Další kvalitní triedry z Číny - LOAVA

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
SIRIUS_758

Další kvalitní triedry z Číny - LOAVA

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Binokuláry se značkou LOAVA nejsou vůbec horkou novinkou - triedry, o kterých bude řeč, se vyrábějí už ve třetí generaci - a první záznamy o této značce se dají na netu najít už v roce 2020 ! Proč ten vykřičník ? Protože binokuláry SRBC ( Sky Rover Banner Cloud ), se kterými jsou dalekohledy LOAVA spojovány, a které jsou pokládány za velmi zdařilé klony rakouských triedrů NL Pure, se objevily na světě až v roce 2023...

LOAVA Aglaia.jpg
LOAVA Aglaia.jpg (34.02 KiB) Zobrazeno 396 x

Triedry LOAVA totiž nedávno vzbudily značný rozruch zahájením prodeje modelu 7 x 35, čehož si všiml také známý milovník binokulárů Holger Merlitz, který je znám tím, že od jisté doby ( kdy v Číně pracoval ) je s produkcí binokulárů v Číně velice dobře obeznámen... Model LOAVA Aglaia III Pro 7×35 se totiž ukázal jako nadprůměrně vydařený kousek, který de facto v tomto rozměru nemá ve světě konkurenci. Po triedru SRBC 6,5 x 32 se jedná už o druhý takovýto typ binokuláru, který ve velmi dobré kvalitě, napříč značně širokoúhlým polem, dlouhá léta na trhu chyběl... Dokladem tohoto tvrzení je fakt, že o tyto zmiňované dalekohledy je velký zájem, takže čekací doba je poněkud delší.

Kvalitu kresby binokuláru LOAVA 7x35 můžete více než zevrubně posoudit z těchto fotografií :

https://mcgill.com.sg/image-quality-of- ... binocular/

...a podrobnou recenzi od H.Merlitze máte zde :

https://www.holgermerlitz.de/LOAVA_vs_L ... _7x35.html

Singapurského prodejce "McGill" jsem nezvolil náhodou - po dobu několika let to byl jediný spolehlivý kanál, kterým se triedry Sky Rover daly dovézt do Evropy, a ještě před tím do USA, a to ještě za nečekaně nadstandardních podmínek - prodejce poskytuje certifikát kvality, kterým garantuje bezvadnost jím vyzkoušeného výrobku ! Desítky amerických i německých astroamatérů si ho nemohou vynachválit... V lednu začal takto McGill expedovat i binokuláry LOAVA. Na jeho stránkách si u modelu 7x35 níže dole všimněte, s jakou výbavou se dalekohled standardně dodává :

https://mcgill.com.sg/product/loava-iii-7x35-binocular/
SIRIUS_758

Re: Další kvalitní triedry z Číny - LOAVA

Spojování triedrů LOAVA s binokuláry Sky Rover vzniklo tím, že Loava produkuje některé triedry se shodnými rozměry - 8x42 a 10x42, 12x56 a 15x56. U triedrů 42mm se už prokázalo, že optický design je od Sky Roverů odlišný a jak je to u průměru 56mm se ještě neví...

LOAVA 2.jpg
LOAVA 2.jpg (36.07 KiB) Zobrazeno 392 x
LOAVA.jpg
LOAVA.jpg (38.96 KiB) Zobrazeno 392 x

Triedry LOAVA o průměru 56mm vypadají dost identicky se stejnými rozměry Sky Roverů :

https://mcgill.com.sg/product/loava-agl ... binocular/

Všimněte si ale, že Pekingská firma LOAVA dala na trh i dva modely s objektivy 44mm - 8,5 a 10,5x :

https://mcgill.com.sg/product/loava-agl ... binocular/

Holger Merlitz o nich píše velice pochvalně - vyzkoušel je na Tibetské náhorní plošině :roll: ;). Na konec mého reportu přidávám ještě několik jeho poznatků a úvah...

https://www.holgermerlitz.de/hp_binocul ... ulars.html
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Priznám sa, že ma formát 7x35 zaujal, ale dosť ma odradzuje vonkajší vzhľad binokuláru - sivá alebo hnedá s anodizovaným fokusérom a oranžovým krúžkom. Čo je zlé na čisto zeleno/čiernom binokuláre, ktorý sa vizuálne lepšie "stratí"?

Zaujímavá informácia je, že optický design 42mm binokulárov LOAVA je odlišný od Sky Roveru - možno z toho dovodzovať, že sa nejedná o klony Swarovského?

Pridávam optickú schému NL Pure (röntgenový snímok) zo stránky Allbinos. Počet jednotlivých členov je podobný, kde ale vidím rozdiely sú prvý a posledný člen okuláru:
NL_Pure_Xray.jpg
NL_Pure_Xray.jpg (55.88 KiB) Zobrazeno 343 x
armichael
Věk: 55

Příspěvek od armichael »

Zrovna mám chuť zadovážiť si trieder podobných parametrov. Zatiaľ stále víťazí Kowa BD 6.5x32. Aspoň teoreticky. Pozeral som aj na SkyRover 6x32 (až 12° zorné pole!!) a teraz samozrejme i na túto Loavu a u obidvoch ma odrádza hmotnosť. Proste pokiaľ to mám spolu s foťákom niesť celý deň v pohotovostnej polohe, tak okolo pol kila, to sa mi ešte bude chcieť. No a dizajn? To je samozrejme vec názoru. Mne tá Loava príde proste krásna, hlavne v hnedej farbe. Až ma zamrzelo, že je tak ťažká :-) Pritom nie je nič zlé na univerzálne striedmej čiernej ani maskáčovo zelenej farbe.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
SIRIUS_758

.. teď jsem si všiml, že v mém prvním příspěvku mám chybu - dalekohled Sky Rover 6,5 x 32 neexistuje - správně je 6 x 32
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

armichael píše: 09. 03. 2026, 09:13 Proste pokiaľ to mám spolu s foťákom niesť celý deň v pohotovostnej polohe, tak okolo pol kila, to sa mi ešte bude chcieť. No a dizajn? To je samozrejme vec názoru.
Zo skúsenosti môžem povedať, že máš absolútnu pravdu. 42mm ďalekohľad sa v pohotovostnej polohe dá dlhé hodiny niesť iba na harness-e. Ten však prekáža pohotovostnej polohe fotoaparátu.

Zatiaľ som to vyriešil prechodom na 32mm ďalekohľad a dlhý PeakDesign popruh na foťák tak, aby sa to nebilo.

Ad dizajn - snažím sa vyvarovať pestrých farieb, vtáky to lepšie vidia.
Odpovědět