Úplné zatmění Slunce 12.8.2026

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět

Pojedeš na zatmění Španělska

Ano
35
44%
Ne
15
19%
Ne až na 2.8.2027
8
10%
Možná
21
27%

Celkem hlasů: 79

MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Úplné zatmění Slunce 12.8.2026

Příspěvek od MaG »

Na to se zvysoka vykašlete, hlavně jezděte podle předpisů, kontrolují tu docela rychlost, co jsem zažil za svého průjezdu v minulých dnech. Většinou se jezdí 120 na dálnici a 90 mimo. Jak tu bylo řečeno, budou mít jiné starosti než řešit maják. Mě při kontrole akorát obhlídli auto a v pohodě.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Moje kredo zní: "počítej s nejhorším, doufej v nejlepší", nebo též "kdo je připraven, není zaskočen", ale nikomu to necpu, je to čistě můj postoj. (Proto mám ve svém autě mj. třeba hasící přístroj, i když u nás není povinný, a moje lékárnička obsahuje profesionální turnikety a hemostatika... I o majáčku jsem uvažoval, i když se svým "veteránem" se do Španělska vyrazit nechystám.)

Ale dost už o tom, skutečně je to marginální problém.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Budete preferovat pro své pozorování vyše položené místa v horách, nebo spíše něco rovinatého v nižších polohách?
Mě táhne to drsné Iberské pohoří vedle Burgosu, našel jsem si tam skvělá místa ve výšce kolem 1800 metrů s krásným výhledem na východ -severovýchod. (moje první lokalita)
Výhodou je že tam bude večer chladno +- 12 C a určitě čistší atmosféra bez toho oparu, ale zároven se bojím protože hory si někdy samy vytvářejí mraky, ale navečer kdy sluneční aktivity slábne, by se to mělo rozpustit.
Co si o tom myslíte?
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Odpovědět