Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od biker.fm »

No co dodat, parada (pekna prace a nevsedni napady jsou moc fajn, to mam rad)). Tez uz k dokonalosti doplnit lokomotivu co to bude tahat ven a vracet zpatky :-)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

To je nádherné řešení flexibilně umístitelné montáže. Myslím, že v případě nutnosti to naviják jistí. Dá se to vůbec zavézt zpět ručně? Při tomhle tření bych čekal, že to pořádně rozjedeš a v kopečku u boudy to zpomalá tak akorát.. a zajede pomalinku dovnitř.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
LaH

Příspěvek od LaH »

Mašinky mám rád, zvlášť řadu 556 (štokr), s tím jsem kdysi jezdil. Ale máme na něj hrozně malou zahradu. ;)
Vozík jde do boudy vytáhnout (nebo vytlačit) naprosto bez problémů, koleje nemají velké tření. Ten naviják jsem také uvažoval, ale není (zatím) třeba. Spojil bych potom každopádně tažné lanko s vedením kabeláže - přejetí nějakého kabelu je při té hmotnosti zaručený problém.
A jdu to pustit ven, snad bude jasno. :?:
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tření tam není skoro žádné, je to valivé kov na kov. Před pár měsíci jsem s těmihle rolnami (doufám, že je máš nerezové s nerez ložisky) dělal pojezd střechy kamarádovi na astrobudce. Ta váží několikanásobně víc, než hvězdostroj, a jde to ustrkat prstem.

Ale tady je to do kopce, tak je to horší.

Jo, a vydloubal bych okolo trávu a vysypal to hrubšími kamínky. Takhle ti to bude zarůstat trávou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
LaH

Příspěvek od LaH »

Tak ta hmota se nějak trochu nahoru do boudy dostat musí, možná to ale na fotce vypadá dramatičtěji, než je realita. Prostě to není problém, a už vůbec ne k řešení. Když třeba někdy ano, tak naviják.
Jo, a vydloubal bych okolo trávu a vysypal to hrubšími kamínky. Takhle ti to bude zarůstat trávou.
Tak to nejde, samozřejmě jsem kolejnice důkladně podbil štěrkem (nádražáci vědí), ale jedna z mnoha podmínek byla, že koleje na zahradě nebudou vidět. Takže na štěrku je trávníkový substrát a čeká na osetí. Nějaká ta rozdrcená tráva kladkou na kolejnici rozhodně nebude mít vliv na funkci.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No uvidíš sám, po pár letech to nebude nějaká ta travička, ale drn narvaný až ke kolejnici. Vím jak mi zarůstají neviditelné obrubníky na zahradě :-)
Ale nůž to jistí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Ano, časem to dopadne tak, jak píše Martin. Bude třeba průběžná údržba, RoundUp atd., protože jak se tráva nechá, tak u překážek s oblibou vytváří vyvýšené drny. Bude to znamenat stálé čištění, co to udělá v zimě stavebník uvidí.

Osobně bych to raději řešil postaru tak, že by domeček a vše v něm stálo na místě a jezdila střecha. Ale každý máme svůj pohled na věc.
LaH

Příspěvek od LaH »

Děkuji za připomínky.
Když už jsme se dali do zahrádkaření - hlava kolejnice v úrovni země, což je i vidět na fotce.
Obyčejná sekačka tedy může být nastavena i na min. úroveň a nebude jí to vadit. Nevím jak jinde, ale tady sekačka event. nerovnosti hezky rovná, tedy i drny. Ověřeno i na pozemku zrytém prasaty. Samozřejmě se to musí opakovat a výšku seku snižovat. U kolejnic tento problém nenastane, neboť bude eliminován v zárodku.
Ten vozík s Hvězdostrojem je dost těžký na to, aby si cestu brutálně prodrtil, bude-li třeba. takže ani vzrostlá tráva nebo sníh (vyzkoušeno) tomu vadit nebude. Pokud párkrát popojedu a couvnu, není v dosahu nic, co by tomu odolalo, drtí to i kamínky. Velkou vrstvu ledu jsem nezkoušel.

A dodávám - co bych chtěl a co mohu jsou dvě různé věci. Tohle byla pro mne rozumná cesta vedoucí k výsledku.
Vůbec nějaké místo pro astroboudu bylo doma velmi těžce vydobyté!!! a nakonec zařvala i jakási pseudojedle. Bouda musela!!! být u plotu. Zařvalo tedy i pár tújí.

Něco z úvah:
Kopule doma vyloučena (ne mnou) - estetika zahrádky i povolené umistění.
Kdybych u boudy udělal odsuvnou střechu, tak s montáží split-ring v boudě mám zoufale omezený rozsah oblohy, ono se to točí hodně u země. Tady to postaru nejde. Vyloučeno.
Odsouvat horní polovinu boudy (řekněme metr od země) je pro split-ring docela řešení. U mne nepoužitelné - viz. níže.
Kdybych udělal odsuvnou celou boudu, tak si částečně zablokuji východ. A západ zůstane u plotu stejně hodně zablokovaný. Na severu je nedotknutelná!!! borovička, takže také omezení. A nosníky v zahradě??? Vyloučeno.
Takže co zbývá? Astroželeznice!
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Jak jsou zafixovane ty kolejnice v zemi ? Nejsem mechanik, jen mne zajima jak jsi vyresil pripadne krouceni nebo "propady" kolejnic do zeme pod tihou hvezdrostroje a posunu z budky ven a zpatky.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

LaH: Jj, vždyť to píšu - bude třeba průběžná údržba, pak to samozřejmě nezaroste. Zapuštěný profil kolejniček bude vyžadovat pravidelné čištění, ale vždy a všude jsou nějaké klady a zápory. A údržbu vyžaduje všechno, to je pravda, bez ní to nejde.
Tak ať to slouží a přináší radost!
P.S. Neznám případ, kdy by kopule nějak hyzdila své okolí, ale Vaší manželce ( či komu ) to vymlouvat nebudu :-).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Je to tak, každé řešení má své výhody a nevýhody. A každý zhotovitel si je musí sám zvážit podle okolností. Zde to staviteli vyšlo takto a já to chápu. Údržba je třeba všude, bude-li v tomto případě větší je otázkou. Na zbudování to naopak mohl být i jednodušší- stavba je standardní, takže bez komplikací a položit takový kousek kolejiště nemuselo být složité. Podle mě to fungovat může dobře, holt se (možná) jednou, dvakrát do roka vyčistí bezprostřední okolí kolejniček. Ono i laminátová kupole se občas omývá...

Též přeji hodně užitku z díla a doufám, že o případné zkušenosti (dobré i špatné) se s námi LaH v budoucnu podělí!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
LaH

Příspěvek od LaH »

biker.fm píše: 20. 03. 2026, 09:31 Jak jsou zafixovane ty kolejnice v zemi ? Nejsem mechanik, jen mne zajima jak jsi vyresil pripadne krouceni nebo "propady" kolejnic do zeme pod tihou hvezdrostroje a posunu z budky ven a zpatky.
Fixováno je to "pražci", přesněji pásovinou přišroubovanou příčně ke kolejnicím. Pražce jsou celé v zemi a garantují rozchod i to event. kroucení.
Vykopal jsem pro kolejnice i pražce žlaby co to šlo, flexou prořízl i původní dlaždice z cestičky (minimalizace vizuálních škod :D ), vysypal drobným štěrkem a dusal a dusal. Po srovnání kolejí vodováhou (ale je to šikmé v souladu s pozemkem) a napojení na příjezdové koleje z boudy rovnal, podbíjel a dosypával štěrkem.
Takže ty kritické rovné 4m astrofotodráhy leží celé v udusaném štěrkovém loži a na celé dráze se mi polárka v hledáčku nehne. Zatím! :?
To Stanislavxyz - děkuji za přání, podělím se.
Snad to obrázek řekne lépe:
PXL_20260212_101057769a.jpg
PXL_20260212_101057769a.jpg (2.11 MiB) Zobrazeno 201 x
Medved

Příspěvek od Medved »

A co šturc? Má to šturc, aby to nesjelo do terénu?
Na údržbu bych pořídil plocháč s výřezem tak akorát na kolejnici a hloubkou/šířkou o něco málo víc než co zajede kolo. Když už by hrozilo, že drn vyhodí kolo, tak bych to nasadil na hlavu, prorajboval tam a zpět a kolo si to zase chvíli udrží. Jinak tráva, listí, rosa, mrazík šedivec a první kapky na kolejích, to smrdí průšvihem, ale malá dráha, malé starosti.
Pěkná práce!
Toš tak na světě...
LaH

Příspěvek od LaH »

Děkuji, ale co pořád máte s těma drnama? :lol:
Byl tam a bude tam normální trávník, tedy i malé drny. Sekal jsem to a sekat budu. Žádný velký drn v naší směsce jílu a kamení ještě nevyrostl. A když vyroste, opakovaný přejezd vozíkem nerozchodí. Drn není výkolejka.
Abych odpověděl - pořádný šturc nemám, ale na konci jedné koleje je do země zatlučená zarážka. Nízká, aby se o ni nezakoplo a sekačka nedosekala. Ale stačí, vozík v nízké rychlosti zarazí. V zájmu udržení ustavení montáže i kolimace dalekohledu ale skoky vozíku přes zarážku zakazuji!

A pro šotouše :D - vozík má i ruční brzdu. Zatím ji ovládá překližkové kolečko, ale až se budu nudit, vyrobím jako recesi nějakou imitaci takového klasického tříramenného kola s výklopnou rukojetí.
Odpovědět