Pointační záhada.
Pointační záhada.
Včera jsem narazil na problém, který nechápu. Ustavil jsem montáž na cca 20" v obou osách. Fotil jem M82 , pointace v Asiair ukazuje RMS pod 0.6" a hvězdy jak bramory tak 10:5. Kontrola všeho, znovu kalibrace, kontrola ustavení, všechno OK. Další 180s expozice, opět svislé brambory. Tak si říkám, ověřím si, jak moc to ujíždí bez pointace. Zkusím minutu, hvězdy OK, dvě minuty, hvězdy OK, tři minuty, hvězdy malinko protáhlé tak 10:8. Zapnu pointaci a opět brambory. Refrák f=980mm s ASI585, pointační 50/F4 s ASI 174M. Touto kombinací jsem úspěšně pointoval 3m RC16.
Dneska zkusím OAG, ale stejně to nechápu, jakým mechanismem to pointace takhle zmrší.
Má někdo vysvětlení?
Dneska zkusím OAG, ale stejně to nechápu, jakým mechanismem to pointace takhle zmrší.
Má někdo vysvětlení?
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pointační záhada.
Myslíš, že mizerný seeing by způsobil ovál jen ve svislém směru? Filtr na kameře nemám, ale používám jí takhle roky a nikdy žádný problém. Nicméně vyzkouším ho. Já bych očekával, že HD montáž se svojí poměrně vysokou PE bude vyrábět brambory už po minutě, ale i dvě minuty byly naprosto OK, ktežto pointované 2 minuty produkovaly brambory. Našel jsem jistou závislost na úhlu DE. M82 produkovala horší brambory než M51.
Žiju v domnění, že špatný seeing ovlivňuje obě osy stejně, takže by hvězdy měly být větší, ale proč svisle oválné? Přitom zrovna AR osa v grafu jela kolem 03-04". Mám tu montáž na stříšce a fotil jsem přes střechu, takže mě napadlo, že tam může dělat bordel teplo z té střechy, protože včera to pralo celý den a je to jižní strana, ale stejný objekt jsem fotil s M14, která je jen o 2m níž na zemi, ale taky fotí přes střechu a tam jsou hvězdy kruhové. Ten špatný seeing by se přece měl projevit stejně i na nepointovaném snímku. Uvidím, jak se projeví OAG. To dost napoví.
Žiju v domnění, že špatný seeing ovlivňuje obě osy stejně, takže by hvězdy měly být větší, ale proč svisle oválné? Přitom zrovna AR osa v grafu jela kolem 03-04". Mám tu montáž na stříšce a fotil jsem přes střechu, takže mě napadlo, že tam může dělat bordel teplo z té střechy, protože včera to pralo celý den a je to jižní strana, ale stejný objekt jsem fotil s M14, která je jen o 2m níž na zemi, ale taky fotí přes střechu a tam jsou hvězdy kruhové. Ten špatný seeing by se přece měl projevit stejně i na nepointovaném snímku. Uvidím, jak se projeví OAG. To dost napoví.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Špatně jsem tomu porozumněl, zřejmě se proti sobě hýbal poitační dalekohled a hlavní dalekohled. Ideální je v takovém případě udělat různé expozice a je to tam pak lépe vidět, co se děje v čase.
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Zvislé znamená natiahnuté v DE?
Ak áno, tak asi korekcie v DE pri pointovaní zhoršujú vysledok. Asi nezvláda BACKSLASH. Skús zmenšiť vôľu v DE, alebo pri pointovaní dať korigovať len 1 smerom - v tom Ti ale neporadím
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Pointační dalekohled ideálně upevněný není, ale dotáhl jsem to, co se dalo a vliv to nemělo.
Co se vůlí týče. HD montáž s řemenovým primárním převodem žádné vůle nemá, alespoň ne takové, které by se nějak projevily.
Ta montáž už běhá roky bez nejmenších problémů.
Co se vůlí týče. HD montáž s řemenovým primárním převodem žádné vůle nemá, alespoň ne takové, které by se nějak projevily.
Ta montáž už běhá roky bez nejmenších problémů.
Mne by zajímal spíš graf té pointace, než RMS hodnota. Ten by alespoň něco naznačil
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Ak som správne pochopil, fotil si na severo-západ. A fotil si už tým smerom aj predtým a vtedy to bolo OK? Tuším, že tubus je vtedy skoro vodorovne. No ja som vtedy už mal takýto problém, že som radšej prešiel na nejaký vyšší objekt. (Evidentne by som mal spraviť niečo s DE osou).
Pointačný graf by toho určite napovedal viac. Z PHD2 grafu napr. jasne vidieť, napr. že to "lieta" v DE. Z toho sú nakoniec "brambory". Nemáš z toho nejaký graf?
To že Ti to robí len pri pointovaní je evidentné, že pointačný program zlyháva, niečo nezvláda. OK, teoreticky tam nemá byť Backslah. A fakt nie je? PHD2 pri kalibrácií odkrokuje Backslash, takže je možné odsledovať ako to je s ním.
Asiair nepoznám, nemá to možnosť robiť korekcie pri pointovaní v DE len jedným smerom?
Sorry, ale nejaké riešenie to musí mať
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Když ten graf vypadá naprosto normálně, obě osy jedou +- 0.2-03" .Krásně jedou symetricky podle osy. Zkoušel jsem 0.5s, 1s, 2s a 4s. Vůbec žádná změna. Změna agresivity taky bez efektu. To bude nějaká kravina ve stylu pružného rotačního ostření, ale i to jsem všechno dotáhl. Do Asiair vede 20cm kablík od kamery. OAG to snad trochu osvětlí.
Něco v okulárové části se pod vahou pohnulo
Máš na mysli pointační okulár? Já mám těch pointačních kukátek několik, ale včechny vždy fungovaly OK. Nevím, jestli mě bouřky dneska nezmaří test, ale zkusím OAG a to asi naznačí, v čem byl problém. Já tuhle 140/F7 normálně provozuju s QHY minicam8 a jejich OAG a to pointuje naprosto skvěle.
Mám ale i OAG od ZWO s ASI290M , tak jsem to sestavil a uvidíme, jestli problém zmizí. Musí to dělat pointace, když bez ní je to OK.
Mám ale i OAG od ZWO s ASI290M , tak jsem to sestavil a uvidíme, jestli problém zmizí. Musí to dělat pointace, když bez ní je to OK.
Nemyslel jsem pointaci, ale část s kamerou ve výtahu dalekohledu
Je to tak, dítě snů. S OAG jsou hvězdičky jak kuličky a RMS je těsně pod 1". Záhada se nekoná.
Umístění na střeše ani v parném slunečném dni nemá viditelný vliv. Kanadský šindel není akumulátor tepla.
Umístění na střeše ani v parném slunečném dni nemá viditelný vliv. Kanadský šindel není akumulátor tepla.
- Přílohy
-
- 111.jpg (1.65 MiB) Zobrazeno 1069 x
Takže : v čem byl problém ?
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Též jsem zvědav na rozuzlení, ale pokud se to kýve ve výtahu, tak si myslím že pointace přes oag to může upointovat. Ale teď bych očekával vyrovnávací pulsy v grafu.
SW 100ED APO, ATR2600C