SW 8 GoTo Dobson - nefunguje kalibrace

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
majklstajpl

SW 8 GoTo Dobson - nefunguje kalibrace

Příspěvek od majklstajpl »

Mám problémy s dalekohledem SkyWatcher 8" Dobson GoTo. Při zarovnání (alignmentu) se dalekohled otáčí úplně špatným směrem, takže zarovnání nikdy není úspěšné. Nezáleží na tom, jakou metodu použiju, vždy je to špatně.

Můj postup:

- dalekohled je vyrovnaný do vodorovna a namířený na sever (i když by to nemělo hrát roli)

- čas je správný, ve správném formátu, s přesností na sekundy

- datum je správně ve formátu MM/DD/YYYY

- časové pásmo je správně

- souřadnice jsou správně, východní délka i severní šířka

- ano, vím, jaké hvězdy vybírám a kde se nachází na obloze

2-Star alignment:

- namířím první hvězdu a při dolaďování používám tlačítka NAHORU + DOPRAVA (jako u Celestronu)

- dalekohled se poté přesune na druhou hvězdu, ale úplně špatně

- není to odchylka o pár stupňů, míří prakticky na opačnou stranu oblohy

- ani úhly pohybu v azimutu (AZ) a výšce (ALT) neodpovídají teoretické změně polohy

- například: první hvězda Polaris, druhá Sirius – dalekohled by se měl otočit téměř o 180° v azimutu a asi o 30° dolů ve výšce, ale nedělá to

- zkoušel jsem různé kombinace: Arcturus, Aldebaran, Procyon, Dubhe, Capella… bez úspěchu

- už jsem z toho bezradný

Napájení by neměl být problém, používám powerbanku Omegon Pro 12.8 V, plně nabitou, přes autozásuvku. Funguje bez problémů s jinými dalekohledy (Celestron NexStar 6 SE, 9 EVO, SW AZ-GTi).

Problém s alignmentem nastává jak při použití ručního ovladače, tak aplikace SynScan Pro.

Firmware v ručním ovladači je nejnovější (6.04). Dalekohled je úplně nový.

Budu vděčný za jakoukoli pomoc.
Fester
Věk: 44

Re: SW 8 GoTo Dobson - nefunguje kalibrace

Příspěvek od Fester »

Skus vymazat PAE data, je to niekde v Utility menu - Clear PAE Data.
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
Alamrob
Věk: 53

Příspěvek od Alamrob »

Dělá to dalekohled od nějaké doby nebo od začátku? Nedávno (je to asi dva roky) se tady řešil problém s přemostěním pinů na desce plošných spojů. Přišli jsme na to, že ta ovládací deska je universální, a přemosťovací dílek musí být na správných dvou pinech. Podle toho deska pozná, jakou montáž ovládá a nastaví ovládání tak, aby odpovídalo konkrétní montáži (tedy převodovému poměru mezi motorem a osou otáčení dalekohledu). To by mohlo být ono.
majklstajpl

Alamrob píše: 18. 03. 2026, 14:57 Dělá to dalekohled od nějaké doby nebo od začátku? Nedávno (je to asi dva roky) se tady řešil problém s přemostěním pinů na desce plošných spojů. Přišli jsme na to, že ta ovládací deska je universální, a přemosťovací dílek musí být na správných dvou pinech. Podle toho deska pozná, jakou montáž ovládá a nastaví ovládání tak, aby odpovídalo konkrétní montáži (tedy převodovému poměru mezi motorem a osou otáčení dalekohledu). To by mohlo být ono.
Od začátku. To tedy bude záležitost ovladače? Protože zkoušel jsem jím ovládat i HEQ5 pro a tam problém nebyl.
Alamrob
Věk: 53

Příspěvek od Alamrob »

Myslím, že i z výroby to dokážou zapojit špatně. Podívej se na vlákno viewtopic.php?t=21974 kde v příspěvku 2 je fotka těch pinů (JP1, JP2 a JP3 a jumperu spojujícího piny JP1) jumperů na ovládací desce, která je pod černým krytem na boku montáže. Myslím, že pro dobson 8 palců tam nemá být žádný jumper - pokud tam nějaký máš, tak ho oddělej. No ale pokud je dalekohled v záruce a bál by ses, tak se do toho nepouštěj :-). Jde ale jen o čtyři malé vruty a kontrolu těch pinů, abys měl jistotu, že zrovna toto problém není nebo je. Podobná deska s jumpery je i pod černým krytem dole na azimutální ose.
majklstajpl

Deska je jiná, takže toto řešení asi aplikovat nepůjde.

Nicméně dneska jsem si s tím hrál a zkoušel přijít na to, kde je chyba.

Je jedno, jakou zvolím kombinaci hvězd. V momentě, kdy se dalekohled rozjede zaměřit druhou kalibrační hvězdu, má úplně rozházené hodnoty jak ALT tak AZ.

Zaměřil jsem jakoby Polárku, tzn. 50° ALT, 0° AZ a jako druhou hvězdu zvolil Pollux. V okamžiku startu na druhou hvězdu se ukázala pozice dalekohledu jako 0° ALT a 34° AZ.

Druhý test - zaměřil jsem Sirius, který byl na 180 azimut, 23,5 alt (čas na ovladači jsem dal 18.50, abych měl Sirius přímo na poledníku). Druhá hvězda Regulus. V okamžiku potvrzení výběru se pozice dalekohledu ukázala jako 29° AZ a -34° ALT (druhý obrázek v příloze).

V telefonu při ovládání přes synscan to blbne taky.
Přílohy
Screenshot_2026-03-19-16-41-39-034_com.miui.gallery-edit.jpg
Screenshot_2026-03-19-16-41-39-034_com.miui.gallery-edit.jpg (862.98 KiB) Zobrazeno 359 x
IMG_20260319_162148.jpg
IMG_20260319_162148.jpg (2.53 MiB) Zobrazeno 359 x
Lisa
Věk: 58

Příspěvek od Lisa »

No jo, deska rev. z roku 2024 s tou mou z roku 2016 bude mít už asi málo společného. Pokud si ještě pamatuji (už jsem pár let s SW necvičil), tak je dobře zkusit, jestli encodery(jak hlavní tak pomocné) vrací korektně pozice - v tom níže odkazovaném vlákně jsme o tom vícekrát psali.
A až pak bych se zaměřil na další "nastavení".
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Odpovědět