Trochu bytelnější výtah pro RC16
Trochu bytelnější výtah pro RC16
Nechci se výtahem vytahovat, ale na RC16 prostě nekoupíte výtah, který by fungoval s Riccardi M82 pro FF. S normálním 3" výtahem jste o 40 mm daleko a 3.5" FTT za 1900€ ma 89mm světlost tubusu, takže taky smůla. Na RC16 jsem toho už udělal tolik, že jsem se rozhodl výtah vyrobit tak, aby byl univerzální a fungoval i bez korektoru bez složitých úprav.Zvolil jsem tu nejjednodušší variantu na lineárních tyčích s přesným aktuátorem, který používám na Newtonech, takže odzkoušená věc. Deset hodin tvrdé práce a výtah je v základu na světě. Ještě vytisknu krytování a bude hotovo. Chodí jak po másle 0.01mm na krok v Asiair, rozsah 70mm. Žádné vůle, jak je to kolmé se teprve uvidí a případně srovná na soustruhu jako komplet.
- Přílohy
-
- v2.jpeg (163.84 KiB) Zobrazeno 490 x
-
- v1.jpeg (140.48 KiB) Zobrazeno 490 x
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Re: Trochu bytelnější výtah pro RC16
Tak tohle fakt neuhne ! Tomu říkám overkill. 
těch tyčí je fakt šest ? Tři nestačily
těch tyčí je fakt šest ? Tři nestačily
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ja tam vidím štyri.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
To lineární ložisko má délku jen 30 mm a pokud chceš zabránit naklápění , pak potřebuješ aktuátor umístit mezi dvě tyče. Proto 4 ložiska. Bude se to šroubovat na M117 , takže průměr je 170 mm. Korektor, kolo a kamera váží 3.5 kg, proto to musí být dost masivní, aby se to nehlo mimo osu. Podívej se na výtahy k CDK, proti nim je tohle nic.
Tak už je tam. Zatím bez krytu, ten se tiskne.
- Přílohy
-
- v3.jpeg (166.81 KiB) Zobrazeno 379 x
Už ti ten nápad někdo ukradl, nějaký Pavel Pokorný
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
A ráno už bude první série na Temu
Ale pěkná práce, to musí tu výbavu udržet s obrovskou rezervou.
Ale pěkná práce, to musí tu výbavu udržet s obrovskou rezervou.
Riccardi je děvka citlivá na nesouosost, takže raději rezerva v tuhosti, než vyhozené dva dny práce a peníze za materiál. Zrovna začínám testovat.
Není ještě pořádná tma. První snímek vypadá nadějně. Zázrak to není, ale je sestavené bez ladění náklonu , takže zatím spokojenost. První stack 3x 180 s v R kanálu. Trochu pofukuje, ale HD montáž pointuje pod 0.5".
Není ještě pořádná tma. První snímek vypadá nadějně. Zázrak to není, ale je sestavené bez ladění náklonu , takže zatím spokojenost. První stack 3x 180 s v R kanálu. Trochu pofukuje, ale HD montáž pointuje pod 0.5".
- Přílohy
-
- v5.jpg (433.03 KiB) Zobrazeno 204 x
-
- 3x180s R kanál.
- v4.jpg (240.32 KiB) Zobrazeno 205 x
Tak jsem doufal, že vlákno o výtahu završím parádní fotkou, ale vysoká oblačnost mě zradila, takže jsem nakonec za ty 2 hodiny, než se definitivné zatáhlo zvládl LRGB s 30 min na kanál, a to jsem musel dost snímků vyhodit díky Muskovi a jeho Starlinkům. Technika je jedna věc, ale pak z toho něco rozumného složit, to je jiná, takže to berte srezervou. Nicméně konečně funguje autofokus, jak má, a nelítá to jak splašené. Rozptyl dělá jen seeing, ale výtah chodí precizně. Když jsem zjistitl, že funkčně srovnatelný by mě stál 3800€, mám ten svůj o to raději. 
- Přílohy
-
- LRGB s ASI2600MM a Riccardi 0.75x
- M51 kopie.jpg (410.89 KiB) Zobrazeno 119 x
Nakonec jsem musel kryt udělat dělený na magnety a hlavně celé to dát na přírubu, protože se nedala soustava natáčet, což je někdy velmi žádoucí.
- Přílohy
-
- v6.jpeg (178.46 KiB) Zobrazeno 49 x