scének, které byly volně na sebe navazující. Pokud si vzpomínám, trhal jsem jablko na napůl opadaném doubku jakožno úspěšný pěstitel jablka vševědoucího, který si užije toho pravého poznání již prvním soustem. Pak jsem seděl na zmrzlé skále a tláskal se jablkem. Při prvním nedočkavém hryzu jsem zklamaně zařičel: "Fuj! To je hnusný!"
Také jsme rozumovali nad tím, co může být skryto v pěně na holení či v obyčejném psím výkalu tuhé podstaty. Objevili jsme podvesmíry plnohodnotné s naším. A náš byl prostě zničen v nadstavbě jiných vesmírů a jako pěna na holení spláchnut do umývadla.
Bohužel, byli jsme tak na výši, že nás ani nikdo nekontaktoval, jak jsme v soutěži o "Jablko poznání" uspěli. Myslím, že to sem také patří.
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Spjujete Vesmír s Bohem?
Do vaší diskuse přispěju jedním negativním stanoviskem, neb jsem technicky založený a co si nemůžu osahat na vlastní smysly, to pro mě neexistuje...týká se to Boha, ale i malých zelených mužíčků, u těch je to ještě markantnější, protože když civíte 400 hodin ročně na oblohu, vidíte jí kolem 50% a nikde je neuvidíte, tak to buď znamená, že se před vámi schovávají nebo že nejsou...totéž se týká Boha, ještě mě o své existenci nepřesvědčil žádným znamením....možná je to rouhačství, ale já věřím pouze ve své síly....
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Spjujete Vesmír s Bohem?
Algol77 napsal: ...totéž se týká Boha, ještě mě o své existenci nepřesvědčil žádným znamením....Som len zvedavy, nie je to ziadne rypanie, ale ake znamenie ocakavas? Mna nic nenapada a rad by som vedel, ci som nieco podobne uz videl alebo skusil.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Spjujete Vesmír s Bohem?
Je to velice těžké. Já sám věřím v Boha,ale boha svého. Myslím si,že vesmír tu není jen tak náhodou,prostě to má účel a cíl. Dejme tomu že by jsme jako druh neexistovali,a nebyl by v našem známém vesmíru žádný život ani ve formě bakterií. - Měl by pak vesmír smysl? - Podle mne by byl zbytečný. Tím pádem Vesmír = Nositel života - stvořitel a bůh. O tomto tématu bychom mohli diskutovat doopravdu hodiny a hodiny,stejně bysme pak pravděpodobně skončili u kompromisu
Když to shrnu,tak nejsem proti zeleným mužíčkům a z části nejsem proti náboženství ,prostě to beru tak,že člověk asi zatím není dost daleko,aby toto vysvětlil. Věřím také v to,že pokud doopravdu existují mimozemské civilizace (ono to taky z Drakeovy rovnice vyplívá) ,budou-li chtít,rádi se nám ukáží sami (nebo v budoucnu my,vyhledáme ty "opožděné") - do toho ještě spadá náboženství.Např. teorie 12.Planety, jisté "události" v Bibli či jiné teorie o našich "stvořitelých"...Prostě věřím v Životadárný vesmír a na tom trvám....
Algol77 napsal: ...týká se to Boha, ale i malých zelených mužíčků, u těch je to ještě markantnější, protože když civíte 400 hodin ročně na oblohu, vidíte jí kolem 50% a nikde je neuvidíte, tak to buď znamená, že se před vámi schovávají nebo že nejsou...totéž se týká Boha
Schovají? Nejsou? Nechci do tebe rejpat,ale nenašel si na to jinou odpověď? Třeba: Nemohu je vidět? ...je to samozřejmě tvůj názor,a já respektuji názory materialistů... také se snažím vidět věci realisticky a uvěřím jím až je "ojedu" hmatem,zrakem a dalšími věmy Pořád si ale připouštím prozatímní neznalost našeho druhu,jak jsem psal výše. ;)
Jó kamarádi,těším se na intergalaktickou dálnici ;) :hi:
Když to shrnu,tak nejsem proti zeleným mužíčkům a z části nejsem proti náboženství ,prostě to beru tak,že člověk asi zatím není dost daleko,aby toto vysvětlil. Věřím také v to,že pokud doopravdu existují mimozemské civilizace (ono to taky z Drakeovy rovnice vyplívá) ,budou-li chtít,rádi se nám ukáží sami (nebo v budoucnu my,vyhledáme ty "opožděné") - do toho ještě spadá náboženství.Např. teorie 12.Planety, jisté "události" v Bibli či jiné teorie o našich "stvořitelých"...Prostě věřím v Životadárný vesmír a na tom trvám....
Algol77 napsal: ...týká se to Boha, ale i malých zelených mužíčků, u těch je to ještě markantnější, protože když civíte 400 hodin ročně na oblohu, vidíte jí kolem 50% a nikde je neuvidíte, tak to buď znamená, že se před vámi schovávají nebo že nejsou...totéž se týká Boha
Schovají? Nejsou? Nechci do tebe rejpat,ale nenašel si na to jinou odpověď? Třeba: Nemohu je vidět? ...je to samozřejmě tvůj názor,a já respektuji názory materialistů... také se snažím vidět věci realisticky a uvěřím jím až je "ojedu" hmatem,zrakem a dalšími věmy Pořád si ale připouštím prozatímní neznalost našeho druhu,jak jsem psal výše. ;)
Jó kamarádi,těším se na intergalaktickou dálnici ;) :hi:
I think,therefore i am
Spjujete Vesmír s Bohem?
Dneska jsem rozečetl poměrně útlý svazek(avšak plný zajímavých myšlenek) "Svět vědy a víry" od Jiřího Grygara. Uznávám jej jako vědce a tak mě překvapilo, když jsem se v úvodu dočetl, že je křesťanem, což ovšem můj pohled na něj nemění!
Už po přečtení prvních stránek bych doporučil přečíst.
Elvenking napsal: Vesmír = Nositel života - stvořitel a bůhSouhlasím. Toto jest i můj názor. Vědci říkají na počátku byl velký třesk, bible říká na počátku bylo slovo=Bůh. Vidíte ten ekvivalent?
Podle mě je jedno jak "to" nazveme, důležité je si uvědomit, že všichni mluvíme o tomtéž, ale každý jinak...
Na toto téma by se dalo hodně diskutovat, ale asi bude lepší strávit volný čas třeba ::) ::) :hi:
Už po přečtení prvních stránek bych doporučil přečíst.
Elvenking napsal: Vesmír = Nositel života - stvořitel a bůhSouhlasím. Toto jest i můj názor. Vědci říkají na počátku byl velký třesk, bible říká na počátku bylo slovo=Bůh. Vidíte ten ekvivalent?
Podle mě je jedno jak "to" nazveme, důležité je si uvědomit, že všichni mluvíme o tomtéž, ale každý jinak...
Na toto téma by se dalo hodně diskutovat, ale asi bude lepší strávit volný čas třeba ::) ::) :hi:
-
Luky
Spjujete Vesmír s Bohem?
Já mám knížku doma taky... Koupil jsem ji na hvězdárně ve Valašském Meziříčí a od J. Grygara ji mám i podepsanou
. Rozhodne celkem zajimave ;)
Spjujete Vesmír s Bohem?
Elvenking napsal: Mohl bych se tě zeptat,kde si tu knížku sehnal?V MZK v Brně mají jednu na studovně a jednu si můžeš půjčit domů, ale ne zrovna teď 
Jinak si postupně spůjčuji vše co se astro týká a vzhledem ke kapacitě knihovny mám celý život co dělat...

Jinak si postupně spůjčuji vše co se astro týká a vzhledem ke kapacitě knihovny mám celý život co dělat...
Spjujete Vesmír s Bohem?
Nemyslím, že vesmír musel vzniknout za nějakým účelem. Prostě je. Je dost velký na to, aby byl vhodný i pro to, co nazýváme životem. Vždyť skýtá takových možností a konfigurací, o kterých víme, které tušíme a ještě ani neznáme. V širším pohledu mohlo vzniknout mnoho vesmírů současně v různých fyzikálních stavech s různě nastavenými konstantami, s různými parametry. V jednom z nich je uspořádáno tak, jak to známe a kde žijeme a divíme se jeho dokonalosti a říkáme "jak se pro nás přizpůsobil, akurátně přesně". Skutečnost může být jiná:
- vznikl vesmír jediný, protože jinačí vzniknout za daných podmínek nemůže. Má období vhodné pro život naší formy, po tomto období je pro tento život nevhodný ... (a variace jiných možností)
- ze stejné materie či energie vzniká a zaniká vždy jen jeden vesmír, pokaždé trochu jinačí, ten současný umožňuje život; žádný před ním ani po něm už takový nebude ...
- (variace předchozího) ... vždy jeden vesmír a vždy stejně nastavený ...
- atd.
Spojovat boha (bohy) s vesmírem mi připadá násilné vysvětlení pro nás zatím nepochopitelných záležitostí. Je to krok k šamanismu, okultismu a ke zjednodušení, přesto že mnozí vědci jsou věřící, přispívají k poznání lidstva a snaží se pochopit, proč tomu tak je. Leč hledat paralely mezi náboženskými texty a současnou fyzikou mi připadá nesmyslné, dětinské a senilní. Jistě - v těchto textech se odráží historie a dějepisci mohou třeba podle nich datovat aspoň přibližně jejich vznik (vždyť to je historie vývoje lidstva, jeho náhledů na svět ve snaze ho pochopit a ovládnout), ale fyzika (a nejen ta) by měla stát samostatně. Vždyť co tenkrát lidé věděli o fyzice a silách cloumajícími vesmírem (tudíž i námi)? Nezavrhuji věřící, ale násilné vštěpování jejich víry do vědy považuji za zlo, kterému se nevyhne ani velmi vzdělaný člověk.
- vznikl vesmír jediný, protože jinačí vzniknout za daných podmínek nemůže. Má období vhodné pro život naší formy, po tomto období je pro tento život nevhodný ... (a variace jiných možností)
- ze stejné materie či energie vzniká a zaniká vždy jen jeden vesmír, pokaždé trochu jinačí, ten současný umožňuje život; žádný před ním ani po něm už takový nebude ...
- (variace předchozího) ... vždy jeden vesmír a vždy stejně nastavený ...
- atd.
Spojovat boha (bohy) s vesmírem mi připadá násilné vysvětlení pro nás zatím nepochopitelných záležitostí. Je to krok k šamanismu, okultismu a ke zjednodušení, přesto že mnozí vědci jsou věřící, přispívají k poznání lidstva a snaží se pochopit, proč tomu tak je. Leč hledat paralely mezi náboženskými texty a současnou fyzikou mi připadá nesmyslné, dětinské a senilní. Jistě - v těchto textech se odráží historie a dějepisci mohou třeba podle nich datovat aspoň přibližně jejich vznik (vždyť to je historie vývoje lidstva, jeho náhledů na svět ve snaze ho pochopit a ovládnout), ale fyzika (a nejen ta) by měla stát samostatně. Vždyť co tenkrát lidé věděli o fyzice a silách cloumajícími vesmírem (tudíž i námi)? Nezavrhuji věřící, ale násilné vštěpování jejich víry do vědy považuji za zlo, kterému se nevyhne ani velmi vzdělaný člověk.
Spjujete Vesmír s Bohem?
Vím o tomhle tématu už od jeho začátku a dnes mi nedalo abych se vyjádřil. Mnoho vědců zabívajících vesmírem a fyzikálními procesy přišlo na to, že nic hmotného neexistuje jen tak samo o sobě. Dobrým příkladem je Einstein a mě osobně se jeho styl víry zamlouvá. V Bohu nevidí žádné složitosti a přijímá jeho stvořitelské dílo se všemi zákony jako fakt o kterém nelze polemizovat, můžeme jej však zkoumat a poznávat, i když mnohdy metodou zkoušek a omylů což jen svědčí o naší nedokonalosti. Je zajímavé, že především jaderní fyzici přijímají fakt o existenci Boha snáze než biologové nebo geologové.
Spjujete Vesmír s Bohem?
sandor napsal: Spojovat boha (bohy) s vesmírem mi připadá násilné vysvětlení pro nás zatím nepochopitelných záležitostí. Je to krok k šamanismu, okultismu a ke zjednodušení
Zjednodušení? A jak mi tedy vysvětlíš proč byl Velký Třesk ? ..a pokud by platilo to,že až bude vesmír "veliký",tak se zase smrští a naopak...kde se tedy vzal ten koloběh? - Pokud řekneš že tu prostě byl a je,tak je to také zjednodušení. Velký Třesk je také v podstatě "víra". Přece tu nemůže být vesmír jen tak náhodou.... ;)
vasek V MZK v Brně mají jednu na studovně a jednu si můžeš půjčit domů, ale ne zrovna teď
Jinak si postupně spůjčuji vše co se astro týká a vzhledem ke kapacitě knihovny mám celý život co dělat... Mno snad to budou mít i u nás
Zjednodušení? A jak mi tedy vysvětlíš proč byl Velký Třesk ? ..a pokud by platilo to,že až bude vesmír "veliký",tak se zase smrští a naopak...kde se tedy vzal ten koloběh? - Pokud řekneš že tu prostě byl a je,tak je to také zjednodušení. Velký Třesk je také v podstatě "víra". Přece tu nemůže být vesmír jen tak náhodou.... ;)
vasek V MZK v Brně mají jednu na studovně a jednu si můžeš půjčit domů, ale ne zrovna teď
Jinak si postupně spůjčuji vše co se astro týká a vzhledem ke kapacitě knihovny mám celý život co dělat... Mno snad to budou mít i u nás
I think,therefore i am
Spjujete Vesmír s Bohem?
Já ani nevím, jestli vůbec věřím v boha či bohy (proč by měl tvořit jen jeden?). Ale myslím si, že přistupovat zatíženě s vírou ke zloumání daného problému již samo o sobě může značně ovlivnit výběr faktů a jejich interpretaci. Dumat nad VT z hlediska pochopení jeho mechanismu je přece jen složitější, než říct "vůle bohů". A vůbec: kde bereš jistotu v jednoho jediného boha.
Od dětsví nás straší dobrem, kterému se máme klanět a bát v podobě dobrých sil (boha, bohů, andělů ("budeš zlobit, Mikuláš ti nenadělí")), protože i ony trestají a špatných sil (za to samé: "čert tě vezme do pekla"). Ale jak pozoruji život kolem, prostě to nějak nefunguje. Mnohdy lumpíci jsou dlouho živi a dobráci umírají záhy.
Ani tady nevidím nějakou spravedlnost, která by byla řízená vyšší mocí. A tak si lidé aspoň představují posmrtný život, kde spravedlnosti bude učiněno zadost. Hhhhmmmm ... To mi nějak nesedí. Ani v astrofyzice, ani někde jinde.
Vesmír tu náhodou může být zcela náhodou a nemusí. Na to ještě nikdo zatím nedokázal odpovědět, proto je víra v nenáhodu jednostranná a zjednodušená. Nicméně cesta k poznání té či oné strany je zcela určitě pro všechny poctivé badatele trnitá. ???
8) :banghead:
Od dětsví nás straší dobrem, kterému se máme klanět a bát v podobě dobrých sil (boha, bohů, andělů ("budeš zlobit, Mikuláš ti nenadělí")), protože i ony trestají a špatných sil (za to samé: "čert tě vezme do pekla"). Ale jak pozoruji život kolem, prostě to nějak nefunguje. Mnohdy lumpíci jsou dlouho živi a dobráci umírají záhy.
Ani tady nevidím nějakou spravedlnost, která by byla řízená vyšší mocí. A tak si lidé aspoň představují posmrtný život, kde spravedlnosti bude učiněno zadost. Hhhhmmmm ... To mi nějak nesedí. Ani v astrofyzice, ani někde jinde.
Vesmír tu náhodou může být zcela náhodou a nemusí. Na to ještě nikdo zatím nedokázal odpovědět, proto je víra v nenáhodu jednostranná a zjednodušená. Nicméně cesta k poznání té či oné strany je zcela určitě pro všechny poctivé badatele trnitá. ???