První teleskop pro osmiletou dceru
První teleskop pro osmiletou dceru
Vybírám pro osmiletou dceru první hvězdářský teleskop. Můj rozpočet je kolem 3000 Kč. Víc nemá za mě smysl dávat.
Zajímal by mě Váš názor na tento čínský model 90/700 na Amazonu:
Coolifepro
Ted je ve slevě ze 3100 na 1800 Kč.
Je mi jasný, že to je o kompromisech, že stativ asi bude na...ale ten se dá vyměnit a furt budu na dobrý ceně.
děkuji
Zajímal by mě Váš názor na tento čínský model 90/700 na Amazonu:
Coolifepro
Ted je ve slevě ze 3100 na 1800 Kč.
Je mi jasný, že to je o kompromisech, že stativ asi bude na...ale ten se dá vyměnit a furt budu na dobrý ceně.
děkuji
Re: První teleskop pro osmiletou dceru
U tohoto to budou, dle mého názoru, vyhozené peníze.
Kupte raději nějaký stolní mini dobson.
Kupte raději nějaký stolní mini dobson.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Za ty peníze bych si radši koupil jídlo.
Tímto dalekohledem si dcera zkazí úsudek o pozorování vesmíru.
Petr
Tímto dalekohledem si dcera zkazí úsudek o pozorování vesmíru.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Abych byl i konstruktivní, osobně bych v téhle cenové relaci a pro malé dítě (pro dospělého to nebude) pořídil tohle:
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_9015000
To vnímám jako nejlevnější fungující dalekohled.
Případně znatelně lepší:
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_9065000
Anebo ještě o trochu lepší:
https://www.dalekohledy.cz/tsc-sky-dobs ... ni-newton-
Stativové dalekohledy v téhle ceně vůbec nezvažujte.
Dobrý (=použitelný) stativ bude stát několikanásobek, co ten dalekohled.
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_9015000
To vnímám jako nejlevnější fungující dalekohled.
Případně znatelně lepší:
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_9065000
Anebo ještě o trochu lepší:
https://www.dalekohledy.cz/tsc-sky-dobs ... ni-newton-
Stativové dalekohledy v téhle ceně vůbec nezvažujte.
Dobrý (=použitelný) stativ bude stát několikanásobek, co ten dalekohled.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Nebo jí za ty peníze zaplatit astronomický kroužek, to jí dá nejvíc a navíc se tak dostane i k pěkným dalekohledům…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
I dospělí laici mají problém dívat se správně do okuláru, natož potom malé děti a tuplem pak do newtona. O vyhledání objektu nemluvě. To bych u malého dítěte z úvah vyloučil a šel cestou lehkého triedru nebo malého achr. refráčku na nějakém jednoduchém bazarovém stativku.
Nebo kroužek jak radí Dvader. Za rok může mít dcera zájem o tancování nebo zpívání
.
Nebo kroužek jak radí Dvader. Za rok může mít dcera zájem o tancování nebo zpívání
Když dítěti řeknete teleskop, představí si typ refrektoru. A jelikož to bude Vánoční dárek, tak ho bude chtít hned vyzkoušet a budeme pozorovat z okna. Na tento typ se dobson vůbec nehodí, ten je spíš na venkovní použití - kdyžtak mě opravte. Pak by se na něj půl roku prášilo a vím, jak by to dopadlo...
Dostal jsem tip vzít tento značkový Bresser místo Číňana.
Dostal jsem tip vzít tento značkový Bresser místo Číňana.
Z okna se pozorovat nedá! Vzniklé turbulence vzduchu po otevření okna obraz totálně rozbijí. Max. se dá z balkonu, i když i to není ideální…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ten Bresser sice možná hned vyzkoušíte, ale pak už se na něj bude prášit navždy. Mám ho doma, koupil jsem ho za 500,- na bazoši ani ne k pozorování, spíš jako hračku k rozebírání. Kdybych si ho tenkrát pořídil jako svůj první dalekohled, tak mám dneska úplně jiné hobby, protože by mě to stoprocentně odradilo. A to mám jako dospělý mnohem více trpělivosti a mnohem menší očekávání. Raději investovat do kroužku, návštěvy hvězdárny nebo planetária (třeba toho světově unikátního, které máme v Praze), nebo když už dalekohled tak solidního triedru bych doporučil jako skvělou radu.
Kupovat dalekohled, který vypadá, jako pravý dalekohled, ale bude nepoužitelný, namísto něčeho, co funguje, ale nevypadá tak cool, je s prominutím hovadina.
Jestli to musí splňovat amatérskou představu dalekohledu (= refraktor), tak kupte něco pořádného.
Dárek, který bude nepoužitelný, není moc ddbrý dárek.
Jestli to musí splňovat amatérskou představu dalekohledu (= refraktor), tak kupte něco pořádného.
Dárek, který bude nepoužitelný, není moc ddbrý dárek.
Ještě bych chtěl doplnit, že chápu, že koupit něco skutečně kvalitního, aby to nebyly vyhozené peníze, je v tomhle koníčku prostě drahá záležitost, takže to obzvlášť v případě dárku pro dítě může snadno být mimo rozpočet. Ale pokud dáte 3000,- za dalekohled, tak to budou vyhozené peníze stoprocentně, zatímco pokud je investujete spíše do zážitku, určitě vyhozené nebudou.
Pri tých dobsonoch je aspoň ako taká možnosť, že v prípade nevhodného darčeka sa bude dať posunúť ďalej. Tie rôzne čínsko-nečínske refráky na vaklatom statíve nikto nekúpi a bude sa na ne fakt prášiť navždy. 
Tohle je myšlenka, kterou jsem chtěl také doplnit a která může stát za zvážení - on levný dalekohled může být ve finále opravdu dražší.
Kupte dceři kvalitní apochromát za 15tis (cíleně přeháním), když jí to přestane bavit, prodáte ho to s minimální ztrátou.
Kupte Bresser Skylux, k němu nějaký stativ, v budoucnu neprodáte nejspíš ani jedno.
Kupte dceři kvalitní apochromát za 15tis (cíleně přeháním), když jí to přestane bavit, prodáte ho to s minimální ztrátou.
Kupte Bresser Skylux, k němu nějaký stativ, v budoucnu neprodáte nejspíš ani jedno.
Nechcem tu mudrovať nad tým, ktorý ďalekohľad je najvhodnejší pre 8 ročné dieťa. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Ja osobne som začínal s týmto refraktorom : https://www.dalekohledy.cz/tsc-sky-refr ... 500mm-az-2 a keby som mal začínať ešte raz, tak by som sa asi rozhodol rovnako, možno by som trochu pridal na priemere a znížil svetelnosť napr. 70/700, alebo 80/800. Ja som s týmto refraktorom spoznal severnú oblohu a dodnes ho občas rád vytiahnem.
Ak by nefungoval link, je to achromat Sky-Watcher 70/500.
Ak by nefungoval link, je to achromat Sky-Watcher 70/500.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Chapu to tak, že všechny refraktory jsou na prd? Koukám se ještě na tento BRESSER Skylux 70/700. Ten je taky špatný?
Jak je to s manipulací u Dobsona? Je těžky?
Jak je to s manipulací u Dobsona? Je těžky?