Dalekohled pro dítě
Re: První teleskop pro osmiletou dceru
Jo, to co doporučuje Milan dává smysl...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Stanislavxyz
Je to tak, ale i Váš nápad s astronomickým kroužkem je podle mě výborný. Kdybych řešil stejný problém a nějaký "astro kroužek" byl k dispozici, vůbec bych neváhal!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stanislavxyz píše: ↑19. 11. 2025, 07:29 Osobně bych to klidně vzal, ten stativ vypadá, že by se snad použít dal a AZ montáž z fitinek stojí pár stokorun. Na tyhle menší tubusy funguje uspokojivě. (Několik jsem jich měl a vlastně jednu ještě mám.) A montáž z komponentů vodovodní armatury zvládne vyrobit skoro každý.
Jo ten statív sám o sebe je fajn. Mám ho dodnes a používam ho so star adventurerom. Každopádne neviem či vyrábať montáž hneď k prvému ďalekohľadu je to čo treba. Ale inak ano je fakt, že montáž sa dá vyrobiť.
To čo doporučuje MilAN je podľa mňa jediná rozumná refraktorová voľba. To by som sa veru kúpiť nebál.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Takový typ dalekohledu je pro malé dítě NEJPOUŽITELNĚJŠÍ. Toto je obecně nejlepší varianta. Protože:MilAN píše: ↑18. 11. 2025, 23:51 Doporučoval bych podívat se na tento dalekohled:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ssier-nano
- má jednoduchou, praktickou montáž s vodorovnou osou otáčení dalekohledu v těžišti (tedy ne ty pro laika nesmyslné paralaktické nebo mimo osu otáčení překlápějící se montáže),
- stativ má pro dítě nastavitelnou výšku (výhoda stativů obecně),
- výborný kompromis světelnosti achromátu (+ o něco širší zorné pole s těmi setovými okuláry než při f/10 apod.),
- má red dot hledáček !
Ještě levnější obdoba je, co doporučuje MaG výše: "SkyWatcher 70/700 začátečnický dalekohled?" Akorát má menší průměr objektivu, menší zorné pole a pokud nemá red dot, tak dokoupit. Vidlicová montáž není problém, v principu je na používání cca stejná, jako polovidlicová.
................
Někdy se tu doporučuje Dobson jako o nejlepším poměru výkon/cena, což je pravda, ale tady jde o dalekohled pro dítě/lajka, který o tom nemá páru. Neví ani, na co je hledáček, jak ho seřídit, jaký okulár do dalekohledu dát (většina, co za mnou chodí na rady, tak tam dají k tomu dodaný Barlow... a pak se diví, že nic nevidí). S Dobsonem se dítěti hůře manipuluje (ale zase výška postavy dítěte je pro vyhledávání trochu výhoda).
Zkoušeli jste s dítětem něco hledat v Dobsonu s optickým hledáčkem? Optický hledáček je nejhorší možná varianta (jak někoho odradit), ideální je právě red dot. A je fajn, že už je tam výrobci místo optických dávají. Proto na astro táborech máme přesně tyto typy dalekohledů; refraktory na polovidlicových montážích s red dot hledáčky. Akorát s průměry 100 mm a s 82°okuláry (=široké zorné pole, což je taky důležité).
Akorát bych tuto silnou fólii zobrazující Slunce oranžově (což je samozřejmě příjemné) nahradil fólií Baaderovskou. Tyto silné/oranžové dost degradují obraz nejen slunečních skvrn.
Mimochodem, SVbony dělá také levné achromáty podobně jako Sky-Wather, ale mechanicky jinde v kladném slova smyslu, včetně dvourychlostních výtahů… Mám od nich EDčko na za cenu achromátu stejného průměru a měli bychom SVbody začít brát vážně
- Stanislavxyz
Naburko, Ona ta "fitinková montáž" se "vyrobí" tak, že se na spojku nasadí koleno, nebo "T" kus zvoleného průměru (na takový dalekohled stačí opravdu malý), oboje se zakončí víčkem (aby se do něj dal přišroubovat úchyt lišty a celé to dalo přes šroub chytit ke stativu- schválně se vyhýbám svařování a jiným složitějším technol. postupům- ne každý má svářečku a stroje). Krom fitinek je zapotřebí akorát vrtačka/"akučka" a pár šroubů (dva až tři ks). Cena může být v jednotkách stokorun... Funguje to překvapivě dobře.
Já s Vámi souhlasím, že radit "výrobu" montáže není úplně optimální, ale na bazaru je spousta docela slušných dalekohledů za pár korun (refr. 90/900 a pod.) a opticky jsou často překvapivě dobré, kámen úrazu je montáž. A to nemá řešení, jelikož slušná montáž bude stát násobky ceny toho tubusu... Montáž z fitinek dá dohromady skoro každý, poměr cena/výkon bez konkurence a rázem se mi otevře nabídka velmi levných dalekohledů z druhé ruky, protože jejich největší problém jsem vyřešil.
Ale řečeno již bylo dost (alespoň z mé strany), a míč je na straně tazatele. Za mou osobu je pořadí následující: 1. astronomický kroužek, je-li k dispozici- nejlepší volba, 2. připlatit za MilANem doporučený Bresser, 3. laciný refr. z bazaru a montáž z fitinek., resp. ten mnou odkazovaný refr. za 500,- by na té vidlicové montáži mohl uspokojivě fungovat (maximálně pořešit dva levné okuláry k němu).
Já s Vámi souhlasím, že radit "výrobu" montáže není úplně optimální, ale na bazaru je spousta docela slušných dalekohledů za pár korun (refr. 90/900 a pod.) a opticky jsou často překvapivě dobré, kámen úrazu je montáž. A to nemá řešení, jelikož slušná montáž bude stát násobky ceny toho tubusu... Montáž z fitinek dá dohromady skoro každý, poměr cena/výkon bez konkurence a rázem se mi otevře nabídka velmi levných dalekohledů z druhé ruky, protože jejich největší problém jsem vyřešil.
Ale řečeno již bylo dost (alespoň z mé strany), a míč je na straně tazatele. Za mou osobu je pořadí následující: 1. astronomický kroužek, je-li k dispozici- nejlepší volba, 2. připlatit za MilANem doporučený Bresser, 3. laciný refr. z bazaru a montáž z fitinek., resp. ten mnou odkazovaný refr. za 500,- by na té vidlicové montáži mohl uspokojivě fungovat (maximálně pořešit dva levné okuláry k němu).
- Stanislavxyz
Zbyšku děkuji za Váš příspěvek, souhlasím se vším, co píšete!
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
To co našel Milan je za mě taky zatím nejlepší volba, ale pokud by bylo nad 5000 přes představy Carla, tak si myslím, že už moc na výběr nemá. Má ještě lepší stativ, na navádění má red dot a i když má jen jeden kvalitní okulár tak na začátek vyhoví velmi dobře a navíc má sluneční filtr. Za mě taky palec nahoru.
Ad Carl: ano pracuji jako vedoucí planetária v iQLandii
Ad Carl: ano pracuji jako vedoucí planetária v iQLandii
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Zatím tu nezaznělo to nejpodstatnější. Má dcera o astronomii zájem, nebo je to spíš nápad tatínka? Pokud tíhne k technice a má zájem o astronomii, pak koupit za 5 tisíc nějaký teleskop z bazaru není problém. Dá se s tím užít spousta zábavy, ale musí to vycházet z hlubšího zájmu. Pokud je tomu jinak, pak je to záležitost na dva večery, kdy zjistí, že ETho neuvidí a tím to skončí bez ohledu na cenu.
Teď je tu v inzerci Dwarf II. Ideální hračka pro děti od 8-99 let. Nechytne se astronomie, můžete natáčet a fotit přírodu. Na birding naprosto ideání přístroj.
dcera se právě zajímá o vesmír a už mi říkala o teleskop. 5000 Kč je ale dost, když nevím, jestli ji to chytne.
Zbyšek mi doporučil Celestron STARSENSE LT 70AZ EXPLORER. Ted ho z druhé ruky mužu mít za 2000 kč, což je dobra cena.
Zbyšek mi doporučil Celestron STARSENSE LT 70AZ EXPLORER. Ted ho z druhé ruky mužu mít za 2000 kč, což je dobra cena.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Carl: mě ten Starsense 70/700 přijde podobný tomu co jsem točil na video. Je stejně velký, má podobný stativ, dokonce i tu tyčku s jemným točítkem pro mírnou změnu výšky zamíření a koukám má i red dot na navádění. Má i ty dva okuláry 25 a 10 mm, snad už ty kvalitnější Plossly, to tady nepoznám z fotek a popisů. Za mě ano, klidně bych ho za ty 2 tisíce vzal. V bazaru samozřejmě toho bude dost, za 4,5 už koupíš s trochou štěstí i dobson 150/1200, který ti ukáže doslova jiný vesmír než tento dalekohled, ale víš jak, nějak se začít musí. Rozhodnutí je konečně na tobě. Dcerasi to snad užije.
Podobný asi bude.
Zde je, co by u toho mělo být:
Součástí balení je kromě dvou okulárů 25mm and 10mm i Barlowova čočka, pravoúhlý hranol, patentovaný StarSense smartphone adaptér a hledáček typu Red Dot
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ano to vše jsem kromě držáku na telefon popsal již ve svém příspěvku. Pravoúhlý hranol zde nahrazuje zrcátko, ale asi v tom jinak nebude rozdíl. Red dot hledáček je spíš výhoda, snáze se tím zaměřuje, když máš tedy ostrý zrak a vidíš ty hěvzdy na obloze, na které ta červená tečka při zaměřování míří. Jak už jsem psal, nevím, jaké k tomu dávají přesně okuláry. Ideální by byly Plossl 10 a 25 mm jako dávají k tomu SkyWatcher 70/700 co ukazuju v tom videu, ale za ty peníze bych asi čekal, že ano. Držák na telefon ok, jestli to půjde využít a jestli k tomu je nějaká zaměřovací appka nevím, ale třeba je a bude to nějak k něčemu dobré. Obecně tohler neřeším a přijde mi to jako zbytečný bonus, podobně jako nemusí být moc kvalitní ten barlow 2x a spíš jej nevyužiješ.
Prostě nechybí tomu nic, co bys jako začátečník potřeboval. Za mě za 2 tisíce dobrá volba.
Prostě nechybí tomu nic, co bys jako začátečník potřeboval. Za mě za 2 tisíce dobrá volba.
S dalekohledy různých typů mám také letité zkušenosti. Podpořil bych to, co doporučuje MilAn a MaG. Dobrý triedr je sice skvělá pomůcka, ale asi nesplňuje to, co si dítě představuje pod pojmem hvězdářský dalekohled. V porovnání s triedrem ukáže i malý levný achromatický refraktor mnohem více.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Děkuji všem za pomoc s výběrem. Teleskop mám již doma a vypadá velice hezky. Nebyl snad skoro používám. Za ty peníze si myslím, že to je dobrý kup.
- Přílohy
-
- teleskop.jpg (1.47 MiB) Zobrazeno 264 x