A.K. napsal:
Pak jsem si "vytečkoval" snímek hvězdami. Chtělo to ale snímkovat delší dobu, aby se prodloužily obloučky. Snad příště.
21:21-21:30, 20s f/2.8 + zakrývání objektivu na 1min
[/Moc pěkné! Ten posed je fotogenický .
Když jsem začínal, tak tento typ fotky se mi líbil nejvíc...
Tak mě napadlo, že se zde na fóru snad ještě nikdy neobjevila fotka vyfocená "technikou postupného rozostřování hvězdy" (viz např. již zmiňovaná kniha D. H. Levyho). Kvalita přiložených foto nic moc, je to focené z našeho města (třicetitisícového ) v zimě asi před třemi roky, ale jako inspirace pro hezčí fotky by se to třeba mohlo hodit. Krásně na takových fotkách vyniknou rozdílné barvy hvězd.
Orion, 5min
UMA, 16min (po 2min rozostřování dle stupnice objektivu)
HonzaS napsal: Taky pridam jednu "zajimavost", ktera me napadla asi pred rokem. Napovim: foceno na polarku, ohnisko 70-200mm, cas 30 sekund
HonzaS
Hodně zajímavé by mohlo být, kdyby se tímhle způsobem podařila udělat fotka s dlouhou expozicí
Paaja napsal: Nejspíš ani ne tak kvůli vyššímu počtu hvězd, ale kvůli tomu, že by cesty hvězd byly do spirály . To by bylo dost dobré .
Přesně to jsem myslel. Ale nevím, jestli nějaký objektiv umí plynule zoomovat po dobu např. 1 hodiny, pravděpodobně asi ne... ???
TS napsal: Ale nevím, jestli nějaký objektiv umí plynule zoomovat po dobu např. 1 hodiny, pravděpodobně asi ne... ???Moje zoomy to umi vsechny - muzes si s nimi hybat rukou jak rychle chces
Ale nevim, jestli neni jednodussi udelat spoustu expozic kratkym pevnym sklem s vysokym rozlisenim a pak je poskladat s ruznym zvetsenim v pocitaci.
Ale nevím, jestli nějaký objektiv umí plynule zoomovat po dobu např. 1 hodiny, pravděpodobně asi ne... ???
Nevim, zda-li zmena ohniska nezpusobi zaroven rozzostreni. Mam Minoltu Dynax 4 se zoomem 28-100mm, a pri vetsi zmene ohniska musim doostrit. Mozna to ale neni problem u starsich fotoaparatu (ne-automatu). Kazdopadne pri otevrene zaverce se nebude mozno presvedcit o ostrosti obrazu.
S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
A co opačně? Začínat budeš přeci na velkém zoomu. Když tedy odjedeš, pozná se to rozostření na menším zoomu? Tipoval bych, že se zmenšujícím se zoomem nebude rozostření tak markantní. Na straně druhé já bych to možná klidně zároveň i rozostřoval
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod