Astronomický humor

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
x_x

Astronomický humor

Příspěvek od x_x »

alebo pouzit dlhu expoziciu? ;D
KaPr

Astronomický humor

Příspěvek od KaPr »

Janek8 napsal: Dotaz na jedne astroparty v noci: A proc se tady nesmi fotit s bleskem?
Taky uz jsem zazil, ze si jeden dobrak fotil hvezdnou oblohu projektovanou na platno v planetariu ! Bylo to uz dost davno (asi tak pred 25ti lety) a tehda se jeste musel blesk zapnout rucne bo zadne digiautomatiky jeste nebyly. Toho pacholka ostatni vypiskali ...
KaPr
VK

Astronomický humor

Příspěvek od VK »

MilAN napsal: Bylo by škoda, kdyby  citát dne zapadl :

O tom jsem ani nevěděl, že můj výrok "Polovzdělanec je nejhorší druh člověka" byl zařazen do humoru.

Nemá to být humor.

V. K.
ceres

Astronomický humor

Příspěvek od ceres »

Tak na tomto som sa pobavil 8)

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Pavuk_

Astronomický humor

Příspěvek od Pavuk_ »

Dva vtipy v jednom:

Doktor mi rikal, ze mam po ty dlouhy zime oslabenej organismus. Tak jsem se ptal v lekarne a nabidli mi beta karoten. Na to jim kaslu. Pockam, az bude plna verze.

spojitost s astronomiou: beta karoten

;D
michal.b

Astronomický humor

Příspěvek od michal.b »

Tohle je spis k placi, ale s usmevem se zije lepe, tak to davam sem. Je to kus clanku v deniku Metro z 4.8.2006 (verze Cechy).

VK

Astronomický humor

Příspěvek od VK »

Všimněte si, že dál v textu už je použito správné slovo "astronomie".

Zajímavý je i počet odborníků: 3.000 tisíce. To může znamenat 3 000 nebo 3 000 000 podle způsobu interpretace té tečky. Přitom podle českých zvyklostí se píše desetinná čárka (za I. republiky tečka), ale dnes se žádné tečky mezi řády nepíší.

Mám vyzkoušené, že řada lidí, i relativně vzdělaných a schopných (ale v úplně jiných oborech, zvláště humanitních) považují slova "astronomie" a "astrologie" za synonyma, přičemž vědí, že ostatní vědní obory končí na "-logie", a dávají přednost "pravidelnému" tvaru. Zda chápou rozdíl mezi astronomií a astrologií z toho není zřejmé - ale mohou ho chápat.

S Římem a Sydney mají zřejmě pravdu. Ale končí ten kongres už 25. 8.?

V. K.
MilAN
Věk: 76

Astronomický humor

Příspěvek od MilAN »

VK napsal: S Římem a Sydney mají zřejmě pravdu. Ale končí ten kongres už 25. 8.?

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Selene

Astronomický humor

Příspěvek od Selene »

Je tu jeden vtip s viac menej astronomickou tematikou:
Sherlock Holmes a jeho kolega dr.Watson sa rozhodli stanovať. Je už neskoro v noci, keď Sherlock zobudí svojho priateľa a spýta sa ho: "Priateľu, pozrite sa nad seba na oblohu a povedzte mi, čo z tohto pohľadu osudzujete." Dr.Watson sa zamyslí a potom začne: "No, tak podľa astrológie by som povedal, že Mesiac je akurát v Levovi. Astronóm by povedal, že práve vychádza súhvezdie Andromedy nad obzor. Filozof by povedal, že vesmír je nekonečný. Meteorológ by povedal, že zajtra bude pravdepodobne pekné počasie. Umelec by povedal, že hviezdy svietia ako perličky v mori nekonečnosti. A čo by ste povedali Vy?" "Pán Watson, Vy ste ale magor! Veď je to jasné, ukradli nám stan!"

;)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astronomický humor

Příspěvek od MaG »

Podle mně snad v novinách píšou nadpisy jiní lidi než ten kdo připravuje článek. Mám s tím osobní zkušenost z časopisu, kde to naštěstí bylo odborného rázu a k chybě nedošlo, tak z novin, kde skutečně v nadpisu jsem byl uveden jako astrolog abych ve zbývajícím textu byl veden jako astronom.

Beru to jako folklór. Lidi co to čtou to stejně nerozlišují.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Astronomický humor

Příspěvek od Eryn »

VK napsal: Mám vyzkoušené, že řada lidí, i relativně vzdělaných a schopných (ale v úplně jiných oborech, zvláště humanitních) považují slova "astronomie" a "astrologie" za synonyma, přičemž vědí, že ostatní vědní obory končí na "-logie", a dávají přednost "pravidelnému" tvaru. Zda chápou rozdíl mezi astronomií a astrologií z toho není zřejmé - ale mohou ho chápat.

Tak toto poznám. A čo viac, niektorí ľudia považujú za synonymá aj slová astronómia a astronautika, kozmológia a kozmonautika, nevedia, že medzi raketou a raketoplánom je nejaký rozdiel a čo viac, pre mnohých ľudí z môjho okolia je Mesiac "tá planéta, čo obieha okolo Zeme." :-/
LbA

Astronomický humor

Příspěvek od LbA »

Co poviete na takuto mapu oblohy? ;D

Alebo na taketo typy galaxii? ;D

Alebo na mapu Mesiaca?

-----------
Keby nahodou niekoho provokovala nazi galaxia, tak som ju nedaval preto aby som nacizmus a podobne veci propagoval. Nemam rad lubovolnu ideologiu (hlavne tu kde zomierali nevinni ludia)
karel.mokry

Astronomický humor

Příspěvek od karel.mokry »

michal.b napsal: Tohle je spis k placi, ale s usmevem se zije lepe, tak to davam sem. Je to kus clanku v deniku Metro z 4.8.2006 (verze Cechy).

zajimavy je i archiv. Zda se, ze astronomove jsou jen v Praze :-)

Astronom:
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Praha.pdf

Astrolog:
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Bohemia.pdf
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Moravia.pdf
michal.b

Astronomický humor

Příspěvek od michal.b »

karel.mokry napsal:

zajimavy je i archiv. Zda se, ze astronomove jsou jen v Praze :-)

Astronom:
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Praha.pdf

Astrolog:
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Bohemia.pdf
http://www.metropoint.com/ftp/20060804_Moravia.pdf
Docela by me zajimalo, jakym internim procesem takovy clanek prosel. Rekl bych, ze to nekdo puvodne napsal spravne a ten kdo prejimal to iniciativne zkazil.

Clovek se vubec leckdy docela pobavi. Nedavno jsem se pri poslechu CRo1 - Radiozurnal dozvedel, ze to co nas spali pri dlouhem pobytu na slunicku NENI elektromagneticke zareni, ale UV zareni. Elektromagneticke zareni totiz vyzaruje ze zasuvek, z televize a jinych elektrickych spotrebicu... ::) Podotykam, ze se jednalo o predem pripraveny porad, ktery mel posluchacum priblizit nejaky odborny problem.
A.K.

Astronomický humor

Příspěvek od A.K. »

Eryn napsal:

... a čo viac, pre mnohých ľudí z môjho okolia je Mesiac "tá planéta, čo obieha okolo Zeme." :-/

Taky se musim podělit o podobnou zkušenost s lidmi z okolí. Nevím jestli to ale patří do této sekce s humorem, protože pro mě je to docela smutné ...

Rád se totiž ptám kamarádů, či známých co se mnou pozorují na to, jestli vědí co jsou to vlastně hvězdy. Po chvíli přemýšlení se člověk od nich dozví, že se snad jedná o tělesa odrážející sluneční světlo :-/ Rád pak končim debatu slovy : „Představte si naše Slunce, tak to jsou hvězdy“.

Bohužel, většině lidí dnes chybí základní vzdělání o astronomii, což ale v dnešní době stejně nikomu nevadí, kromě nás tedy ...
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Odpovědět