Samo o sobě ano, ale s letenkou už se bez ubytování a nějaké další dopravy na místě neobejdu.2wheels1man píše: ↑03. 02. 2026, 19:34Nebude auto omnoho drahšie ako letenka? Hlavne ak pôjdeš sám..
Úplné zatmění Slunce 12.8.2026
Re: Úplné zatmění Slunce 12.8.2026
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Honza Ebr (honza42)
Tak ona je vždycky otázka, co je legální a co je možné. Když se člověk dobře schová, tak to ve spoustě zemí není problém. V Rakousku nevím, ale třeba v Neměcku jsem si už postavil stan někde u auta fakt mnohokrát. Ve Francii a Španělsku to není problém už vůbec - ale chce to prostě trochu přemýšlet, kde člověk nikomu nevadí. Jasně, je něco jinýho když cestuju normálně a můžu auto někde nechat na parkovišti u lesa a odejít někam do přírody a když mám v kufru půlmetr a nechci se od něj vzdalovat, ale řešení jsou. Samozřejmě čím míň lidí to dělá, tím míň po tom půjdou, takže bych měl vlastně říkat opak
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Ondra_z_hor
Ahoj máte už někdo vytipované místo kde budete pozorovat? Říkal jsem si že nejlepší ve Španělsku vzhledem k výšce slunce nad obzorem by bylo severní pobřeží u Atlantiku. Máme rezervovaný karavan a plánujeme dojet někam do okolí Bilbao a na místě se rozhodnout podle počasí. Ocením i další tipy a rady
Tak já mám rozhodnuto. Rozhodly za mě rovnátka pro mladýho... 
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Ahoj, já mám v plánu pozorovat někde v okolí Palencie.
Dle toho, co jsem dohledával je tam statisticky největší šance na dobré počasí.
Ale upřímně - to je jen výchozí bod, počítám s tím, že budu muset někam popojet, Murphyho zákony fungují, takže bude beztak zataženo, plán je tedy Palencie jako výchozí a operativní rádius +- několik hodin jízdy na každou stranu
Dle toho, co jsem dohledával je tam statisticky největší šance na dobré počasí.
Ale upřímně - to je jen výchozí bod, počítám s tím, že budu muset někam popojet, Murphyho zákony fungují, takže bude beztak zataženo, plán je tedy Palencie jako výchozí a operativní rádius +- několik hodin jízdy na každou stranu
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, dlouhé měsíce se mi nedařilo pohnout s ubytováním, ale přes jeden kontakt se mi podařilo sehnat hostel. Stále platí, že máme rezervovaný i autobus a tak jsme s Alešem Majerem dali hlavy dohromady a rozhodli se, že zájezd za zatměním jako Klub astronomů Liberecka uspořádáme. Zatím jsme sháněli předběžné zájemce interně a jsme něco za polovinou kapacity - rozhodli jsme se dát info i vám veřejně, jestli tu ještě není někdo, kdo cestu plánoval a nenaplánoval, ale autobusový zájezd by zvládnul.
Pokud máte předběžně zájem, pište mi, domluvíme se. Předpokládám, že až se dostanu ke kapacitě zájezdu, založím oficiální vlákno a budeme to řešit tam. Zájemcům pak samozřejmě dám okamžitě vědět, že to platí a že začínáme řešit detaily platby apod.
Rádi bychom cestou navštívili zajímavá místa spojená s astronomií, ale nemám ještě od Aleše info, zda to řidiči takto zvládnou ujet na jeden zátah, ale věřím že jo. Myslím, že se tak jezdí i Anglie.
Pokud jde o místo k pozorování, našel jsem jednu hodně zajímavou lokalitu s kruhovým rozhledem, kde by mělo jít odtavit bus a měli bychom mít úplný klid. Rád bych na tom místě zůstal i do noci na Perseidy a návrat na ubytko by byl tedy posunutý na úkor zážitku pod tmavou oblohou (odhadem asi jako Vysočina, Šumava). Alternativně hledám podobná místa jinými směry, kdyby zlobilo počasí. Pozorovat se dá i v místě ubytování, kdyby to bylo jediné místo, kde je jasno.
Cenu berte jako maximum, rád bych nižší, ale neznáme ještě všechny ceny.

Pokud máte předběžně zájem, pište mi, domluvíme se. Předpokládám, že až se dostanu ke kapacitě zájezdu, založím oficiální vlákno a budeme to řešit tam. Zájemcům pak samozřejmě dám okamžitě vědět, že to platí a že začínáme řešit detaily platby apod.
Rádi bychom cestou navštívili zajímavá místa spojená s astronomií, ale nemám ještě od Aleše info, zda to řidiči takto zvládnou ujet na jeden zátah, ale věřím že jo. Myslím, že se tak jezdí i Anglie.
Pokud jde o místo k pozorování, našel jsem jednu hodně zajímavou lokalitu s kruhovým rozhledem, kde by mělo jít odtavit bus a měli bychom mít úplný klid. Rád bych na tom místě zůstal i do noci na Perseidy a návrat na ubytko by byl tedy posunutý na úkor zážitku pod tmavou oblohou (odhadem asi jako Vysočina, Šumava). Alternativně hledám podobná místa jinými směry, kdyby zlobilo počasí. Pozorovat se dá i v místě ubytování, kdyby to bylo jediné místo, kde je jasno.
Cenu berte jako maximum, rád bych nižší, ale neznáme ještě všechny ceny.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod