Dalekohled pro dítě
Re: První teleskop pro osmiletou dceru
Ten Bresser sice možná hned vyzkoušíte, ale pak už se na něj bude prášit navždy. Mám ho doma, koupil jsem ho za 500,- na bazoši ani ne k pozorování, spíš jako hračku k rozebírání. Kdybych si ho tenkrát pořídil jako svůj první dalekohled, tak mám dneska úplně jiné hobby, protože by mě to stoprocentně odradilo. A to mám jako dospělý mnohem více trpělivosti a mnohem menší očekávání. Raději investovat do kroužku, návštěvy hvězdárny nebo planetária (třeba toho světově unikátního, které máme v Praze), nebo když už dalekohled tak solidního triedru bych doporučil jako skvělou radu.
Kupovat dalekohled, který vypadá, jako pravý dalekohled, ale bude nepoužitelný, namísto něčeho, co funguje, ale nevypadá tak cool, je s prominutím hovadina.
Jestli to musí splňovat amatérskou představu dalekohledu (= refraktor), tak kupte něco pořádného.
Dárek, který bude nepoužitelný, není moc ddbrý dárek.
Jestli to musí splňovat amatérskou představu dalekohledu (= refraktor), tak kupte něco pořádného.
Dárek, který bude nepoužitelný, není moc ddbrý dárek.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Ještě bych chtěl doplnit, že chápu, že koupit něco skutečně kvalitního, aby to nebyly vyhozené peníze, je v tomhle koníčku prostě drahá záležitost, takže to obzvlášť v případě dárku pro dítě může snadno být mimo rozpočet. Ale pokud dáte 3000,- za dalekohled, tak to budou vyhozené peníze stoprocentně, zatímco pokud je investujete spíše do zážitku, určitě vyhozené nebudou.
Pri tých dobsonoch je aspoň ako taká možnosť, že v prípade nevhodného darčeka sa bude dať posunúť ďalej. Tie rôzne čínsko-nečínske refráky na vaklatom statíve nikto nekúpi a bude sa na ne fakt prášiť navždy. 
Tohle je myšlenka, kterou jsem chtěl také doplnit a která může stát za zvážení - on levný dalekohled může být ve finále opravdu dražší.
Kupte dceři kvalitní apochromát za 15tis (cíleně přeháním), když jí to přestane bavit, prodáte ho to s minimální ztrátou.
Kupte Bresser Skylux, k němu nějaký stativ, v budoucnu neprodáte nejspíš ani jedno.
Kupte dceři kvalitní apochromát za 15tis (cíleně přeháním), když jí to přestane bavit, prodáte ho to s minimální ztrátou.
Kupte Bresser Skylux, k němu nějaký stativ, v budoucnu neprodáte nejspíš ani jedno.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Nechcem tu mudrovať nad tým, ktorý ďalekohľad je najvhodnejší pre 8 ročné dieťa. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Ja osobne som začínal s týmto refraktorom : https://www.dalekohledy.cz/tsc-sky-refr ... 500mm-az-2 a keby som mal začínať ešte raz, tak by som sa asi rozhodol rovnako, možno by som trochu pridal na priemere a znížil svetelnosť napr. 70/700, alebo 80/800. Ja som s týmto refraktorom spoznal severnú oblohu a dodnes ho občas rád vytiahnem.
Ak by nefungoval link, je to achromat Sky-Watcher 70/500.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Chapu to tak, že všechny refraktory jsou na prd? Koukám se ještě na tento BRESSER Skylux 70/700. Ten je taky špatný?
Jak je to s manipulací u Dobsona? Je těžky?
Jak je to s manipulací u Dobsona? Je těžky?
Takže vy jste byl na začátku spokojený s tímto refraktorem, který je podobný jako Bresser. Většina kolegu v tomto vláknu ho odmítá. A já, jako někdo, kdo to nedokáže posoudit, mám dilemaDavid1 píše: ↑16. 11. 2025, 21:09 Nechcem tu mudrovať nad tým, ktorý ďalekohľad je najvhodnejší pre 8 ročné dieťa. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Ja osobne som začínal s týmto refraktorom : https://www.dalekohledy.cz/tsc-sky-refr ... 500mm-az-2 a keby som mal začínať ešte raz, tak by som sa asi rozhodol rovnako, možno by som trochu pridal na priemere a znížil svetelnosť napr. 70/700, alebo 80/800. Ja som s týmto refraktorom spoznal severnú oblohu a dodnes ho občas rád vytiahnem.
Carl: Na každú otázku typu "aký je naj. teleskop na toto a tamto..." dostanete s nadsázkou toľko rôznych odpovedí, koľko je odpovedajúcich. V žiadnom prípade nechcem nič odporúčať ani nikoho o niečom presviedčať. Napísal som iba svoju osobnú skúsenosť a z tej môžem napísať, že refraktor 70/500 veľmi pekne ukáže mesiac pri zväčšení 100 - 125x, na Jupiteri sú jasne viditeľné hlavné pásy oblačnosti a 4 Galileovské mesiace, Saturn je pekne viditeľný aj s prstencom a možno 2 - 3 najjasnejšie mesiace, Mars je iba oranžovkastý kotúčik kde je v najlepšom prípade rozoznateľná polárna čiapka. Z DSO ukáže pri správnom zväčšení pekne veľké a jasné otvorené hviezdokopy napr. M45, M44, M47..., veľké a jasné guľové hviezdokopy možno s náznakom rozloženia napr. M13, M15, M3..., galaxie napr. M31, M105 (moja prvá spozorovaná galaxia práve s týmto teleskopom), M81, M82 ..., jasné hmloviny ako M42 a mnoho ďalšieho. Samozrejme v detailnosti sa to nedá porovnať s väčšími priemermi Dobsonov, ale obraz je pri správnom zväčšení uspokojivý. Výhodou je jeho nízka hmotnosť a celkovo jednoduché používanie. Samozrejme vzhľadom k montáži, ktorá sa dodáva k teleskopom tejto kategórie to môže trochu triasť, nie je to však nič neprekonateľné. Pre začiatočníka to podľa môjho názoru vôbec nie je zlá voľba, ale išiel by som už aspoň do priemeru 80mm s dlhším ohniskom. Pri týchto malých priemeroch sa ráta každý centimeter. Ak človeka toto hobby naozaj zaujíma, tak si nájde vzťah k akémukoľvek teleskopu a snaží sa s ním naučiť aspoň základy a využiť na maximum jeho potenciál.
Ale znova pripomínam - je to iba môj názor.
David
Ale znova pripomínam - je to iba môj názor.
David
Naposledy upravil(a) David1 dne 16. 11. 2025, 23:30, celkem upraveno 1 x.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
V skratke. Áno tieto refraktory ala Skylux sú naprd vrátane stativov. Tieto malé stolné dobsony budú mať pár jednotiek kg. Nič ťažké to nebude.
Nikto nič neodmieta. Koniec koncov každý je pánom svojich peňazí a strojcom svojho (ne)šťastia. My sa len viacerí snažíme poukázať na plusy a mínusy rôznych typov a konkrétnych kusov.
Tak to asi zhrniem.
Dobsony
- celkom fajn cena
- použiteľné na planéty (Jupiter Saturn Venuša), Mesiac, časom ak sa hobby uchytí jasné DSO
- absencia labilného STATIVU lepšia stabilita
- ak sa nechytí väčšia šanca predať
- troška horšie sa zvyká na pohyb a to že pozerať treba zboku
- "absencia" chromatickej vady -> krajší obraz
Lacne refraktory
- vyzerajú ako ďalekohľad (tu asi "výhody" končia)
- vhodné na planéty (Jupiter Saturn Venuša), Mesiac, na DSO nevhodné kvôli malému priemeru a slabej svetelnosť (dá sa ale v porovnaní s dobson im bude zaostávať)
- labilný nestabilný statív
- ak sa nechytí ťažko sa predáva
- hlavným nedostatkom je lacná nekvalitná optika s veľkou chromatickou aberaciou (achromatický objektív) -> modré kotúče okolo hviezd planét atď.
Viac asi hovoriť netreba.
Naposledy upravil(a) Naburko dne 16. 11. 2025, 23:32, celkem upraveno 1 x.
Ty refraktory obecně by třeba špatné nebyly (alespoň ne všechny), ale degraduje to, až znemožňuje použití, mizerná montáž.
Kvalitní montáž bude stát, tipuju, dvojnásobek ceny dalekohledu.
Se špatnou montáží je problém i tak elementární věc, jako zaostření - i samo ostření rozklepe montáž, najedete na objekt, přestanete s pohybem a montáž cukne - objekt je zase pryč, nechtěně se dotknete dalekohledu (byť mírně) nebo zafouká vítr a obraz se rozklepe tak, že není koukatelný - s tím se pak těžko pozoruje.
Přesně tyhle věci jsem s levným dalekohledem zažíval, vydržel to asi 3 týdny a pak musel dojet pro velkého dobsona, fakt se to nedalo.
Jako kvalitní a použitelný se tu dříve zmiňoval Bresser Nano 80/640:
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... ano_56266/
Osobní zkušenost nemám, bude to chtít pohledat další názory, ale tohle by už fungovat mohlo.
Nicméně je to už nad zmíněný limit.
Dobsony jsou geniální právě ve své bytelné konstrukci, i když jsou postaveny levně, nemá se tam co klepat.
Nestálo by za zvážení na to jít trochu jinak a třeba nenápadně předem naučit dceru, že dalekohled může vypadat i jako newton?
Kvalitní montáž bude stát, tipuju, dvojnásobek ceny dalekohledu.
Se špatnou montáží je problém i tak elementární věc, jako zaostření - i samo ostření rozklepe montáž, najedete na objekt, přestanete s pohybem a montáž cukne - objekt je zase pryč, nechtěně se dotknete dalekohledu (byť mírně) nebo zafouká vítr a obraz se rozklepe tak, že není koukatelný - s tím se pak těžko pozoruje.
Přesně tyhle věci jsem s levným dalekohledem zažíval, vydržel to asi 3 týdny a pak musel dojet pro velkého dobsona, fakt se to nedalo.
Jako kvalitní a použitelný se tu dříve zmiňoval Bresser Nano 80/640:
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... ano_56266/
Osobní zkušenost nemám, bude to chtít pohledat další názory, ale tohle by už fungovat mohlo.
Nicméně je to už nad zmíněný limit.
Dobsony jsou geniální právě ve své bytelné konstrukci, i když jsou postaveny levně, nemá se tam co klepat.
Nestálo by za zvážení na to jít trochu jinak a třeba nenápadně předem naučit dceru, že dalekohled může vypadat i jako newton?
Odporučím prečítať tento príspevok je tam presne popísané čomu sa vyhnúť a aj pekný zoznam konkrétnych kúskov.
viewtopic.php?t=26186#p411469
viewtopic.php?t=26186#p411469
Já bych dítěti koupil nějaký triedr. Zrovna jsme strávili víkend se známými na chalupě a byl tam taky jeden desetiletý kluk. Půjčil jsem mu svůj SRBC 10x42
https://skyroveroptics.com/products/6x3 ... binoculars
a nechtěl ho dát z ruky. A to jsme byli na místě, kde v podstatě nebylo nic ke koukání, jen louka obklopená lesem a mlhavé počasí pod mrakem. Tento konkrétní je sice vynikající, ale samozřejmě mimo rozpočet. Myslím si ale, že za 3000,- se dá triedr pořídit použitelný. Není to na planety, ale je to univerzální hračka na mnoho různých aktivit, která se neomrzí. A třeba Měsíc je moc pěkný i při malém zvětšení. A na planety bych zašel na hvězdárnu. Pamatuji si, že Saturn s prstenci jsem poprvé v životě viděl na hvězdárně v Hradci Králové a byl to pro mě silný zážitek. Samozřejmě jsem ho tam viděl v kvalitě, která za 3000,- není k dispozici. Triedr bych pro dítě zvolil menší a lehčí, třeba 8x32 nebo max 8x42. Hlavně to zvětšení max 8x, 10x z ruky už je trochu náročnější na udržení.
https://skyroveroptics.com/products/6x3 ... binoculars
a nechtěl ho dát z ruky. A to jsme byli na místě, kde v podstatě nebylo nic ke koukání, jen louka obklopená lesem a mlhavé počasí pod mrakem. Tento konkrétní je sice vynikající, ale samozřejmě mimo rozpočet. Myslím si ale, že za 3000,- se dá triedr pořídit použitelný. Není to na planety, ale je to univerzální hračka na mnoho různých aktivit, která se neomrzí. A třeba Měsíc je moc pěkný i při malém zvětšení. A na planety bych zašel na hvězdárnu. Pamatuji si, že Saturn s prstenci jsem poprvé v životě viděl na hvězdárně v Hradci Králové a byl to pro mě silný zážitek. Samozřejmě jsem ho tam viděl v kvalitě, která za 3000,- není k dispozici. Triedr bych pro dítě zvolil menší a lehčí, třeba 8x32 nebo max 8x42. Hlavně to zvětšení max 8x, 10x z ruky už je trochu náročnější na udržení.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jasně že 70/700 není na prd, je s ním moc pěkné koukání, ale problém bude vždy montáž.
Osobně bych volil mezi třemi možnostmi:
- již zmíněný triedr, ten totiž zůstane na dlouhá léta využitelný, když bude aspoň trochu kvalitní
- stolní dobson 150 mm: https://www.dalekohledy.cz/dalekohled-s ... lex-newton
- lidlskop 60/700 nyní v Lidlu za 1250 nebo bazarový 70/700 (sice hrozí, že to jsou vyhozené peníze, ale co taky pro dceru, které je 8 let a s astronomií zřejmě skončí i kdyby jí tento teleskop neodradil dříve, tak proč za to vyhazovat hodně peněz)
Za mě - triedr 8x42 (max 10x50). Ideální na nějaké burze, v bazaru, osahat vyzkoušet někde kvalitní (Supra, dalekohledy.cz), abyste věděli co shánět a co už kvalitní není. A občas zajet na hvězdárnu a na pozorování s lidmi, co mají mnohonásobně dražší dalekohledy.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Triedr pro 8-leté dítě bych neradil. Mělo by jít o dalekohled, který ukáže víc než pár nepatrných mlhavých flíčků. Takže aspoň krátery na Měsíci, proužky na Jupiteru, prstenec Saturnu. To lze i s dalekohledy, které nemají super stabilní montáž, stačí, když zvládnou zvětšení kolem 50X-60x. A byť se jedná o dárek, ideálně bych, z důvodu ceny, poptal v místním bazaru nějaký stolní dobsonek s parabolickým zrcadlem.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.