No, ono tam u toho Televue moc informácií nie je a dokonca aj ich graf priepustnosti končí na 600nm. Ďalej, filtre pre TV produkuje Astronomik a ich UHC práve Halfu prepúšťa. Nechcem tým tvrdiť, že TV Nebustar (Televue ekvivalent UHC) je zlý a dokonca je možné, že Astronomik dodáva upravený filter. Len to z tej stránky čo linkuje Lisa nie je úplne zrejmé.
Ale... už som tú linku sem niekde dával, kľudne zopakujem:
https://searchlight.idex-hs.com/?sid=a0 ... 3d7e7c0eb8
Na tejto stánke sa dajú navoliť a porovnať pripeustnosti našich filtrov a celkom pekne tam vidno, že TV Nebustar je niečo iné ako klasický Astronomik UHC, čo potvrdzuje moju domnienku.
Ďalej mám takú pomerne osobnú poznámku k tomu halo. Mám totiž podozrenie, že to či tento jav niekto vidí alebo nie môže závisieť od očí konkrétneho človeka. Ja som si napr. všimol, že pri pohľade do diaľky potrebujem podstatne slabšie až žiadne dioptrie ak sledujem modré či fialové svetlo a určite silnejšie v prápade ostatných vlnových dĺžok. Znamená to pre mňa, že moje oči zrejme nedokážu ostro zobraziť celé spektrum naraz! Takže potom celkom logicky vidím pri použití klasického UHC a zaostrení na čiaru OIII to halo - neostrý obraz v červenej oblasti. Akože super... Mňa by teraz zaujímalo, nakoľko je toto bežné medzi ľuďmi a nakoľko je to môže byť vlastnosť mojich očí. Onoho javu - potreby slabších dioptrií pre krátke vlnové dĺžky som si všimol pri jazde autom po diaľnici. Pravidelne rozmiestnené SOS stanovišitia svietia intenzívne modro a s okuliarmi vidím tie tri písmená o niečo horšie ako bez nich. Resp. bez okuliarov na ne v pohode zaostrím. Druhá vec, ktorá by ma zaujímala je, či toto celé môže mať niečo spoločné s laserovou operáciou mojich očí. Odpovede samozrejme neočakávam, viacmene dávam tie otázky do placu na úvahu.
No a ešte drobnosť pre Minimistra: Tvoj štýl pozorovania zrejme takmer vylučuje že by ti nejaké ružové halo vadilo. Toto je záležitosť jasnejších hviezd. Typicky napr M42, Trapéz a okolie.