Binokuláry Oberwerk

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Binokuláry Oberwerk

Příspěvek od Zbych »

Americká firma, která si nechává kukátka vyrábět v Číně, ale doma je tuším seřizují.

Zajímavý kousek je bezesporu Oberwerk Sport APO 10×40, zde je obsáhlá recenze: https://www.binomania.it/en/oberwerk-sp ... ONCLUSIONI.
perlufanda

Re: Binokuláry Oberwerk

Příspěvek od perlufanda »

Před pár dny jsem jej zmiňoval ve vedlejším vlákně.

viewtopic.php?t=34621&start=180

V létě prosakovaly z Číny informace o nové řadě dalekohledů Pleasing Apo, které se začaly prodávat i v Japonsku jako Shogetsu Kansei. V Norsku, tedy na EU trhu, jsou právě k mání jako NSO Viken (o cca 65 procent dražší, těsně pod 17 t). Tento Oberwerk a britský Eco EAGLE jsou upravené o tradiční můstek s umístěním ostřícího kola, jak jsme zvyklý. Oberwerk má upravené očnice, ty jsou ale také z plastu. Zdá se, že čínská továrna nabídla do distribuce 2 verze stejného dalekohledu. Před pár dny mi odepsal majitel Oberwerku na můj dotaz na náhradní očnice a hned se jim objevily na eshopu. Jelikož Pleasing mne stál 10300 se vším i s dopravou, je možnost koupit náhradní očnice přímo od Oberwerku (na Pleasing by nepasovala) jedinou výhodou ospravedlňující vyšší cenu - 14-15 t podle EU prodejce. Jinak si myslím, že tohle je jen začátek a různých klonů jestě přibude. Opticky je Pleasing super dalekohled, co neváží kilo, jsem z něj nadšený. Do toho nastupuje ještě Svbony sv 207 apo, Shuntu začíná od 25.5. prodávat model 12x32 se stabilizovaným obrazem, letos dále představí náhradu za svoji lambda řadu (rovněž Apo), Pleasing by měl koncem roku mít prototyp 8x25 Apo ke stávající řadě 7x32, 8x32, 8*5x40, 10x40...No, má peněženka není bezedná, ale jestě něco přibude.
Přílohy
Screenshot_2026-05-19-11-52-27-583_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2026-05-19-11-52-27-583_com.android.chrome.jpg (411.01 KiB) Zobrazeno 281 x
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mě to nechává klidným tyhle levné klony. Pokud neumí vyrobit 8x25 mm APO bez jakéhokoli náznaku chromatické aberace, tak to mají před sebou ještě dlouhou cestu...
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Pleasing 8x32 sa údajne pýši sklom FCD-100, čo je v tejto triede ďalekohľadov neslýchané. A minimálne papierovo má väčšie zorné pole než NL podobného formátu.

I nové Swarovski CL v III im zrejme nebudú konkurovať v korekcii chromatickej aberácie - a že ju majú vykorigovanú pomerne dobre.

Mám za to, že výrobcovia v Číne sa budú predháňať, keďže si konkurujú, a dočkáme sa zaujímavého vývoja.
perlufanda

Psion píše: 19. 05. 2026, 23:36 Mě to nechává klidným tyhle levné klony. Pokud neumí vyrobit 8x25 mm APO bez jakéhokoli náznaku chromatické aberace, tak to mají před sebou ještě dlouhou cestu...
Všechy dalekohledy mají chromatickou aberací, i ty za 70 t. Označení apo může být jen marketing, ale Pleasing, stejně jako klony Banner Cloud, kontroluje CA velmi dobře. Rozhodně lépe, než čínská ED skla fk 61.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Není to tak, že by všechny dalekohledy měly chr. aberaci, pokud se bavíme o středu zorného pole. Pravda, řada lidí se spokojí s malou chromatickou aberací, pokud dalekohled dosahuje skvělé ostrosti a kontrastu, tak to mají třeba Swarovski Habicht. Co se týká Swarovski 8x25 CL, nemá žádnou pozorovatelnou chromatickou aberaci, protože ten vstupní objektiv je tak malý, že to není problém vyrobit a navíc má dokonale rovné pole. Canon 15x50 IS II má naprosto minimální chromatickou aberaci a rovné pole díky optickému rovnači.
perlufanda

Nemám, nevlastním, ale bavíme se o 32 mm formátu, ne o 25 mm. Jsem si jistý, že tu CA bych našel i u cl Pocket. Pán hned v první recenzi, na kterou jsem narazil, by s Vámi nesouhlasil ani se zcela plochým polem, ani CA, taky ji vidí v kontrastních scénách, byť velmi slabou. Pleasing nemá ve středu pole CA v běžných situacích vůbec, v kontrastních scénách jen velmi slabou. Pokud na přelomu roku uvede Pleasing model 8x25 se skly Hoya, nabízím porovnání, pokud nejsme na druhé straně republiky. Vždycky mne lákalo se přes CL podívat (a jestě víc přes porro Habicht v poslední aktualizaci).

https://www.feathersoptics.co.uk/blogs/ ... t?hl=en-US
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Odvolával jsem na ten tebou inzerovaný 8x25 v jiném vlákně. Jedna něco ohledně chr. aberace. Jednak jsou lidí, kteří mají vyšší citlivost v oblasti 420 nm a vidí modrofialovou "všude" a jednak ten 8x25 se vyrábí mnoho let a i optická kvalita se lety výroby mění. Já v tom mém prostě chr. aberaci nevidím a to ji vidím skoro všude, zvláště v posledních vychvalovaných NL Pure.
perlufanda

Já nic neinzeruju, ale jestli se jedná o ten Guardian Apo 8x25, který jsem zmínil ve vedlejším vlákně, ten má nějaká čínská Ed skla, asi ty FK61, tomu odpovídá proti Pleasingu a Srbc o něco vyšší úroveň CA, ale označení Ed skla si to zaslouží. Swaro CL Pocket je znám výborně korigovanym polem (i proti konkurenci ve své cenové), ale užším polem. Ten Číňan zas nabízí mnohem větší, rovněž dobře korigované, zorné pole. Kdyby můj kus neměl problém s mechanikou, kterou budu řešit na podzim servisem, byla by to skvělá koupě. Mohu dát odkaz na birdfóru a vlákno o Zeiss Victory Pocket Pocket, kde je o problémech s mechanikou rozsáhlé vlákno( nebo o problémech s Meoptou Meostarem....) Číňanovi nic nezazlívam, měl jsem smůlu. Oberwerk, klon Pleasingu, je zas jiná úroveň optiky a už jsou v zahraničí první srovnaní od uživatelů. Jinak jsme si odskočili od názvu vlákna, držel bych se toho Oberwerku, až se ozve první český majitel.
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Bavíme sa o longitudinálnej chromatickej aberácii (spôsobenej objektívom a prítomnej aj v strede poľa), alebo laterálnej chromatickej aberácii (spôsobenej hlavne okulárom a zhoršujúcej sa ku kraju poľa)?

NL Pure majú laterálnu CA, ale to je vec dizajnu. V skutočne zlých podmienkach nájde skúsený pozorovateľ CA i v HD Meostaroch, ktoré patria s Kowa Prominarmi k špičke v korekcii CA (ale na krajoch poľa majú iné aberácie).

CL Pockety trochu CA majú, nič strašného, ale i tak som kupoval iba vyberané kusy.
Odpovědět